Beseda “kofein” je bila vedno povezana z negativnimi učinki. Kofein je znan po tem, da daje začasno “visoko” stanje in spreminja vaš um. Prav tako velja za škodljivo za želodec in jetra! Vendar pa ni veliko zavedanja o pozitivnih učinkih na to sredstvo. Kofein se v majhnih odmerkih priporoča za preprečevanje več vrst bolezni, kot so rak, bolezni srca in celo sladkorna bolezen tipa 2. V tem članku vas bomo presenetili z razpravo o nekaterih koristih kofeina, če jih uživate v zmernih količinah!

Koristi kofeina za kožo, lase in amp; Zdravje

Kaj je kofein?

Zgodovina kofeina sega v 6. stoletje, ko so kavo prvič gojili za pitje. Beseda izhaja iz nemške besede “Kaffee”, ki dobesedno pomeni kava. Kofein je ključno sredstvo v številnih pijačah, kot so čaj in kakavovi izdelki. Je stimulans, ki deluje na možgane in živčni sistem, da vam pomaga ostati pozoren. Široko se uporablja v številnih zdravih pijačah, da vam takojšnje okrepi energijo in zmanjša utrujenost. Kofein lahko tudi odžene spanec in vas dolgo ohranja aktivnega.

Je kofein dober za zdravje?

Ja! V nasprotju s splošnim prepričanjem, da kofein predstavlja samo nevarnost za vaše telo, lahko dejansko tudi dobro deluje! Kofein lahko sprosti živce in izboljša razpoloženje. Prav tako zmanjšuje simptome depresije in daje pomlajen občutek. Kofein lahko izboljša vašo prebavo, presnovo in s tem pomaga pri izgubi teže.

Odmerek kofeina/dan:

  • Vsak dan lahko zaužijete približno 300 mg – 400 mg kofeina brez večjih škodljivih učinkov na telo.

Prednosti kofeina za kožo, lase & Zdravje:

Tu smo našteli 17 neverjetnih uporab kofeina za zdravje, lase in kožo. Oglejmo si jih.

uporaba kofeina

1. Takojšnji ojačevalnik energije:

Odličen način za učinkovitejšo vadbo je dodajanje kofeina v vašo prehrano. To lahko preprosto storite tako, da takoj po končanem treningu popijete skodelico močne kave. Pogoreli boste veliko kalorij, pospešili presnovo in učinkovito shujšali. Večina ljudi, ki vsak dan pijejo kavo, je ponavadi fit in aktivna v primerjavi s tistimi, ki tega ne počnejo. To je ena glavnih prednosti kofeina.

2. Blaži stres:

Ker je delo zelo pomemben del našega življenja, včasih pozabimo, da nas preveč lahko poje. Ja, govorim o stresu. Zaradi neskončne delovne obremenitve se človek zlahka obremenjuje in hitro dela. Za boj proti temu je pomembno. V nasprotnem primeru boste imeli negativne posledice za svoje zdravje. Da bi se rešili te situacije, boste morali začeti uporabljati nekaj kofeina. Z vsakodnevno skodelico kave boste brez stresa in zagotovo sproščeni.

3. Nadzira vaš krvni tlak:

Večina ljudi s krvnim tlakom je vedno v nevarnosti nevarnih zdravstvenih stanj in bolezni. Preprosta in enostavna rešitev tega problema je kofein. S pomočjo te neverjetne naravne sestavine boste lahko nadzorovali krvni tlak in se izognili kakršni koli bolezni. To bo močno podpiralo vaše arterije in s tem boste živeli srečno in zdravo življenje.

4. Zmanjšuje utrujenost:

Ste eden tistih, ki se jim zdi, da nimajo dovolj moči? Ste se kdaj poskušali ukvarjati s športom in ste sredi tega odstopili, ker vam je zmanjkalo energije? No, če ste se soočili s katero od teh težav, potem vam primanjkuje moči in moči. Vendar se ni treba več sekirati. Ker smo samo za vas pripravili neverjetno rešitev. In prav ste uganili. To je kofein. Če zaužijete 6 do 9 skodelic tega zdravega napitka vsak dan, boste izboljšali svojo zmogljivost in vam pomagali, da boste vedno bolje delali.

5. Zmanjša možnosti srčnih bolezni:

Preprečevanje srčno -žilnih bolezni je ena glavnih zdravstvenih koristi kofeina. Po znani študiji, ki je potekala približno petnajst let, je imelo 40.000 žensk, ki so vsak dan pile kavo, manj možnosti za srčni napad ali kakršno koli tveganje za srce. Podobne rezultate so pokazali tudi pri moških. Če želite doseči boljše rezultate, kavi dodajte manj sladkorja.

6. Zmanjša mišično bolečino:

Odličen način za zmanjšanje bolečin v mišicah je vsakodnevna kava. To vam bo pomagalo, da si v 48 urah opomorete od grozljivega stanja. Po eni študiji so se tisti, ki so pili kavo, hitreje znebili bolečine v primerjavi s tistimi, ki niso. Najboljša stvar pri kofeinu je, da neposredno vpliva na mišice, da proizvaja vedno večjo moč in moč. S tem boste tudi močno shujšali.

7. Preprečuje raka:

Ker je kava naravna in ekološka, ​​lahko od tega pričakujete več koristi za zdravje. Najboljše, kar so doslej videli, je zmanjšanje raka. Če imate raka ali mislite, da ste zaradi katerega koli razloga nagnjeni k temu, preprosto poskusite vsak dan popiti kavo. Glede na študijo je imelo več kot 67.000 žensk, ki so vsak dan popile štiri skodelice kave, manj možnosti za nastanek raka v telesu kot tiste, ki tega niso storile. Razstruplja telo in se je izkazal za koristnega tudi za moške.

8. Znižuje slab holesterol:

Druga velika in pomembna korist kofeina je znižanje holesterola v telesu. Holesterol je včasih lahko zelo škodljiv in vodi do resnih stanj in bolezni. Če želite odpraviti to težavo, preprosto pijte dve skodelici kave vsak dan. Presenečeni boste, ko boste konec meseca videli, kako se je vaše zdravje in stanje izboljšalo.

9. Spodbuja hujšanje:

Če menite, da ste nagnjeni k hitremu pridobivanju teže, predlagamo, da vsak dan popijete kavo. Ta pijača vam bo pomagala porabiti veliko kalorij čez dan in vas držala daleč stran od kopičenja kilogramov. Študija je pokazala, da so ženske, ki so dnevno popile dve skodelici kave, izgubile 2,5 kilograma teže v primerjavi s tistimi, ki tega niso storile. Jasno je, da je kava odlična rešitev za tiste, ki imajo počasen metabolizem, in tudi za tiste, ki poskušajo shujšati.

10. Izboljša spomin:

Če ste vedno mislili, da so rešitev za počasen spomin le oreščki in zelenjava, potem bi morali dvakrat premisliti. Orehi in zelenjava vam lahko zagotovo pomagajo pri učenju in zapomnitvi stvari, vendar nič ne deluje bolje v primerjavi s kofeinom. Kofein krepi konsolidacijo pomnilnika in vam pomaga pri boljših rezultatih med testi in izpiti.

11. Razstruplja jetra:

Študije kažejo, da ima kofein učinke razstrupljanja na jetra. Pomaga pri znatnem deležu 84 %pri zmanjšanju tveganja za jetrne motnje, kot je ciroza. Tudi če imate katero od obstoječih bolezni, lahko kofein izboljša vaš odziv in zmanjša možnosti smrti.

12. Spodbuja rast las:

Kofein je odličen stimulans za spodbujanje rasti las. Znano je, da izboljša strukturo las in jih okrepi od korenin. Zato se kofein pogosto uporablja v številnih izdelkih za lase, kot so šamponi, kreme za lase in balzami za zdrave lase. Kofein naj bi tudi aktiviral mirujoče lasne mešičke in spodbujal novo rast. To je ena najboljših prednosti pitja kofeina.

13. Lahko zmanjša maščobna jetra:

Koristi kofeina za zdravje jeter so dobro znane. Poleg zmanjšanja tveganja za jetrne motnje je znano tudi, da znižuje maščobna jetra. Priporočljivo je, da za zdravljenje brezalkoholnih maščobnih jeter vzamete eno skodelico napitka s kofeinom, v redkih primerih pa ga popolnoma obrnete.

14. Zmanjšuje tveganje za ledvične kamne:

Po raziskavah je bilo znano, da vnos kofeina znižuje stopnjo nastajanja ledvičnih kamnov. Čeprav je splošno mnenje, da lahko kofeinske pijače povečajo možnost nastanka kamnov, je znano, da jih majhni odmerki dejansko zdravijo. Zaščitni ukrepi kofeina proti njim še vedno preučujejo.

15. Zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2:

Znano je, da ima kofein pozitivne učinke na bolnike s sladkorno boleznijo tipa 2. Nekaj ​​bolnikov, ki so prejemali kofeinske tablete, je pokazalo boljše rezultate v primerjavi z ostalimi dnevi. Znano je, da kofein vpliva tudi na odziv telesa na insulin. Vendar se te točke v veliki meri preučujejo in bodo morda potrebne dodatne dokaze.

16. Zdravilo za astmo:

Kofein vsebuje spojino, imenovano teofilin, ki je bronhodilatator. Zato lahko kofein pomaga pri čiščenju nosnih poti, da omogoči boljši pretok zraka. IT pomaga tudi pri zmanjševanju simptomov astmatičnega piskanja, zadihanosti in kašlja. Zgoraj so obravnavane tudi koristi kofeina za zdravje pljuč.

17. Zaščita pred Parkinsonovo boleznijo:

Znanstvena študija kaže, da lahko kofein s svojimi nevroprotektivnimi lastnostmi zmanjša tveganje za Parkinsonovo bolezen. Znano je tudi, da odloži tveganje za degenerativne bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen. Poleg vsakodnevne skodelice kave vas lahko telesne in duševne vaje dolgo ohranjajo zdrave.

Čeprav je kofein poln koristi, lahko prekomerno uživanje vsekakor predstavlja veliko zdravstvenih tveganj. Prav tako kofeina nikoli ne bi smeli obravnavati kot neposredno zdravilo za zdravljenje katerega od zgoraj navedenih zdravstvenih težav. Preden poskušate napolniti telo s kofeinom, se morate vedno posvetovati z zdravnikom, da preverite dejstva. S svetlejše strani pa vam skodelica ali dve kave naredi bolje kot slabo!