Hinduizem je ena glavnih religij Amerike, zahvaljujoč velikemu številu priseljencev iz jugovzhodne Azije, Indonezije in Karibov. Eden pomembnih mejnikov hinduizma v Ameriki je znameniti govor Swamija Vivekanande v Chicagu leta 1893. Kasneje, leta 1902, je Swami Rama Thirtha približno dve leti v Ameriki predaval ljudem o Vedanti. Družba Vedanta je odgovorna za gradnjo zgodnjih hindujskih templjev v Ameriki. Prvi tradicionalni tempelj, zgrajen v ZDA, je bil tempelj Shiva Murugan, zgrajen leta 1957. Trenutno je po vsej državi zgrajenih približno 450 templjev. Ta članek raziskuje nekaj najboljših templjev v ZDA, ki so priljubljeni zaradi svoje umetnosti in arhitekture.

Znani templji v Ameriki:

1. Tempelj Jaya Hanuman:

templji v Ameriki

Med vsemi templji v Washingtonu je ta tempelj posebnega priznanja. Ta tempelj, ki se nahaja v Redmondu v Washingtonu, je posvečen lordu Hanumanu, za katerega velja, da je eden najmočnejših hindujskih bogov. Ta tempelj pridobi predane častilce iz vse države in je najbolj priljubljen hindujski tempelj v Redmondu.

2. Tempelj Shiva Murugan:

Tempelj Shiva Murugan

Ta tempelj je posvečen Gospodu Shivi in ​​je eden najbolj priljubljenih templjev v mestu. Tempelj se nahaja v San Franciscu in je bil zgrajen v 19. stoletju. Po legendi je ta tempelj ustanovil hindujski menih po imenu Sivaya Subramuniya Swami, ki se je pravzaprav rodil v Ameriki.

3. Malibu hindujski tempelj:

templji v Ameriki

Ta tempelj je bil ustanovljen v 18. stoletju in je posvečen hindujskemu bogu Ventakeshwari. Tempelj se dejansko nahaja v kraju, imenovanem Calabasas, v bližini Malibuja v Kaliforniji. Ta tempelj nadzoruje Društvo hindujskih templjev v južni Kaliforniji. Okolje tega templja jemlje dih.

4. Shri Swaminarayan Mandir:

Shri Swaminarayan Mandir

Ta hindujski tempelj Swaminarayan se nahaja v Downeyju in je eden najbolj zgodovinsko pomembnih templjev na tem območju. Arhitektura tega templja je izredno lepa in je pravzaprav eden najlepših hindujskih mandirjev v Ameriki.

5. Hindujski tempelj v Delawareu:

Hindujski tempelj v Delawareu

Hindujski tempelj v Delawareju je posvečen boginji Mahalakshmi, ki velja za boginjo blaginje in bogastva. Po zadnjem popisu več kot 6000 hindujskih družin, ki prebivajo v Delawareju, ta tempelj redno obiskuje.

6. Hindujski tempelj v osrednji Indiani:

Hindujski tempelj v osrednji Indiani

To je eden najbogatejših hindujskih templjev, ki so ga nedavno odprli v Ameriki. Romanje obišče veliko število častilcev. V tem templju se dnevno izvajajo puje in kirtani. Zaradi okolja tega templja se boste počutili nostalgično. Tempelj je zasnovan tako, da častilcem zagotavlja indijsko okolje.

7. Hindujski tempelj na Floridi:

Hindujski tempelj na Floridi

V Tampi je več hindujskih templjev, med katerimi je najboljši na Floridi. Ta tempelj je tudi kulturno središče Tampa in je eno najbolj obiskanih hindujskih romanj v mestu. Tempeljske oblasti imajo preprosto geslo: “Bog je eden – modri dajejo različna imena”.

8. Tempelj Sri Marga Iraivan:

Tempelj Sri Marga Iraivan

To je eden najlepših hindujskih templjev v Ameriki. Hindujci iz skoraj vseh koncev države prihajajo na ogled tega templja, zlasti zaradi njegove edinstvene arhitekture. Tempelj je v bistvu izrezljan kamen iz belega granita, ki je bil dejansko izklesan v Indiji. To romanje je posvečeno Gospodu Shivi in ​​se nahaja ob reki Wailua. Eno najbolj zanimivih dejstev o tem templju, to je prvi v celoti kamniti tempelj, zgrajen v Združenih državah Amerike.

9. Tempelj Boise Hare Krišna:

Tempelj Boise Hare Krišna

Ta tempelj je bil odprt v 19. stoletju in je tudi vedski kulturni center. Tempelj je eno najbolj obiskanih hindujskih romanj v državi. Glavno božanstvo tega templja je Sri Radha-Bankebihari.

10. Budistični tempelj v ZDA:

Budistični tempelj Byodo-in na Havajih je eden najlepših templjev v Ameriki. IT se nahaja na otoku O’ahu na Havajih in je replika japanskega 900 let starega templja. Pokrit je z zlatom, zunaj pa lahko najdete ogromen zvon, ki tehta 3 tone. Ta čudovit tempelj se nahaja v velikem kampusu na več kot dveh hektarjih. Ljudje se tukaj počutijo v miru v naročju narave.

Budistični tempelj v ZDA

Z velikim odstotkom hindujskega prebivalstva v državi so templji pomemben kraj ne le čaščenja, ampak tudi oživitve njihovega odnosa z božanskostjo. Ti čudoviti templji so bili ustanovljeni po vsej državi in ​​privabljajo veliko število bhakt, ki niso samo Indijanci, ampak tudi Američani. Ker hinduizem v Ameriki narašča, so ti templji simbol tega, kako so to vero sprejeli v zahodnih državah. Upamo, da boste ob naslednjem obisku ZDA želeli obiskati te templje.