Lansko poletje, ko so moji materi diagnosticirali ledvični kamen, velik kot račje jajce, je zdravnik rekel, da je ledvični kamen precej znano zdravstveno stanje, ki prizadene tako moške kot ženske in je dokaj ozdravljivo, če se resnosti tega ne zanemari.

Naše telo vsakodnevno prehaja skozi veliko toksinov in nepotrebnih mineralov, ki se nabirajo v našem telesu in našem telesu, da se jih znebimo, jih speremo ali odcedimo skozi urin. Ledvični kamen nastane, ko se eden ali nekateri od teh toksinov ali mineralnih delcev ločijo od urina in se sproščajo v ledvicah. Sčasoma se to odlaganje mineralnih drobcev in delcev nadaljuje, dokler se nakopičena masa teh mineralov ne pretvori v skalo.

Na podlagi raziskav so znanstveniki razkrili, da je ta mineral kalcijev oksalat, mineralna spojina, ki ima kristalno strukturo in je podobna konsistenci kamnine. Če se ne zdravijo, lahko te sestavljene strukture zrastejo do te mere, da lahko sčasoma počijo stene ledvic.

Vzroki in simptomi ledvičnih kamnov

Obstaja cev, imenovana sečnica, ki se poveže z ledvicami in pogosto ti kamni zdrsnejo in preidejo na sečnico. Če je majhne narave, se lahko pogosto s preprosto pomočjo zdravil zlahka prenaša po telesu in zunaj njega s pomočjo uriniranja. Vendar je to redko stanje, saj večina kamnov čaka, da jim dodajo še druge dodatne elemente, dokler se ne povečajo. Čeprav je najpogostejša oblika kamna kalcijev oksalat, obstajajo nekatere druge vrste tvorjenja kamna, odvisno od vsebnosti mineralov. Na primer magnezijev amonijev fosfat in kalcijev fosfat ter celo sečna kislina.

Zdravniki pravijo, da so ledvični kamni pogosto pogost vzrok in ljudje, ki so običajno stari od mladosti do srednjih let, bi lahko imeli možnost, da jih dobijo. Časovni okvir je običajno velik, od 20. leta starosti do 50. leta je idealen čas, čeprav jih ljudje lahko trpijo tudi po tej starosti.

Vzroki in simptomi ledvičnih kamnov:

Vzroki za ledvične kamne:

Čeprav natančen vzrok še ni ugotovljen, so pogosto nekateri vzroki povezani z ledvičnimi kamni:

1. Dehidracija:

Pogosto je opaziti, da imajo ljudje, ki živijo v vročem vlažnem podnebju, večjo tveganje za nastanek ledvičnega kamna kot tisti, ki živijo v hladnem in ohlajenem podnebju. Vroče podnebje povzroča znoj in toploto, ki sta neposredno povezani z izgubo vode v našem telesu, bodisi zaradi znoja bodisi zaradi vlažnega podnebja z žgočimi sončnimi žarki. Zaradi pomanjkanja vode v našem telesu je urin zgoščen, zato pitje manj vode povzroči, da urin spremeni barvo. Ta koncentracija je toga in tako pomaga, da se minerali zlahka usedijo.

2. Korekcija podzemne vode:

Tudi če nekdo popije ustrezno količino vode, če živite v bližini nahajališč mineralov ali če ima zemlja pod vašim habitatom velik rezervoar mineralov, podzemna voda, ki je primerna za porabo, nosi s seboj veliko mineralov, ki vam pridejo v sistem. Sistem filtrira in porabi potrebno količino, da izloči nepomembne. Ta v procesu se shrani in sčasoma oblikuje kamen.

3. Sečna kislina:

Ljudje z visoko sečno kislino so običajno žrtev kamna sečne kisline. Telo razgrajuje elemente, kot je purin, in nastane situacija z visoko sečno kislino, ko presežek purina povzroči kislost urina. To se lahko podeduje od vaših preteklih generacij ali pa se pojavi zaradi nezadostne vsebnosti vode v telesu.

4. Hiperparatiroidizem:

V tem primeru se raven kalcija v telesu hitro povečuje. Ledvični kamni so neposredno povezani z ravnijo kalcija v našem telesu, saj so nekatere glavne sestavine teh kamnitih tvorb kalcijev oksalat in fosfat.

5. Dednost:

Ledvični kamni so lahko povezani tudi z dednimi in generacijskimi geni. Običajno se imenujejo cistinski kamni, kar se pojavi zaradi zgodovine pretekle družine.

6. Crohnova bolezen in debelost:

Crohnova bolezen je lahko glavni vzrok za nastanek ledvičnih kamnov. To stanje je prepoznano kot vnetna situacija, ki nastane v žolčnem kanalu ali prebavnem traktu. Začne se lahko kjer koli od ust do drugega konca telesa in je ponavadi podprt z bolečino in ulkusnimi delci. Debelost in diabetes gresta z roko v roki, hkrati pa pomagata pri nastanku ledvičnih kamnov. Debelost v telesu pogosto prisili telo v skrivanje inzulinskih sokov, po možnosti v večjem odmerku. Preveč insulina lahko povzroči hiperinzulinemijo, stanje, ki olajša nastanek kalcijevih kamnov v telesu.

7. Dopolnilni vnos in nosečnost:

Tu se dodatki običajno nanašajo na beljakovine ali vitamine za izgradnjo telesa, ki jih vnašamo navzven, da dosežemo hitrejše rezultate rezanja ali preprosto za ohranjanje zdravja in moči med nosečnostjo. Vendar so bili dodatki povezani z vzroki za nastanek ledvičnih kamnov, pri katerih lahko dodaten vnos mineralov in soli v telesu prispeva k nastanku mineralnih usedlin v ledvicah. Nosečnost je lahko lepa stvar, dokler se ne naučite, kako lahko tudi nosečnost poveča vaše možnosti, da boste imeli ledvični kamen. Običajno temelji na ženskih telesnih spremembah, ki lahko poslabšajo situacijo in spodbudijo nastanek kamna. Mogoče je to zaradi prisotnosti dodatnih mineralov, ki jih telo absorbira, ali preprosto zaradi pogostega uriniranja.

8. Ledvična tubularna acidoza:

Vzroki ledvičnih kamnov so ledvična tubularna acidoza ali RTA, ki je običajno povezana z ledvicami in neuspeli poskus sproščanja nakopičenih kislin z urinom. Kar povzroča ledvične kamne, je kopičenje kisline v ledvicah, ki se ujame v notranjost in se tako strdi v kamnito tvorbo.

9. Prehranski načrti:

Vaša vsakodnevna prehrana ima pomembno vlogo pri nastajanju ledvičnih kamnov. Tu mislimo predvsem na neredne prehranjevalne navade, ki jih spremlja prevelika poraba maščob, olja in maščob. Neželena hrana na poti je pogosto prednost pred zdravo prehrano in če se to nadaljuje, lahko povzroči ledvične kamne. Izogibati se je treba tudi hrani, kot so čokolada ali oreški z veliko vlakninami, saj vsebujejo oksalat, kristalno snov, mineral, podoben kalciju, ki spodbuja rast ledvičnih kamnov.

10. Visok krvni tlak in UTI:

Bolniki z visokim krvnim tlakom so pogosto izpostavljeni tveganju, da bodo žrtev ledvičnih kamnov. Visok krvni tlak poškoduje celice v ledvicah, kar ledvicam preprečuje opravljanje običajne funkcije. Brez filtriranja ali izmenjave se nakopičeni minerali tam ujamejo in povzročijo nastanek ledvičnega kamna. UTI je znana tudi kot okužba sečil, okužba v izločevalnem traktu telesne tekočine, ki povzroča vnetje, otekanje in bolečino ter težave pri odvajanju telesne tekočine. Možnosti ledvičnih kamnov se pri stalni težavi z UTI povečajo.

Simptomi ledvičnih kamnov:

Nekateri simptomi ledvičnega kamna so navedeni spodaj za boljše poznavanje:

1. Nenadno nelagodje:

Medtem ko je zadnja kap velika epizoda bolečin, pogosto v mnogih primerih bolečina ne traja dolgo ali ni trajna, ampak se pojavlja in ponavlja v časovnih presledkih. To je običajno, ko nekdo sedi v nerodnem položaju, ki povzroča pekočo bolečino.

2. Bolečine pri moških spolih:

Ta se nanaša predvsem na moški spol, kjer bi lahko eden od številnih simptomov ledvičnega kamna postal tudi breme za vaše moda, saj vas ostra bolečina v zadregi pogosto moti v najhujših časih. V primeru takšnega občutka je najbolje, da se posvetujete z zdravnikom. Enako je zaskrbljeno zaradi subtilne bolečine v predelu penisa, ki bi vam lahko telo povedalo o počasnem nastajanju ledvičnega kamna.

3. Vročina in mrzlica:

Vročina je le še ena pogosta težava z ledvičnimi kamni, pri kateri se lahko pojavi visoka telesna temperatura, kar je povsem naravno. Vendar pa z visoko telesno temperaturo nastopi izrazit mrzlica, ki teče po hrbtenici in vas vsake toliko zadrhti. Takrat se pojavlja še ena težava, pri kateri energija iz vašega telesa popolnoma odteče, zaradi česar ste šibki in šibki.

4. Slabost in bruhanje:

Morda vas bo premagal neprijeten občutek slabosti, ki ga lahko obravnavamo tudi kot znak ledvičnih kamnov. Pogosto po jedi lahko čutite slabost, a poslabša zadevo je bruhanje, ki se dejansko pojavi po slabosti, ki vam pušča drobce in ste popolnoma šibki. To je preprost simptom in ga ne smemo zanemariti.

5. Težave pri uriniranju:

Simptomi ledvičnih kamnov v najzgodnejši fazi so lahko v obliki težav pri odvajanju urina. Tu pogosto vidimo proces uriniranja, ki ga morda moti streljajoča bolečina v kanalu.

6. Pekoč občutek:

To je še en pogost simptom, pri katerem lahko pogosto uriniranje spremlja pekoč občutek v in okoli vašega organa. To je lahko tudi glavni vzrok UTI, kar bi na koncu omogočilo nastanek ledvičnih kamnov.

7. Sprememba urina:

Pogosto ima zdrava oseba bistro obarvan urin brez nespodobnega vonja, toda če pomislimo na ledvični kamen, se zdi, da se urin pogosto spremeni v rjavo, rdečkasto ali rumeno barvo. To je lahko tudi glavni razlog, zakaj morate paziti na vsebnost vode v telesu. Pomanjkanje ustrezne vode v telesu lahko povzroči spremembo barve urina. Skupaj z njim spremlja bogat vonj po amoniaku.

8. Pogosto uriniranje:

Ko se pojavi ledvični kamen, se lahko počutijo pogoste, da se olajšajo, včasih pa se jim zdijo nejasni. Vztrajen stalen občutek, da morate urinirati, je lahko le minljiv občutek. Včasih je uriniranje tisto, ki ves čas iz telesa izpira telo.

9. Bolečina:

Čeprav ledvični kamni običajno ne kažejo veliko simptomov, je eden najbolj smrtonosnih simptomov ledvičnega kamna neznosna bolečina. Pogosto se človek zbudi v pokanju zore, ki se krči v bolečinah, ki so tako neznosne, da se zaradi takšnih hudih bolečin lahko celo onesvesti. Posameznika je treba v takem času takoj hospitalizirati in zdraviti. To se običajno zgodi, ko nakopičeni mineralni kamen zapusti ledvice in preide skozi sečnico. To je znano kot ledvična kolika in se običajno začne z slabim hrbtom ali bolečinami v spodnjem delu hrbta, ki nato hitro stopnjujejo do resnosti.

10. Težave z uriniranjem:

Z ledvičnimi kamni prihaja absolutna neizogibna težava pri težavah pri odvajanju urina. Ledvični kamni so pogosto povezani s prisotnostjo belih krvnih celic v večjem številu in tu se borimo proti isti ideji, ko gnojni urin navedemo kot simptom ledvičnih kamnov. Pogosto lahko v urinu vidite beli gnoj, ki se pravzaprav izloča iz belih krvnih celic. Še bolj nas moti prehod krvi skozi urin. To je zelo redek primer, vendar še vedno velja za simptom ledvičnega kamna. Tu lahko vidite kri, ki teče skupaj z urinom, včasih pa lahko spremlja tudi ostre bolečine. V takem času je treba brez odlašanja poiskati takojšnjo zdravniško pomoč.