Kaj je ricinusovo olje?

Ricinusovo olje je rastlinsko olje, pridobljeno iz semen rastline ricinusovega olja. Ricinusovo olje je zelo bledo rumena tekočina z izrazitim okusom in vonjem ob prvem zaužitju.

Ricinusovo olje nam prinaša številne prednosti, kot so zdravljenje las in lasišča, pomirja oči, maže orodja itd., Vendar ima lahko tudi hude učinke! Ricinusovo olje slovi po izjemnih koristih za nego kože in las! Zaradi svoje sposobnosti za zdravljenje zaprtja. Preden se odločite za uporabo ricinusovega olja, se morate zavedati njegovih stranskih učinkov. Nekateri od njih so obravnavani spodaj:

Stranski učinki ricinusovega olja:

Stranski učinki ricinusovega olja

1. Ricinusovo olje povzroča veliko prebavnih motenj:

Ricinusovo olje velja za varno za uporabo. Nekateri pa se počutijo popolnoma nasprotno, čutijo slabost, drisko, bruhanje, nelagodje v trebuhu in omedlevico po uporabi olja ali ob zaužitju določene količine v obliki pitja. Če človek čuti kaj takega! Potem je treba prenehati jemati ricinusovo olje. Njegovi stranski učinki se lahko pri dolgotrajni uporabi poslabšajo. Preden vzamete redni odmerek, se morate posvetovati tudi s farmacevtom.

2. Alergija:

Ricinusovo olje povzroča tudi neželene učinke, kot so alergijske reakcije! Mnogi ljudje so po uporabi naleteli na alergije. Resna alergija na ricinusovo olje pa je redka. Če ste opazili katerega od naslednjih simptomov, morate poiskati zdravniško pomoč in prenehati uporabljati olje: srbenje, izpuščaj, otekanje (otekanje obraza/grla/jezika je zelo nevarno), omotica, zbadanje in pordelost, težave z dihanjem.

Priporočljivo je, da preverite, ali ste občutljivi na ricinusovo olje ali ne! Izvedite obliž škodljivca. Na podlaket morate nanesti majhno količino olja in počakati 24 ur. Če vam uspe in se prepričate, da na olje nimate reakcije, ga lahko premaknete naprej. Če čutite kakršno koli reakcijo ali celo rahlo srbenje ali pordelost, bi morali nasprotovati uporabi olja.

3. Izguba hranil:

Na seznamu stranskih učinkov ricinusovega olja je eden od njih, da lahko vnos olja več kot teden dni povzroči izgubo kalija in tekočine! Če vzamete dnevni odmerek 15-60 ml, morda ne boste mogli ali pa se zdi, da preprečujete prebavo nekaterih dragocenih hranil in lahko povzroči dehidracijo. Posvetujte se z ustreznim farmacevtom in dosledno upoštevajte navodila zdravnika ali farmacevta, ki so zapisana na etiketi.

4. Nevarnost za nosečnice:

Ricinusovo olje za nosečnice je zdravnikom velik NE. Ricinusovo olje je znano po svojem učinku pri ženskah. Priporočljivo je, da nosečnice vzamejo olje za porod, ko se izteče rok za porod. Ricinolna kislina olja spodbuja krčenje črevesnih mišic in posledično povzroča porod. Vendar pa nosečnice ne smejo uporabljati ricinusovega olja brez zdravnikovega nadzora. Prav tako je nevarno jemati ricinusovo olje za ženske z obdobjem nosečnosti manj kot 40 tednov

5. Ricin:

Ricinusovo olje je običajno varno za uporabo, vendar če upoštevate priporočila zdravnika, verjetno ne boste čutili stranskih učinkov ricinusovega olja. Vendar ricinusov fižol vsebuje ricin, toksin! Kar je zelo nevarno za uživanje, zato nikoli ne jejte ricinusovih zrn in sami ne stiskajte ricinusovega olja. Ricin lahko povzroči tudi drisko, slabost, bruhanje, šok, jetra, trebušno slinavko in poškodbe jeter, dehidracijo, uničenje krvnih celic in šok. Z uživanjem samo 2-6 celih semen rastline ricinusovega olja lahko ubije odraslo osebo!

6. Za otroke:

Ricinusovo olje je verjetno varno, če ga zaužijemo v majhnih in ustreznih odmerkih za kratek čas, recimo manj kot en teden. Ricinusovo olje je verjetno nevarno, če ga jemljete peroralno več kot en teden ali v velikih odmerkih. Če jemljete večji odmerek za otroke od 1 do 15 ml na dan, odvisno od starosti, lahko to povzroči kemično neravnovesje v telesu. Ricinusova semena niso varna, če celotno seme vzamete skozi usta.