Ko govorimo o jajčnikih, običajno govorimo o ženski spolni žlezi. Jajčniki so sestavni del ženskega reproduktivnega sistema, kjer se vsak mesec oblikujejo in sproščajo jajčeca, ki so bodisi oplojena, da tvorijo dojenčke, ki jih zavežemo devet mesecev, ali pa razpadejo v obliki menstruacije. Jajčniki so edini proizvajalec in shranjevalci teh jajčec, ki se nato sproščajo skozi glavo jajčnika, ki je povezana s cevko, imenovano jajcevod, ki se konča v maternici.

Simptomi in vzroki ciste jajčnikov

V jajčnikih ženske se pogosto razvije vrečka, napolnjena s tekočino, ki je obložena s tanko plastjo ali steno. Ta tekočina, napolnjena z vrečko, se nato opiše kot cista jajčnikov. Pravzaprav zdravniki pravijo, da se lahko vsak jajčnikov folikul, ki je večji od 2 cm, imenuje cista. Vendar so te ciste zelo pogoste. Raziskave in raziskave so pokazale, da so te ciste pogostejše pri ženskah v reproduktivnem obdobju. So pa benigne narave kot popolnoma neškodljive in jih je mogoče zlahka pozdraviti.

Običajno obstajajo različne vrste cist jajčnikov. Cista rumenega telesa se ukvarja z sproščanjem jajčeca. Pogosto, ko se jajčece sprosti, preide skozi jajcevod in se oplodi, da tvori blastocisto. Če ne, razpade. Folikul, iz katerega je izšlo jajčece, se imenuje rumeno telo. Čeprav naravni proces zahteva, da se razgradi in izgine, se lahko včasih napolni s tekočino in krvjo ter vztraja.

Cistadenoma je tumor, ki se pojavi v sluznici jajčnikov in je lahko velik do 12 centimetrov. Pogosto, ko pride do notranje krvavitve iz ciste, se stanje imenuje hemoragična cista. Tako gre za različne vrste in učinke ciste jajčnikov.

Običajno cista jajčnikov prizadene dolgo vrsto žensk različnih starosti, ki se običajno imenujejo tudi funkcionalne ali preproste ciste. Pri ultrazvoku med diagnozo so te ciste podobne majhnim mehurčkom v jajčniku in so običajno funkcionalnega tipa, torej se pojavijo brez predhodne bolezni ali okužbe, ki bi to spodbujala. So zelo zdravljive in niso ravno rakave narave, razen če jih opazimo v obdobju raka jajčnikov.

Simptomi in vzroki ciste jajčnikov:

Ta članek vas bo poučil o glavnih vzrokih in simptomih ciste na jajčnikih, ki vam bodo pomagali ugotoviti, v kakšnem stanju ste, ko vas ta cista jajčnikov napade.

Vzroki ciste jajčnikov:

Nekateri glavni razlogi ali vzroki, zaradi katerih cista jajčnikov dolguje svoj obstoj, so:

1. Nereden menstrualni cikel:

Za pojav te ciste so v glavnem krive funkcionalne ciste, saj neposredno obravnavajo menstrualne težave. Če ima dekle nereden cikel, pri katerem menstruacija včasih preskoči na mesec in se dvakrat zgodi naslednji mesec ali pa se čas spreminja, na primer premiki od prvega v zadnji mesec do zadnjega, obstaja velika verjetnost, da se pojavijo ciste na jajčnikih. Vendar pa to niso rakave ciste in včasih izginejo same. V prvih letih menstruacije pa so nepravilnosti pogoste, zato se ne motite.

2. Neplodnost:

Neplodnost pri ženskah je lahko vzrok za ponavljajoče se ciste na jajčnikih, ki se pojavijo v vaših jajčnikih do točke, ko se cista pojavi in ​​se po vsakem letu znova pojavi. Vendar je to običajno benigne narave, vendar podaljšanje naraščajoče ciste ni dobra ideja. Za cisto je treba skrbeti tik preden vztraja v jajčnikih predolgo, da postane rakava. Neplodnost za žensko v mlajši starosti je res težko vprašanje, zato gre skozi določena zdravila, da se prepriča, ali je mogoče njeno neplodnost odpraviti. Ta zdravila, zlasti tista z gonadotropinom, so lahko tudi vzrok za nastanek cist na jajčnikih.

3. Hormonsko nadomestno zdravljenje:

S starostjo se pogosto ženske podvržejo hormonsko nadomestnim terapijam in morda ne veste, vendar so vaše ciste na jajčnikih neposredno povezane s tem procesom nadomeščanja hormonov. Terapija vključuje nekatere ukrepe in zdravila, ki lahko sprožijo težave v jajčniku, ki sčasoma tvorijo cisto.

4. Debelost in brezdelje:

Čeprav je debelost glavni vzrok za nastanek cist na jajčnikih, se nedejavnost nanaša na spolne dejavnosti, ki jih mnoge ženske zadržijo, ko začnejo starati. To dolgo sušno obdobje neuporabljenih spolnih hormonov v jajčniku zarjavi. Sedaj naj bi jajčniki proizvajali več teh spolnih hormonov, ki pa jih ne. To lahko povzroči nastanek cist na jajčnikih.

5. Družinska zgodovina:

Potem je seveda dedno prenašanje genov in celic, kar je lahko razlog, da imate v svoji družini dolgo vrsto žensk, ki trpijo zaradi ciste na jajčnikih, pri čemer niste nič drugačni.

6. Starost:

Starost je eden najverjetnejših razlogov za nastanek ciste jajčnikov. Če iščete vzroke za nastanek ciste na jajčnikih, je starost eden od odločilnih dejavnikov. Če je ženska starejša od 40 let, ima velika verjetnost, da bo pri njih videla znake in simptome ciste jajčnikov. Pogosta je tudi pri ženskah, mlajših od 30 let. Te so pogosto povezane s prekomerno bolečino in notranjo krvavitvijo. Tega vzroka ni mogoče prezreti, saj je eden najpogostejših vzrokov ciste jajčnikov.

7. Totipotencialna zarodna celica:

Obstaja več vrst cist na jajčnikih. Zaradi tega se pojavi dermoidna cista. Pogosto se cista razvije iz primarne zarodne celice jajčne celice in lahko povzroči tudi druge celice, ki vsebujejo zarodke, kar lahko dodatno poveča možnosti za nastanek ciste jajčnikov. Ugotovljeno je bilo, da dermoidne ciste vsebujejo dlake, kosti, kožo, tkiva itd. Prav tako se nahajajo v zobeh. Te so običajno proizvedene iz celic, ki se razmnožujejo jajčeca, in razen kirurškega posega ni druge možnosti, če jo želite odstraniti.

8. Obdobja:

Nekatere ženske imajo težave z menstruacijo. Pri nekaterih ženskah se proces menstruacije ustavi in ​​obstaja velika verjetnost, da jih bodo prizadeli simptomi ciste jajčnikov. Cista jajčnikov se pojavi tudi pri tistih, ki imajo hude težave v zvezi z obdobji, kot so okužba in druge podobne neprijetnosti.

Obstajali so vzroki, ko ženske, ki imajo menstruacijo, trpijo zaradi ciste jajčnikov. Ženske s takšnimi menstrualnimi težavami se morajo nemudoma posvetovati s strokovnjakom na to temo.

9. Menopavza:

Drug pogost vzrok za nastanek cist na jajčnikih je menopavza. Ženske, ki so bile v obdobju menopavze, lahko trpijo zaradi ciste jajčnikov. Ta vprašanja so bila na kratko obravnavana zgoraj (prejšnja točka), tukaj pa bomo šli skozi široko razpravo o menopavzi. Menopavzo lahko opredelimo kot fazo, ko ženska preneha z menstruacijo. Ta ženska izgubi tudi možnost, da zanosi naravno. Na tej stopnji so menstruacije manj pogoste, kasneje pa ženska sploh ne doživlja menstruacije. Pri nekaterih ženskah je bilo opaziti, da so menstruacije nenadoma prenehale.

10. Drugi vzroki:

Obstaja veliko drugih vzrokov, ki so lahko odgovorni ali povzročajo ciste na jajčnikih. Ženska morda trpi zaradi simptomov ciste jajčnikov, vendar jih ne upošteva. No, to je lahko vzrok za hitro širjenje te vrste bolezni in lahko ovira tudi vaše fizično stanje. Po mnenju zdravnikov je kajenje eden najmočnejših vzrokov za nastanek ciste na jajčnikih. Ženska, ki je verižna kadilka ali celo kadilka, je lahko zelo pogosto izpostavljena simptomom ciste jajčnikov, ki nastanejo v mladosti. Debelost je še en pomemben vzrok za nastanek ciste jajčnikov in je nikakor ni mogoče prezreti.

Simptomi ciste jajčnikov:

Pogosto obstajajo znaki in simptomi, ki jim sledijo te ciste. So:

1. Povečanje telesne teže:

Vsakič, ko pride do težav v enem od glavnih telesnih organov, sledi sprememba teže, za dobro ali slabo. Medtem ko običajno rak zmanjša znatno količino vaših kilogramov, vam bodo ciste pomagale pridobiti enako, zaradi česar se boste čudežno zredili. Potem je spet debelost vzrok za ciste jajčnikov.

2. Bolečina med kopulacijo:

Pogosto prizadene ženske v obdobju rojstva ali mladosti, ko so njihova spolna dejanja veliko pogostejša kot starost. Če med spolnim odnosom opazite bolečino, ki je prej niste imeli, obstaja velika verjetnost, da se razvija ali je že razvila cista na jajčniku. To je opisano kot ostra bolečina v spodnjem delu trebuha, ki traja vsakič, ko vstopite v spolni odnos.

3. Menstrualne težave:

S cisto jajčnikov v jajčnikih začnejo jajčniki delovati nepravilno. Zato se lahko med menstruacijo pojavi bolečina, ki je za razliko od običajnih menstrualnih krčev. Pulsirajoča bolečina se bo zdaj nadomestila z ostro pekočo bolečino tudi med menstruacijo. To lahko spremlja tudi nenormalno krvavitev v veliki količini.

4. Problem uriniranja:

Ista težava se pojavi tudi med uriniranjem. Med uriniranjem se lahko pojavijo težave, zato je izrednega pomena čimprejšnji pregled.

5. Napihnjenost trebuha, otekanje (pretirana bolečina):

Ženska bo ob cisti na jajčniku doživela hude bolečine v trebuhu. Ženska bo imela v spodnjem delu trebuha hude bolečine, medtem ko trpi zaradi ciste jajčnikov. Napihnjenost ali otekanje v trebušni regiji sta precej pogosti in se to zgodi brez starostne ovire.

6. Boleč spolni odnos:

(Ta točka je bila obravnavana zgoraj, vendar na kratko. Ta odstavek je opisoval boleča vprašanja spolnega odnosa) Ko ženska doživi simptome ciste na jajčniku, mora prenehati s spolnim odnosom, razen če in dokler ni popolnoma ozdravljena. Če načrtujete ali razmišljate o spolnih dejavnostih, potem svojim vzbujajočim hormonom recite ne, saj je to za vas lahko boleča izkušnja. V tej fazi bo vsaka spolna aktivnost povezana z ogromno bolečino. Če je med cisto na jajčniku ženska vključena v kakšen spolni načrt, se lahko to izkaže za bolečo izkušnjo za vas.

7. Slabost in bruhanje:

Če v vsakem in skoraj vsakem času v dnevu doživite simptom bruhanja, to ni normalno. Morda imate cisto na jajčnikih.

8. Bolečine v spodnjem delu stegen:

V spodnjem delu stegen bodo hude bolečine in to je eden glavnih simptomov ciste jajčnikov. Če ženska trpi zaradi ciste jajčnikov, je zelo pogosto, da bo imela hude bolečine v spodnjem delu stegna. Ta bolečina je izredno škodljiva, saj izvira iz spodnjega dela hrbta.

9. Bolečine v medenici:

Bolečina bo tudi v medeničnem delu. Med cisto na jajčnikih je medenični del ženske na splošno eno najbolj prizadetih območij. Bolečine v medenici so lahko zelo dražilne, saj lahko izvirajo kadar koli v dnevu in bodo trajale zaporedno. Tej bolečini se nikakor ne moremo izogniti, saj je naravna in precej očitna, ko trpimo za cisto na jajčniku.

10. Nežnost dojk:

Drug pogost simptom ciste jajčnikov je občutljivost dojk. Ženske, starejše od 35 ali 40 let, bodo najbolj doživele ta simptom. Med vsemi simptomi ciste jajčnikov je ta najpogostejši. : Ženska bo dojk srednje velikosti ali slastno telo to najbolj čutila. V prsih bo prišlo do povešanja in veliko žensk bo nad tem razočarano, saj so ena najboljših stvari pri ženski. Po mnenju nekaterih zdravnikov in strokovnjakov na tem področju bodo ženske, ki veliko kadijo ali pijejo, najbolj doživele ta simptom. Koža okoli dojk bo postala ohlapna. Obstaja veliko načinov, kako lahko ženska prepreči povešanje prsi. Če na internetu pravilno raziskujete, boste ugotovili, da so na voljo številna domača sredstva, ki jih lahko uporabite ali uporabite za preprečevanje povešanja prsi..