Kila je povezana s trebuhom ali dimljami. Kar se začne z oslabljeno notranjo podlogo, se počasi konča in na spodnji strani trebuha tvori balon, podoben vreči. To je precej pogosta bolezen, za katero trpi veliko ljudi. V tem primeru noben moški in ženska delno ne zdravita. To je uniseksualna bolezen, ki prizadene tako moške kot njihove kolege. Toda s pravilno nego je to popolnoma ozdravljivo.

Simptomi in vzroki kile

Trebuh opisujemo kot spodnji del našega telesa, mišično območje, v katerem so vsi prebavni in reproduktivni sistem. Običajno so ti organi varni in vezani v močne vlaknaste stene trebuha, zaščiteni. Do situacije pride, ko trebušna stena oslabi ali perforira. Ta položaj je znan kot kila. Notranja obloga, ki izkorišča oslabljeno trebušno steno, se potisne skozi in tvori vrečko, podobno vreči, pod perforirano steno.

Kila je za določen čas brez bolečine. Bolečina se začne šele, ko trebušno tkivo zdrsne skozi stensko luknjo in konča v balonski vrečki. Prerivanje takšnih trebušnih tkiv in organov včasih je znano tudi kot kila, s podaljšanim časom pa se stanje poslabša in poslabša.

Običajno obstajajo različni deli, na katerih lahko kila prevlada, prvi in ​​najpogostejši pa so dimlje. Večina primerov kile je osredotočenih na dimlje, pri ženskah pa je običajno pod dimljami. To je splošno znano kot femoralna kila.

Pri moških je to običajno dimeljska kila, kjer izboklina lahko seže do skrotuma. To je spodnji del izbokline. Pogosto se pojavijo kile, ki povzročijo, da se balonska vrečka potisne navzgor in iz trebušne stene v prsno votlino skozi fino odprtino v preponi. To stanje je znano kot hiatus ali hiatalna kila. Včasih se lahko kila pojavi pri katerem koli prerezu na in okoli prejšnje brazgotine po operaciji, včasih pa kila prizadene popek. Ta pogoj se nato imenuje popkovna kila.

V večini primerov kila ne opazi simptomov, če pa se pojavi, če se podaljša, lahko druga stanja spremenijo v resno. Običajno je preprosta operacija, odprta ali laparoskopska zatesnitev dogovora, vendar je vredno vedeti vzroke za oslabljeno trebušno steno, da se izognemo nadaljnjemu soočanju s kilo.

Simptomi in vzroki kile:

Ta članek vas bo vodil o tem, kaj so vzroki in simptomi kile ter katere ukrepe je treba premagati.

Vzroki za kile:

tukaj omenjamo 10 glavnih vzrokov za nastanek kile.

1. Težko dvigovanje:

Običajno lahko oslabitev mišične stene povzroči dviganje težkih uteži v telovadnici. Pogosto si ljudje prizadevajo uresničiti sanje o izklesani postavi, zato se v tem pogledu obravnava težka vaja. Malo ljudi ve, da težki dvigi običajno povzročijo velik pritisk na predel trebuha, zaradi česar se mišice v trebuhu obrabijo.

2. Starost:

Zaradi starosti se organi začnejo obrabljati. S starostjo pride do nezmožnosti organov, da bi bili tako trdi, kot so bili nekoč. Zaradi tega trebušna stena pogosto oslabi in je nagnjena k perforaciji ali trganju.

3. Kirurška brazgotina:

Pogosto obstajajo kirurške brazgotine v predelu trebuha, ki so še vedno nagnjene k poškodbam, saj se v preteklosti niso ustrezno zacelile. Tu se pojavi kila, tik vzdolž brazgotin.

4. Prejšnja zgodovina kile:

Ugotovljeno je bilo, da so dejavniki tveganja za razvoj kile višji, če ste v preteklosti imeli prekinitev ali popkovno kilo.

5. Kašelj:

Pogosto včasih kronični kašelj, ki je običajno suh, povzroči srbenje v grlu, zaradi česar je piskajoč kašelj bolj pritisk in otežen. Medtem ko človek močno kašlja, da se razbremeni srbečega srbenja v grlu, se v črevesju stalno povečuje pritisk, zaradi česar trebušne stene počasi podležejo pod pritiskom in sčasoma pretrgajo, da povzročijo kilo.

6. Ob rojstvu:

Kila na popku povzroči otekanje na notranji strani kože, kar povzroči pivo ali črevesje. To je lahko stanje mirovanja, ki je prisotno pri vas, ko ste bili majhni. Običajno je popkovnični prostor tisti, v katerem se hernijska vrečka ne zapira pravilno. To se lahko v poznejših letih obnese.

7. Nosečnost ali debelost:

Pogosto nosečnost ali debelost povzročata pretirano moč v predelu trebuha, kar povzroča prevelik pritisk, da zadržijo mišične stene trebuha. V tem primeru se stene počijo.

8. Dializa:

Kila nastane predvsem, ko se v trebušni votlini čuti pritisk, zaradi česar izstopa. Ugotovljeno je bilo, da pri bolnikih na peritonealni dializi, ki se izvaja v stanju odpovedi ledvic; povečan pritisk na trebuh. Zato imajo takšni posamezniki večje tveganje za nastanek kile.

9. Poškodbe:

Kila se lahko pojavi, ko se mišice napnejo in oslabijo. Če med poškodbo prizadenejo mišice in se ne zacelijo v celoti, postane možnost rasti kile precej velika.

10. Zaprtje:

Po zadnjih ugotovitvah je pri osebi s kroničnim zaprtjem večje tveganje za nastanek kile. Zaprtje povzroča obremenitev trebušnih mišic med gibanjem črevesja, zaradi česar so šibke in bolj dovzetne za rast kile.

Simptomi kile:

Po ugotovitvi vzrokov kile je pomembno tudi razumeti in poznati simptome istega. Poznavanje teh simptomov kile bo vodilo do zgodnjega odkrivanja in lažjega zdravljenja.

Oglejte si teh 10 znakov in simptomov kile, ki jih nikoli ne smete prezreti:

1. Vidna grudica:

Ste kdaj opazili vidno grudo pod kožo? Če je odgovor pritrdilen, se lahko izkaže za enega prvih simptomov kile. Te grudice nastanejo, ko tkiva oslabijo, kar se lahko zgodi ob rojstvu ali pa se tkiva s starostjo obrabijo. Te izbokline spominjajo kot vrečka v organih in včasih vdrejo tudi v popk, dimlje ali stene trebuha. Te izbokline ali otekline so zlahka opazne s prostim očesom in sčasoma postanejo boleče. Prisotnost grudic v katerem koli delu telesa se lahko izkaže za zaskrbljujoče, zato je najbolje, da takoj poiščete zdravniško pomoč.

2. Zmanjšana oskrba s krvjo:

Ko se kila nagiba k povečanju velikosti, se to imenuje „zadavljeno območje“, zdravstveno stanje, pri katerem se prekine oskrba s krvjo do mišičnih sten. Zmanjšala se bo oskrba s krvjo na primarnem področju in tudi na drugih delih telesa. Razvoj zadavljene kile je lahko celo smrtno nevaren in zahteva takojšnjo zdravniško operacijo. Po mnenju strokovnjakov je stopnja smrti med operacijo kile sorazmerno višja od primerov, ko se kila obvladuje z drugimi oblikami zdravljenja. Zato je najbolje, da razvoj kile odkrijemo zgodaj, da se izognemo zadušitvi.

3. Živčno nelagodje:

Med kilo lahko pride tudi do nelagodja v različnih delih telesa, povezanih z isto živčno verigo. To stanje se pojavi, ko kila povzroči draženje živcev, pri čemer bolečina potuje po živčni verigi. Tudi kila, ki je nastala zaradi športne poškodbe, povzroča stiskanje živca. To je zato, ker izboklina pritisne na živec in bolečina prehaja od korenine do segmenta prizadetega živca.

4. Občutek polnosti:

Bolnik, ki trpi zaradi kile, pogosto čuti črevesje ali napihnjenost. Ta simptom je še posebej pogost med popkovno kilo ali hiatalno kilo, ki prizadene črevesje in želodec. Slabost je še en pogost simptom med kilo. Bolečina povzroča težave pri požiranju in lahko povzroči slabo počutje.

5. Bolečina:

Oseba, ki trpi zaradi kile, bo verjetno trpela bolečino, čeprav se lahko njena intenzivnost razlikuje od rahlo neprijetnega do zelo hudega. Občutek bolečine v primeru kile se s časom le povečuje. Bolečine v kili lahko celo kategoriziramo kot:

  • Ko je vidna samo izboklina in oseba ne čuti bolečine ali nelagodja.
  • Včasih se v trebuhu čuti hud občutek. Bolečina se lahko poveča zaradi gibov, ki povzročajo upogibanje v pasu.
  • Bolečina se v tem primeru poslabša tudi pri gibih, kot so upogibanje, dvigovanje, dvigovanje težkih predmetov ali celo daljše sedenje.

Ko bolečina postane huda, to pomeni, da je kila zadavljena, zato je pomembno, da se takoj posvetujete z zdravnikom.

6. Težave pri hoji:

Kila povzroča težave pri najmanjšem gibanju. Zato se morda celo med sprehodom po pisarni, sedenjem in obrokom ali celo vožnjo z avtomobilom počutite rahlo neprijetno. V višjih stopnjah kile je lahko celo premikanje nog ali rok zelo boleče.

7. Razdražen želodec:

Simptomi razdraženega želodca, kot so prebavne motnje, slabost, zgaga ali težave s črevesjem, so med hernijo zelo pogosti. To je še posebej razširjeno, ko kila prizadene trebušne predele ali dimlje. Pri dimeljski kili, ki prizadene dimlje, so želodčne motnje pogoste, ko kila izboči trebuh in doseže dimeljski kanal. Nežna masaža zdravnika lahko pomaga tako, da ponudi začasno olajšanje.

8. Nelagodje:

Tudi če ni bolečine, bo štrleče črevo močno in trdo, kar bo povzročilo nelagodje ali draženje v črevesju. To je lahko brez bolečin ali z bolečino. Čeprav bolečina ni trajna in se ponavlja v presledkih, nadležno nelagodje ostane ves dan.

9. Bruhanje:

Slabost in bruhanje sta zelo pogosta simptoma, ki kažeta na začetek kile. V takih primerih se črevo ujame z rastjo in lahko povzroči tudi usodno obstrukcijo črevesja. To je nevarno zdravstveno stanje in se imenuje “zaprta” kila. Bolnik se lahko sooča s težavami pri prehajanju plina in motnjami pri črevesju. Zaprta kila zahteva takojšnjo zdravniško operacijo.

10. Utrujenost:

Mišice telesa okoli prizadetega območja kile postopoma oslabijo in ljudje se zlahka počutijo utrujeni. Te mišice postajajo šibkejše zaradi stalne obrabe in tudi zaradi hude bolečine, ki je posledica rasti kile.

Pomembno je prepoznati te zgodnje znake in simptome kile. Kile ni mogoče pozdraviti samostojno, če je ne zdravimo. Zdaj se zavedate, da mišična oslabelost vodi do kile. Vendar se takšnim pogojem ni vedno mogoče izogniti. Lahko pa zmanjšamo intenzivnost obremenitve ali pritiska na mišice. To se bo najprej izognilo kili in celo preprečilo poslabšanje stanja.

Nekateri nasveti za preprečevanje kile so:

  • Izogibajte se kajenju
  • Sprejeti načine za vzdrževanje zdrave telesne teže
  • Izogibajte se dvigovanju težkih predmetov, še posebej, če deluje na hrbet
  • Sledite zdravi prehrani, da zagotovite nemoteno gibanje črevesja in uriniranje.
  • Če opazite kakršne koli zaskrbljujoče spremembe v telesu, se nemudoma posvetujte z zdravnikom.

Upoštevanje zdravstvenega stanja in obisk zdravnika lahko pomagata znatno zmanjšati učinek. Kilo lahko zlahka pozdravimo z zdravili in s sprejetjem nekaterih pozitivnih sprememb v življenjskem slogu. Z upoštevanjem teh smernic lahko preprečite, da kila postane smrtno nevarna.