Indija je država, ki ima bogato hrano z visokim hemoglobinom. Naši predniki so zavestno ali nevede vključili vso to zelenjavo, bogato s hemoglobinom & živila kot del naše vsakodnevne prehrane. Žal so sedeči način življenja in tako imenovane sodobne prehranjevalne navade to vplivali. Imamo pa srečo, da so vsa ta živila, bogata s hemoglobinom, tako zlahka dostopna povsod okoli nas. Tu je zbirka nekaterih najboljših virov hemoglobina. Te lahko zlahka vključimo v hrano za povečanje hemoglobina. Ta seznam živil za zvišanje hemoglobina bi bil zelo koristen za nosečnice in tudi za ljudi, ki se trudijo povečati vsebnost železa v krvi.

živila, bogata s hemoglobinom

Kaj je hemoglobin?

Kaj pravzaprav je hemoglobin? Hemoglobin (Hb) je beljakovina, bogata z železom. Prisoten je v naših rdečih krvnih celicah (RBC).

 • Hemoglobin opravlja glavno funkcijo transporta kisika iz pljuč do telesnih celic. Prav tako prenaša ogljikov dioksid nazaj iz celic nazaj v pljuča. Hemoglobin daje krvi rdečo barvo.
 • Hemoglobin je pomemben tudi za ohranjanje oblike rdečih krvnih celic. Vsak spor glede oblike celic bo vplival na njeno delovanje in povzročil nižje ravni kisika.
 • Uživanje uravnotežene zdrave prehrane z zadostno količino živil, bogatih s hemoglobinom, pomaga pri ohranjanju normalne meje.

Pomen hemoglobina za naše telo:

Tako kot vsi dejavniki v našem telesu ima tudi hemoglobin določene ravni, ki veljajo za normalne. Ravni Hb se merijo s krvno preiskavo in so izražene v gms na deciliter (g/dl) krvi.

Normalne ravni Hb so:

 • 14 – 18 gm/dl pri odraslih moških.
 • 12-16 g/dl pri odraslih ženskah.
 1. Določeni razponi se lahko nekoliko razlikujejo glede na starost. Na primer, normalne vrednosti pri novorojenčkih so nekoliko višje, pri starejših pa so lahko nižje. Nosečnost je še en dejavnik, ki lahko povzroči nihanje ravni. Obstajajo številna živila za zvišanje ravni hemoglobina v nosečnosti.
 2. Zelo pomembno je, da v krvi vzdržujemo ravni hemoglobina v krvi. Če ravni hemoglobina padejo pod normalne ravni, to vodi v nižjo raven kisika in se diagnosticira kot zdravstveno stanje, imenovano anemija.

Vzroki za pomanjkanje hemoglobina:

Pomanjkanje hemoglobina, medicinsko imenovano anemija, se pojavi, ko ima telo nižje rdeče krvne celice in pomeni nižje ravni železa v telesu.

Anemija s pomanjkanjem železa je na žalost zelo pogosto zdravstveno stanje. To lahko zlahka premagamo s hrano, ki vsebuje hemoglobin. Mlajši otroci in ženske so izpostavljeni večjemu tveganju zaradi naslednjih dejavnikov:

 • Neuravnotežena hranljiva hrana Vnos in povečan vnos nezdrave hrane, ki pri mlajših otrocih povzroča hudo pomanjkanje železa.
 • Ljudje s slabo prehrano.
 • Menstruacija – Ženske so zaradi menstrualnega ciklusa bolj dovzetne za znižanje ravni Hb.
 • Porod-Ženske v rodni dobi se lahko med porodom soočajo s hudo izgubo krvi.
 • Pogosto krvodajalstvo.
 • Notranja krvavitev – bolezni, kot so razjede v želodcu ali črevesju itd.
 • Nezmožnost absorpcije železa – Nekatere motnje ali operacije, ki omejujejo količino železa, ki jo telo lahko absorbira.

Simptomi pomanjkanja hemoglobina:

Simptome anemije je mogoče zlahka premagati z uživanjem hrane, ki hitro poveča hemoglobin.

Glavni in vidni simptomi anemije zaradi pomanjkanja železa so naslednji:

 • Utrujenost: splošna utrujenost in splošna šibkost telesa, pri kateri oseba čuti pomanjkanje energije tudi za vsakodnevno rutino.
 • Bleda koža: Simptom, pri katerem je koža videti precej bolj bleda in brez barve.
 • Vrtoglavica: občutek omotičnosti.
 • Zasoplost.
 • Želja po jedi neživilskih izdelkov, kot so blato, umazanija, kreda.
 • Hladne roke ali noge.
 • Glavoboli
 • Krhki nohti
 • Občutek mravljinčenja ali plazenja v nogah.

Najbolj živila, bogata s hemoglobinom v Indiji:

Tu smo uvrstili 18 najboljših živil, bogatih s hemoglobinom v Indiji. Oglejmo si jih.

hrana za povečanje hemoglobina

1. soja:

Soja je fižol, ki spada v družino stročnic. Gojijo ga zaradi užitnega fižola, ki je zelo zelo bogat z železom in beljakovinami. Vsebuje zelo veliko železa, ki drastično poveča raven hemoglobina v telesu. Soja je še posebej zelo uporabna za vegetarijance, saj ima visoko hranilno vrednost in zagotavlja polovico dnevnega vnosa beljakovin in železa na dan. Ena skodelica kuhanega sojinega zrna zagotavlja 37 % telesnih potreb po železu. Prav tako vsebuje veliko vlaknin in zelo pomaga pri hujšanju.

 • Jed v 100 gramih: 15,7 mg železa

2. špinača:

Špinača, ki je del družine zelenic, je najboljše živilo za zvišanje ravni hemoglobina. Je tudi zelo bogat vir kalcija, vitaminov in vlaknin. Oseba z diagnozo anemije ali kakršnega koli simptoma anemije, kot sta šibkost ali utrujenost, mora takoj vključiti veliko zelenjave v svoj vnos hrane za povečanje ravni hemoglobina v telesu. To priporočajo tudi nosečnicam in doječim ženskam, ki imajo nagnjenost k nizki ravni železa. Špinača je čudež, ki ga lahko uživamo kot solato, juho, sambhar, roti, omako itd.

 • Jed v 100 gramih: 3,2 mg železa, ki zadošča 20 % potrebe po železu na dan.

3. Rdeča pesa:

Še eno zelo učinkovito živilo za drastično izboljšanje ravni hemoglobina je dobra stara pesa. Je zelo bogata z železom in takoj poveča raven železa v krvi. To je zelenjava, ki ima izjemno visoko hranilno vrednost in je obremenjena z železom, kalcijem, vitamini A & C in tudi veliko vlaknin. Rdeča barva rdeče pese je lahko neposredno povezana z njeno koristjo za zdravje pri povečanju ravni krvne slike.

Še posebej priporočljivo je, da vsi otroci, nosečnice, doječe matere in starejši vsak dan uživajo rdečo peso v kakršni koli obliki. Naj bo v kakršni koli obliki, vendar to izjemno bogato hrano s hemoglobinom vključite v svoj dnevni vnos.

 • Jed v 100 gramih: 0,8 mg železa

4. Rdeče meso:

Blagoslov za vse nevegetarijance, ki se želijo boriti proti anemiji in povečati raven hemoglobina v krvnih celicah, je, da je rdeče meso zelo bogato z železom. Visoko vsebnost železa in vitamina B12 najdemo v rdečem mesu. Rdeče meso, ki je zelo bogato z železom, so: jagnjetina jetra, goveja jetra, jetra purana in jetra piščanca, goveje meso in piščančja prsa.

Rdeče meso je zelo bogato živilo za povečanje ravni hemoglobina v telesu. Na splošno je opaziti, da imajo jedci rdečega mesa manjšo nagnjenost k anemiji. Vsem nevegetarijancem je priporočljivo, da vsaj 2-krat na teden uživajo rdeče meso za boj proti anemiji.

 • Jed v 100 gramih: 2 – 2,5 mg železa

5. Morski sadeži:

Še en zelo dober vir hrane, ki je zelo hranljiv in vsebuje veliko železa, so morski sadeži. Kljub nizki kalorični vrednosti vsebuje tudi veliko beljakovin. Na voljo je veliko različnih morskih sadežev, kot so mehkužci (vključno s polži), školjke, ostrige, školjke in kaviar. Morski sadeži v obroku zagotavljajo popolno dnevno potrebo po železu in vitaminu B12. Školjke in školjke imajo še posebej veliko železa in jih priporočajo ljudem, ki kažejo znake šibkosti ali utrujenosti. Pomaga pri takojšnjem povečanju ravni hemoglobina v telesu.

 • Jed v 100 gramih: 0,8 mg železa

6. Bučna semena:

Zelo presenetljivo živilo, ki je zelo bogato z bučnimi semeni hemoglobina. Bučna semena tako belih kot sladko rumenih buč se posušijo in jih lahko jeste kot okusen prigrizek. Lahko ga nosite s seboj, da ga ugriznete kot zdrav prigrizek. Bučna semena so zelo dober vir železa, vitamina k, cinka in mangana. So zdrava možnost za vse nagajive. Otroke lahko nagovorite, da grickajo ta zdrav žvečljiv prigrizek in ne vrečko krompirjevega čipsa.

 • Jed v 100 gramih: 3,3 mg železa

7. Brokoli:

Zelenjavni brokoli, ki ga večina ljudi žal ne mara, je zelo hranljiva zelenjava in je bogata s hemoglobinom. Izpolnjuje 6 % naše dnevne potrebe po železu. Poleg vsebnosti železa je poln vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov. Je zelo bogat z vitaminom C in vitaminom K. Poleg tega, da se uporablja za povečanje ravni železa, brokoli krepi imunski sistem, pomaga pri ohranjanju dobrega srca, žareče kože in svetlih oči. Brokoli običajno dodamo kot solatno zelenjavo in ga uživamo surovega. Brokoli lahko uživate tudi kot juho, kot omako ali ocvrt.

 • Jed v 100 gramih: 0,7 mg železa.

8. Rjavi riž:

Rjavi riž je sorta samega riža, vendar v nerafinirani in nepolirani obliki. Ker je v svoji nepolirani obliki, ne izgubi številnih hranil, ki jih beli riž izgubi. Ker je v svoji naravni obliki, rjavi riž ohranja svojo kakovost hrane, bogate s hemoglobinom. Poleg tega je bogat s kalcijem, magnezijevim fosforjem in kalijem, poleg tega pa je zelo dober vir železa in vitaminov. Rjavi riž je tudi odličen vir hrane za uravnavanje krvnega sladkorja, znižanje ravni holesterola, razvoj kosti in imunskega sistema.

 • Jed v 100 gramih: 0,4 mg železa.

9. Granatno jabolko:

Granatno jabolko, super bogata hrana za hemoglobin, tako kot je prikazana njegova barva, je neposredno povezano z našo krvjo. Granatna jabolka so izjemen vir železa in so obremenjena tudi s kalcijem, beljakovinami, vitamini in minerali. Je zelo priljubljena hrana in zelo priljubljena tudi pri otrocih. Preprost vir železa, ki je zlahka dostopen, ne zahteva kuhanja in ga vsi uživajo. Priporočljivo je, da ga vsak dan zaužijete za vzdrževanje zdrave ravni hemoglobina. Nosečnice in doječe matere naj ga uživajo tudi vsak dan. Tudi granatni sokovi so zelo dobrega okusa.

 • Jed v 100 gramih: 0,3 mg železa

10. Paradižnik:

Paradižnik je zelo dober vir vitamina C. Živila, bogata z vitaminom C, sprožijo povečanje hemoglobina v telesu, saj pomagajo pri lažji absorpciji železa. Tako kot granatno jabolko tudi rdeča barva paradižnika kaže svojo neposredno povezavo s krvjo. Večina indijskih jedi je zasnovanih tako, da se paradižnik uporablja pri vsakodnevnem kuhanju in je zato del naše vsakodnevne hrane. Paradižnik kot superživilo ni škodljiv, saj obstaja toliko načinov njegovega uživanja. Lahko ga jeste surovega v vaših solatah, kot sok, v kuhani obliki kot juho in ga vključite v curry itd. Lahko se nadaljuje v nedogled.

 • Jed v 100 gramih: 0,5 mg železa

11. Lubenice:

To poletje hladnejše sveže sadje ni le osvežujoče sadje za poletje, ampak je bogato živilo za zvišanje ravni hemoglobina v telesu. Podobno kot granatna jabolka & paradižnik, lubenica je tudi rdeče sadje, ki je neposredno povezano z zdravjem krvnih celic. Lubenica ni le hrana, bogata z železom, ampak je tudi napolnjena z vitaminom C, ki pospeši absorpcijo železa v telesu. Lubenice, ki so bile prej sezonsko sadje, so zdaj na voljo skozi vse leto v svoji hibridni sorti. Zato izkoristite njegovo razpoložljivost, da ohranite visoko raven hemoglobina.

 • Jed v 100 gramih: 0,2 mg železa

12. Jabolka:

Jabolko je najbolj priljubljeno sadje po vsem svetu. Eden glavnih razlogov za to je lahko tudi to, da je poleg hrane, bogate s hemoglobinom, polna številnih vitaminov in mineralov. “Jabolko na dan odžene zdravnika stran” – pravi slavni angleški rek, ki smo se ga učili že od otroštva in učimo tudi svoje otroke.

Jabolko je super vir hrane in zagotavlja takojšnjo energijo. To je razlog, zakaj ga po vsem svetu za takojšnjo energijo uporabljajo športniki, pohodniki in vse osebe, ki se ukvarjajo z aktivnostmi na prostem. Je najljubša hrana pri otrocih, ki jih matere ne potrebujejo.

 • Jed v 100 gramih: 0,12 mg železa

13. Med:

Med, kot ga vsi poznajo, je najbolj priljubljeno sladilo na svetu. Proizvaja se iz izločkov čebel. Za razliko od sladkorja je med poln hranil in je zelo bogat z železom. Razen železa je med poln tudi vitaminov, mineralov in antioksidantov. Osebam, ki imajo v telesu nižjo raven hemoglobina, svetujemo, da vsak dan spijejo kozarec tople vode z medom. Počasi se sladkor po vsem svetu nadomešča z medom. Med se uporablja tudi za zdravljenje ran, zdravljenje kožnih bolezni in zdravljenje alergij. Med je edino živilo na svetu brez roka uporabnosti.

 • Jed v 100 gramih: 0,42 mg železa

14. Datumi:

Datumi spadajo v kategorijo suhega sadja. Čeprav so visoko kalorične, so tudi bogat vir železa. Datumi so tudi bogat vir vitaminov, mineralov, kalcija, fosfornega sladkorja in vlaknin. Datumi so na voljo v dveh oblikah – sveži in posušeni datlji. Ne glede na to, v kakšni obliki se uživa, zagotavlja nenadno povečanje ravni železa v telesu. Uporablja se kot domače zdravilo za ljudi, ki trpijo zaradi simptomov anemije. Redno se daje tudi nosečnicam in doječim materam za vzdrževanje ravni hemoglobina v normalnih mejah.

 • Jed v 100 gramih: 1 mg železa

15. Temna čokolada:

Zelo presenetljiv vir hrane, bogate s hemoglobinom, je temna čokolada. To zlahka uvrstimo med najbolj okusna živila po vsem svetu. Temna čokolada, čeprav je napačno razumljena kot slaba za zobe, je bogata z železom in lahko znatno poveča raven hemoglobina. Je tudi bogat vir antioksidantov. Kakav v temni čokoladi je dober za pretok krvi v arterijah in je pokazal, da znižuje raven holesterola in s tem zmanjšuje tveganje za bolezni srca. Glavna pomanjkljivost temne čokolade je, da je visoko kalorična, zato morate biti pozorni.

 • Hrana v 1 unči: 3,5 mg železa

16. Orehi:

Vsi oreški so zelo bogat vir železa. Poleg tega, da so oreščki pomemben vir vitaminov in mineralov, so zdrava hrana in vsebujejo veliko železa. V kategorijo orehov spadajo vse vrste orehov, in sicer arašidi, arašidi, orehi, mandlji in lešniki. To je eden najlažjih virov železa, ki ga lahko dajemo otrokom, saj bi zelo radi žvečili kadar koli. Matere lahko izkoristijo ta dejavnik in ga pripravijo kot zdrav prigrizek, ki ga lahko nosijo v šolo.

 • Jed v 100 gramih: 2,6 mg železa

17. Krompir:

Čeprav večina ljudi domneva, da je krompir napolnjen z maščobami in ogljikovimi hidrati in se jim pravzaprav izogiba, je krompir v resnici dober vir železa, škroba, vlaknin, vitaminov, mineralov in antioksidantov. Krompir je zelo dober za imunski sistem in pomaga pri boju proti boleznim ter ima lastnosti proti staranju in je dober na koži. Ima tudi lastnosti proti raku. Krompir je različnih sort – navaden krompir, sladki krompir in jam, ki vsebujejo veliko hranil. V Indiji je krompir zelo priljubljena in priljubljena zelenjava, ki ga vsak dan uživajo in uporabljajo v večini jedi.

 • Jed v 100 gramih: 0,8 mg železa.

18. Cela zrna:

Cela zrna so dveh sort – žita in psevdožita. Indija je dom številnih vrst zdravih zrn. Najpogostejša žita so pšenica, oves, riž, koruza, ječmen in proso, ki so zelo bogati viri železa. Zagotavljajo tudi vitamine, minerale in vlaknine.

Polnovredna zrna so prednostna kot glavni vir železa za ljudi, ki sledijo rastlinski prehrani. Ugotovljeno je bilo, da zmanjšuje tveganje za raka, sladkorno bolezen tipa 2 in bolezni srca. Ker so bogate z vlakninami, vas zadržijo dlje časa.

 • Jed v 100 gramih: 2,5 mg železa

Če povzamemo, lahko vidimo, kako imamo okoli sebe toliko živil, ki so bogata z železom. Dnevni vnos teh živil, bogatih s hemoglobinom, bo močno pripomogel k ohranjanju ravni hemoglobina v okviru zahtevane ravni. Vidimo lahko tudi, da se vsa zgoraj navedena živila, polna hemoglobina, velikodušno uporabljajo v indijski prehrani in so osnovna živila indijske kulinarike. Pogosto se ta živila za izboljšanje hemoglobina pogosto uporabljajo kot domača zdravila za zdravljenje anemije. Za zaključek poskrbite, da boste vsakodnevno uživali hrano, bogato z železom, po vaših okusnih okusih, saj imamo tako ali tako okoli nas veliko možnosti.