Vaš dojenček je zdaj velikosti maline! Približno 8 tednov nosečnosti pomeni, da vstopate v drugi mesec nosečnosti. Otrok raste neverjetno hitro in obisk zdravnika je tik za vogalom. Ta članek navaja nekaj nedavnega razvoja otroka in kakšne težave je imela mama.

8. teden nosečnosti

Koliko mesecev je 8 tednov nosečnosti in kakšno trimesečje je?

V tej 8 tedenski nosečnosti ste v drugem mesecu. Zdaj ste v prvem trimesečju. To obdobje bo imelo veliko nepomembnih, a pomembnih sprememb, ki se zgodijo v telesu.

Kakšna je velikost otroka in njegova teža?

Otrok pri 8 tednu nosečnosti je velikosti maline. Velikost dojenčka v 8. tednu je dolga 0,6 cm in 1,6 cm. Dojenček tehta približno 15 gramov, pri čemer se počasi razvijajo prsti na rokah in nogah.

Kako izgleda nosečniški trebuh pri 8 tednih?

8 tednov nosečnosti je trebuh še majhen. Vendar se maternica počasi širi, da sprejme otroka. Na tej stopnji ljudje le malo razumejo, da ste res noseči. Vendar pa je za mater, 8 tednov nosečo z dvojčki, želodec morda nekoliko večji v primerjavi z materjo, ki nosi enega samega otroka.

8 tednov nosečniških simptomov:

Tu je nekaj simptomov, ki so lahko dokaj pogosti za vse matere v osmem tednu.

1. Utrujenost:

Vaš stalni spremljevalec na prvem trimesečju bo utrujenost. Z 8 -tedensko rastjo otroka bo utrujenost naravna zaradi spreminjanja hormonov, vaše telo pa bo začelo proizvajati tudi kri za vašega otroka. V tem obdobju se znižata krvni tlak in sladkor. Vse to vodi v utrujenost.

2. Boleče dojke:

Druga pogosta stvar, ki jo boste opazili, so boleče prsi. Prsi se bodo začele počutiti težke in tudi boleče. Lobule, ki proizvajajo mleko, se začnejo širiti.

3. Jutranja bolezen:

Drug stalni spremljevalec je jutranja slabost. Ko vas nekdo vpraša, kako se počutite v 8. tednu nosečnosti? Vaš odgovor bi bil slabost. Zato je nujno, da ostanete hidrirani in pazite na nekatera domača sredstva, ki bodo ozdravila jutranjo slabost.

4. Izboljšan občutek vonja:

V tem obdobju je vaš vonj izjemen. Okoli sebe boste lahko zavohali najmanjši vonj, kar vas včasih lahko res razdraži.

5. Krči:

Nosečni krči so normalni. Ko se maternica širi, se vezi v trebuhu začnejo raztezati.

6. Zaprtje:

Zaprtje bo stalno med nosečnostjo. Uživanje hrane, bogate z vlakninami, in pitje veliko vode lahko v veliki meri pomagata.

7. Odkrivanje:

Naj vas to ne vznemirja. Vaginalni madeži bodo normalni. Če menite, da ne gre, je najbolje, da se pogovorite s svojim zdravnikom.

Spremembe v telesu nosečnice pri 8 tednih?

Spremembe v telesu pri 8. tednu nosečnosti so lahko nekoliko pomembne.

 • Prva sprememba, ki jo boste opazili, so vaše prsi. Vaše prsi bodo težje kot prej, zato se lahko zdijo velike.
 • Pri materah, ki nosijo dvojčka, se vam lahko v želodcu začne zelo majhna izboklina.
 • Povečan vonj se bo zdaj začel oblikovati in videli boste, kako okoli sebe zaznavate najmanjši vonj/vonj.

Fetalni in fizični razvoj otroka pri 8 tednih nosečnosti:

Tako kot vi je tudi otrok podvržen številnim spremembam. Napredek otroka pri 8. tednu nosečnosti se lahko zdi zelo malenkost, vendar je zagotovo pomemben. Tukaj je nekaj, kar morate vedeti.

 • Vaš otrok ima zdaj nos, veke in ustnice. To pomeni, da bo otrok zdaj videti bolj človeško, kot preprosto kot masa tkiva.
 • Na tej stopnji se začnejo srčni utripi in gibi. Otrok se bo začel trzati in narediti številne druge majhne gibe.

Prehrana za 8 tednov nosečnosti:

Tako naj bi zdaj izgledal vaš načrt prehrane.

1. Sadje:

Ni vam treba dovolj poudarjati tega. To sadje vsebuje hranila in vitamine, ki so bistveni za otrokovo rast. V svojo dnevno prehrano vključite veliko sadja. Vzemite to v obliki solate ali preprosto naredite sok iz njih z zelo malo sladkorja.

2. Zelenjava:

Naslednji korak je sveža zelena zelenjava! Nič ni kot dobra solata! Solata je popolna hrana in jih jejte med obroki. Ne zamudite zelene listnate zelenjave, stročnic in žit.

3. Matice:

Orehi so odličen vir energije. Bogatijo in veljajo za elektrarno hranil. Ves čas ste ob neparnih urah lačni, predvsem na surove oreščke. Praženo ali ocvrto, oreščkom jemljite bistvo.

4. Mlečni izdelki:

V svojo prehrano vključite veliko mlečnih izdelkov, kot so mleko, jogurt in sir.

Kaj ne jesti:

1. Tobak in alkohol:

Ko nosite, so strogi ne! Škoda, ki jo lahko povzročijo, bo trajno vplivala na otroka in vplivala tudi na njegov živčni sistem.

2. Kofein:

Zaradi varnosti je treba tudi kofein hraniti na zalogi.

3. Predelana hrana:

Predelana hrana velja za nezdravo, zato se izogibajte uživanju predelanega sira ali smeti.

4. Surovo meso:

Surovo meso in ribe vsebujejo bakterije, ki lahko škodujejo rasti otroka in pri materi povzročijo določene bolezni. Pazi!

Vaje v osmem tednu nosečnosti:

1. deske:

Deske so na tem mestu varne. Pomagajo okrepiti trebušne mišice in hrbet. Če pa se počutite stresno, vam svetujemo, da jih ustavite.

2. Hitra hoja:

Hitra hoja je idealna vaja, saj po nepotrebnem ne pritiskajo na gležnje in kolena. Ne pozabite izbrati prave poti za hojo.

3. Plavanje:

Plavanje je zdrava vadba med nosečnostjo. Ne pritiskajo na vaše sklepe. Pomembno je, da izberete pravo kap, da na vas ne vpliva.

4. Joga:

Prenatalna joga je še posebej v pomoč, ker ohranja sklepe v gibanju in zagotavlja občutek prožnosti.

Bolečine in zdravstvene težave: 8 tedenska nosečnost

Med nosečnostjo se pojavijo nekatere bolečine in zdravstvene težave. Tu so najpogostejši.

1. Izcedek iz nožnice:

To se bo ponavljalo. Opazili boste mlečni izcedek iz nožnice. To lahko preprosto sperete. To je zdravo.

2. Napihnjenost in plini:

Napihnjenost je pogosta. Prehajanje plina ali prdenje zagotavlja, da se telo počuti nekoliko sproščeno, saj sproščujoč hormon sprošča mišice telesa, zlasti prebavil. Zaradi tega se bo hrana počasi premikala, kar lahko povzroči plin in prebavne motnje.

3. Krči:

Krči so pogosta bolečina med nosečnostjo. Najpogosteje, ko se maternica razširi, da sprejme otroka, se mišice razširijo in to lahko sproži krče. So normalni. Ko krči postanejo neznosni, pojdite k zdravniku.

Pregled 8 tednov nosečnosti in zdravila:

Zdaj bo opazen razvoj 8 tednov nosečnosti. Vaš pregled bo pokazal otrokova stopala in prste. V času spočetja bi imel rep. To zdaj ne bo več. Otroške roke in noge se bodo prav tako premikale.

Kaj storiti in česa ne storiti:

Kaj storiti pri 8 tednih nosečnosti?

 • Sledite strogi dieti, ki vsebuje veliko hranil.
 •  Naročite sestanek pri zdravniku. Čas je, da opravite mesečni pregled.
 • Poskusite ostati malo aktivni z vadbo joge ali nizko aerobno vadbo. So zelo bistvene.

Česa ne storiti?

 • Ne ukvarjajte se z visoko aerobiko.
 • Izogibajte se tobaku, kofeinu in alkoholu.
 • Ne obremenjujte se in ne pozabite se sprostiti.

Dodatni nasveti v 8 tednih nosečnosti:

 • Čas je, da naredite nekaj počepov. Skleči bodo zategnili stegna in jih okrepili. To bo v pomoč med porodom. Ostanite v položaju 10 do 30 sekund in ponovite približno 5 -krat.
 • SPF bo za nekatere ljudi obvezen. Zaradi hormonskih sprememb boste na obrazu opazili temne lise in pege. SPF je zdaj lahko v pomoč.
 • Glavoboli postajajo pogosti. Ko se količina krvi poveča, lahko povzroči glavobole. Pogovorite se s svojim zdravnikom in ga vprašajte, kako se tega lotiti.
 • Spremljajte svojo težo. Ko jeste visokokalorično sadje, morate vedeti, katera je prava količina. V nasprotnem primeru lahko pridobite nepotrebno težo.
 • Če niste začeli telovaditi, je čas, da to storite. Počasi vstopite v vadbeno razpoloženje in bodite nežni. Ne pretiravajte s tem. Začnite s segrevanjem in naredite ustrezne deske.

Kontrolni seznam za 8 tednov nosečnice:

 • Poiščite pravega zdravnika zase. Poiščite tistega, ki vam je zelo všeč in vam je na voljo.
 • Načrtujte svoje sestanke pred rojstvom.
 • Začnite kupovati udobna oblačila in bodite pozorni na kakovostne nosečniške nedrčke.
 • Pazite na prehrano!

Spremembe v telesu pri 8. tednu nosečnosti so včasih lahko preveč velike, da bi se jih lahko spoprijel. Vendar se morate pripraviti na veliko več sprememb, ki jim boste priča. Naučite se ostati pozitivni in poslušajte glasbo, da se nekoliko sprostite. Tako boste zagotovo imeli zdravo nosečnost.

Pogosto zastavljena vprašanja & Odgovori:

V1. Pri 8 tednih nosečnosti, kje se nahaja otrok?

Odgovor: Dojenčkova glava je v maternici, rahlo zvita vanj. Otrok je v plodovnici na varnem, posteljica pa se počasi razvija, da mu zagotovi ustrezna hranila.

V2. Seks v 8 tednih nosečnosti varen ali ne?

Odgovor: Na tej točki je seks varen. Pazite le, da vi ali vaš partner ne pritiskate preveč na želodec.

V3. Kakšne so možnosti splava pri 8 tednih nosečnosti?

Odgovor: Možnosti so na tem mestu velike. Otrok se šele oblikuje in skoraj ni stvar. Zato je treba dojenčku dati ustrezna hranila za zagotovitev varne rasti. Prekomerno potovanje ali trden padec na tla lahko negativno vpliva na nosečnost.

V4. Ali so krči pri 8 tednih nosečnosti normalni?

Odgovor: Ja, krči so na tej točki normalni. Maternica se širi, da sprejme rastočega otroka, kar lahko pritiska tudi na trebušne mišice. Zato imate krče. Vendar pa je treba pri zdravniku razjasniti, kaj je normalno in kaj ne.

V5. Kdaj se morate posvetovati z zdravnikom?

Odgovor: Naročite sestanek pri zdravniku v začetku 8. tedna. To je idealno, saj lahko pregled in ultrazvok pomagata zdravniku, da pove, kaj morate jesti in kako zdrav je otrok.

V6. Je potovanje varno ali ne v 8 tednih nosečnosti?

Odgovor: Svetujemo vam, da na potovanjih nekoliko zmanjšate. Ker je dojenček komaj oblikovan, na tej točki obstaja možnost splava.