Goa, ime navdušuje številne indijske in tuje turiste. Ta kraj je sinonim za čudovite plaže, slikovito okolico in cerkve. Marsikdo ne ve, da je Goa dom nekaterih najboljših indijskih templjev, priljubljenih zaradi svoje zgodovine, umetnosti in arhitekture. Tempelj v Goi se imenuje Sansthan. Preden so Portugalci napadli državo, so bili ti templji središča družbenih in kulturnih dejavnosti. Mahajan je odgovoren za vzdrževanje teh templjev. Vendar so Portugalci po invaziji nekatere od teh starodavnih templjev popolnoma porušili, glavne idole diety pa so preselili na varnejša mesta. Edini starodavni tempelj, ki je zdržal preizkušnje časa, je Mahadev Tambdi Surla. Ta članek se osredotoča na nekatere najpomembnejše sezname templjev v Goi, ki jih mora vsak hinduist dodati v svojo pot.

Pomembni templji v Goi:

Tu je seznam najbolj znanih templjev v Goi za obisk.

1. Tempelj Shri Saptakoteshwar:

Tempelj Shri Saptakoteshwar

Tempelj Shri Saptakoteshwar v Narveju je 35 km oddaljen od Panjija. Na območju Konkan velja za eno od šestih velikih mest templjev Lord Shiva. Glavno predsedujoče božanstvo je Saptakoteshwar, oblika Šive in druga božanstva vključujejo svetišče Kalbhairav ​​in padukas Dattatraya, izklesane na kamnu.

2. Tempelj Maruti:

Tempelj Maruti

Tempelj Maruti v Panajiju v Novi Goi se nahaja na vrhu griča Altinho s pogledom na okrožje Fontainhas. Tempelj je posvečen Lordu Hanumani, opičjemu Bogu in v njem je zapisano Lord Hanumana kot predsedujoče božanstvo. Izvir Fontainhas iz Phoenixa se nahaja v bližini templja Maruti, po katerem je dobil ime. Vzmet ima tri rezervoarje. Tempelj je ponoči sijajno osvetljen, zato je viden celo od daleč.

3. Tempelj Shri Mahalakshmi:

Tempelj Shri Mahalakshmi

Tempelj Shri Mahalakshmi v Bandivadah, 22 km od Panajija, je posvečen boginji bogastva Mahalakshmi. Tempelj je nastal leta 1413. V templju sta dva idola Mahalakshmija skupaj z idoli drugih božanstev, kot so Shri Ravinath, Shri Baleshwar, Shri Narayan Purush in idoli dveh bhaktov po imenu Safto in Fato. Med praznovanjem Maha Shivaratrija glavnega idola vzamejo na voz, drugega pa v palankin na ugoden dan Ramnavami.

4. templji Bhagavathi:

Templji Bhagavathi

V državi Goa je veliko templjev Bhagavathi, in sicer v krajih, kot so Pernem, Khandola, Marcela in Parse. Predsedujoče božanstvo templja tukaj častijo v obliki Mahishasur Mardini, oblike Shakti, skupnosti Goud Saraswat Brahmin, Daivadnya Brahmin in Bhandari. V večini templjev Goan Bhagavathi častijo kot enega od božanstev Panchayatana.

5. Tempelj Parshurama:

Tempelj Parshurama

Tempelj Lorda Parshurame se nahaja v Painguinimu na območju Canacona v Goi. Posvečena je Gospodu Parshurami, šestemu avatarju Gospoda Vishnuja. Tempelj se nahaja okoli mirne okolice gozdnega nasada. Na dvorišču templja je tudi upodobitev “Kshetrapala”. Tempelj ima tradicionalne izrezljane lesene stebre in tradicionalno piramido oblikovano Shikaro.

6. Tempelj Ramnathi:

Tempelj Ramnathi

Tempelj Ramnathi se nahaja v Ramnathimu v predelu Bandivade v Goi. Ker ta tempelj pripada Saraswat Brahmins, spada v kategorijo templjev Goan Brahmin. Tako vključuje sistem Panchayasthan, kar pomeni, da ima tempelj 5 božanstev, to so Shri Ramanath, ki je tudi glavno božanstvo templja, Shanteri, Kamakshi, Laxmi Narayan, Ganapati, Betal in Kalbhairav. V templju so tudi druge družinske puruše.

7. Tempelj Shri Shantadurga:

Tempelj Shri Shantadurga

Veliki tempeljski kompleks templja Shri Shanta se nahaja v bližini Panajija, ob vznožju vasi Kavalem v regiji Ponda Taluka. Leta 1738 je bilo na mestu zgrajeno preprosto svetišče iz kasnejšega blata, ki je bilo pozneje prenovljeno v čudovite hindujske templje v goi 1966. To je zasebni tempelj, posvečen boginji Shanti Durga, ki meditira med Shivo in Vishnujem. Tempelj je spoj indo-portugalske arhitekture.

8. Tempelj Shri Betal:

Tempelj Shri Betal

Tempelj Shri Betal se nahaja v vasi Amona na območju Bicholim Taluka. Tempelj je posvečen Shree Betal, ki ga častijo v obliki Worrier Shiva, ki je tudi predsedujoče božanstvo. V templju je tudi Shiva Pindi in njeni vojaki. Božanstvo templja velja za zavetnika skupnosti Goud Saraswat Brahmin, ki je razširjena po vsej Indiji.

9. Tempelj Mahadev Goa:

Tempelj Mahadev Goa

Tempelj Mahadev v Tambdi Surli je najstarejši tempelj na jugu Goe, ki je šaivitski tempelj iz 12. stoletja, posvečen Gospodu Mahadevi, drugemu imenu Lorda Šive. Tempelj do danes ostaja aktivno mesto čaščenja hindujcev. V templju je Shiva lingam in je sestavljen iz garbagrihe, antarale in stebrirane Nandi mandape. V templju so tudi idoli Lorda Vishnuja in Lorda Brahme s svojimi spremljevalci. V središču templja je tudi brezglavi bik Nandi. Maha Shiva Ratri tukaj slovi po vsem svetu. To je najbolj znan tempelj v Goi.

10. Tempelj Mangeshi Goa:

Tempelj Mangeshi Goa

Tempelj Mangeshi je eden najbolj priljubljenih in najbolj obiskanih templjev v Goi. Nahaja se na razdalji 21 km od Panajija, glavnega mesta Goe. Pred obiskom tega templja je pomembno upoštevati pravila oblačenja. Posvečena je templju Lord Manguesh ali Lord Shiva. Ta tempelj se je prvotno nahajal v vasi Cortalim in je bil na to mesto preseljen leta 1890 v času vladavine Marathasa. To je bil eden najlepših templjev, v katerem se vsak dan izvaja veliko število Puj.

11. Tempelj Kamakshi Goa:

Tempelj Kamakshi Goa

Ta tempelj je sveto bivališče boginje Kamakshi, ki je oblika boginje Parvati. Ta impresivna zgradba se nahaja v Shirodi, prvotni tempelj pa je bil v Raiji, ki so jo zaradi vdorov Poturgese popolnoma uničili. V tem templju častijo divjo obliko boginje, imenovano MahishasuraMardini. Streha templja spominja na budistično pagodo s kačami s kapuco, ki štrlijo iz vogalov strehe. To je še en najbolj obiskan tempelj v Goi.

12. Tempelj Mahalasa Narayani Goa:

Tempelj Mahalasa Narayani Goa

Tempelj Mahalasa Narayani je bivališče boginje Mahalasa in se nahaja v Mardolu. Mahalasa je ženski avtar Lorda Vishnuja in ima obliko Mohinija. Ima štiri roke, vsaka nosi meč, glavo, trishul in skledo. Edinstvena značilnost tega templja je, da nosi okoli pasu sveto nit, ki jo običajno najdemo le na moški dieti. Prvotni tempelj so Portugalci uničili leta 1567, obnovili pa so ga v 17. stoletju.

13. Tempelj Balaji Goa:

Tempelj Balaji Goa

Ta tempelj je posvečen lordu Balajiju in se nahaja v vasi Cuncoleim v Pondi. Tempelj je bil del Peetama Kanchikamakoti in ga je blagoslovil njegova svetost Swami Jagadguru Sankaracharya. Idole Lorda Balajija in Padmavathija je dal TTD zaupanje Tirupatija. Tempelj Balaji v Goi je eden najbolj mirnih in lepih krajev za obisk. Obiskujejo ga bhakte za mir in tišino.

14. Jain tempelj v Goi:

Jain tempelj v Goi

Ta tempelj se imenuje Shri 1008. Adinath Digambar Jain tempelj in je edini Jain tempelj v Goi. Nahaja se v mestu Margao in je potreboval 15 mesecev za dokončanje gradnje templja. Tempelj ima Adgatov avtar Digambar v belem kamnu. Ta tempelj je priljubljen med džainisti in je na njihovem seznamu tempelj, ki ga je treba obiskati. Jain tempelj je bivališče miru in harmonije. V tem templju je mogoče ohraniti mir in spokojnost.

15. Tempelj Nageshi Goa:

Tempelj Nageshi Goa

Tempelj Nagesh je sveto bivališče gospoda Šive, ki ga častijo kot Nagueshi. Edinstvena značilnost tega templja je, da se nahaja na popolnoma istem mestu, kot je bil prvotno zgrajen. Ta ni bil premaknjen s svoje lokacije. Tempeljske oblasti so pred kratkim prepovedale vstop tujcev v tempelj zaradi njihovega oblačenja in vedenja. V templju je tudi kamniti napis, ki je bil narejen leta 1413 n.

16. Tempelj Brahma v Goi:

Tempelj Brahma v Goi

Tempelj Brahma je eden edinstvenih templjev, ki častijo Gospoda Brahmo. Prvotno se je nahajal v Carambolimu, na sedanje mesto pa so ga preselili po portugalski invaziji v 16. stoletju. Okolica se imenuje Brahma-Karmali ali dom Brahme. Idol je izklesan v 11. stoletju in je spretno izklesan v črnem kamnu. Osrednji obraz idola Brahma ima brado, na idolu pa sta na obeh straneh figure Savitrija in Saraswathija.

Goa je bila nekoč središče hindujskih templjev, dokler Portugalci niso vstopili na to območje pod pretvezo trgovine. Zaradi verske nestrpnosti so popolnoma uničili hindujske templje in so močno spreobrnili ljudi v krščanstvo. To je razlog, zakaj ljudje težko verjamejo, da je Goa dom tako lepih templjev. Država je bila vedno sinonim za krščansko kulturo. Vendar so ti templji, navedeni v članku, utelešenje bogate hindujske kulture in tradicije, ki je zdržala številne poskuse, da bi jo premaknili s obraza Indije.