Kaj je malarija?

Malarije ne povzročajo ne bakterije ne virusi. Povzroča ga plazmodij, protozojski parazit, ki povzroča malarijo. Izvedite več o simptomih in vzrokih ter o antimalaričnih zdravilih in preventivnem zdravljenju malarije.

Vzroki in simptomi malarije

Dejstva o malariji:

 • Več vznemirljivih znanstvenih izzivov dosega načine predstavitve sveta brez malarije ter močne zdravstvene in gospodarske koristi-Globalna tehnična strategija in 21 držav ter SZO postavljajo ambiciozne cilje in si prizadevajo odpraviti malarijo do leta 2020. Odgovornost za povečanje stopnjo ozdravitve malarije in za dosego teh ciljev je treba slaviti. (1)
 • V Indiji je bilo zabeleženih približno 1,1 milijona primerov, število primerov pa kaže upadajoč trend okužb z malarijo na leto od leta 2002. Velik del indijskega prebivalstva ostaja ranljiv za to bolezen.
 • Svetovni dan malarije se vsako leto spominjamo 25. aprila, da bi ljudem dali priložnost, da se naučijo in spodbujajo ogromna prizadevanja za preprečevanje in zmanjšanje vpliva malarije po vsem svetu. Odlično zdravstveno varstvo je bistveno za preprečevanje in zdravljenje bolezni, kot je malarija. Ta dan je namenjen ozaveščanju o globalnih prizadevanjih za nadzor in končno izkoreninjenje malarije.

Vzroki malarije:

Pet vrst plazmodija so naslednje,

Plasmodium Vivax:

Inkubacijska doba za P. vivax je 12-18 dni. Je najsmrtonosnejši od petih parazitov malarije pri ljudeh. Ta okužba z malarijo se lahko konča s hudo boleznijo in smrtjo, ki je pogosto posledica splenomegalije.

Plasmodium Falciparum:

Pri tem se parazit plazmodij prenese z ugrizom samice komarja Anopheles in povzroči najnevarnejšo obliko, imenovano falciparum malarija. Zelo hitro se razmnožuje v krvi. Povzroči spremembo oblike in postane “lepljiva”. Ko človek z ugrizom okuženega komarja zboli za malarijo, komar v telo gostitelja vbrizga nezrelo obliko parazitov plazmodija, ki potuje skozi krvni obtok osebe do jetra in nato preraste v zrelo obliko; Ta vrsta malarije je odgovorna za skoraj 50% primerov malarije. Inkubacijsko obdobje za plazmodij falciparum običajno traja 9-14 dni. Ta je bolj virulentna in ta huda malarija prizadene predvsem otroke in nosečnice. Patologije so cerebralna malarija, huda anemija in akutna dihalna stiska.

Plasmodium Malariae:

P.Malariae povzroča tako imenovano “benigno malarijo” in ni niti približno tako nevarna kot druge. Vključuje znake, kot je vročina, ki se ponavadi ponavlja v tridnevnih presledkih. Okuži lahko več vrst komarjev, pri ljudeh pa lahko povzroči malarijo. Plasmodium malariae povzroča kronično okužbo in v nekaterih primerih lahko traja celo življenje. Druga značilnost Plasmodium malarije je, da so zvišane telesne temperature tega parazita bolj zmerne in mrzlico in slabost spremlja vročina.

Plasmodium Knowlesi:

Plasmodium knowlesi, parazit, ki pri ljudeh povzroča malarijo. Okuženi ljudje razvijejo hudo malarijo, ki je podobna tisti, ki jo povzroča Plasmodium falciparum. Lahko je huda in nezapletena malarija pri ljudeh. Ko je okuženi komar ugriznil osebo, se simptomi običajno pojavijo približno 11 dni. Paraziti se v krvi pojavijo po okužbi med 10 in 12 dnevi. Ljudje z nezapleteno malarijo P. knowlesi imajo pogosto glavobole, bolečine v sklepih, slabo počutje in izgubo apetita. Za razliko od drugih človeških malarij ima malarija Plasmodium knowlesi navadno vročino, ki narašča vsakih 24 ur, zato jo pogosto imenujemo dnevna malarija. Z napredovanjem bolezni se razvije hiperparazitemija in verjetno povzroči akutno poškodbo ledvic, zlatenico, šok in dihalne stiske.

Plasmodium Ovale:

Plasmodium ovale je parazitski praživali, ki pri ljudeh povzročajo tercijsko malarijo. Je redka v primerjavi z dvema parazitoma – Plasmodium falciparum in Plasmodium vivax in je tudi manj nevarna kot Plasmodium falciparum. Simptomi se običajno pojavijo 12 do 20 dni po vstopu parazita v kri. Cikel razmnoževanja parazita traja približno 49 ur, kar povzroča tercijsko mrzlico, ki narašča približno vsakih 49 ur. V nekaterih primerih se lahko ponovitev pojavi do 4 leta po okužbi.

Simptomi malarije:

Zdravljenje simptomov malarije pri dojenčkih, mlajših od 12 mesecev, in novorojenčkih je zelo zahtevno in zahteva izjemno skrb, saj so ena najbolj ranljivih skupin, ki jih prizadene malarija. Med nosečnostjo lahko okužba z malarijo pri materi povzroči nizko porodno težo in včasih celo smrt dojenčka. Simptomi malarije se običajno pojavijo 6 do 30 dni po okužbi. Pojav simptomov lahko traja do 12 mesecev. Znaki in simptomi malarije pri otrocih, mlajših od 5 let, so:

 • Vročina
 • Mrzlica
 • Glavobol
 • Slabost
 • Bruhanje
 • Driska
 • Skrajna šibkost
 • Bolečine v mišicah
 • Utrujenost od malarije
 • Kašelj
 • Zmedenost

Malarija pri nosečnicah:

Malarija je pomemben zdravstveni problem med nosečnostjo. Vzroke malarije v nosečnosti povzroča ugriz okuženega komarja Anopheles, okužba pri nosečnicah pa je povezana z velikim tveganjem ne le za mater, ampak tudi za nerojenega otroka. Okužba z malarijo med nosečnostjo ima škodljive učinke tako na mater kot na plod, vključno z anemijo pri materi, prezgodnjim porodom, izgubo ploda, upočasnjeno intrauterino rastjo in porodom dojenčkov z nizko porodno težo, dejavnikom tveganja za smrt. (2) Nosečnice imajo zmanjšan imunski odziv in zato manj učinkovito odpravljajo okužbe z malarijo. Poleg tega se paraziti malarije ločijo in razmnožujejo v posteljici.

Nosečnice bodo verjetno imele hudo bolezen kot nosečnice. Samo komarji Anopheles lahko prenašajo malarijo. Malarijo lahko prenašamo tudi z matere na nerojenega otroka pred porodom ali med njim, tako kot pri »prirojeni« malariji. Zdravila proti malariji lahko varno jemljete med nosečnostjo, vendar le po nasvetu zdravnika. V zgodnji nosečnosti se tveganje za splav poveča, pri zdravilih proti malariji pa se tveganje relativno zmanjša. Nekateri simptomi bolezni malarije so,

 • Bruhanje.
 • Močan glavobol pri malariji.
 • Driska.
 • Utrujeni
 • Telesne bolečine.
 • Odpoved ledvic.
 • Rumena koža zaradi izgube rdečih krvnih celic
 • Zaseg.
 • Zmedenost

Malarija pri odraslih:

Malarija je smrtno nevarna bolezen, ki jo povzroča okužen komar Anopheles. Okuženi komarji prenašajo parazit plazmodij. Ko vas ugrizne okuženi komar, se parazit sprosti v krvni obtok. Nekateri pogosti simptomi malarije so,

 • Tresenje mrzlice (zmerno do hudo)
 • Visoka vročina
 • Glavobol
 • Obilno znojenje
 • Slabost
 • Bolečine v trebuhu
 • Bruhanje
 • Driska
 • Bolečine v mišicah
 • Anemija
 • Konvulzije
 • Krvavi blato
 • Koma

Zapleti pri malariji:

Cerebralna malarija:

Cerebralna malarija, okužba je nevrološki zaplet, povezan z malarijo Plasmodium falciparum. To je klinični sindrom, za katerega je značilna koma. Ko pride do sekvestracije okuženih eritrocitov v možganskih žilah, se domneva, da je dejavnik povzročitve hudega sindroma bolezni, znanega kot cerebralna malarija. Ko krvne celice, napolnjene s paraziti, blokirajo majhne krvne žile v možganih, se lahko pojavi otekanje možganov ali celo možganska poškodba. (3) Simptomi cerebralne malarije so epileptični napadi in koma.

Anemija:

Anemija zaradi malarije je ponavadi večfaktorska. Vzroki so pospešeno uničenje rdečih krvnih celic brez parazitov. Malarija je glavni povzročitelj anemije. Disfunkcija kostnega mozga lahko traja več tednov s skrajšanim preživetjem rdečih krvnih celic in povečanim očistkom vranice. Vodilni vzrok za povezavo med malarijo in anemijo je, da paraziti malarije ob vstopu v kri po infektivnem ugrizu komarja okužijo rdeče krvne celice. To znižuje število rdečih krvnih celic in lahko povzroči hudo anemijo. (4)

Preventivni ukrepi proti malariji:

1. Cepivo:

V zadnjih desetih letih je bil dosežen napredek pri razvoju cepiv proti malariji, vendar trenutno na trgu ni licenciranega cepiva proti malariji. Program za izvajanje, ki ga vodi WHO, je leta 2019 upravljal cepivo v treh afriških državah z visoko malarijo. Zdravila proti malariji je mogoče jemati, vendar po nasvetu zdravnika.

2. Izogibajte se zastajanju vode:

Komarji se razmnožujejo v stoječi in mirni vodi, da odložijo jajca. Bistveno je, da redno izpraznite vsa vedra, stare pnevmatike, lonce za rože itd. Paziti moramo na ličinke komarjev. Vsi so zatočišča komarjev, kjer se lahko razmnožujejo komarji Anopheles. Anopheles se nagiba k razmnoževanju le v čisti in sladki vodi. To je razlog, zakaj je malarija pogosta, zlasti po dežju.

3. repelenti:

Na kožo nanesite sredstva proti insektom, za oblačila pa so na voljo kapljice. Razpršila, ki vsebujejo DEET, lahko uporabite za kožo, razpršila, ki vsebujejo permetrin, pa je varno nanesti na oblačila.

4. Mreže:

Bodite previdni in spite pod mrežo. Uporabite lahko posteljne mreže, obdelane z insekticidi, in nudijo zadostno zaščito. Ti pomagajo preprečiti ugrize komarjev med spanjem. Mreže proti komarjem nudijo zaščito pred okuženimi komarji.

5. Losjoni:

Poleg običajnih razpršil in repelentov v obliki losjonov za odganjanje žuželk obstajajo še druge možnosti. Varnejše so za uporabo, nekatere pa so tudi nemastne, kar olajša njihovo uporabo.

Kdaj se posvetovati z zdravnikom

Glede na dejstvo, da lahko simptomi malarije hitro postanejo smrtno nevarni, je nujno, da čim prej poiščete zdravniško pomoč. Nosečnice in majhni otroci ter dojenčki imajo veliko tveganje za hude primere malarije. Ne odlašajte z obiskom zdravnika, še posebej, če je med potovanjem na območje z malarijo visoka vročina.

Malarija je vročinska bolezen in prej ko se zdravimo, je varnejša in koristna tako za odrasle kot za otroke. Nekatere druge vrste zapletov, ki lahko nastanejo zaradi malarije, so zlatenica in odpoved jeter, nenaden padec krvnega tlaka in pljučni edem, sindrom akutne dihalne stiske itd. Tudi med potovanjem v kraje, znane po malariji, je varneje profilaktično zdravilo, kjer kljub temu, da nimate dejanske bolezni, vendar ukrepate, da se pred njo zaščitite!

Zavrnitev odgovornosti: Medicina je področje nenehno spreminjajoče se znanosti. S tem člankom smo se zelo potrudili, da vam pokažemo načine za prepoznavanje simptomov in previdnostnih ukrepov, ki jih je mogoče sprejeti za zaščito vas in vaše družine. Obrnite se na zdravnika in poiščite nasvet ter začnite zdravljenje, saj so tukaj navedene informacije namenjene le ozaveščanju.

Pogosta vprašanja:

1. Ali obstaja kakšna povezava med otečenimi bezgavkami in malarijo?

Otekline bezgavk pri malariji so pogosto znak telesa, ki se poskuša boriti proti okužbi. Otekle bezgavke včasih opazimo pri bolnikih z malarijo. Pogosti simptomi okužbe z malarijo so povezani z drugimi simptomi, kot so zvišana telesna temperatura, mrzlica, slabost in bolečine. Če so vaše bezgavke otekle brez razloga ali sprožilnega dejavnika, je vedno varneje obiskati zdravnika, še posebej, če se počutijo trdo in so prisotni dva do štiri tedne.

2. Ali imajo zdravila proti malariji stranske učinke?

Imajo pogoste neželene učinke, kot so bolečine v trebuhu, slabost, bruhanje, glavobol, nespečnost, omotica itd. Vedno je priporočljivo jemati zdravila, ki vam jih je predpisal zdravnik.

3. Kateri dieti mora slediti bolnik z malarijo?

Izogibati se je treba naslednjim vrstam živil, kot so živila z visoko vsebnostjo vlaknin in polnozrnate žitarice. Namesto tega vključite stročnice, sadje, saj dodajajo ustrezno prehrano. Izogibajte se predelani, ocvrti in mastni hrani, saj lahko poslabša slabost in vpliva na proces prebave. Poraba dveh do treh kozarcev svežega pomarančnega soka bi bila zelo koristna, saj vitamin C krepi imuniteto. Zelo koristne so tudi enolončnice, juhe, dal voda in kokosova voda.