V nekem trenutku našega življenja se seznanimo z neprijetnimi bolečinami v hrbtu. Bolečine v hrbtu so običajna bolezen in le srečni se jim uspe popolnoma izogniti. Čeprav so pogoste, bolečine v hrbtu nikakor niso manjši zdravstveni problem. Vsak primer dolgotrajne bolečine v hrbtu je treba preveriti glede na zdravstvene težave.

Vzroki in vzroki za bolečine v spodnjem delu hrbta

Če to upoštevamo, je pošteno, da poglobimo v vzroke in vzroke za bolečine v hrbtu. Če upoštevamo, da je bolečina v hrbtu precej obsežna zdravstvena težava, je najbolje, da se zaenkrat lotimo le bolečine v križu. Po svetovnih statistikah so bolečine v spodnjem delu hrbta razširjene pri odraslih, starih od trideset do šestdeset let. Bolečine v spodnjem delu hrbta povzročajo številni razlogi. Preberite več, če želite izvedeti več.

Vzroki za bolečine v spodnjem delu hrbta:

Ta članek vsebuje seznam 10 vzrokov in vzrokov za bolečine v spodnjem delu hrbta.

1. Degenerativni diski:

Po mnenju večine ortopedskih zdravnikov bolečine v spodnjem delu hrbta v veliki meri povzročajo kile ali degenerativni diski. Da bi to bolje razumeli, je treba razumeti fiziologijo spodnjega dela hrbta. Hrbtenica je glavna sestavina, ki podpira skupno maso in težo zgornjega dela telesa. Hrbtenico sestavlja 30 kosti, znanih kot vretenca, lepo postavljenih ena na drugo. Med vsakim vretencem gobasti hrustanec, imenovan diski, ščiti vretenca pred medsebojnim trčenjem. Sčasoma teža našega zgornjega dela telesa pogosto povzroči poškodbe diskov na spodnjem koncu hrbtenice. To stanje se v medicini imenuje degenerativni disk. To je eden od razlogov za bolečino v križu.

2. Hernija diskov:

Degenerativni ali oslabljeni diski pogosto vodijo do herniranih diskov. Diski med vsakim vretencem imajo mehko kašasto središče. Oslabljen disk pritiska na to mehko središče, zaradi česar središče diska štrli ven. To je v medicini znano kot kila ali pretrgani diski, ki so še en vzrok za bolečine v spodnjem delu hrbta. Izpuščeno središče pogosteje pritiska na občutljive živce, kar povzroči hude bolečine. Znano je, da se ta bolečina razširi na noge. Na splošno se to stanje diagnosticira kot išias. To je eden od razlogov za bolečino v križu.

3. Osteoporoza:

Čeprav je pri moških precej pogosta, se osteoporoza pogosto imenuje ženska bolezen. Osteoporoza je pogost produkt zmanjšane trdnosti kosti in staranja. Znano je, da ta zmanjšana trdnost kosti povzroča zlom in zlom kosti ter cilja na ključna področja, kot so roke, boki in hrbet. Pri ženskah je tveganje za osteoporozo povečano zaradi izčrpane ravni estrogena. Osteoporoza pogosto povzroča bolečine v hrbtu zaradi stisnjenih zlomov hrbtnih kosti. Pri osteoporozi se te bolečine sprva morda ne čutijo, a na koncu privedejo do nje. To je eden od razlogov za bolečino v križu.

4. Skolioza:

Medtem ko je znano, da bolečine v hrbtu prizadenejo predvsem odrasle, je skolioza bolezen, za katero je znano, da prizadene otroke in najstnike. Ponovno to dejstvo bolj prizadene dekleta kot dečke. Za skoliozo je običajno značilna nenormalna ukrivljenost hrbtenjače. Fiziološko naj bi bila hrbtenjača ravna, vendar imajo posamezniki s skoliozo nenormalno ukrivljene hrbtenjače z ukrivljenostjo navzgor v zgornjem delu hrbta in ukrivljenostjo navznoter v spodnjem delu hrbta. Skolioza je lahko posledica prirojene napake ali pa je posledica poškodb in bolezni. To je eden od razlogov za bolečino v križu.

5. Sladkorna bolezen:

Če se spet vrnemo k starejšim, je sladkorna bolezen še en pogost dejavnik pri odraslih, ki lahko povzroči bolečine v spodnjem delu hrbta. To je zato, ker velike količine insulina pogosto vodijo do vnetja sklepov in tkiv, kar prinaša vso bolečino poleg sladkorne bolezni kot pomanjkljivost. Upoštevati je treba tudi, da sladkorna bolezen vpliva tudi na presnovo, zato se zredite in to je eden najpogostejših razlogov za bolečine v hrbtu. Da vas sladkorna bolezen ne bi premagala, morate ves čas nadzorovati vnos sladkorja in nikoli ne zamudite svojega odmerka, če jemljete zdravila. To je eden od razlogov za bolečino v križu.

6. Stisnjeni živci:

Znano je tudi, da stisnjeni ali stisnjeni živci povzročajo bolečine v spodnjem delu hrbta. Prepoznavanje bolečine v spodnjem delu hrbta zaradi stisnjenih živcev je precej lažje, saj jo pogosto spremljajo vročine in nezmožnost obvladovanja mehurja. To je eden od razlogov za bolečino v križu.

7. Artritis:

Razlogi za bolečine v spodnjem delu hrbta ne morejo pustiti artritisa brez znakov. Je eden najpomembnejših vzrokov za bolečine v hrbtenici in hrbtu. V normalnih primerih vadba zadržuje bolečine v hrbtu, včasih pa uide izpod nadzora in potrebuje operacijo, da prepreči, da bi artritis povzročil nevarna stanja. Artritis je različnih vrst in je običajno posledica otrplosti mišic zaradi starosti ali dodatne telesne teže. Včasih lahko artritis povzroči, da se malo prostora okoli hrbtenjače še bolj zoži, kar vodi v stanje, imenovano hrbtenična stenoza. To je kronična bolezen, kar pomeni, da se ne morete trajno znebiti bolečine v hrbtu, ampak uporabite ukrepe, da preprečite vnetja tkiv. Za ta simptom običajno deluje zdrava prehrana in pravilna drža. To je eden od razlogov za bolečino v križu.

8. Mišični zvin:

Raztezanje mišic in vezi je pogosto resen vzrok za bolečine v spodnjem delu hrbta. Poleg tega, ko redno dvigujete težo ali sedite v nerodnih položajih, lahko nenadno gibanje privede do obremenitve tkiv in tako povzroči močno bolečino po hrbtenici. Napetosti hrbta so precej pogoste in niso nezaslišane. To se običajno lahko pokaže, če se poveča mišična napetost. V takih primerih masaže in akupunktura najbolje delujejo, lahko pa tudi vadba pomaga pri slovo od tistih trdovratnih nenadnih bolečin, ki vodijo v boleče mišične krče. Če je hudo vnetje, uporabite ledene obloge, dokler jih zdravnik ne preveri glede osnovnih težav. To je eden od razlogov za bolečino v križu.

9. Skeletna nepravilnost:

Bolečine v hrbtu se v teh primerih pojavijo zaradi nepravilnosti v hrbtenici. Pogosto, če poravnava hrbtenice hrbtenice ni pravilno izvedena in se ves čas ukrivlja v stran, kar povzroča bolečino, če se na tem področju pojavi kakršna koli rast. Včasih bolečina ni le huda, ampak tudi resna. Če želite ohraniti hrbtenico pod kontrolo, občasno naredite ledvene punkcije, da ne boste le spoznali zdravje svojega živčnega sistema, ampak tudi zdravje akorda. Če pride do nenormalne rasti, to pogosto vodi v skoliozo, stanje, o katerem smo že govorili in ima lahko neprijetne bolečine, ki nenehno prihajajo in odhajajo. To je eden od razlogov za bolečino v križu.

10. Sindrom Cauda Equina:

Razlogov za bolečine v spodnjem delu hrbta pri ženskah je veliko, vendar je ta redka motnja pogostejša pri spolu. Gre za težave z živčnimi koreninami in jih ni mogoče zaznati, dokler stanje ni hudo. Pri sindromu cauda equina so živčni končiči, ki se nahajajo na dnu hrbtenjače, pod pritiskom. Razlog za to je lahko težava s poravnavo, vendar je simptom običajno bolečina v spodnjem delu hrbta pri odraslih. Pojavijo se dodatne težave, kot so težave s črevesjem in motnje delovanja mehurja, kar pomaga zdravnikom razlikovati ta simptom od drugih vzrokov za bolečine v hrbtu. Obstaja tudi odrevenelost v anusu in šibkost okoli nog. No, če ni nujno zdravljenje, pacient pogosto tvega izgubo živčne funkcije v spodnjem delu telesa. To je eden od razlogov za bolečino v križu.

Zdaj, ko ste seznanjeni z najpogostejšimi razlogi za bolečine v spodnjem delu hrbta, bi vam moralo biti lažje razvrstiti bolečino in vedeti, kaj bi lahko bila težava.