Ugotovitev, da ste noseči, je lepa izkušnja. Pri šestih tednih ste še vedno novi pri zamisli o nosečnosti in materinstvu. Čeprav večina pravi, da je to veselo doživetje, je lahko fizični davek, ki ga prinese vaš ljubljeni otrok, ogromen. Tukaj vam bomo pomagali premagati ta močan občutek in se zavedati, da je osvajanje enega tedna naenkrat zelo izvedljivo. Tu so vse informacije, ki jih potrebujete za šesti teden nosečnosti, ki vam bodo pomagale premagati svoje strahove, da boste pripravljeni na čas, ko vam ta sveženj veselja da v roke!

6 tednov nosečnosti

V katerem mesecu in trimesečju ste v 6. tednu nosečnosti?

To je vaše prvo trimesečje, ne boste pokazali udarcev ali celo imeli nosečniški trebuh. Šest tednov nosečnosti na splošno pomeni, da ste bili noseči mesec in en teden. Nosečnost se običajno izračuna od trenutka, ko ste zamudili prvo menstruacijo.

Velikost, teža in oblika 6 tednov nosečnosti:

Vaš dojenček je v času nosečnosti velik kot granatno jabolko ali pa kot grah. To pomeni, da bo vaš dojenček visok približno 0,2 palca. Ja! Tako drobno! Srce zdaj bije s hitrostjo 110 utripov na minuto. To vam bo slišal transvaginalni ultrazvok. Roke, nosnice in oči zdaj dobivajo obliko.

Simptomi nosečnosti 6 tednov:

V tem občutljivem času se dogaja veliko vzponov in padcev. Večina sprememb, za katere menite, da bodo hormonske in lahko povzročijo veliko nelagodja. Tu je nekaj simptomov nosečnosti šest tednov

1. Utrujenost:

To je eden najpogostejših simptomov, ko utrujenost hitro prevzame. To je predvsem posledica spreminjanja hormonov in vaše telo ni vajeno ničesar od tega! Poiščite dodaten počitek, če čutite potrebo.

2. Boleče dojke:

To je čas, ko bodo vaše prsi začele postajati težje in rahlo boleče. To je predvsem posledica povečanega pretoka krvi. Vidne bodo tudi spremembe na območju vaših bradavic, kjer bodo areole postale temnejše in večje.

3. Napihnjeni s plini:

Hormonske spremembe v telesu bodo povzročile tudi napihnjenost s plini. To je pravi čas, da spremenite svojo prehrano in jeste prehrano, bogato z vlakninami, da se izognete zaprtju. Z vsem ostalim, kar doživljate, se zaprtje ne bi radi izognili!

4. Čustvena nihanja razpoloženja:

skupaj z utrujenostjo in bolečimi dojkami z možnostjo zaprtja se boste tudi nenehno znašli v skrajnostih, čustvenih. Nihanje razpoloženja je povsem normalno glede na hormonske spremembe v telesu. Lahko se poskusite dodatno spočiti, poskrbite, da imate močno prisoten sistem čustvene podpore, ki vam bo na kakršen koli način pomagal, in prigriznite stvari, ki so zdrave in vam pomagajo ostati stabilni in srečni.

5. Slabost:

Čeprav se najpogosteje imenuje jutranja slabost, se lahko najpogosteje pojavi ves dan. To bo čas, da se spomnite vseh živil, ki ste jih prej pomirjali, in se prepustite hrepenenju. Vsekakor je treba redno jesti, saj prazen želodec pomeni le več slabosti.

6. Pogosto uriniranje:

Občutili boste potrebo po uriniranju več kot običajno in to je povsem v redu. To se običajno zgodi zaradi hormona HCG, ki usmerja več krvi v medenično območje.

7. Krči in opazovanje:

Povsem normalno je, da se pojavi občutek krča in nekaj madežev krvi. Če pa se to poveča in čutite veliko bolečine v trebuhu skupaj z močnejšo krvavitvijo, je to lahko znak splava ali celo zunajmaternične nosečnosti. V tem primeru je obisk zdravnika prva naloga!

Bodite pozorni na to, kar vam govori vaše telo, in to je čas, da vse, kar govori, vzamete resno. Bodite še posebej pozorni na vse znake, ki vam jih daje vaše telo. Na primer, če menite, da morate urinirati, vendar tega ne morete storiti, je to lahko preprosto znak okužbe sečil, tveganja, ki se z nosečnostjo poveča, zlasti v šestih tednih nosečnosti.

6 tednov nosečnega trebuha: kako izgleda?

Res ni čas, ko bo telo dejansko pokazalo majhno izboklino. Zarodek velikosti graha le raste in še zdaleč ne zavzame prostora v maternici.

Spremembe v nosečnosti v 6 tednih:

Poleg fizičnih sprememb bo vaše telo doživelo še vrsto drugih sprememb. Tukaj je nekaj.

1. Zaprtje:

to bo trajalo ves čas vaše nosečniške poti. Ne pozabite jesti veliko hrane, bogate z vlakninami, ki bo olajšala prebavo.

2. Dehidracija:

videli boste, da se počutite dehidrirani. Splakujte svoje telo z veliko vode in drugih nujnih sokov, da boste ves dan aktivni.

3. Spremembe razpoloženja:

zaradi hormonskega neravnovesja v telesu boste doživeli pomembne spremembe razpoloženja. Najboljše, kar lahko ponudimo, je, da vas prosimo, da delate stvari, ki so vam všeč, gledate svojo najljubšo serijo ali berete knjigo. Tako se boste počutili nekoliko bolje. Glasba lahko ustvari tudi čudeže!

4. Letargija:

Letargija in utrujenost sta drugi pogosti stvari, ki jih bo vaše telo začelo doživljati. Če želite ostati aktivni, uživajte oreščke in drugo energijsko bogato hrano.

Fetalni in fizični razvoj otroka:

Skupaj z vami iz dneva v dan raste tudi vaš otrok. Tukaj je 6 tednov nosečnosti, ki jih lahko pričakujete.

 • Dojenček ima zdaj svoj izpopolnjen obtočni sistem.
 • Opazili boste, da je dojenček začel premikati roke in noge, podobne veslu.
 • Oči, nos, brada in ušesa ne samo kalijo, zaradi česar je dojenček še bolj lep.

Razvoj je zdaj manjši. V resnici jih ne morete videti. Lahko pa ste prepričani, da se nekateri ključni deli človeškega telesa zdaj začenjajo razvijati.

Nosečniška prehrana: kaj jesti in česa ne jesti:

V tem obdobju je zelo pomembno jesti zdravo hrano. Tukaj je nekaj nasvetov, ki bi vam lahko pomagali –

 1. Poskusite čez dan jesti več manjših obrokov.
 2. Hrano imejte vedno pri roki; ni govora, ko se pojavijo hudi lakoti in je vedno bolje, da se v šestih tednih nosečnosti dobro nahranimo.
 3. Ni priporočljivo jesti kakršne koli začinjene hrane. Glede na slabost, ki vas bo mučila, bo navadna hrana olajšala dolgo zadrževanje notri.
 4.  Izogibajte se vonjavam in vonjavam, ki bi lahko sprožile občutek slabosti. Od tam je spolzko pobočje!
 5. Pijte veliko tekočine, zlasti vode, saj vas ohranja hidrirano. Če ste veliko bruhali, vam bo to prav prišlo.
 6.  Nikoli ne uživajte v alkoholu, tobaku ali kakršnih koli drogah. Imajo zelo škodljive dolgoročne posledice za otroka.
 7.  Pojdite ven na majhne hitre sprehode. Pojdite tako, da se vam naloga ne zdi težka.

Vaje, ki jih morate narediti pri 6 tednih nosečnosti:

Tu so vaje, ki jih lahko izvajate kot del 6 -tedenske nege nosečnosti.

1. počepi:

Čepe med nosečnostjo lahko pomagajo okrepiti stegenske mišice. To bo še posebej koristno med porodom.

2. deske:

Med nosečnostjo velja, da so deske najvarnejše. Pomagajo okrepiti kosti in trebušne mišice ter manj pritiskajo na hrbtenico, za razliko od drugih dinamičnih vaj.

3. Hoja:

lahko pomaga tudi dober hiter sprehod. Ne pozabite ustaviti, če začnete zadihati.

Vaje, kot je joga, so tudi zelo koristne med nosečnostjo. Ključno je, da prepoznate pravega, ki vam bo pomagal pri nosečniški poti.

Bolečine in zdravstvene težave v 6 tednih nosečnosti:

V tem obdobju res ne boste čutili bolečin. Vendar pa morate biti pozorni na nekatere stvari.

1. Odkrivanje:

V tem obdobju je vaginalna pegavost pogosta. Ničesar ni treba vznemirjati. Če pa mislite, da je preveč, morate obiskati zdravnika.

2. Krči:

Občasno se pojavijo blagi krči. To se zgodi, ker se vaša maternica širi, da se prilagodi naraščajoči velikosti zarodka.

Skeniranje nosečnosti 6 tednov:

Na 6 -tedenskem pregledu nosečnosti bo zdravnik opazil fetalni drog ali tako imenovani srčni utrip ploda. To je zanesljiv dejavnik, da vaš otrok res raste. 6 tednov noseči plod dvojčkov vam bo pokazal dve gestacijski vrečki v telesu.

Kaj storiti in česa ne storiti, ko ste noseči 6 tednov:

Kaj storiti:

 1. Ostanite fizično aktivni. To lahko dosežete z majhnimi vajami ali preprosto vsak dan na sprehodu.
 2. Pije veliko vode. Pomembno je, da v tem času ostanete hidrirani.
 3. Strogo upoštevajte nosečniško prehrano. Ne pozabite, da ste edini dobavitelj prehrane za svojega otroka.

Kaj ne storiti:

 • Alkohol in tobak. Ne uživajte v njih, saj lahko močno poškodujejo živčni sistem otroka.
 • Ostani nizko. Poskusite okoli sebe ustvariti občutek pozitivnosti, tako da počnete stvari, ki so vam všeč. Če se počutite preveč depresivno ali pod stresom, lahko to negativno vpliva na vaše duševno zdravje, kar za otroka ni dobro.
 • Kofein. Omejite vnos kofeina.

Dodatni nasveti v 6 tednih nosečnosti:

 • Pri nežnih in rahlo bolečih prsih uporabite podporni modrc.
 • Pijte veliko vode in vključite živila, bogata z vlakninami, ki pomagajo pri zaprtju.
 • Pomaga pri nošenju prigrizkov, kot so slani krekerji, sladki piškoti. Ta kamera vam pomaga pri lajšanju slabosti.
 • Povečajte vnos sokov in drugih bistvenih tekočin.
 • Večkrat na dan jejte manjše obroke. Izogibajte se mastni in mastni hrani. Imajo potencial, da sprožijo zgago.

Kontrolni seznam v šestem tednu nosečnosti:

 1. Načrtujte svoj prvi prenatalni sestanek s svojim zdravnikom.
 2. Bodite psihično in fizično pripravljeni na številne nove spremembe v svojem telesu in življenjskem slogu.
 3. Steklenico vode vedno nosite s seboj.

Nosečnost je pomemben čas za ženske, zato morajo poskrbeti zase. V času, ko ste noseči v šestem tednu, je za vas vse novo. Dajte si čas in samooskrbo, ki jo boste v tem času očitno potrebovali. Šest tednov nosečnosti je čudovit čas in pomembno je, da se sprostite in preberete o novem potovanju, ki ga začenjate v svojem življenju.

Pogosto zastavljena vprašanja & Odgovori:

1. Ali je potovanje varno v šestih tednih nosečnosti?

Odgovor: Seveda. V šestih tednih nosečnosti je varno potovati in leteti.

2. Ali je mogoče prekiniti 6 tednov nosečnosti?

Odgovor: Splav je možen v šestih tednih nosečnosti. Vendar pa je zelo priporočljivo, da poskrbite za ustrezno samooskrbo. Pomembno je, da bodite previdni pri telesnem zdravju in duševnem počutju. Splav je mogoče izvesti na tri načine – tableto za splav, vakuumsko aspiracijo, razširitev in evakuacijo (D&E). Nega po splavu je nujna in skrbi za vzpostavitev ustreznih sistemov čustvene podpore.

3. Ali je varno imeti spolne odnose v obdobju šestih tednov nosečnosti?

Odgovor: Da, varen je spolni odnos kadar koli med nosečnostjo, dokler vam voda ne poči. Prav tako morate biti prepričani, da vam je ideja o seksu všeč. Če imate nenavadne zaplete, kot so krči, je bolje počakati, da se počutite bolje. Medtem se ne pozabite posvetovati z zdravnikom.

4. Kdaj se morate v šestih tednih nosečnosti posvetovati z zdravnikom?

Odgovor: Pomembno je, da se prvi sestanek z zdravnikom dogovorite pri šestih tednih nosečnosti. Pridobite vse potrebne zdravstvene informacije in se pripravite na prihodnje. Prav tako je treba opraviti prvi ultrazvok med šestim in osmim tednom nosečnosti.