Ali vam mama začne dan tako, da poje pest namočenih mandljev? Poleg prigrizkov s temi slastnimi oreščki vam občasno privošči še eno ali dve masaži z oljem sladkega mandlja. Ste se kdaj vprašali, zakaj? Ker mame vedo najbolje! Mandlji so bogati s hranilnimi snovmi, ki vam dajo energijo ves dan, poleg tega pa koža in lasje naravno sijo. Preberite skupaj, če želite razumeti 10 koristi mandljev, ki temeljijo na dokazih, za zdravje, lase in kožo, skupaj z možnimi stranskimi učinki.

Prednosti uživanja mandljev (badam)

Tudi znanost se strinja, da mandlji zaradi številnih vitaminov, mineralov in antioksidantov vsebujejo številne koristi za zdravje in lepoto. Ni čudno, zakaj mandlje imenujejo “superživila” in celo “kralj orehov”!

Hranilne koristi mandljev:

Tu je prehranski profil mandljev na 100 g porcije:

 • Skupne kalorije – 575
 • Skupni ogljikovi hidrati – 21,7 gm
 • Skupna maščoba – 49,4 gm
 • Beljakovine – 21,2 g
 • Vitamin E – 131% DV
 • Folati -12% DV
 • Riboflavin – 60% DV
 • Tiamin – 14% DV
 • Kalcij – 26% DV
 • Mangan – 114% DV
 • Baker – 50% DV

Druga pomembna hranila-omega-3 in 6 maščobnih kislin, selen, cink, kalij, železo, fosfor, kalij itd.

Zdravstvene koristi mandljev na podlagi dokazov:

Spodaj je navedenih 10 dokazanih uporab mandljev (Badam Benefits) za zdravje, lase in kožo. Oglejmo si jih.

1. Lahko spodbuja zdravo srce:

Mandlji, če jih uživamo skupaj z uravnoteženo prehrano in aktivnim življenjskim slogom, lahko zmanjšajo tveganje za bolezni srca. Študija iz leta 2018 kaže, da lahko mandlji znižajo raven holesterola LDL in povečajo raven HDL v telesu, da ohranijo zdravo srce (1). Študija navaja tudi, da so mandlji bogati s hranili, kot so vitamin E, kalij, magnezij itd., Ki lahko znižajo povišane lipide v krvi, da preprečijo težave s srčno -žilnim sistemom, kot so blokade, srčni napadi, kapi itd..

2. Lahko uravnavajo ravni sladkorja v krvi:

Kitajska študija razkriva, da lahko mandlji znižajo raven glukoze v krvi, če so vključeni v prehrano za diabetike (2). Znano je, da lahko mandlji znižajo tudi glikemični indeks drugih živil, ki jih zaužijemo skupaj. Poleg tega je bilo uživanje mandljev povezano z nižjimi odčitki lipidnega profila pri bolnikih s sladkorno boleznijo, kar lahko pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 zmanjša tveganje za srčne težave.

3. Koristi mandljev za prebavo:

Črevesna flora ima ključno vlogo pri spodbujanju boljše prebave in hitrejše absorpcije hranil iz hrane. Če teh mikrobov ni, bo naš prebavni sistem naključno povzročil številne bolezni. Študija je pokazala, da ima lahko uživanje mandljev prebiotične učinke na želodec, kar lahko poveča črevesno mikrofloro (3). Različne stopnje rasti so bile opažene pri različnih vrstah organizmov s spreminjanjem načina uživanja mandljev (v obliki paste, z lupino, drobno narezano) itd.

4. Lahko zmanjša lakoto med obroki:

Če zaradi lakote med obroki uživate veliko nezdrave hrane, je čas, da v svojo prehrano dodate mandlje, da jih zatrete. Študija iz Velike Britanije, izvedena leta 2019, kaže, da je prigrizek surovih mandljev učinkovit pri zatiranju apetita v primerjavi z drugimi vrstami visokokaloričnih živil (4). Poleg povečanja sitosti mandlji nahranijo telo tudi z beljakovinami, vlakninami in drugimi bistvenimi hranili, ki jih telo potrebuje.

5. Odstranite proste radikalne poškodbe:

zdravstvene koristi mandljev

Prosti radikali so zelo reaktivne molekule, ki se povežejo z drugimi celicami in jih poškodujejo. Večja količina prostih radikalov vodi v oksidativni stres, stanje, ki povzroča resne zdravstvene motnje, vključno z rakom. Študija je pokazala, da so mandlji napolnjeni z antioksidanti, kot so polifenoli in flavonoidi, ki lahko nevtralizirajo škodljive učinke prostih radikalov, da preprečijo poškodbe celic (5).

6. Lahko zdravim anemijo:

Anemija nastane zaradi pomanjkanja železa, ki prizadene tako otroke kot odrasle. Eden od načinov za spopadanje s tem stanjem je, da v svojo dnevno prehrano vključimo veliko hrane, bogate z železom. Glede na članek, objavljen na temo “Pristopi za boj proti pomanjkanju železa na osnovi hrane”, so mandlji bogati z železom in mikrohranili, ki lahko pomagajo pri obvladovanju anemije (6).

7. Lahko prepreči raka:

Redno uživanje mandljev lahko zmanjša tveganje za nastanek raka. Študija je pokazala, da mandlji vsebujejo antioksidativne vitamine, kot so alfa-tokoferol in fenolne spojine, ki imajo kemopreventivne lastnosti (7). Znano je, da lahko alfa-tokoferol, vodotopna oblika vitamina E, zmanjša pojavnost raka prostate za 34% pri moških (8). Redno uživanje mandljev skupaj z drugimi dodatki lahko zmanjša tveganje za smrt zaradi raka.

8. Ali lahko upočasni znake staranja kože:

Mandlji nudijo vaši koži številne prednosti. Ti oreški so napolnjeni z esencialnimi maščobnimi kislinami, kot sta omega-3 in omega-6, ki ščitijo izgubo lipidov s kože in dodajo prožnost. Študija tudi kaže, da lahko redno uživanje mandljev zmanjša resnost gub pri starejših ženskah (9). Lokalna uporaba mandljev v obliki paste ali olja lahko odpravi suhost tako, da deluje kot pregrada na koži.

9. Lahko zaščiti kožo pred UV -poškodbami:

Mandlji so bogat vir vitamina E, ki ima UV-zaščitne lastnosti. Študija iz leta 2016 navaja, da vitamin E deluje kot lovilec prostih radikalov, da zaščiti kožo pred UV -poškodbami (10). Znano je, da lokalna uporaba mandljevega olja znatno zmanjša strukturne poškodbe kožnih celic zaradi daljše izpostavljenosti soncu, hkrati pa upočasni tveganje fotostaranja (11). Lahko ga uporabite kot naravno kremo za sončenje na koži, ki vam daje tudi veliko hrane.

10. Koristi mandljev za rast las:

Če se želite razmetati s sijočo in močno grivo, morate mandlje vključiti v svojo dnevno prehrano. Mandlji so bogati z minerali, kot sta cink in magnezij, ki lahko nahranijo vaše lasne mešičke in jih okrepijo od znotraj. Poleg tega je mandljevo olje napolnjeno z esencialnimi maščobnimi kislinami, ki prekrijejo vaše lase, da preprečijo poškodbe in povečajo natezno trdnost. Vitamin E, ki je prisoten v tem olju, lahko zmanjša izpadanje las in jim doda sijaj.

Neželeni učinki mandljev:

Poglejmo zdaj škodljive učinke mandljev:

 • Izpuščaji, težave z dihanjem in oteklina pri ljudeh z alergijami na oreščke
 • Lahko zmanjša absorpcijo hranil (zaradi fitinske kisline v surovih mandljih)
 • Lahko povzroči prebavne motnje in težave z želodcem
 • Lahko povzroči povečanje telesne mase
 • Lahko povzroči preveliko odmerjanje vitamina E.
 • Grenki mandlji lahko povzročijo zastrupitev s cianidom

To je nekaj neverjetnih koristi mandljev za kožo, lase in zdravje! Morate biti presenečeni, ko veste, kako skromen oreh, kot so mandlji, je lahko tako koristen za vaše zdravje in lepoto. Torej, ko vas bo mama naslednjič prepričala, da boste pojedli, se ji zahvalite, da vas je seznanila s svojo dobroto!