Sladkorna bolezen je presnovno stanje telesa, v katerem ima človeško telo visoko raven glukoze v krvi. To je posledica različnih razlogov. Prvič, proizvodnja insulina v telesu je nezadostna, drugič pa telo ne reagira na insulin, ki ga proizvaja telo..

Kako uporabljati med za sladkorno bolezen

Obstajajo tri vrste sladkorne bolezni:

1) Sladkorna bolezen tipa 1:

Pri tej vrsti telo sploh ne proizvaja insulina. Ljudje, mlajši od 40 let ali v najstniških letih, ponavadi povzročijo to obliko sladkorne bolezni.

Sladkorna bolezen tipa 1 je redka. Vidimo, da le 10% celotne populacije sladkorne bolezni trpi za to obliko sladkorne bolezni.

Bolniki s sladkorno boleznijo tipa 1 potrebujejo injekcije insulina do konca svojega življenja.

2) Sladkorna bolezen tipa 2:

Pri tej vrsti telo preneha proizvajati dovolj insulina za pravilno delovanje ali pa v mnogih primerih celice v telesu prenehajo reagirati na proizvedeni insulin. Ta pogoj je znan tudi kot insulinska rezistenca.

Ugotovili smo, da je približno 90% vseh primerov sladkorne bolezni po vsem svetu te vrste. To vrsto sladkorne bolezni je v bistvu mogoče pozdraviti s hujšanjem, spremljanjem ravni glukoze v krvi, z zdravo prehrano in z vsakodnevno obredno vadbo. Ker pa je progresivne narave, se lahko poslabša.

Danes se bomo pogovarjali o nekaterih naravnih sestavinah, ki so na voljo v naši kuhinji in pomagajo pri boju proti sladkorni bolezni. Ta sestavina je med. Ja, zveni absurdno, kako lahko ta sladka tekočina zdravi bolezen, ki mora biti daleč od vsega sladkega. Res pa je, da lahko med, če ga jemljemo omejeno, naredi čudeže pri zdravljenju sladkorne bolezni.

Poglejmo, kako deluje:

1) Odličen nadomestek za sladkor:

Med je lahko dober za sladkor, saj ne zvišuje krvnega sladkorja kot glukoza in fruktoza. Tako na splošno vidimo, da imajo sladkorni bolniki zelo radi sladkor, vendar jih zaradi omejitev, ki jih povzroča bolezen, ne moremo jesti. Ne skrbi. Sladkosnedec se lahko nasiti z žlico medu.

2) Med znižuje HDL holesterol:

3.) Med ne poveča apetita in vodi k manjši kalorični preobremenitvi:

Med ohranja želodec poln dlje časa, zato ima bolnik s sladkorno boleznijo manj kalorij. Je izredno uporaben.

4) Pravilno spanje:

Bolniki s sladkorno boleznijo morajo pogosto urinirati, kar moti spanje. Med izboljša duševno ostrino, kar pomaga pri pravilnem spanju ponoči.

5) Okusni brsti:

Za tiste, ki uživajo v sladkem okusu, vendar imajo sladkorno bolezen in ob majhni količini medu okusni brstiček prilagodi količino zaužitega sladkorja in lahko uživate v okusu medu, ne da bi si želeli več sladkega.

6) Poveča raven energije:

Med ima vitamin B, zato proizvaja energijo in je koristen tudi za živčni sistem. Ker vsi vemo, da se bolniki s sladkorno boleznijo zelo hitro utrudijo, lahko med porabimo za povečanje energije.

7) Boljša prebava:

Med ima takšne encime, ki pomagajo pri boljši prebavi. Boljša prebava vodi tudi do drugih koristi. Če je prebava v redu, drugi telesni organi delujejo sistematično.

8) Zdravilne lastnosti:

Bolniki s sladkorno boleznijo zaradi zdravil, ki jih jemljejo vsak dan, trpijo zaradi želodčnih težav, med pa jih pri teh težavah odlično olajša.

Skupaj z zdravljenjem sladkorne bolezni lahko med v rednih količinah ozdravi različne druge bolezni. Medu ne smemo zaužiti preveč, saj je v primeru tipa 2 škodljiv. Omejena količina zaužite hrane je lahko vedno zdrava.

Vir slike: Zaloga zaklopa