Ali pitje kave pomaga pri glavobolih? Ali dejansko prinaša olajšanje? No, tukaj je veliko skrivnosti. Natančno dejstvo bomo tukaj razložili.

Kava je klasična pijača, pripravljena iz semen jagodičja iz vrst kave. Coffea je ime rodu, ki mu pripada in izvira iz Afrike. Vsebnost kofeina v kavi je grenkega in rahlo kislega okusa. Prav tako lahko stimulira ljudi, tako da jih ves dan napolnijo z energijo in aktivnostjo. Vendar pa je ista vsebnost kofeina pri mnogih drugih povzročila glavobole in lajšanje glavobola.

Je pitje kave dobro ali slabo za glavobole

Kava kot zdravilo & Kava kot vzrok: Kava lahko povzroči glavobol?

Eden glavnih razlogov, zakaj se ljudje pritožujejo zaradi kave, ki povzroča glavobol, je, da ima kava možnost, da poveča uriniranje, kar vodi v dehidracijo telesa. Ko telo trpi zaradi dehidracije, je glavobol naravni odziv.

Učinek kofeina na možgane se bo glede na uporabo znatno razlikoval. Pri občasnem glavobolu je kava odlično olajšanje. Ko pa možgani razumejo, da oseba dnevno uživa, jih dojemajo kot nekakšno zdravilo in vam nehajo olajšati niti tistih občasnih glavobolov. Zato možgani razvijejo toleranco do tega zdravila. Kofein vpliva tudi na aktivnost adenozina. Adenozin je naravna snov možganov. Med migreno se raven adenozina v možganih dvigne. To lahko spremeni delovanje snovi in ​​povzroči glavobol (1).

Medtem ko se mnogi pritožujemo zaradi kave, ki povzroča glavobole, pa je res, da je kava proti glavobolu resnična:

Kava pomaga pri migreni. Vendar morate razumeti, kako pogosto je to zdravilo lahko koristno. Preveliko odmerjanje kofeina je tudi glavni vzrok za glavobole. Kava in migrenski glavoboli so za mnoge druge težave. American Journal of Medicine je v svoji študiji ugotovil, da bi dnevne spremembe v vnosu kave dejansko lahko v določeni meri sprožile migreno (2). Zato je veliko odvisno od količine, količine kofeina. Ta dva sta neposredno sorazmerna z migrenskimi glavoboli.

Resnična je tudi kava za napetostni glavobol. Napeti glavoboli so posledica razširjenih krvnih žil v bližini in okoli lobanje. Znano je, da vsebnost kofeina v glavobolu zoži krvne žile. To bo povzročilo glavobol (3).

Prednosti umika kofeina:

Medtem ko kava za zdravljenje glavobolov obstaja, obstaja tudi nekaj dobrega, povezanega z umikom kofeina. Tu smo navedli nekaj točk. Oglejmo si jih.

kofeinski glavobol

1. Premagovanje odvisnosti:

Kava je dobro znano zdravilo. Ko razumete, da lahko vaše telo včasih ozdravi glavobol s kavo, jo navadno spijete več. Ko to storite, vaši možgani razumejo, da je to nekakšno zdravilo, in sčasoma postanejo imuni na učinek olajšanja. Tako premagovanje tega ni nujno le za glavobol, ampak tudi za spanje.

2. Znižani krvni tlak:

Ko začnete piti in postanete odvisni od kave, vam srce močno dela. To se znatno zniža, telo pa razvije tudi nizek krvni tlak.

3. Dobro spanje in razpoloženje:

Če opazite, se vaše telo utrudi in morda še vedno ne boste mogli spati. To vas lahko močno razdraži. Krivec je kofein. Prenehanje kave lahko učinkovito spremeni vaš spanec in vas izboljša.

4. Manj glavobolov:

Ker je kofein glavni razlog za sprožitev (4), lahko vidite, kako vam je opustitev lahko v veliko pomoč.

5. Zdravi zobje:

Opazili boste, da bodo na vaših zobeh, zlasti na spodnjih sekalcih, tako na sprednjem kot tudi na zadnjem delu zob veliko madežev. Počasi bodo začeli razjedati zobno sklenino in lahko povzročijo zobno gnilobo.

Simptomi odtegnitve kofeina:

Ko govorimo o koristih opuščanja kofeina, se vam zgodi nekaj stvari, ko se odločite opustiti.

1. Glavobol:

Najpogostejši simptom je glavobol. Bolečina se bo začela izza oči in se nato premaknila na sprednji del glave (5).

2. Letargija:

Izredno utrujeni boste, da naredite karkoli. Ravni dopamina se bodo znižale, zaradi česar boste manj energije za karkoli.

3. Nespečnost:

Ob nočnih urah se boste ujeli budni. To je zelo običajen in pogost simptom, ki ga doživlja veliko ljudi.

4. Zaprtje:

Ker lahko kofein spodbudi gibanje črevesja, postane to tudi problem, ko prenehate s kofeinom.

5. Depresija:

Druga najpogostejša težava, depresija, je posledica opuščanja kofeina. Razdražljivost in stres sta drugi težavi.

6. Možganska megla:

To je lahko nevarno in vas lahko to izstraši. Nekateri ljudje imajo težave pri usklajenem razmišljanju in tudi pri razmišljanju. Če to traja dlje časa, je čas, da se posvetujete z zdravnikom.

7. Pomanjkanje koncentracije:

Na tej stopnji boste videli, kako raven koncentracije niha in da se ne boste mogli osredotočiti na eno samo stvar.

8. Anksioznost:

Pazite na tesnobo. Vaš odtegnitveni simptom je lahko tesnoba, skupaj z nihanji razpoloženja. Poraba kofeina je redko edini vzrok glavobola (6). Olajšanje glavobola s kavo je za nekaj; drugim pa to ne pomaga. Zato bodite previdni pri količini zaužite kave na dan. Vsaka sprememba pri tem lahko bistveno vpliva na raven stresa in povzroči glavobole.

Pogosta vprašanja:

1. Ali lahko kava za sinusni glavobol deluje?

Kava lahko zmanjša vnetje in vam tako olajša sinusni glavobol. Vendar to ni jamstvo in ne pozabite, da lahko višji vnos resno povzroči še večji glavobol.

2. Kaj je dobro za glavobol? Kava ali čaj?

Čeprav lahko kofein preskrbi veliko ljudi, zagotovo ni za mnoge druge. Zato je izbira odvisna od vašega telesa. Čaj lahko tudi zmanjša glavobol, zlasti varianta zeliščnega čaja.

3. Kako dolgo trajajo glavoboli po prenehanju kave?

To je odvisno od tega, koliko ste zaužili. Običajno ne sme trajati več kot nekaj dni do tednov. Pri nekaterih traja približno dva meseca in več pri tistih, ki so jemali več kot 1000 mg na dan.

Zavrnitev odgovornosti: Čeprav sta čaj in kava osebna izbira za glavobole, vam toplo priporočamo, da se posvetujete z zdravnikom, da boste razumeli svoje telo. Za nekatere glavobol ni šala, zato bo zdravnikova oskrba najboljša olajšava.