Budizem je ena glavnih svetovnih religij in prevladuje v številnih državah. Temelji na naukih Siddharthe Gautame, ki je postal znan kot Lord Buddha, potem ko je v 5. stoletju našega štetja dosegel razsvetljenje. Budistični templji niso priljubljeni le v Indiji, ampak slovijo tudi v državah, kot so Nepal, Koreja in Tajska. Templji so umetniški in so izdelani v različnih stilih in vzorcih. V primeru, da nameravate v teh praznikih obiskati nekaj budističnih templjev v Indiji, si oglejte nekaj templjev, navedenih v naslednjih nekaj odstavkih.

Znani budistični templji v Indiji:

Tempelj Mahabodhi:

Znani budistični templji v Indiji

Tempelj Mahabodhi se nahaja v Bodh Gayi v Biharju in velja za enega najpomembnejših in svetih templjev budizma, saj je to kraj, kjer je Siddhartha Gautama dosegel razsvetljenje, ko je sedel pod starodavnim drevesom Bodhi. Arhitektura tega templja je lepa in je jasen odraz različnih običajev, kulture in tradicije budizma.

Tempelj Mahaparinirvana:

Znani budistični templji v templju Indija-Mahaparinirvana

Tempelj Mahaparinirvana se nahaja v Kushinagarju, ki se nahaja v Uttar Pradeshu v severnem delu naše države. Sestavljen je iz šest metrov dolgega kipa ležečega Bude. Izklesan je v peščenjaku Chunar in uspešno prikazuje umirajočo starost Bude.

Tempelj Ramabhar Stupa:

Znani budistični templji v Indiji-tempelj Ramabhar Stupa

Tempelj Ramabhar Stupa se nahaja približno 1,5 kilometra stran od templja Mahaparinirvana. Visok je približno 49 čevljev in ima poseben pomen, saj je bil to kraj kremiranja Lorda Bude. Videz te stupe je precej bogat, veličasten in privlačen.

Tibetanski samostan Namdroling Nyingmapa in zlati tempelj:

Znani budistični templji v Indiji-tibetanski samostan Namdroling Nyingmapa

Ta samostan in tempelj v Karnataki sta res nekaj, kar ne smete zamuditi. Molitvena dvorana je izklesana v zlatu in pogled je skoraj ogromen. Oba zlata kipa Bude sta tudi očarljiva in čudovita po videzu.

Stupa Dhamekha:

Znani budistični templji v Indiji-Dhamekha Stupa

Stupa Dhamekha je eden najbolj impresivnih in najlepših templjev v Sarnathu. Zgrajen je bil leta 500 n.št. in vsako leto ima na tisoče romarjev in bhakt, ki obkrožajo ta kraj, da bi častili velikega Budo.

Tempelj Parinivara:

Znani budistični templji v Indiji-tempelj Parinivara

Tempelj Parinivara v Kushinagarju je ena najpomembnejših in največjih turističnih znamenitosti danes. Ta budistični tempelj je starodaven, lep in zelo dobro postavljen. Ima velik zgodovinski pomen in je vreden ogleda.

Tajski tempelj Wat:

Znani budistični templji v indijsko-vatskem templju

Tempelj Wat Thai je eden najbolj edinstvenih budističnih templjev v Indiji. Zgrajen je bil za praznovanje zmage velikega kralja Bhumibola. Tega templja ne smete zamuditi, še posebej zaradi njegove lepote in šarma.

Budistični templji Ladaka:

Znani budistični templji v Indiji-budistični templji Ladaka

Ladakh je znan po svojih budističnih templjih in samostanih. Arhitektura, slog in slikanje teh templjev so popolnoma briljantni. Obisk templjev v tej regiji bo zagotovo čudovito in plodno doživetje. Močno predstavljajo kulturo, slog in tradicijo budistične vere. Večina templjev je obdanih z vrtovi, ki so tako naravni in lepi na pogled. Prihod sem zagotovo za povsem novo izkušnjo.

Budistični templji v Delhiju:

Znani budistični templji v Indiji-budistični templji v Delhiju

Budistični templji v Delhiju so resnično živahni, pisani, sveti in čudoviti. Zlata podoba Bude, najdena v teh templjih, vam bo zagotovo spustila čeljust. Simbolizirajo tudi duhovnost, mirno in prijetno naravo, o kateri uči ta vera. Tu so templji znani in jih vsako leto obišče na tisoče.