Tirupati, svetovno znana božanska destinacija, je znamenitost templja Lorda Balajija. Nahaja se v okrožju Chittoor v Andhra Pradeshu in je posvečen čaščenju Sri Venkateshware swamy, inkarnacije Višnuja. Tirupati se imenuje tudi “Kaliyuga Vaikuntam”, saj je bivališče Lorda Vishnuja, ki lahko ljudi osvobodi vseh težav v Kaliyugamu. Tirumala, dejanska lokacija templjev v Tirupatiju, je del hribov Seshashalam. Nihče natančno ne pozna prvega opazovanja idola, a legenda pravi, da je kip našel pastir v hribih, prekrit z blatom. Kasneje so ga častili številni kralji, še posebej v času vladavine Šri Krišne Devaraje, je tempelj pridobil veliko slavo. Ta tempelj je zdaj pod upravo Tirumala Tirupati Devasathanama. Okrog Tirupatija je še veliko drugih znanih templjev, ki jih bomo zdaj raziskali v tem članku.

Pomembni templji v Tirupatiju:

1. Tempelj Sri Venkateswara Swamy v Tirupatiju, Andhra Pradesh:

templji v tirupati

To je najbogatejši tempelj na svetu po prejetih donacijah in je tudi najbolj obiskan tempelj. Tempelj Sri Venkateswara Swamy se nahaja v hribovitem mestu Tirumala pri Tirupati. Posvečena je Gospodu Venkateswari, inkarnaciji Višnuja. Tempelj je znan tudi kot “tempelj sedmih hribov”, ki je bil zgrajen v arhitekturi v dravidskem slogu. Med letnim praznikom Brahmotsavam tempelj obišče 500.000 romarjev.

2. Tempelj Sri Padmavathi Ammavari:

Tempelj Sri Padmavathi Ammavari

Tempelj Sri Padmavathi Ammavari je posvečen boginji Padmavathi, družini Sri Venkatesware, poplavljeni, zato se verjame, da Tirupati Darshan ostaja nepopoln, če z obiskom tega templja ne iščemo blagoslova boginje Padmavathi. V templju je tudi svetišče ljubezni med boginjo Lakshmi in Gospodom Maha Vishnu. V templju potekajo festivali, kot sta Navaratri in Theppotsavam ali festival čolnov.

3. Tempelj Sri Kalyana Venkateswara Swamy:

Tempelj Sri Kalyana Venkateswara Swamy

Tempelj Sri Kalyana Venkateswara Swamy se nahaja zahodno od Tirupatija in velja za alternativo, ki jo je za Tirumalo Devastano predpisal gospodar. Tempelj ima velik pomen in pomen za mladoporočene pare, ki jim tradicija prepoveduje obisk templja Tirupati na vrhu gore. Tempelj praznuje Kalyana Utsavam vsak dan in Brahmotsavam v mesecu februarju in marcu.

4. Tempelj Sri Govindaraja Swamy:

Tempelj Sri Govindaraja Swamy

Tempelj Sri Govindaraja Swamy je starodavni tempelj v Tirupatiju, ki ga je leta 1130 pred našim štetjem zgradil sveti Ramanujacharya, znani šri vaišnavit. Tempelj je trenutno posvečen Gospodu Sri Govindraji Swamyju, prej pa je predsedujoče božanstvo templja Sri Parthasarathi Swamy. Tempelj spominja na arhitekturo južnoindijskega sloga.

5. Tempelj ISKCON:

Tempelj ISKCON

Mednarodno društvo za zavest Krišne ali tempelj ISKCON se nahaja tudi v Noidi. Posvečena je Gospodu Krišni in ima čudovito božanstvo Radhe Madhav. Tempelj izvaja različne obrede, molitve in kirtane. Ob nedeljah tempelj služi prasadam enemu in vsem prisotnim. Tempelj je zelo vidno obiskan med festivali, kot so Šri Krišna Jamashtami, Radha Ashtami, Gaur Purnima ali Holi in Ekadashi.

6. Tempelj Sri Varaha Swamy:

Tempelj Sri Varaha Swamy

Tempelj Sri Varaha Swamy se nahaja na bregovih reke Pushkarini in je posvečen Varahi, inkarnaciji Lorda Vishnuja. Po ljudskem prepričanju se govori, da je moral Lord Venkateswara zaprositi za dovoljenje Sri Adi Varaha Swamyja, da ostane v Tirupatiju. Zato morajo bhakte obiskati ta tempelj in ponuditi ‘naivedyam’, preden obiščejo tempelj Venkateswara Swamy.

7. Japonski Teertham:

Japonski Teertham

Japali Teertham leži sredi gozda v Tirumali in do templja je treba prehoditi dober kilometer po cestah s čudovito okolico. V templju je tempelj, posvečen Gospodu Hanumani, za njim pa stoji sveti vodnjak po imenu Sita Mata Kund. Romarji, ki iščejo mirno vzdušje s spokojnostjo in čistostjo, morajo obiskati ta tempelj.

8. Tempelj Sri Prasanna Venkateswara Swamy:

Tempelj Sri Prasanna Venkateswara Swamy

Tempelj Sri Prasanna Venkateswara Swamy se nahaja na razdalji 14 km od glavnega mesta in je posvečen Venkateswara Swamy v drži “Abhaya Hasta”, ki velja za najvišjo držo blagoslova. Obstaja tudi idol Vayu Bhagavana, ki naj bi bil močan vir za osvoboditev kronične bolezni kalyuga. Letni Brahmotsavam se tukaj pogosto praznuje.

9. Tempelj Sri Bedi Anjaneya Swamy:

Tempelj Sri Bedi Anjaneya Swamy

Tempelj Sri Bedi Anjaneya Swamy se nahaja nasproti templja Sri Venkateswara Swamy. Vse neivedyam, ponujene Gospodu Sri Venkateswari in Sri Aadhi Varaha Swamy, se prinese v tem tempelj. Romarji morajo ta tempelj obiskati, če želijo dokončati svojo Tirupati Yatro. Brahmotsavam je tukaj največji praznik.

10. Tempelj Sri Kapileswara Swamy:

Tempelj Sri Kapileswara Swamy je posvečen čaščenju Gospoda Šive in je še en pomemben tempelj v bližini Tirupatija. Ta tempelj je dobil ime po velikem modrecu Kapili Maharshi. Navdušen nad njegovo pokoro je povedano, da se je Lord Shiva pojavil v obliki Kapile Lingam, da bi blagoslovil svojega bhakta. Veličastni slap tvori čudovito ozadje templja in se imenuje Kapila Theertham.

11. Tempelj Kodanda Rama:

Tempelj Kodanda Rama

Tempelj Kodanda Rama je po templju Balaji še ena najbolj obiskana destinacija v Tirupatiju. Ta tempelj iz 10. stoletja je posvečen čaščenju Gospoda Sri Ramachandre Murthyja, ki je inkarnacija Sri Maha vishnuja. Kampus ima dva templja, enega za Ramo z Lakshmano in Sito. Še en majhen tempelj za Hanuman. Govori se, da je Lord Rama prebival na tem mestu med vrnitvijo z Lanke.

12. Tempelj Sri Chennakesava Swami:

Tempelj Sri Chennakesava Swami

Ta tempelj se nahaja v vasi Tallapaka, rojstnem kraju pevke Annamacharye. Rečeno je, da je ta tempelj star več kot tisoč let in da ga je zgradil Matti Rajas. V tem kampusu obstajata še dva pod templja- Sri Kamakshi Sameta Sri Siddewarawami in Sri Gopala Swami Sametha Chakrathalwar.

Tirupati je zagotovo eno izmed neverjetnih krajev Indije, ki ga je vredno obiskati. Razen znamenitega templja Balaji so ti tukaj omenjeni templji skriti dragulji. Medtem ko so nekateri med bhaktami priljubljeni, drugi niso pogosto znani. Ti templji imajo veliko zgodovino in imajo tudi očarljivo arhitekturo. Imajo neprimerljivo lepoto in so jih v času, ko je minilo, podprli tudi številni kralji in kraljice. Ko boste naslednjič obiskali Tirupati, ne pozabite načrtovati ogleda teh templjev.