Kaj točno je suh kašelj???

Ljudje vedno kašljajo skupaj s prehladom, ki je zaščitni mehanizem, ki ga človeško telo sproži v boju proti virusni ali bakterijski okužbi, kar vodi v povečanje nastajanja goste sluzi in blokiranje prehoda dihalnih poti. sluz, človeško telo s kašljem sproži obrambni mehanizem, ki povzroči produktiven kašelj, vendar vztrajen kašelj, ki je običajno posledica neproduktivnega kašlja (brez sluznega kašlja), povzroči suh kašelj, ki draži tkivno regijo okoli grla.

Znaki in učinki suhega kašlja & amp; Kako zdraviti

Vzroki za suh kašelj:

Obstaja veliko razlogov, ki povzročajo suh kašelj, ki jih lahko razvrstimo glede na zunanje in notranje dejavnike.

Zunanji dejavniki:  

1. Kajenje:

Vztrajno kajenje je eden glavnih vzrokov za suh kašelj, saj dlakava struktura Cilia v pljučih zaradi kajenja preneha delovati in vodi v kopičenje toksinov v pljučih, ki jih odpravlja kašelj.

2. Alergeni:

Dejavniki, kot so cvetni prah, prah, sprožijo ciliarne lase v nosu in povzročijo prehlad, imenovan alergijski rinitis, ki vodi do prehlada in kašlja.

3. Nehigienično okolje:  

Nezaščita pred izpostavljenostjo virusom in bakterijam je tudi eden najpogostejših vzrokov prehlada in kašlja.

Notranji dejavniki:   

1. Kislinski refleks:

GERB je pogosta bolezen, povezana s refleksom kisline, ki vodi v kašelj, ki se običajno pojavi med ležanjem. Med ležanjem želodčni sok potuje v zgornja dihala in vodi do kašlja.

2. Stres:

V času stresa, ki vodi v kašelj, pride do krča dihalnih poti.

3. Prirojene nepravilnosti:  

Anomalije, kot so razcepljeno nebo, prirojena srčna bolezen, prirojena grla, traheobronhomalacija, so nekatere od prirojenih anomalij, ki povzročajo kašelj zaradi okvare rasti tkiva ali organa, kar povzroča težave pri požiranju ter odpiranju in zapiranju glotisa.

4. Zdravila:

Zdravila, kot so zaviralci ACE, ki se uporabljajo za hipertenzijo, imajo stranski učinek kašlja.

5. Psihološki dejavnik:

Imenujejo ga tudi psihogeni kašelj, ker pri nekaterih ljudeh postane kašelj navada. S tem stanjem ni nobene bolezni.

6. Astmatični kašelj:

Ljudje z astmo se vedno soočajo s težavo kašlja, ko se dihalne poti blokirajo ali vnamejo zaradi različnih vzrokov, ki jih povzročajo notranje ali zunanje.

Klasični simptomi suhega kašlja:

 • Gripa je najpogostejši pojav, ki vključuje vročino, utrujenost, glavobol in bolečine v nogah
 • Hripavost glasu, ki je posledica debele tvorbe sluzi v predelu zgornjih dihal.
 • Bruhanje: kašelj Bakterijska okužba sproži občutek bruhanja.
 • Zamašen nos ali zamašen nos
 • Bolečina v grlu
 • Otekle bezgavke, ki se glede na resnost povečajo za ljudi s tuberkulozo
 • prisotne so otipljive matirane bezgavke v bližini vratu in ušesa
 • Dihanje, ki ga večinoma doživljajo bolniki z astmo
 • Izpuščaji zaradi virusne okužbe
 • Driska
 • Krvavitev dlesni
 • Slab zadah, ki ga povzroča rast bakterijskih kolonij okoli grla, ki povzroča slab zadah

Nekateri resni simptomi, ki jih spremlja kašelj, ki ogroža življenje, so:

 • Težave pri dihanju & Govorjenje
 • Pogosta nagnjenost k uriniranju (uriniranje)
 • Oteklina gležnja in noge
 • Povečanje srčnega utripa
 • Hude bolečine pri požiranju, ki so lahko posledica rasti tumorja ali tonzilitisa.

Nasveti, kako se znebiti suhega kašlja:

Načini, kako se znebiti suhega in vztrajnega kašlja, se lahko izvedejo z uporabo domačih zdravil, ki so začetna metoda zdravljenja, poznejši vnos blagega suhega sirupa pa je priporočljiv le, če se bolnik zaveda svojega zdravstvenega stanja.

Domača sredstva za suh kašelj:

1. Zeliščni čaj z medom:

Zeliščni čaj je na voljo v vsakem gospodinjstvu, ki ga nikoli ne uporabljamo, dokler ni nujno. Eden takšnih primerov je kašelj. Najboljši način za pomiritev suhega grla je spiti kozarec tople vode skupaj z zelišči in medom. Med je naraven vir, ki je na voljo človeštvu pri razbijanju goste sluzi in sproščanju grla.

Priporočeno: pomirjujoče Priporoča se za vse starostne skupine, od otrok do odraslih in za nosečnice

2. Grgranje s slano vodo:

To je najboljši način za zmanjšanje otekanja grla in pomiritev kašlja. Deluje na principu osmoze, pri kateri notranje celice skrivajo vodo, da se med grgranjem uravnovesijo s povečano vsebnostjo soli zunaj celice. preveč grgranja s soljo ni priporočljivo, ker lahko povzroči suhost ust

Priporočeno: To metodo lahko uporabljajo vse starostne skupine, vključno z nosečnicami

3. Vdihavanje s paro:

Če imate suh kašelj, je dobro, da dobro naspite vlaženje grla. Metoda vdihavanja pomaga zmočiti tkivo grla in zmanjšati vnetje ter umiriti živčni konec proti stimulaciji kašlja. Vdihavanje je lahko navzdol z zdravilnim oljem, kot je evkaliptus ali medicinski balzam, ki deluje kot antitusik.

Priporočeno: Za vse starostne skupine se otrokom zaradi njegovega procesa morda ne zdi neprijetno. Priporočljivo je tudi za nosečnice, saj olje z zdravili nima stranskih učinkov.

4. Česen:

Prepražite nekaj česna in ga ogrejte skupaj z medom je najboljše domače zdravilo za pomiritev grla in razgradnjo vlaken sluzi. Ljudje, ki imajo radi okus česna. Osebo, ki ima afiniteto do česnovega kapsule z vonjem česna, lahko tudi zaužijemo.

Priporočeno: Za ljudi, ki imajo radi okus česna. Za nosečnice, ki nimajo občutka bruhanja, lahko zaužijejo.

5. Dvig glave:

Dviganje glave z nekaj dodatnimi blazinami pomaga pri umirjanju grla pred kašljem.

Priporočeno: tradicionalno Za vse starostne skupine, pa tudi za otroke in nosečnice.

6. Čaj iz črnega popra

Črni poper, ki spodbuja pretok sluzi in čisti dihalne poti. Ta čaj s črnim poprom je tradicionalna kitajska metoda za zdravljenje kašlja. Za pripravo tega čaja se žlica sveže mletega črnega popra po žlički medu skuha skupaj z vodo za približno 15 minut, nato pa ga lahko porabite.

Prehrana, ki jo je enostavno slediti, je podobna otrokom in odraslim:

1. Nemastna hrana.

Mastna hrana poveča stopnjo proizvodnje kisline, kar posledično povzroči želodčno regurgitacijo in kašelj.

GERB (Gastroezofagealna refluksna bolezen): Izogibanje živilom, ki povzročajo kislost, je zelo priporočljivo.

2. Vitamin C:

sadje in zelenjava, kot so jagode, limona, paprika, so znani po vsebnosti vitamina C, uživanje vitamina C pomaga krepiti imuniteto in se boriti proti bakterijam.

3. Probiotiki:

Jogurt z jagodami je zelo dober probiotik, ki je na voljo v vsakem supermarketu. Probiotiki pomagajo v boju proti bakterijam s prisotnostjo dobrih cvetnih bakterij v probiotikih.

4. Beljakovine Hrana:

hranjenje otrok z beljakovinami, kot so kalčki, polnozrnati izdelki za vegetarijance in za ne-vegetarijance piščanec, kot je jajce, je dober vir beljakovin, ki radi jedo več.

Sredstva in prehrana za nosečnice:

 1. Ustrezno vzdrževanje higiene, kot je redno umivanje rok
 2. Izogibajte se mestnim gnečam
 3. Pitje veliko tekočine, kot je zeliščni čaj z medom ali navadna medena voda
 4. Izogibanje kakršnim koli zdravilom za prvo trimesečje, saj je to kritični del otrokove tvorbe, zato je vsako zdravilo, ki prečka placentno pregrado, škodljivo.
 5. Dobra vadba, ki pomaga pri lajšanju zamašenosti nosu
 6. Po 12 tednih je dovoljeno nanašanje parnih drgnjenj.
 7. Prehrana: Izogibajte se uživanju živil, ki povzročajo kislost, kot so mastna hrana in začinjena hrana. Uživanje več sadja z vitaminom C, kot je pomarančni sok, bo pomagalo pri izgradnji dobrega imunskega sistema, saj imajo nosečnice manj imunosti za boj proti kakršni koli virusni ali bakterijski okužbi.

Vaje za zmanjšanje kašlja pri otrocih & Odrasli:

Hoditi:

Najboljši način za krepitev imunitete je vadba, ne pa tek na dolgem razteznem maratonu. Namesto vsak dan dolg sprehod z razteznimi vajami, ki raztegnejo mišice in pomagajo pri izgradnji vzdržljivosti

Dihalna vaja:

Joga je preprost način za sprostitev našega telesa, ki ga lahko izvajate tudi doma ali v pisarni. Potrebna sta čas in koncentracija. Pranayama je dober način za čiščenje dihalnih poti, ki sprošča dihalne mišice in pomaga pri pretoku sluzi. Za otroke je redna dejavnost na prostem edina spodbuda za povečanje njihove vzdržljivosti, namesto da bi igrali igre v zaprtih prostorih.

Vaje za nosečnice:

Gospodinjsko delo:

Od nadaljevanja gibanja je njihovo telo pomembna funkcija, ki preprečuje dodajanje nekaj kilogramov, kar resnično zmanjšuje vzdržljivost in raven imunosti. Upogibanje ali plezanje po stopnicah je dobra vaja, ki jo lahko izvajate doma.

Joga:

Manjša intenzivnost Vadba joge s pomočjo trenerja joge pomaga pri sprostitvi in ​​vgradnji Joga manj intenzivnosti zadostuje za približno 20-30 minut.

V začetni fazi zdravljenje kašlja z domačimi sredstvi skupaj z nizkim odmerkom sirupa za kašelj in uporaba pastil za grlo daje boljše olajšanje. Toda za kronično in zdravstveno povezano bolezen je ugotavljanje osnovnega vzroka za dolgotrajen suh kašelj ključni dejavnik pri odpravljanju kašlja, kar je mogoče storiti le z obiskom zdravnika in popolnim pregledom s krvno preiskavo in pregledom pljuč. ki podaja podrobne informacije o morebitnih nepravilnostih.