Indijske kuhinje so polne neverjetnih sestavin, katerih uporaba presega tudi izpolnjevanje vaših kulinaričnih potreb. Ena takšnih osnovnih sestavin je gorčica, drobno črno seme z ostrim okusom! Ob močnem stiskanju ta semena sproščajo debelo in aromatično olje, imenovano gorčično (Rai) olje, ki vsako jed spremeni v aromatično bombo! Gorčično olje, imenovano tudi Sarson ka tel v hindujščini, deluje kot sveti gral za vašo kožo in ponuja nekaj neverjetnih zdravstvenih in kozmetičnih koristi. Od pomoči pri boju proti okužbam do spodbujanja zdrave rasti las morate vedeti o teh 8 koristih gorčičnega olja za zdravje, lase in kožo.

Prednosti gorčičnega olja za kožo, lase in amp; Zdravje

Prehranske prednosti gorčičnega olja:

Tu je razčlenitev prehranskega profila gorčičnega olja na 100 g porcije:

Skupne kalorije – 884

  • Skupna maščoba – 100 g
  • Nasičene maščobe – 11,6 g
  • Mononenasičene maščobe – 59,2 g
  • Polinenasičene maščobe – 21,2 g

Neverjetne koristi gorčičnega olja za zdravje, lase & Koža:

V mnogih državah, kot so Indija, Pakistan in Bangladeš, se gorčično olje uporablja za kuhanje. Velja za zdravo olje zaradi visoke dimne točke, ki sprošča manj prostih radikalov kot druga olja. Gorčično olje (Sarso Oil) ima številne druge prednosti, o katerih bomo razpravljali spodaj:

Zdravilne lastnosti gorčičnega olja:

Tu so 4 prednosti, ki jih ima gorčično olje za zdravje. Oglejmo si jih.

1. Lahko ponudi lajšanje bolečin:

V mnogih državah je običajna praksa, da se olje rumene gorčice uporablja za masažo telesa. Mnogi ljudje verjamejo, da to omogoča hitro olajšanje vnetih mišic in bolečih stanj, kot je artritis. Ena študija podpira to prepričanje in dokazuje, da lahko allil izotiocianat v gorčičnem olju ublaži bolečino s svojimi protivnetnimi lastnostmi (1). Tudi maščobne kisline omega-3 v tem olju so zmanjšale potrebo po zdravilih proti bolečinam pri bolnikih z revmatoidnim artritisom. (2)

2. Lahko se borimo proti patogenom:

Gorčično olje ima močne protimikrobne lastnosti, ki zavirajo rast različnih vrst patogenov. V skladu s študijo so prednosti dodajanja olja bele gorčice nekaterim živilom pokazale zmanjšano rast bakterij, ki pokvarijo hrano, kot so E. Coli, laktobacili, salmonele itd., In s tem zmanjšale možnosti okužb, povezanih s hrano (3). Poleg tega so bili glukozinolati, prisotni v gorčičnem olju, učinkoviti pri zatiranju glivičnih plesni na živilih, da bi povečali rok uporabnosti (4).

3. Lahko zavira rast rakavih celic:

Nekaj ​​znanstvenih študij kaže, da lahko gorčično olje upočasni širjenje rakavih celic in zmanjša tveganje smrtnosti. Ena posebna študija razkriva, da gorčična semena vsebujejo spojino, imenovano alil izotiocianat, ki je za 34,5 % zavirala rast celic raka mehurja pri podganah, hkrati pa za 100 % preprečila mišično invazijo (5). Vendar se njegovi učinki na različne vrste raka pri ljudeh še preučujejo.

4. Gorčično olje dobro za srce:

Gorčično olje vsebuje približno 59,2 g mononenasičenih maščob in 21,2 g polinenasičenih maščob. Študije kažejo, da lahko uživanje živil, bogatih s temi maščobnimi kislinami, v primerjavi z uživanjem hrane z visoko vsebnostjo nasičenih maščob zmanjša tveganje za težave s srcem in sladkorno boleznijo (6). Ta sredstva zvišajo raven HDL in hkrati zmanjšajo triacilglicerole, ki povzročajo odebelitev ventilov in srčne kapi.

Prednosti gorčičnega olja za kožo:

Tu smo našteli 3 najboljše koristi gorčičnega olja za kožo. Oglejmo si jih.

Zdravilne lastnosti gorčičnega olja

5. Deluje kot zaščitna ovira na koži:

Gorčično olje deluje kot naravni emolijent, ki deluje kot zaščitna pregrada za vašo kožo. Študija, opravljena v Nepalu, je pokazala, da je novorojenček, ki je prejel masažo gorčičnega olja, pokazal boljšo moč kožne pregrade in zmanjšal izgubo vode kot tisti, ki tega niso storili (7). Zato mnogi ljudje pozimi uporabljajo masažo s Sarsonom katelom, da preprečijo razpoke in suhost kože.

6. Gorčično olje za kožne okužbe:

Gorčično olje vsebuje veliko močnih protimikrobnih spojin, kot so glukozinolat, izotiocianat itd., Ki lahko zmanjšajo tveganje za kožne okužbe, kot je ekcem (8). Znano je tudi, da lahko gorčično olje s svojo emolijentno naravo pomirja srbenje in vnetna stanja kože.

7. Gorčično olje poveča krvni obtok:

Dobra masaža z gorčičnim oljem na koži lahko poveča prekrvavitev in ji da zdrav sijaj. Gorčično olje doda toploto vašemu telesu in vam pomirja lajšanje srbenja, bolečine v telesu in luskanja v zimah.

Prednosti gorčičnega olja za lase:

Tukaj smo navedli eno koristno gorčično olje, ki je dobro za lase. Oglejmo si jih.

8. Gorčično olje je dobro za rast las:

Čeprav so študije omejene, je znano, da se lahko gorčično olje izkaže za koristno za zdravje las in lasišča. Protimikrobna sredstva v gorčičnem olju lahko preprečijo težave, kot so prhljaj, ekcem itd., Medtem ko lahko maščobne kisline omega-3 zmanjšajo vnetje lasišča. Masaža lasišča s toplim gorčičnim oljem lahko spodbudi dobro prekrvavitev lasnih mešičkov in jih okrepi od znotraj.

Neželeni učinki gorčičnega olja:

Čeprav ima uporaba gorčičnega olja koristi, na splošno ni varna za vse. Lahko povzroči alergijske reakcije pri ljudeh z občutljivo kožo, hkrati pa povzroči nekatere stranske učinke pri zaužitju znotraj. Tu je nekaj možnih tveganj, povezanih s to sestavino:

  • Gorčično olje vsebuje visoko raven erukove kisline, ki je lahko dolgoročno nevarna za telo.
  • Lahko poveča tveganje za kapljico, ki zadržuje tekočino v mehkih tkivih, če se uporablja kot jedilno olje.
  • Lahko draži prebavno plast.
  • Lahko povzroči kožne mehurje, izpuščaje.
  • Lahko povzroči alergijski rinitis.
  • Lahko vpliva na razvoj ploda pri nosečnicah.

Gorčično olje je priljubljeno jedilno olje v severnih zveznih državah Indije. Čeprav prinaša niz koristi za zdravje gorčičnega olja, stranskih učinkov ni mogoče prezreti! Zato omejite njegovo porabo in pazite na vse neželene učinke, ki bi jih lahko povzročili znotraj ali zunaj.