Eno najbolj edinstvenih mest v Indiji, Chennai ima vibracijo, ki se zelo razlikuje od drugih. Tu najdete čarobno mešanico tradicionalnega in sodobnega. Čeprav je svetovljan, je žarek kulture, umetnosti in klasičnih plesnih oblik. Pravzaprav je Chennai svetovno znan po Bharatnatyamu! To je raj za popotnike, ki iščejo vpogled v tradicije in običaje hindujske mitologije in vere.

Resnično mesto templjev, bodisi samo popotnikov ali dejansko religioznih, se lahko v Čeneju odločite za ogled templja. Če vas navdušuje arhitekturna odličnost, obiščite tempelj Kapaleeshwarar zaradi njegove dravidske izdelave. Ali kako bi bilo moliti vseh osem oblik boginje Lakshmi v templju Ashtalakshmi? Zvest bhakta Gospoda Krišne? Slavni tempelj Parthsarthyswamy vas bo zagotovo napolnil s tišino in mirom, kot je bilo redko doslej! Kaj je več? Južna Indija je znana kot kraj za iskanje svojega duhovnega jaza in prav je tako. Zgodovinsko zagovarjen pojav dinastij Cholas, Pandvas ali Pallavas na tem območju je prinesel poleg gradnje nešteto templjev za različne bogove in boginje. Chennai je poleg tega znan kot prehod v to južno Indijo in versko prebujenje. To je razlog, zakaj mesto iz leta v leto priča na tisoče privržencev, ki se vrstijo pred vrati teh templjev v mestu Chennai. Vendar ti ni treba, da jo preobremeniš

e je izčrpen seznam hindujskih templjev v Chennaiju in tudi po mestu, da uredite svoje načrte potovanja.

Če ste verni in upate, da boste obiskali nekaj čudovitih templjev, potem bi moral biti Chennai kraj za vas. Tukajšnji templji so utelešenje kulture, običajev in duhovnosti hindujske vere in so znani po svoji bogati mitologiji, tradiciji in tisočih privržencev, ki se vsako leto zbirajo tukaj, da bi zagledali bogove in boginje. Nekateri najbolj znani templji v Chennaiju so resnično vredni ogleda.

Najbolj znani templji v Chennaiju:

Tu smo pripravili seznam najboljših templjev v bližini Chennaija, ki jih morate obiskati na naslednjem potovanju v mesto.

1. Tempelj Adeeswar:

templji v Čenaju

Tempelj Adeeswar v Čenaju je natančna kopija slavnega templja v Kerali po imenu Sabari Malai, kjer častijo Gospoda Ayyappo. Ta tempelj je eden najboljših in najprestižnejših v mestu in je na vrhu seznama, ki ga je treba obiskati. Nahaja se le 9 km od mesta v vasi Polal. Je zelo priljubljen pri džaincih po vsej Indiji. Pravzaprav označuje korenine džainizma v državi Tamil Nadu. Posvečena je Adiju Bhagwanu, znanemu tudi kot Adeeswar ali Adi Jain.

 • Naslov: RST Hill Lake GST Road, Balaji Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017
 • Časi: Od 6.00 do 20.30
 • Koda oblačenja: V vseh južnoindijskih templjih se ne spodbuja nobena posebna zahteva, ampak dostojna, tradicionalna oblačila.
 • Pribl. Trajanje obiska: 1 uro
 • Kako doseči: Nahaja se 9 km od mesta v vasi Polal. Dobro povezan s cesto, zato je mogoče najeti taksi do templja.
 • Spletno mesto templja: NA
 • Najboljši čas za obisk:?
 • Druge zanimivosti: V bližini sta tempelj Iskon in armenska cerkev

2. Tempelj Kapaleeshwar:

Tempelj Kapaleeshwar je bil zgrajen v 7. stoletju kot posvetilo hindujski boginji po imenu Karpagambal. Ta boginja je še ena oblika Parvati, ki je priznana tudi kot Durga ali Shivina žena. Tempelj se nahaja v Mylaporeju v Chennaiju in je resnično eksotičen in čudovitega videza. Arhitektura in gopura sta pisana poslastica za oči. Na zahodu ima tudi velik rezervoar in je obdan s širokimi ulicami na vseh štirih straneh. Celoten pogled je izredno očarljiv. Pravzaprav je dravidska oblika njene arhitekture tisto, kar vsako leto privabi na tisoče zgodovinarjev in narkomanov na to božansko lokacijo. Tempelj izvaja šest dnevnih puž. Večerna puja je najlepše doživetje, saj se izvajajo Shodasa Upacharas z mahanjem luči.

 • Naslov: Ulica Kapaleesvarar Sannadhi, kolonija Vinayaka Nagar, Mylapore, Chennai, Tamil Nadu 600004
 • Časovna razporeditev: Storitve Puja ob 5.00, 6.00, 8.00, 12.00 in 21.00. Tempelj je odprt od 6.00 do 13.00 in od 16.00 do 20.00 vse leto.
 • Koda oblačenja: Spodbuja se tradicionalna obleka
 • Pribl. Trajanje obiska: 1-2 uri
 • Kako doseči: Letališče Chennai je oddaljeno 16 km. Tempelj je od železniške postaje Chennai Central oddaljen 6,4 km, vlaki pa odhajajo vsakih 15 minut v Mylapore. Na voljo je tudi neposreden avtobus.
 • Spletno mesto templja: http://kapaleeswarartemple.com/
 • Najboljši čas za obisk: Mlada luna, polna luna in dan Pradhosa (13. dan nove polne lune) – posebna služba in tone bhakt. Marca in aprila gostijo tudi 10-dnevni festival (Panguni Peruvizha), kar je dragocena izkušnja, ki jo je treba zaslužiti.
 • Druge zanimivosti: Gaudiya Mutt, katedrala sv. Jurija in tempelj Sri Parthasarathy so precej blizu. Raziščete lahko tudi območje Mylapore in nakupujete v kotičku Luz, enem najstarejših nakupovalnih četrti.

3. Tempelj Parathasarthy:

Tempelj Parthasarathy je znameniti tempelj Lorda Krišne. Zgrajena je bila v 8. stoletju v mestu Triplicane, Chennai. Beseda Parathasarthy pomeni voznika slavnega mitološkega lika Arjuna. Struktura templja je precej ekstravagantna in ta tempelj služi kot ena najboljših templjev sloga, tehnike in podob. Je ena najstarejših struktur v Chennaiju. Gopuram (stolpi) in mandape (stebri) so spretno izrezljani in so tipično reprezentativni za standardne južnoindijske templje. Obisk tega templja bo zagotovo čudovita izkušnja, saj je tudi na seznamu najboljših templjev v Chennaiju.

 • Naslov: Singarachari Street, Chennai 600005, Indija
 • Časi: 6.00 – 20.00.
 • Koda oblačenja: Izogibajte se kratkim oblačilom ali oblačilom na koži. Dostojna priložnostna oblačila ali tradicionalna lahko delujejo.
 • Pribl. Trajanje obiska: <1 uro
 • Kako doseči: Triplicane in Vivekanandar Illam sta najbližji avtobusni postaji. Triplicane so dobro povezane s cestami. Tempelj je oddaljen 4 km od osrednje železniške postaje Chennai.
 • Spletno mesto templja: http://www.sriparthasarathytemple.tnhrce.in/index.html
 • Najboljši čas za obisk: V templju se odvijajo številni festivali, na primer 10-dnevni pomladni festival (SRI GAJENDRA VARADAR UTHSAVAM), poletni in plavajoči festival. Najbolje obiskati v času tamilskega meseca Chittirai (april – maj), ko poteka veliki festival boginje.
 • Druge zanimivosti: Marina Beach je od vas oddaljena le 0,8 km.

4. Tempelj Ayyappan:

Na seznamu ayyappa templjev v Čenaju je tempelj Ayyappan tisti, ki je posvetilo hindujskemu bogu Gospodu Ayyapanu. To je prvi tempelj, ki je bil posvečen njemu. V njem so tudi idoli Lorda Vinayake in Lorda Subramaniana. Tempelj je resnično umetniški in lepega videza. Lepe rezbarije in slike ter dobro vzdrževan in čist prostor naredijo prijeten obisk za vse. Videti je, da privrženci Ayyappe obiskujejo tempelj zaradi njegove preprostosti in pristnosti. Sledi tradicionalnim bogoslužjem v templjih ayapppan v slogu Kerela. Arhitektura je narejena tudi okoli tipičnega občutka in prakse Kerela, vključno z 18 stopnicami do svetišča. Ogromna dvorana za meditacijo gosti romarje na festivalih, ki so jim priča glasbeni nastopi in dogodki. Enostavno dostopen, v središču mesta in popolnoma miren, je odličen kraj za obisk, če upate raziskati več kulture Kerela.

 • Naslov: 18, CIR SID MADHAVAN, MAHALINGAPURAM, NUNGAMBAKKAM, CHENNAI 600 034.
 • Časi: 4.00 – 11.00 in 17.00 – 21.00
 • Koda oblačenja: Dostojna tradicionalna oblačila so najbolj primerna
 • Pribl. Trajanje obiska: 1 uro
 • Kako doseči: zlahka dostopen z mestnega avtobusa ali MRT iz vseh delov Chennaija. Najbližja postaja je Kodambakkam (1 km ali 5 minut vožnje z avtomobilom stran od templja).
 • Spletno mesto templja: http://www.ayyappantemplesabs.org/index.php
 • Najboljši čas za obisk: Gneča, a znano, da je v mesecih Mandala pooja zelo ugodna. 27. – 29. decembra je njihov tempelj Utsav.
 • Druge zanimivosti: Tempelj Jagannath, Kanathuris, 2,9 km stran.

5. Tempelj Shirdi Sai Baba:

To je dobro znan tempelj Sai Baba v Chennaiju, ki se nahaja v Mylaporeju. Zgrajen je bil v ljubečem spominu na velikega Sai Babo in je izdelan iz čistega belega marmorja. Na vrhu stene svetišča stoji zlati lok. Tempelj je med dvema svetiščema, ki sta bila v njegovem imenu strukturirana v mestu. To je leta 1952 zgradil Narasimhaswami, zvest bhakta Sai Babe. Trgovec Chettiar je za gradnjo podaril vsoto in od takrat je postal eden najbolj zaupanja vrednih bogoslužnih mest. Za razliko od drugih krajev se tu lahko bhakte dotaknejo idola sai babe. Sveti ogenj se neprekinjeno prižge, Agni puja pa se dela ob nedeljah. Bhakte lahko svojemu božanstvu ponudijo tudi girlande in oblačila. Posebna omemba tega templja je, da pozdravlja in podpira tudi različne verske vere in prepričanja. Ne samo, da privržencem drugih religij dovolijo vstop, temveč imajo tudi dogovor, da bodo med obiskom Sai Babe sledili svoji veri. Vsak četrtek se bere Koran

muslimanski svetnik ob 16.30 in vsako nedeljo se Sveto pismo glasno bere. Kaj torej lahko tempelj izstopa? Tempelj bi morali vsekakor obiskati vsi, ki se imajo za trdne privržence Sai Babe.

 • Naslov: 51B, V C Garden Street, Alamelu Mangapuram, Mylapore, Chennai – 600 004.
 • Časi: Vsak dan, razen četrtkov, od 5. do 13. ure in od 16. do 21. ure. Ob četrtkih so termini od 5.00 do 22.30.
 • Koda oblačenja: Nobenega kodeksa oblačenja kot takega, vendar dostojno obleko ne spodbujamo
 • Pribl. Trajanje obiska: 1-2 uri
 • Kako doseči: zlahka dostopen po cesti in avtobusih, saj se nahaja precej v središču. 500 m od lokalne železniške postaje Thiru Mayilai.
 • Spletno mesto templja: https://www.facebook.com/pg/SaiMandhiratMylapore
 • Najboljši čas za obisk: Vsak četrtek, ko v templju gostijo bhajane in annadhanam (praznik, kjer poje 1500 ljudi), uživajo v precejšnji množici bhakt. Ram Navami (ko bhakte praznujejo rojstni dan Sai Babe), Navaratri in Vijaya Dashmi se prav tako veliko praznujejo.
 • Druge zanimivosti: V bližini je tempelj Ramakrishna. Uživajte in raziščite območje Mylapore (na voljo so možnosti nakupovanja in prehranjevanja).

6. Tempelj Kalikambal:

Tempelj je bil posvečen hindujskim božanstvom Kaligambal in Kamateswarar, prvotno pa je bil zgrajen na morski obali, vendar so ga leta 1640 preselili. Eden najboljših zgodovinskih templjev v Chennaiju se zdaj nahaja na živahni finančni ulici. Ta kraj je znan po obisku velikega vladarja Marathe, Shivajija, ki je prišel sem k bogoslužju 3. oktobra 1667. Tempelj ima velik zgodovinski pomen in ima vsako leto veliko bhakt, turistov in obiskovalcev. Rečeno je, da je nekoč ostro obliko božanstva zdaj nadomestila mirnejša oblika, boginja Kamakshi. To je še en starodavni tempelj v Čenaju.

 • Naslov: 212, Thambu Chetty Street, blizu DHL Express Courier, Chennai, Tamil Nadu 600001
 • Časi: 5.00 – 12.00 in 16.00 – 21.00
 • Koda oblačenja: Najbolje bi delovala enostavna tradicionalna oblačila
 • Pribl. Trajanje obiska: Približno 1-2 uri
 • Kako doseči: Enostavno dostopen po cesti iz vseh delov Chennaija. Storitve metroja in vlaki vas lahko odpeljejo na železniške postaje Chennai Beach, tj. Le približno 500m-1Km od templja. V bližini templja je priročno najti avtomobile, kabine in rikše.
 • Spletno mesto templja: N/A
 • Najboljši čas za obisk: Vaisaki, ko poteka procesija Kinni Ther. Navaratri se v templju edinstveno praznuje.
 • Druge zanimivosti: Raziščite Burma Bazaar, ki slovi po tujem blagu, pisalnem materialu, kovinah, strojni opremi itd. Po veleprodajnih cenah. Lahko preverite tudi pristanišče Chennai, ki se nahaja le kilometer stran.

7. Tempelj Ashtalakshmi:

Tempelj Ashtalakshmi je dobro znan in uveljavljen tempelj v Čenaju. Posvečena je boginji Lakshmi, ki je soproga Lorda Vishnuja. Je božanstvo bogastva in znanja. Astha je simbol ene od osmih oblik te čudovite boginje in je resnično bogat tempelj za obisk. Tempelj se nahaja le nekaj metrov stran od plaže Basant. Zaradi čudovitega obalnega območja Bengalskega zaliva je vzdušje še bolj očarljivo. Sam tempelj je privlačno opremljen z večbarvnimi sloji, struktura pa je bila zasnovana tako, da spominja na sveti simbol “Om”. Kaj je več? Človek lahko sliši bruhanje valov, tudi ko se izgubijo v tem božanskem okolju.

 • Naslov: 212, Thambu Chetty Street, blizu DHL Express Courier, Chennai, Tamil Nadu 600001
 • Časi: 6.30 – 12.00 in 16.00 – 21.00. Petek – nedelja, dopoldanski čas se podaljša do 13. ure.
 • Koda oblačenja: Skromna oblačila. Izogibajte se kratkim oblačilom in se poskusite oblačiti konzervativno.
 • Pribl. Trajanje obiska: Približno 1-2 uri
 • Kako doseči: Enostavno dostopen po cesti in približno 10 km od središča mesta. Do templja lahko najamete taksi in z lahkoto pridete do njega.
 • Spletno mesto templja: http://ashtalakshmitemple.tnhrce.in/
 • Najboljši čas za obisk: Navaratri, Deepavali in Sri Krishna Jayanti so priča posebnim praznovanjem in dekoriranju v templju. Če iščete najboljše vreme, obiščite med novembrom in februarjem. Če se želite izogniti množici, načrtujte zgodaj zjutraj ali ob nedeljah.
 • Druge zanimivosti: Tempelj Marundeeswarar je oddaljen le 1 km. Obiščete lahko tudi 1 km oddaljeno plažo Elliot. Kaj pa, da se po obisku templja naučite kuhati tradicionalno južnoindijsko hrano? Lahko se dogovorite za pouk, ki je oddaljen le 0,6 km, pri Potujoči žlici.

8. Tempelj Madhya Kailash:

Na seznamu templjev Shiva v Čenaju je tempelj Madhya Kailash. To je čudovit tempeljski kompleks v Chennaiju. V tamilščini je znan tudi kot Nuddukayilai in predstavlja obsežno in bogato kulturo in zgodovino hinduizma. Venkata Ananda Vinayakar je glavno božanstvo, obdano s svetišči Gospoda Šive, Surye, Devija in Višnuja. Vinayaka je oblika “Om” in za praznovanje tega je v tempelj vključenih znanih osem zvonov. Tempelj je postal znan po svojem idolu Adhyantha Prabhu. Posebnost tega boga je, da v desnem okvirju prikazuje lorda Ganešo, v levem pa lorda Hanumana. Arhitektura je odlična in videz tega templja je veličasten. Na dan Vinayaka Chaturthi sončni žarki padajo na glavnega idola, zaradi česar je tempelj še bolj ugoden in slaven. Notranjost je lepa in mirna.

 • Naslov: Sardar Patel Rd, Sriram Nagar, Tharamani, Chennai, Tamil Nadu 600113
 • Časi: 5.30 – 12.00 in 16.00 – 20.00
 • Koda oblačenja: Skromna oblačila, tradicionalna oblačila bi delovala.
 • Pribl. Trajanje obiska: 1 uro
 • Kako doseči: Enostavno dostopen po cesti. Železniška postaja Kasturba Nagar je najbližja tistim, ki se vozijo z vlakom. Najemite taksi ali avtobuse MTC do tega templja.
 • Spletno mesto templja: http://www.mkpk.vanamali.in/
 • Najboljši čas za obisk: Na Vinayak Chaturthi
 • Druge zanimivosti: Indijski tehnološki inštitut je oddaljen le 1,15 km, narodni park Guindy pa le 2,7 km.

9. Tempelj Vadapalani Murugan:

Ta tempelj se je pravkar začel kot slamnata lopa, ko je bil zgrajen okoli leta 1890. Tako uživa v veliki zgodovini in pomembnosti. Na seznamu templjev v Čeneju za poroko je tempelj Vadapalani Murugan pomemben. To je znameniti tempelj Murugan v Čenaju. Večina Tamilijcev se tukaj radi poročno udeleži, pri čemer gre vsako leto približno 7000 parov na isto. Poleg tega, da je priljubljena vroča točka za poroke, je priljubljenost pridobil tudi zaradi pokroviteljstva filmskih zvezd. Pogosto se zgodi, da južnoindijski igralci pridejo moliti tukaj pred izidom filma. Prav tako je na seznamu starih templjev v Chennaiju, ki jih je treba obiskati, zaradi bogate zapuščine, stare okoli 125 let. Turisti in bhakte so vedno znani po tem, da obiščejo tempelj. Tempelj je res čudovit!

 • Naslov: Palani Andavar Koil St, Vadapalani, Chennai, Tamil Nadu 600026
 • Časi: 5.00 – 12.00 in 16.00 – 21.00
 • Koda oblačenja: Dostojna, priložnostna ali tradicionalna oblačila
 • Pribl. Trajanje obiska: 1-2 uri
 • Kako doseči: Postaja Chennai Central in Egmore je najbližja tistim, ki se vozijo z vlakom. Tako letališče kot postaja sta približno 40 minut vožnje. Najemite taksi ali avtobus do tega templja.
 • Spletno mesto templja: http://vadapalaniandavartemple.tnhrce.in/
 • Najboljši čas za obisk: Brahmotsav se v mesecu Vaikasi veličastno praznuje 11 dni.
 • Druge zanimivosti: Nakupovalno središče foruma je oddaljeno le 0,4 km in je eden najlažjih načinov nakupovanja v Chennaiju

Zato se pripravite na načrtovanje Chennaija kot naslednjega postanka za iskanje lastnega občutka tolažbe! Dežela čudovitih plaž, srčno ogretih južnoindijskih curryjev in kulture, ki kriči iz tradicije. Chennai ima toliko v ponudbi, zdaj pa veste, kaj resnično pritegne pozornost tistih, ki iščejo še več. Zgodovinarji, verski verniki in občudovalci zapletene arhitekture v srcu – Chennai bo vaš svet obrnil! S svojo veliko raznolikostjo templjev je na voljo toliko tega, da se vanj namočite. Ponudite svoje molitve svojim najbolj cenjenim božanstvom in še posebej tistim, v katere verjamete. Začudeni nad velikimi zgradbami, ki so bile narejene tako spretno, občudujte izdelavo naših starih prednikov in si oglejte hindujsko kulturo in tradicijo kot še nikoli doslej. Izgubite se v božanskosti in kdo ve, morda boste odkrili duhovnega jaza, za katerega niste vedeli, da obstaja!

Uporabite ta zabaven seznam, da že začnete romati v Chennai in okolico. Delite svoje izkušnje, da bomo lahko našim bodočim bralcem dodali še večjo vrednost. Vedno vam radi odgovorimo. Vesela potovanja in veliko ljubezni!

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori:

1. Za kateri tempelj v Chennaiju je znano, da vsako leto pritegne največjo gnečo?

Thirumala Thirupathi Devasthanam, ki se nahaja ob bregovih Sri Swami Pushkaarini. Priljubljen je zaradi največjega števila prehodov skozi vse leto. Tempelj je še posebej zaposlen med prazniki, prazniki in ob sobotah. Znan je kot mini Tirupathi iz Chennaija, bhakte in turisti pa se vrstijo v vrsti, da bi se zbrali v prostorih, da bi si ogledali. Gopurami, stene in stebri kričijo izvrstno oblikovano arhitekturo in rezbarije. Tu je svetišče Gospoda Venkatachalapathija zelo podobno svetišču v Tirupathiju.

2. Ali ste vedeli, da obstaja poseben tempelj v Chennaiju, posvečen “bogu zdravil”, zlasti za bolne ali bolne?

Da, tempelj Marundheeswarar je resnično edinstven v svoji vrsti, kjer boste našli množico bhakt, ki trpijo za različnimi boleznimi, in ponujali svoje molitve z upanjem, da si opomorejo in se počutijo bolje. Tu lorda Šivo častijo kot lorda Marundheeswararja – zdravilca vseh bolezni in ki bi poučeval o čarobni medicinski praksi. Tako je ta tempelj znan po svoji moči pri zdravljenju zdravstvenih težav svojih bhakt.

3. Kateri templji Čenaja so strukturirani v dravidski arhitekturi?

Predstavljajte si stolpe v obliki piramide in paleto iz peščenjaka, granita ali milnice. Prav to je bistvo dravidske arhitekture. Značilno za južnoindijske templje, a vseeno tako osupljivo za oko. Zgodovinarji in obsedeni z arhitekturo vedo, kaj smo obsedeni. Znano je, da je tempelj Kapaleshwar v Chennaiju simbol dravidske arhitekture na splošno. To je, veličastno, veličastno in ga je treba obiskati le, da občudujemo njegovo izdelavo, če ne drugega. Tudi drugi čenajski templji sledijo dravidskemu slogu. Tempelj Kandakottam v George Townu je še en lep primerek.