Znanstveno ime kokosa je Cocos Nucifera. Spada v družino Arecaceae. Kokos izvira predvsem iz jugovzhodnega dela Azije. Ima različna imena v različnih jezikih, na primer Kobbari Bondam Neeru v Teleguju, Nariyal Pani v hindujščini, Tenkay Tanner v tamilščini, Karikkin Vellam v malajalamu, YeLeneeru v kanadi itd. Kokosova voda je že stoletja dejanska naravna pijača. , zato se šele v zadnjem času odkriva več koristi kokosove vode. Je tudi pomemben nadomestek za različne vrste umetnih gaziranih in športnih pijač.

Zdravstvene koristi kokosove vode

Kokosova voda je v primerjavi z umetnimi pijačami zelo nizko kalorična, zato jo uporabljajo številni športniki. Prav tako je okusen, zato vam ni treba skrbeti, da bi vam pokuhali brbončice. Spodaj je nekaj najboljših informacij, ki jih lahko hranite o tem, kaj je kokosova voda.

Kaj je kokosova voda?

Kokosova voda je opredeljena kot bistra tekočina ali tekočina, ki je prisotna v celulozi kokosa. Je zelo bogata s hranili, zato je znana tudi kot naravna pijača. Kokosovo vodo pobiramo naravno z deževnico in izločki kokosove rastline. Kokosova voda je bogata z različnimi minerali in hranili.

Je kokosova voda dobra za zdravje?

Je kokosova voda zdrava? Da, resnično. Kokosova voda je hranljiva za naše telo. Vsebuje različne bistvene elektrolite, hranila, aminokisline, fitohormone, citokine in še veliko več drugih spojin. Te spojine pomagajo telesu naravno, brez škodljivih kemikalij, zato je kokosova voda okusen napitek.

Pomen kokosove vode za telo:

Kokosova voda ima za telo različne pomene, vendar bi bila glavna korist obnovitev hidracije. Po dolgotrajnih in dolgotrajnih vajah bo hranilna vrednost kokosove vode pripomogla k obnavljanju izgubljenih elektrolitov iz telesa s pomočjo znoja in telesu pomaga, da povrne svojo strukturo. Zakaj je kokosova voda zdrava? Elektroliti so vitalni in bistveni minerali, ki imajo v našem telesu več vlog in s tem ohranjajo tudi zdravo ravnovesje tekočin. Vsebuje minerale, kot sta kalij in natrij, ki pomagata ohranjati optimalen krvni tlak v telesu.

Kako piti kokosovo vodo?

Kokosovo vodo lahko preprosto popijete tako, da samo razrežete celulozo in zberete vso kokosovo vodo v posodi ter jo popijete s slamico. Postopek je zelo preprost in zato ne bo zahteval veliko truda, da bi ga izvedli. Prav tako vam ni treba mešati nobenih sestavin v naravno pripravljeno kokosovo vodo.

Koliko kokosove vode naj pijem na dan?

Kokosovo vodo morate vedno piti zgodaj zjutraj, na tešče, saj bi to prineslo največ koristi. Poleg tega lahko preveč pitja kokosove vode povzroči resne stranske učinke na telo, zato bo za večino ljudi dovolj največ 2,5-3 litra kokosove vode na dan.

Najboljši čas za pitje kokosove vode:

Kot smo že povedali, je kokosovo vodo najbolje piti zgodaj zjutraj, na tešče. Kasneje čez dan lahko pijete kokosovo vodo, ko ste žejni ali po intenzivni vadbi. Hranilne koristi kokosove vode so naravna pijača, zato za pitje kokosove vode ne potrebujete določenega časa. Ne pozabite le na omejitve.

Dejstva o prehrani kokosove vode:

1 skodelica (240 ml) hranilne vrednosti kokosove vode vsebuje:

Vitamini v kokosovi vodi: 16,2 mg ali 31 % vitaminov (vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin, B6, folat, pantotenska kislina in holin itd.)

Beljakovine v kokosovi vodi: 1,7 grama ali 3 % beljakovin (fenilalanin, valin, arginin, alanin, asparaginska kislina, glutaminska kislina, glicin, serin itd.)

Kalcij v kokosovi vodi: 57,6 mg ali 6 % mineralov v vsebnosti kokosove vode.

Vlakna v kokosovi vodi: 2,6 grama ali 11 % celotne vsebnosti ogljikovih hidratov.

Kalorije kokosove vode: 45,6 ali 191 kJ kalorij, kar vsebuje 3 % tekočine.

Maščobe in maščobne kisline v kokosovi vodi: Skupna vsebnost maščobe je 0,5 grama ali 0,1 % celotne tekočine.

Ogljikovi hidrati v kokosovi vodi: Skupna vsebnost ogljikovih hidratov je 8,9 gramov ali 3 % celotne tekočine.

Kalij v kokosovi vodi: 600 mg ali 17 % celotne vsebnosti mineralov.

Natrij v kokosovi vodi: 252 mg ali 11 % celotne vsebnosti mineralov.

Prednosti kokosove vode za kožo, lase & Zdravje:

Prednosti kokosove vode 2

Tu smo našteli 15 najboljših koristi za zdravje pitja kokosove vode. Oglejmo si jih.

Zdravstvene koristi kokosove vode:

1. Poveča hidracijo:

Nedvomno je glavni razlog za dehidracijo zmanjšanje vsebnosti vode v telesu. To je lahko posledica številnih razlogov, bodisi zaradi pomanjkanja pitja vode bodisi zaradi izgube prekomerne vode z izločanjem. Kokosova voda lahko poveča hidracijo v telesu, da se izogne ​​težavam.

Kako porabiti kokosovo vodo:

 • V zvezi s tem vprašanjem vam bo kozarec kokosove vode pomagal obnoviti vse bistvene soli in hranila.
 • Visoka vsebnost vode v kokosovi vodi vam bo pomagala napolniti telo.

2. Podprite zdravje srca:

Če želite ohraniti zdravo in živahno srce, se prepričajte, da uživate hranljivo hrano in da tudi redno telovadite. Študije so pokazale, da koristi nariyal pani pomagajo zmanjšati tveganje za srčne napade, znižati krvni tlak in tudi znižati hipertenzijo. Tako kokosova voda pomaga napasti mikrobe in podpira zdravje srca. Tudi kokosova voda vzdržuje pravilno cirkulacijo krvi.

Kako porabiti kokosovo vodo:

 • Pitje sveže in nežne kokosove vode enkrat na dan bo pripomoglo k izboljšanju delovanja srca.

3. Preprečite ledvične kamne:

Zdravstvene koristi kokosove vode lahko pomagajo tudi pri preprečevanju kakršnih koli ledvičnih kamnov. Nedvomno ledvični kamni povzročajo veliko bolečin in lahko povzročijo tudi zdravstvene težave. Zato vam bo pitje kokosove vode pomagalo ublažiti to težavo. Če ste žrtev kamnov, pijte čim več kokosove vode. Ledvični kamni nastajajo zaradi kopičenja različnih kristalov v ledvicah, ki se ne sperejo z urinom. Koristi pitja kokosove vode zmanjšujejo kopičenje kristalov v ledvicah.

Kako porabiti kokosovo vodo:

 • Kokosova voda dvakrat na dan bo pripomogla k preprečevanju ledvičnih kamnov.

4. Spodbuja zdravje srca in ožilja:

Kot smo že omenili, je kokosova voda zelo hranljiva in bistvena za pravilno delovanje srca. Kokosova voda za srčne bolnike zdravi srce, tako da ni tveganja za možgansko kap ali srčni napad. Če imate v telesu visok krvni tlak, bo kokosova voda pomagala znižati krvni tlak. To bo redno spodbujalo zdravje srca in ožilja. Torej, zdravje lahko izboljšamo in izboljšamo s pomočjo kokosove vode.

Kako porabiti kokosovo vodo:

 • Preveč pitja kokosove vode ni priporočljivo, vendar bo dovolj enkrat na dan za dobro zdravje srca in ožilja.

5. Znižuje krvni tlak:

Kokosova voda bo neposredno vplivala na krvni tlak v našem telesu. Študije so pokazale, da kokosova voda pomaga uravnavati krvni tlak v našem telesu in pomaga ohranjati nizek. Uporaba kokosove vode zmanjšuje tudi holesterol v telesu, prav tako pa pomaga preprečevati nastanek krvnih strdkov. Kokosova voda bo pri starejših ljudeh zelo produktivna za zniževanje krvnega tlaka.

Kako porabiti kokosovo vodo:

 • Vsakodnevno pitje 0,5 do 1 litra kokosove vode bo vse te težave obvladalo.

6. Pomaga pri hujšanju:

Druga najpomembnejša prednost pitja kokosove vode je hujšanje. Če zaužijete preveč kalorij iz sladkih ali gaziranih pijač, vam lahko hujšanje postane težko. Toda koristi vsakodnevnega pitja kokosove vode so odličen nadomestek in jih je zato mogoče zlahka uporabiti kot nadomestek.

Kako porabiti kokosovo vodo:

 • Uživanje koristi kokosove vode za hujšanje, ko boste čez dan žejni, vam bo pomagalo ohraniti želodec poln in ne boste tudi lačni.

7. Olajša prebavo:

V svetu prehrane je zelo dobro znano, da je uživanje vlaknin zelo potrebno za ohranjanje zdravega prebavnega sistema in za najboljše delovanje. Celotno telo lahko vzdržujete s kokosovo vodo. Zato je priporočljiva prebava kokosove vode, saj je bogata z vlakninami in zato pomaga pri boljši prebavi vašega telesa. Bogata vsebnost vlaknin prispeva k pravilni prebavi.

Kako porabiti kokosovo vodo:

 • Uživanje ene same prednosti vsakodnevnega uživanja kokosove vode bo dovolj, saj vsebuje natančno količino vlaknin, ki jih telo potrebuje.

8. Kokosova voda je dobra za sladkorno bolezen:

Prednosti kokosove vode 3

Če ste sladkorna oseba in se sprašujete, ali lahko pijete sladko kokosovo vodo, bo odgovor pozitiven. Kokosova voda za sladkorno bolezen bo imela antidiabetični učinek na telo. Mnogi ljudje s sladkorno boleznijo težko jemljejo zdravila. Tako je lahko kokosova voda najboljša izbira. Pri bolnikih s sladkorno boleznijo obstaja velika nevarnost prekomernega strjevanja krvi. Kokosova voda pomaga zmanjšati količino krvnega sladkorja in krvnih strdkov.

Kako porabiti kokosovo vodo:

 • Vsak dan en sam kokos bo kot nalašč za večino bolnikov s sladkorno boleznijo.

9. Zagotavlja takojšnjo energijo:

Koristi kokosove vode za moške vam bodo dale veliko energije kot vaša običajna ustekleničena energijska pijača. Običajna sveža kokosova voda, dobra za hidracijo, vam bo zagotovila le 5 mg sladkorja, kar bo zelo učinkovito povečalo vašo energijo kot energijski napitki, in to tudi po nižji ceni. Vseboval bo tudi kalij in druge minerale, ki bodo pomagali pri proizvodnji energije v telesu.

Kako porabiti kokosovo vodo:

 • Kokosovo vodo lahko pijete po vročem sončnem dnevu in v času, ko ste žejni.

10. Lajša stres:

Če imate pisarno ali potujete dlje časa ali imate družinske težave, obstaja več razlogov, zakaj vam stres res lahko poje življenje. Pitje kokosove vode vam bo pomagalo pri lajšanju stresa zaradi prisotnosti različnih vitaminov. Na primer, vitamin B9 pomaga pri izločanju hormona za povečanje razpoloženja, serotonina. Kokosova voda lahko doda za lajšanje stresa in sprostitev. To je lahko v pomoč tudi pri nihanju razpoloženja deklet.

Kako porabiti kokosovo vodo:

 • Ko ste pod stresom, poskusite požirek kokosove vode.

11. Kokosova voda med nosečnostjo:

Kokosova voda med nosečnostjo je zelo priporočljiva. Kokosova voda pomaga pri lajšanju utrujenosti, mišičnih krčev, krčev, krvnega tlaka, krvnega obtoka itd. Ta kokosova voda pomaga tudi pri lajšanju slabosti, zaprtja in jutranje slabosti. Lavrinska kislina je prisotna v kokosovi vodi in ta lavrinska kislina je na voljo tudi v materinem mleku. To je zelo koristno in hranljivo za nosečnice.

Kako porabiti kokosovo vodo:

 • Nosečnica mora piti kokosovo vodo vsaj dvakrat na dan, da pomaga telesu pri rasti in razvoju za otroka.

12. Kokosova voda za dojenčke:

Majhen otrok vedno potrebuje vse bistvene vitamine in minerale, da lahko njegovo telo raste. Zato ima kokosova voda za dojenčke vse to in tudi to po nižji ceni. Kokosova voda vodi tudi v manj prebavne motnje, drisko, napenjanje in veliko več drugih želodčnih težav. Tako je kokosova voda dobra za dojenčke glede bolezni zaradi prisotnosti mineralov.

Kako porabiti kokosovo vodo:

 • Kokosovo vodo lahko preprosto daste po tem, ko otroku dajete trdno hrano.
 • Opomba: Če je vaš otrok mlajši od 6 mesecev, kokosova voda ni priporočljiva.

13. Zdravi zaprtje:

Kokosova voda je naravno odvajalo in je zato odlično zdravilo za vse težave z zaprtjem, s katerimi se morda soočate. Ima veliko količino vlaknin, ki bodo zagotovila nastanek blata in zaprtje preneha. Prisotnost vlaknin v kokosovi vodi prispeva k produktivni naravi in ​​zdravi zaprtje. Vsak dan lahko vzamete kokos, vključen v dnevno prehrano. Kokosova voda prav tako uravnava gibanje črevesja in čisti telo.

Kako porabiti kokosovo vodo:

 • Ko se soočite z zaprtjem, se bo pitje kokosove vode 2-3 krat na dan izkazalo za zelo koristno.

14. Zdravi mačka:

Če pretiravate z alkoholom, potem ta kokosova voda, ki vam bo rešila dan. Kokosova voda bo pomagala pri poravnavi želodca, zmanjšala kakršno koli pogosto uriniranje in zmanjšala tudi željo po bruhanju. Kokosova voda vam bo pomagala tudi pri oživitvi telesa. Kokosovo vodo zelo dobro zdravi mačka. Prav tako vas lahko zaščiti pred drugimi boleznimi mačka.

Kako porabiti kokosovo vodo:

 • Za pripravo vrhunske pijače, ki zdravi mačka, morate uporabiti kokosovo vodo, led, dva zrela manga in dva metina vrelca.

15. Zdravi drisko:

Bolniki z drisko morajo piti kokosovo vodo. Pomagal bo preprečiti potrebo po kakršni koli hospitalizaciji. Kokosova voda ima zelo visoko stopnjo osmolarnosti kot raztopina WHO ORS. Kokosova voda vsebuje manj natrija in kloridov, vendar vsebuje veliko aminokislin in sladkorja. Ta lastnost kokosove vode pomaga pri učinkovitem zdravljenju driske.

Kako porabiti kokosovo vodo:

 • Jemanje kokosove vode tri do štirikrat na dan bo pomagalo ohraniti dobro uravnoteženo koncentracijo tekočine v telesu.
 • Zato kokosova voda pomaga pri zdravljenju driske.

Prednosti kokosove vode za kožo:

Tu smo našteli 6 najboljših koristi kokosove vode za kožo. Oglejmo si jih.

16. Odstrani Sun Tan:

Če imate na obrazu ali telesu naravne madeže, ki so izpostavljeni soncu, je čas, da uporabite naravne izdelke, kot je kokosova voda. Koristi kokosove vode za kožo, ko se nanesejo na prizadeto območje, bodo pripomogle k normalizaciji kože v prejšnjem stanju.

Sestavine:

 • Kokosova voda.
 • Multani mitti.

Kako uporabiti:

 • Ko sestavine združite, nanesite pasto na prizadeto območje.
 • Po 10 ali 15 minutah obrišite območje s toplo vodo.

Kako pogosto naj to storim: Dva meseca, trikrat na teden.

17. Zdravi kožne okužbe:

Je kokosova voda dobra za vašo kožo? Vaša koža bo vedno dovzetna za bakterije in glive, zato lahko povzroči nastanek kakršne koli okužbe na koži, kar bo povzročilo izpuščaje ali draženje. Kokosova voda za kožo vam bo pomagala preprečiti vse to, ne da bi porabili veliko. Kokosova voda ima protiglivične, protibakterijske in protiparazitske lastnosti. Zato je kokosova voda zelo učinkovita pri zdravljenju kožnih okužb.

Sestavine:

 • Kokosova voda.

Kako uporabiti:

 • Na prizadetem območju morate uporabiti kokosovo vodo in s tem zmanjšati okužbo in tudi simptome.

Kako pogosto naj to storim: Enkrat ali dvakrat na teden.

18. Zmanjšajte akne:

Če se znebite aken, je uporaba kokosove vode najboljši način za to. Kokosove vode ne morete uporabljati le kot poletno pijačo, ampak jo lahko uporabite tudi kot zdravilo za zdravljenje aken. Oljni zamašeni mešički večinoma povzročajo akne. Kokosova voda pomaga pri zmanjševanju aken.

Sestavine:

 • ½ skodelice kokosove vode.
 • 1 žlica medu.

Kako uporabiti:

 • Ko sestavine združite, z vato nanesite na obraz.
 • Po 10 minutah ga očistite s krpo.

Kako pogosto naj to storim: Vsak dan.

19. Zmanjšuje znake staranja:

Ko se vaša starost povečuje, se bodo na koži začele pojavljati starostne pege. Če torej uporabljate kokosovo vodo, se lahko tem težavam izognete in jih tudi upočasnite. Kokosova voda pomaga pri spodbujanju rasti celic in pomaga pri hitrejšem obnavljanju kože. Tako je lahko kokos za zmanjšanje znakov staranja najlažja in najboljša izbira.

Sestavine:

 • 1 žlica kokosove vode.
 • 2 žlici navadnega jogurta.

Kako uporabiti:

 • Sestavine združite, s čopičem nanesite na obraz. Po 15 minutah površino očistite s hladno vodo.

Kako pogosto naj to storim: Enkrat ali dvakrat na teden.

20. Zmanjšajte pigmentacijo:

Pigmentacijo s kože lahko odstranite na različne načine, vendar so lahko polni kemikalij ali pa bodo škodljivi. Zato je kokosova voda odlična alternativa za rešitev tega problema in z lahkoto odstrani vse vrste madežev, porjavelost ali celo razbarvanje kože.

Sestavine:

 • 1 žlica kokosove vode.
 • 2 žlici navadnega jogurta.

Kako uporabiti:

 • Sestavine združite in nanesite tanko pasto na prizadeto območje.
 • Po četrt ure sperite s hladno vodo.

Kako pogosto naj to storim: Vsak teden, enkrat ali dvakrat.

21. Zdravi ekcem:

Nedvomno je kokosova voda najboljša naravna snov za zdravljenje ekcemov in drugih sorodnih bolezni. Kokosovo vodo lahko pijete dva do trikrat na dan, kar bo pomagalo ohraniti kožo vlažno. To je tudi zelo stroškovno učinkovita in enostavna metoda v primerjavi z uporabo kozmetike. To je koristno zdravilo za zdravljenje ekcema.

Kako porabiti kokosovo vodo:

Vsak dan morate popiti dva do tri kozarce kokosove vode in s pomočjo vseh bistvenih hranil pomaga pri vzdrževanju normalne ravni pH v telesu.

Prednosti kokosove vode za lase:

Tu smo našteli štiri najboljše prednosti kokosove vode za lase. Oglejmo si jih.

22. Spodbujajte rast las:

Stanje rasti vaših las bo zelo odražalo tudi vaše splošno zdravje. Pomanjkanje hranilnih snovi lahko prepreči rast las in povzroči izpadanje las. Kokosova voda vsebuje vse sestavine, ki ohranjajo enakomerno in hitro rast las. Kokosova voda lahko hitro spodbudi rast las brez negativnih učinkov.

Sestavine:

 • ½ skodelice kokosove vode.

Kako uporabiti:

 • Z bombažnimi kroglicami ali prsti vmasirajte kokosovo vodo v lasišče in pustite čez noč. Šampon naslednji dan.

Kako pogosto naj to storim: Vsak nadomestni dan.

23. Nadzira prhljaj:

Prhljaj na lasišču je lahko tudi zelo nadležen in neprijeten. Če je prhljaj viden na lasišču, lahko resnično razkrije tudi stanje vašega zdravja. Kokosova voda ima protiglivične lastnosti in bo pomagala odstraniti srbenje s lasišča ter ga ohraniti gladko in hidrirano.

Sestavine:

 • 10 žličk kokosove vode.
 • ½ čajne žličke olja neema.

Kako uporabiti:

 • Sestavine zmešajte in nanesite na lasišče ter držite eno uro, preden jih sperite z rahlo toplo vodo.

Kako pogosto naj to storim: Dvakrat na teden.

24. Obravnava poškodovane lase:

Če si barvate lase, se bodo lasje dolgoročno samodejno poškodovali. Lasje bodo odvzeli vso vlago, lasje pa bodo videti suhi in ocvrti. S pomočjo kokosove vode si lahko barvate lase in jih hranite.

Sestavine:

 • 2 žlički kokosove vode.
 • 1 čajna žlička jogurta.

Kako uporabiti:

 • Ko zmešate sestavine, nanesite 1 uro na lase in lasišče.
 • Nato sperite in uporabite šampon + balzam.

Kako pogosto naj to storim: Vsak teden dvakrat.

25. Lasem doda sijaj:

Uporaba kokosove vode je naraven način za ohranjanje sijočih las. Kokosova voda vstopi v molekule lasnih pramenov, jih ohrani vlažne in jih tudi globoko pogoji. Tako dobite sijoče in poskočne lase. Lasem lahko dodate sijaj preprosto z uporabo kokosove vode na želeni način.

Sestavine:

 • 1 skodelica kokosove vode.

Kako uporabiti:

 • Po šamponiranju las sperite lase in nato kot zadnje izpiranje uporabite kokosovo vodo skupaj s 3-4 vrčki vode iz pipe.

Kako pogosto naj to storim: Naredite, ko si lase umivate s šamponom.

Neželeni učinki kokosove vode:

 • Preveč vnosa kokosove vode lahko povzroči velike količine kalija v telesu, kar lahko povzroči druge težave v telesu, vključno z ledvicami.
 • Če pijete preveč kokosove vode, bo to motilo krvni tlak v telesu in ga tudi znižalo.
 • Po operaciji ni priporočljivo piti kokosove vode, saj lahko spremeni krvni tlak na območju, kjer je prišlo do operacije.
 • Prekomerne količine stranskih učinkov kokosove vode lahko resnično poslabšajo količino elektrolitov v telesu, zato lahko povzročijo tudi druge težave.

Zato lahko zlahka ugotovimo, da lahko uporaba kokosove vode za lase, kožo in telo prinese različne koristi. Številnim prednostim, ki jih lahko potencialno dosežete s kokosovo vodo, je preveč, da bi se jim izognili. Kokosova voda ne stane le manj kot večina gaziranih energijskih pijač, ampak je tudi učinkovitejša od nekaterih umetnih in dragih kozmetičnih izdelkov. Zato nam sporočite, kako uživate v branju tega članka, in nam sporočite, če imate kakšne predloge ali povratne informacije. Upajmo, da boste po tem branju tega članka kokosovo vodo lahko uporabili na najboljši možni način.