Jharkhand, nekoč del države Bihar, je znan po svoji bogati kulturi in tradiciji. Veliko teh templjev je precej starodavnih in segajo v dobo Mughalov. Jharkhand je dom približno 72 glavnih hindujskih templjev in večina jih je namenjenih čaščenju Gospoda Šive. Ti templji prikazujejo briljantno arhitekturo in privabljajo turiste z vsega sveta. Edinstvena značilnost templjev v Jharkhandu je, da so zgrajeni iz rdeče gline Terracota. Tempelji Jharkhand imajo v državi zgodovinski in kulturni pomen in pomembno je, da jih dodate na svoj seznam žlic. Oglejte si najbolj znane templje v Jharkhandu.

Najboljši templji v Jharkhandu:

1. Tempelj Baidyanath v Deogarhu:

templji v jharkhandu

Tempelj Baidyanath Jyothirlinga, ki se nahaja v Deogarhu, je eden od dvanajstih Jyothirlingov, najsvetejšega bivališča Šive. Znan je tudi kot Baba Dham in BaidyanathDham in je tempeljski kompleks, sestavljen iz glavnega templja Baba Baidyanath v obliki Jyothirlinge in 21 drugih templjev. Milijoni romarjev obiščejo svetišče med Shravan Melo med julijem in avgustom.

2. Bindudham v Barhwari:

Templji v Jharkhandu 2

Bindudham ali Binduswani Mandir v mestu Barhwara je posvečen Tridevi ali Maha Durga ali Kali, Maha Lakshmi in Maha Saraswati v obliki Shaktipeeth. Na vhodu v tempelj je kip Boga Sonca, Surya, na drugem delu pa je kip Boga opice, Hanumane, kjer ljudje lahko vidijo njegove svete odtise. Chetra Navratra Durga Puja je tukaj najbolj slavljen festival.

3. Tempelji Maluti v vasi Maluti:

Templji v Jharkhandu3

Tempelji Maluti v vasi Maluti so skupina 78 obstoječih templjev iz terakote. Ti templji naj bi bili datirani med 17. in 19. stoletjem. V templjih so božanstva, kot sta božansko skrbništvo Mowlakshi, Lord Shiva in Vishnu ter boginja Kali in Durga. Obstajajo tudi templji, posvečeni svetniku Bamakhyapi in Manasi Devi. Sklad za svetovno dediščino ga je razglasil za eno od 12 najbolj ogroženih območij kulturne dediščine.

4. Tempelj Jagannath v Ranchiju:

Templji v Jharkhandu 4

Tempelj Jagannath, ki se nahaja na vrhu majhnega griča v Ranchiju, je bil zgrajen leta 1691. Ta tempelj je po arhitekturi podoben znamenitemu templju Jagannath v Puriju, vendar veliko manjši. Da bi se odzvali na tempelj, morajo ljudje hoditi do vrha ali se peljati z vozilom, ker je to dolga pot. Podobno kot festival vozov v Puriju tudi tukaj tempelj praznuje znamenito RathYatro v mesecu Aashadhaa.

5. Tempelj Chinnamasta v okrožju Ramgarh:

Templji v Jharkhandu5

Tempelj Chinnamasta iz Chinnamastike se nahaja v Rajrappi v okrožju Ramgarh in je posvečen boginji Chinnamasta, ki je brezglavo božanstvo, ki stoji na telesu Kamdea in Rati v postelji lotosa. Znan je po arhitekturni zasnovi v slogu Tantrik. V kompleksu je deset templjev, posvečenih bogovom in boginjam, kot so Surya, Hanumana in Shiva.

6. Tempelj Sri Sri Kalika Maharani v Bokaru:

Templji v Jharkhandu6

Tempelj Sri Sri Kalika Maharani je hindujski tempelj v Bokaru, ki so ga zgradili razvijalci Aashiyan Estate. Posvečena je Devi Kali in majhno mestece KalikaVihar je poimenovano po tem templju. Tempelj je nova zgradba, dokončana leta 2012 in je dvonadstropna z visoko stupo, ki je visoka 90 čevljev, 50 čevljev v širino in tempelj je dolg več kot 160 čevljev. Tempeljski kompleks ima tudi templje, posvečene Gospodu Hanumani in Sri Ramu.

7. Harihar Dham v Giridih:

Templji v Jharkhandu7

Tempelj Harihar Dham v mestu Giridih ima največjo Shiva lingo na svetu. Je najvišja Shiva linga na svetu, ki meri 65 čevljev. Tempelj je obdan z reko in se razprostira na 25 hektarjih. ShravanPoornima je velik praznik, ki ga tukaj praznujejo, v tem času pa ga obišče več kot tisoč romarskih poti. Nag Panchami se praznuje tudi, ko častijo kobro.

8. Jharkhand Dham v Dhanwarhu:

Templji v Jharkhandu 8

Jharkhan Dham ali popularno znan kot Jharkhandi se nahaja v mestu Dhanwarh v okrožju Giridih. Celotne strukture tega kraja so brez strehe, kar je njegova edinstvena lastnost. Tempelj je posvečen Gospodu Šivi in ​​med letnim sejmom je mesto še vedno gneča. Tudi bhakte Šive tukaj med Maha Shiva Ratri molijo.

9. Tempelj Dewri v Ranchiju:

Templji v Jharkhandu9

Dewri Mandir se nahaja le malo zunaj Ranchija in je posvečen boginji Solha Bhuji, obliki Maa Durga. V templju je tudi idol Gospoda Šive, kompleks pa se razprostira na 2 hektarjih. Menijo, da je ta tempelj edini tempelj, kjer šest plemenskih duhovnikov Pahan izvaja obrede in moli skupaj z brahminskimi duhovniki.

10. Tempelj sonca:

Tempelj Sonca v Ranchiju je eden najbolj priljubljenih templjev, posvečenih čaščenju Lorda Surye. Nahaja se približno 40 km od mesta Ranchi in je eden najnovejših templjev Jharkhanda. Tempelj ima velik voz z osemnajstimi kolesi in sedmimi mogočnimi konji. Zgradilo ga je sanskrtski Vihar, dobrodelni sklad. Najboljši del tega templja je življenjski element v vozičku, ki je videti kot pripravljen za vzlet.

11. Tempelj Pahari:

Pahari mandir se nahaja na nadmorski višini 2140 čevljev od morske gladine in je posvečen čaščenju Gospoda Šive. Ta majhen tempelj se nahaja na hribu s panoramskim razgledom na okolico. Dejansko ime templja je “Richi Buru”. To mesto ima tudi zgodovinski pomen, saj je bilo to isto mesto, kjer so bili številni borci za svobodo obešeni do smrti.

12. Naulakha Mandir:

To je ena večjih turističnih znamenitosti v Jharkhandu in se nahaja v Deogharju. Tempelj po svoji arhitekturi spominja na slavni tempelj Ramakrishna Belur Nath v Kolkati. Ta 146 čevljev visok tempelj ima očarljive idole Radhe in Krišne, zgradila pa ga je kraljica Pathuria Ghat. Pravijo, da je kraljica Charushila pogosto obiskovala ta tempelj, da bi iskala blagoslove Radhe in Krišne.

Država Jharkhand, ki je razmeroma nova, ni znana veliko ljudem. Ta država ni zelo priljubljena romarska destinacija, vendar počasi prihaja na dan z veliko turistov, ki na internetu opisujejo svoje neverjetne izkušnje. Jharkhand je dom nekaj veličastnih templjev in tudi številnih naravnih čudes. Najdemo lahko templje vseh oblik, od starodavnih do novo zgrajenih v tem stanju. Naslednjič, ko načrtujete obisk tega čudovitega stanja, je priporočljivo, da teh zgoraj omenjenih templjev ne zamudite.