Med zelo pogostimi telesnimi težavami je eno od znanih, s katerimi se mora veliko ljudi spopadati vsak dan, tudi zaprtje. Nezmožnost pravilnega izločanja blata in čiščenje sistema je tisto, kar lahko opredelimo kot zaprtje. Privede do številnih s tem povezanih težav, zato bi jih bilo treba takoj obravnavati zaradi udobja in nemotenega načina življenja. Preden lahko resnično poskusite doseči prave rezultate za telo, ki zadržuje zaprtje, je pomembno poznati dva glavna vidika, povezana z njim. Vedno se je treba zavedati vzrokov, ki vodijo v krizo, pa tudi simptomov, ki pridejo zraven.

Vzroki in simptomi zaprtja

Spodnji seznam vam bo podrobno predstavil vzroke in znake zaprtja, o katerih morate vsekakor vedeti:

Vzroki za zaprtje:

Pomanjkanje vode:

Ponavadi pomanjkanje vode dehidrira telo, vključno s črevesjem. To vodi do trdega blata brez vode in povzroča težave pri izločanju, kar vodi v zaprtje. To je eden najpogostejših vzrokov, o katerih morate vedeti.

Hipotiroidizem:

Zdravstveni problem v obliki hipotiroidizma je pri mnogih ljudeh precej pogost. Kot stranski učinek imajo ti ljudje težave z zaprtjem. Znano je, da je to zdravstveno stanje glavni vzrok za nezmožnost izločanja. To se zgodi, ker ščitnica negativno vpliva na presnovo.

Nekatera zdravila:

Med zdravili, pri katerih je zaprtje stranski učinek, so nekatera najpogostejša zdravila proti bolečinam in antibiotiki. Ti vplivajo na prebavni sistem in ga upočasnijo, kar vodi v občutek zaprtja.

Prekomerna poraba čokolade:

Mnogi strokovnjaki so dokazali, da v čokoladi obstajajo encimi, ki lahko povzročijo zaprtje, če jih uživate pretirano in redno. To pa je precej težko nadzorovati.

Dodatki kalcija/železa:

V mnogih primerih so dodatki kalcija in železa eden glavnih vzrokov, ki vodijo v situacije zaprtja in nezmožnosti odvajanja blata. Lahko se posvetujete s strokovnjakom in po možnosti spremenite dodatke. To velja tudi za nekatere oblike vitaminskih dopolnil.

Odvajala:

Odvajala je dobro jemati za zdravljenje zaprtja le v nadzorovanih okoliščinah. Za tiste, ki se držijo pretiranega uživanja, lahko to negativno vpliva, kar še poslabša zaprtje in povzroči dolgotrajno težavo.

Pomanjkanje vlaknin v prehrani:

Vlaknine so eno izmed bistvenih hranil, ki blatu dodajo večino in olajšajo prehajanje. Tisti, ki tega ne vključijo v dnevno prehrano, pa se bodo zagotovo morali kdaj soočiti z zaprtjem.

Stres:

Stres in duševni pritiski negativno vplivajo na telesne funkcije ter tudi na prebavni sistem in presnovo. Zaradi tega je stres eden od pomembnih vzrokov, ki brez dvoma vodijo v zaprtje.

Poleg teh obstajajo tudi nekatera zdravstvena stanja, depresija, mlečni izdelki, antidepresivi in ​​številni drugi vzroki za zaprtje.

Simptomi zaprtja:

Bolečine v trebuhu:

Krči in bolečine v želodcu zaradi pomanjkanja blata so pogost znak zaprtja.

Trdi blato:

Eden prvih znakov, ki jih je mogoče neposredno povezati z zaprtjem, je izrazito trdo blato, ki ga je težko izločiti. V večini primerov je blato tudi boleče.

Pomanjkanje gibanja črevesja:

Če 2-3 dni ne pride do odvajanja blata, je to simptom, da zaprtje trka na vrata. To je en pogost znak, ki se ga morate zavedati.

Občutek slabosti in bruhanja:

Drug pogost pojav simptomov zaprtja je boleč občutek, ki povzroča slabost in nagnjenost k bruhanju.