Indija je dežela bogov in boginj in prav je tako. Vendar pa od vseh teh bogov velja, da je Shiva najpomembnejši in vrhovni. Pravzaprav je Shiva najbolj cenjen bog hindujcev po vsem svetu. Lord Shiva je glavni hindujski bog, ki ga častijo Shaivaities. Zakaj je torej Šiva eden najpomembnejših bogov v hindujski veri? Hinduizem se vrti okoli koncepta Trimurti, kjer naj bi bile tri glavne velesile v božanskem kraljestvu odgovorne za nastanek, vzdrževanje in uničenje vesolja. Shiva v tem hindujskem triumviratu je znan kot uničevalec sveta. Druga dva glavna boga sta Brahma (ustvarjalec) in Vishnu (hranilec). Šivo častijo v obliki shivlinge. Privrženci kopajo lingo z mlekom, da krožijo pozitivno energijo. Znano je, da Shiva svoje prave bhakte blagoslavlja z dokončno odrešitvijo. Ker Lord Shiva zaseda poseben prostor v glavah in srcih ton Indijancev, je po vsej Indiji več templjev Shiva. Nekatere so zgradile znane osebnosti, nekatere pa vsebujejo veliko dejstev o rojstvu vesolja. Ne glede na to, ali je pravi bhakta Mahadeva samega ali pa ga samo zanima hindujska religija nasploh, je potovanje po teh duhovnih šivskih templjih očarljivo potovanje, ki ga je treba opraviti. Tukaj vas pokrivamo s seznamom nekaterih najpomembnejših in najbolj cenjenih templjev Shiva v Indiji. Začnite jih črtati s svojega seznama in kdo ve, morda se boste le bližje božanskemu!

templji gospoda Šive v Indiji

Največji in najstarejši templji Shiva v Indiji:

Tukaj je nekaj starodavnih templjev gospoda Shive v Indiji, ki jih je treba obiskati.

1. Tempelj Kedarnath: Uttarakhand

Zdaj tega kraja ni treba predstavljati, eno najbolj cenjenih, a hkrati težkih romarskih mest, so največje sanje vsakega bhakta. Znano je, da se je Lord Shiva manifestiral kot jyotirlingam ali “kozmična svetloba”. Teh je 12, od katerih je Kedarnath najvišji (3581mts) in verjetno najbolj zgodovinski in cenjen. Pravzaprav je izvor tega templja mogoče opaziti tudi v Mahabharati. Tvori eno izmed znamenitih char dhamov in najbolj iskanih romarskih krajev nasploh. Ta tempelj Shiva, zgrajen v 8. stoletju našega štetja, še vedno stoji v Uttarakhandu. Nahaja se na čudovitem mestu v bližini reke Mandakini in v hribu Rudra Himalaya. Predstavljajte si, da molite k Mahadevu, obdanem s snežnimi vrhovi in ​​rosnimi zelenimi travniki. To je eno najbolj slikovitih mest za čaščenje do danes. Ta tempelj je del petih templjev Panch Kedarja. Ta tempelj, ki se nahaja na Dev Bhumi v Uttarakhandu, je odprt za obiskovalce od aprila do novembra. Preostanek leta je zaradi ekstremnih vremenskih razmer zaprt. Tukaj dejansko ni poletja in lahko se raven kisika zniža. Spletno mesto je običajno zaprto v snegu. Preden se odpravite na pot, se morate pripraviti. Med trekingom je dobro, da si založite glukozo, zdravila in topla oblačila. Privoščite si jogo in telovadite, da boste v formi že pred potovanjem

 • Naslov: Kedarnath, Uttarakhand 246445
 • Časi: Jutran Daršan: od 4. do 15. ure, Večer Daršan: od 17. do 21. ure
 • Koda oblačenja: Topla in lahkotna oblačila. Ženskam svetujemo, naj se izogibajo sari in raje nosijo salwar kameez ali hlače. Na visoki nadmorski višini je hladno, zato se ustrezno oblecite. Rokavice, puloverji, nogavice, dušilci in dežnik so nujni.
 • Pribl. Trajanje obiska: 1-2 uri
 • Kako doseči: Z letalom: Najbližje letališče je Jolly Grant, 260 km. Po železnici: Najbližja glava železnice je v mestu Rishikesh, 243 km. Po cesti: Dobro povezan z Rishikeshom, Haridwarjem, Dehradunom in Delhijem.
 • Spletno mesto templja: http://www.badarikedar.org/
 • Najboljši čas za obisk: Od maja do oktobra, razen monsun. Festival Badri Kedar junija združuje spretne umetnike iz vse države in traja 8 dni.
 • Druge zanimivosti: Gandhi Sarovar (2 km stran) s plavajočim ledom na kristalni vodi je preveč osupljiv. Kopanje v Gaurikundu z njihovimi zdravilnimi termalnimi vrelci je treba poskusiti. Shankaracharya Samadhi je tudi tik za templjem. Slikovitih pohodniških možnosti in raziskovanja vasi je na pretek.

2. Tempelj Somnath: Gujarat

Somnath dejansko pomeni “zaščitnik boga lune”. Rečeno je, da je bog lune prvotno zgradil ta tempelj v zlatu v čaščenju Gospodu Šivi. Po uničenju je bila ponovno zgrajena v srebru in cikel obnove se je nadaljeval. Tempelj Somnath Shiva se nahaja v Gujaratu. Ta znameniti tempelj je eden izmed dvanajstih templjev Jyotirlinge, ki so bili posvečeni mogočnemu Gospodu Šivi. Eden glavnih razlogov za priljubljenost templja Somnath je, da je ta tempelj Shiva doživel številne zgodovinsko pomembne dogodke, ki so se zgodili že dolgo nazaj. Napadli so ga napadalci, kot so Mahmood iz Gazne, Afzal Khan in drugi tujci. Njegovo bogastvo so oropali in ga približno sedemnajstkrat poskušali uničiti. Vendar je še vedno preživel skozi čas in ostaja močan tudi zdaj. Tako je tempelj Somnath zaradi svoje bogate dediščine in edinstvene zgodovine preživetja in zmage res priljubljen.

 • Naslov: Somnath, Veraval, Gujarat 362255
 • Časi: 6.00 – 21.30. Svetlobna in zvočna oddaja, 8. – 9.
 • Koda oblačenja: Tradicionalna oblačila bi bila najbolj primerna. Mini krila in nespoštljiva oblačila niso dovoljena.
 • Pribl. Trajanje obiska: 1 uro
 • Kako doseči: Somnath je 95 km po cesti od Diuja. Lahko letite v Diu. Somnath je z železnico in avtobusi dobro povezan z vsemi glavnimi destinacijami. Najbližji postaji sta Somnath (0,5 km) in Veraval (7 km od Somnatha), povezani z Ahmedabadom in drugimi večjimi mesti.
 • Spletno mesto templja: http://www.somnath.org/
 • Najboljši čas za obisk: Novembra/decembra se lahko udeležite njegovega velikega sejma ob polni luni Kartik Purnima. Shivratri je tudi pomemben dan za tempelj.
 • Druge zanimivosti: Narodni park Gir je oddaljen 43 km in ga morate obiskati kot dom zadnjih azijskih levov.

3. Mallikarjuna Swamy: Andhra Pradesh

Tempelj Mallikarjuna Swamy se nahaja v Andhra Pradeshu in je eno od svetišč jyotirlinga. Ta tempelj je še en s čudovitim okoljem, slikovito vpet v hribe Nallamalai Srisailam na nadmorski višini 476 metrov. Znano je kot bivališče gospoda Šive. Okolje je osupljivo spokojno z obrežjem reke Krišne kot okolja, ki dodaja čar vsega. Tudi ta tempelj je izjemnega zgodovinskega pomena in je eno najbolj obiskanih verskih objektov v državi. Tempelj je zgradil kralj Harihara Raya. Velja za enega najstarejših kšet v Indiji.

 • Naslov: Srisaila Devasthanam, Kurnool Dist, Atmakur Mandal, Srisailam, Andhra Pradesh 518101
 • Časi: 6.30 – 15.30, 18.00 – 22.00
 • Koda oblačenja: Tradicionalna ali spodobna oblačila
 • Pribl. Trajanje obiska: 3 ure
 • Kako doseči: Z letalom – najbližje letališče je Hyderabad (230 KM), od koder lahko enostavno najdete avtobus do Srisailama. Po železnici – postaja Markapur (91 km) iz Srisailama.
 • Spletno mesto templja: http://www.srisailamonline.com/index.html
 • Najboljši čas za obisk: kulturni programi so organizirani vsako soboto in nedeljo zvečer.
 • Druge zanimivosti: Kopel svete reke pri reki Krišni (750 korakov).

4. Tempelj Lord Shiva Mahakaleshwar: Madhya Pradesh

V Madhya Pradeshu v Ujjainu je znameniti trinadstropni tempelj Shiva, znan pod imenom Mahakaleshwar. Nahaja se ob jezeru Rudra Sagar. Veličastna in veličastna, izrezljana izdelava s čudovitimi motivi in ​​verandami na stebrih ustvarja očarljivo vzdušje. Je zelo ena od 12 jyotirlingov. Mahakal velja za gospodarja smrti zemlje, pekla in nebes. Mahakal je v bistvu huda figura mogočnega Lorda Šive, ki velja za končevalca vseh zlih. Točnega časa nastanka templja ni mogoče izslediti, vendar naj bi po Puranah obstajal že od predzgodovinskih časov. Več starodavnih besedil takratnih pesnikov omenja tudi tempelj Mahakal.

 • Naslov: Ujjain, Madhya Pradesh 456001
 • Časi: Od 5.00 do 15.30, od 18.00 do 22.00
 • Koda oblačenja: Sarees za ženske in dhotis za moške, saj imajo določena področja in aarti vstop samo s to obleko.
 • Pribl. Trajanje obiska: 1-2 uri
 • Kako doseči: Ujjain je v zahodni železniški coni. Do katerega koli večjega mesta lahko pridete z vlakom do Ujjaina. Tudi z Indorejem je zelo dobro povezan po cesti in železnici. Avtobus iz Indoreja bi bil 55 km. Najbližje letališče je v Indoreju (60 km stran).
 • Spletno mesto templja: http://dic.mp.nic.in/ujjain/mahakal/default.aspx
 • Najboljši čas za obisk: Mahashivratri je, ko tempelj oživi kot noben drug dan v letu. Če si želite ogledati zaledje Nagachandresvare, obiščite tempelj na Naga Panchami, saj je to dovoljeno le na ta dan.
 • Druge zanimivosti: Raziščite Indore in obiščite palačo Lal Bagh v mestu.

5. Tempelj Boga Šive Omkareshwar: Madhya Pradesh

Spet eden od 12 jyotirlingov, to je še en tempelj Shiva, ki se nahaja v Madhya Pradesh. Stoji na območju v obliki otoka na reki Narmadi, imenovanem Mandhata ali Shivapuri. Oblika tega otoka naj bi bila podobna hindujskemu svetemu simbolu “Om”. To je ena izmed najbolj priljubljenih romarskih destinacij v državi. V tem templju puje potekajo sredi dneva, jutranje čaščenje pa opravi tempeljski zaupnik.

 • Naslov: Omkareshwar Mandir Road, Mandhata, Madhya Pradesh 451115
 • Časi: odpre se ob 5. uri zjutraj in zvečer se daršan začne ob 16. uri. Spalni pogled na boga od 9. do 21.30.
 • Koda oblačenja: Posebna koda oblačenja ni določena.
 • Pribl. Trajanje obiska: 1-2 uri
 • Kako doseči: Najbližje letališče je v Indoreju (80 km stran). Po železnici lahko pridete prek železniške postaje Khandwa ali železniške postaje Indore, oba okoli 78 km. Tudi z avtobusom je tempelj zlahka dostopen iz vseh večjih mest. Državnih in zasebnih avtobusov je veliko iz Indoreja (77 km), Khandwe (78 km) in Ujjaina (135 km).
 • Spletno mesto templja: http://shriomkareshwar.org/
 • Najboljši čas za obisk: Maha Shivratri Mela, Karthik Utsav in Narmada Jayanti.
 • Druge zanimivosti: Otok je obdan z gorami. Oglejte si otok za osupljive razglede. Sama otoška parikrama naj bi bila zelo ugodna in način za umivanje grehov

6. Tempelj Bhimashankar: Maharaštra

Tempelj Bhimashankar v Maharaštri se nahaja v hribih Sahyadri, obdan z gostimi gozdovi. Bhimashankar je izhodišče reke Bhima. Še večji ugled je dobil, odkar je bil razglašen za zavetišče divjih živali. Eden od pomembnih 12 jyotirlingov, ki leži v bližini mesta Pune in uživa v velikem številu bhakt, ki vsako leto trkajo na tempeljska vrata. Ker je tempelj zgrajen po arhitekturi Nagra, obiskovalce izobražuje, kako je Tripurasur premagala združena oblika Lorda Shive in Devi Parvati.

 • Naslov: Državna avtocesta Maharaštra 112, Bhimashankar, Maharaštra 410509
 • Časi: Jutro: od 5. do 15. ure, od 16. do 21.30
 • Koda oblačenja: Predlagana je tradicionalna oblačila
 • Pribl. Trajanje obiska: 1-2 uri
 • Kako doseči: Najbližje letališče in železniška postaja sta v Puni, 125 km stran. Avtobuse lahko vzamete tudi iz Pune, Ghatkoparja in Kalyana.
 • Spletno mesto templja: http://bhimashankar.in/
 • Najboljši čas za obisk: Septembra do februarja. Za pustolovske odvisnike je monsun odličen čas.
 • Druge zanimivosti: Naslednji dan lahko raziščete jame Bhaja ali tematski park Imagica v Khopaliju.

7. Kashi Vishwanath Shiv Mandir: Uttar Pradesh

Tempelj Kashi Vishwanath se nahaja v svetem mestu Varanasi in na bregovih reke Ganga. Čim bolj čista okolica, velja za zavetišče za vse predane duše. Legende pravijo, da tisti, ki v tem templju vzame zadnjo sapo, je izpuščen iz cikla ponovnega rojstva. Verjame se, da si Shiva sam priganja bhakte mantro mokshe v uho, ki zadnjič vdihne na tem svetem mestu. Ta tempelj, ki se nahaja v mestu Varanasi, privablja obiskovalce ljudi po vsem svetu, vključno z resno posvečenimi šivativnostmi. Znan je tudi kot zlati tempelj in ga je leta 1780 zgradil Maratha Maharani Ahilyabai Holkar iz Indoreja. Ta tempelj sega tudi v starodavne čase z omembami v hindujskih spisih in še več. Rečeno je, da je prvotno zgradbo Kashi zgradil Hari Chandra v 11. stoletju. Post, ki je bil priča vpadom in je bil večkrat uničen, sednji tempelj pa je bil končno zgrajen na mestu.

 • Naslov: Lahori Tola, Varanasi, Uttar Pradesh 221001
 • Časi: Časi Darshana so od 4.00 do 11.15, 12.20 do 19.15 in od 20.30 do 21.00.
 • Koda oblačenja: Mini krila niso dovoljena. Spodbujajo se konzervativna oblačila.
 • Pribl. Trajanje obiska: 3 ure
 • Kako doseči: Varanasi je povezan z vsemi večjimi mesti Indije po zraku, cesti in železnici. Najbližja železniška postaja do templja je postajališče Varanasi, le 2 km stran. Po cesti se nahaja na NH2 od Kalkute do Delhija in zajema številna velika mesta. Direktne lete iz Delhija in povezavo iz večine mest lahko rezervirate za Varanasi. Avtomobili, taksiji in rikše so na letališču zlahka dosegljivi, da pridete do mandirja ali hotela.
 • Spletno mesto templja: http://www.shrikashivishwanath.org/
 • Najboljši čas za obisk: Mesec Rangbhari Ekadashi, Mahashivratri in Kartik
 • Druge zanimivosti: Potopite se in se kopajte v sveti Gangi. Vishwanath Gali za ugodno nakupovanje in nakup blaga, povezanega s pujo. Soteskajte nekaj najboljše ulične hrane, ki jo boste našli v Indiji. Tempelj Kalvaurav je 1,5 km stran in pravijo, da morate tudi tukaj moliti. Sarnath in Allahabad sta dve bližnji mesti za raziskovanje.

8. Tempelj Vaidyanath: Deoghar

Ta tempelj se nahaja v Deogharju v Jharkhandu. Ime tega templja je zelo tolažilno, saj ‘Viday’ pomeni ‘zdravniki’ in ‘nath’ pomeni ‘Gospod’. Kombinirani pomen celotne besede “Vidyanath” pomeni Gospoda, ki igra vlogo zdravnikov. Zgodba pravi, da je Ravan prav na tem mestu molil k Gospodu Šivi in ​​od njega dobil njegove darove, ki jih je kasneje uporabil za uničenje sveta. Svojih deset glav je dal Shivi eno za drugo kot žrtev in s tem polaskan, sam Lord Shiva je prišel na zemljo, da bi ga ozdravil. Ker je v tem primeru deloval kot zdravnik, je to sveto mesto iz te epizode dobilo svoje ime in pomen in od takrat postalo neskončno. Sestavlja ga tempeljski kompleks, kjer je glavni tempelj, Baba Baidyanath, kjer je nameščen Jyotirlinga, in 21 drugih templjev.

 • Naslov: Pera Gali, Shivganga Muhalla, Deoghar, Jharkhand 814112
 • Časi: Od 4.00 do 15.30, od 18.00 do 21.00
 • Koda oblačenja: Tradicionalna oblačila
 • Pribl. Trajanje obiska: 1-2 uri
 • Kako doseči: Z železnico: Najbližja železniška postaja je Jasidih (10 km stran). Z letalom: bližnja letališča so Ranchi, Patna, Gaya in Kolkata, ki so povezana z vsemi večjimi mesti Indije. Babadham je tako iz teh mest povezan s cesto.
 • Spletno mesto templja: http://babadham.org/
 • Najboljši čas za obisk: Svetovno znan po svoji Shravan Meli julija in avgusta.
 • Druge zanimivosti: Raziščite 1,5 km oddaljeni Naulakha Mandir.

9. Tempelj Ramanathaswamy Shiva: Tamilnadu

Nahaja se na majhnem otoku v Tamilnaduju, Rameswaram, in je najjužnejši jyotirlingas v Indiji. To sveto romarsko mesto naj bi bilo tesno povezano z Ramayanovo in Ramino zmago. Ramanathaswamy je za shiavaities zelo pomemben predvsem zaradi svoje lege kot templja. Zgrajena naj bi bila na istem mestu, kjer je Lord Rama častil Gospoda Shivo. Menijo tudi, da je Rama z otoka čez morje do Lanke zgradil most, da bi Sito vrnil iz Ravane. Tako tempelj in mesto, ki sta izjemno priljubljena in enaka Varanasiju, zelo častijo šejvi in ​​vaišnave. Prav tako ima velik zgodovinski pomen za radovedne raziskovalce in je cenjen zaradi svoje dravidske arhitekture.

 • Naslov: Rameswaram, Tamil Nadu 623526
 • Časi: Jutro: od 5. do 13. ure, zvečer: od 15. do 21. ure
 • Koda oblačenja: Lahka in konzervativna oblačila, v katerih se lahko kopate. Preoblecite se, saj darshan v mokrih oblačilih ni dovoljen.
 • Pribl. Trajanje obiska: 1-2 uri
 • Kako doseči: najbližje letališče Madurai je oddaljeno 163 km. Rameshwaram je po železnici in cesti povezan tudi s Coimbatorejem, Chennaijem in drugimi večjimi mesti.
 • Spletno mesto templja: http://www.rameswaramtemple.tnhrce.in/
 • Najboljši čas za obisk: Na Maha Shivarathri in plavajoči festival (tajska noč Poosam).
 • Druge zanimivosti: 22 teratmov v obliki vodnjakov za kopanje. Vsak naj bi imel posebne darove in zdravilne lastnosti. Adamov most in plaža Dhanushkodi v Rameshwaramu.

10. Tempelj Amarnath: Kašmir

Tempelj Amarnath je visok okoli 3888 m in 45 km od Pahalgama v Kašmirju in je priljubljen predvsem zaradi naravne tvorbe Shiva Linge iz snega. Sestavljen je iz svete jame Amarnath, ki velja za eno najsvetejših svetišč hinduizma. Ljudje verjamejo, da je to dom Gospoda Šive na zemlji. Po legendi je Shiva vstopil v jamo s Parvati, da bi z njo delil skrivnost stvarstva in nesmrtnosti. Ogromna množica bhakt se v juniju in avgustu prepusti sveti Amarnath jatri. Domneva se, da Lord Shiva kliče svoje bhakte, da pridejo na obisk v to pobožno zasneženo jamo, kjer jih lahko zasuje s svojo ljubeznijo in blagoslovi. Čudovita okolica zasneženih okoliških gora vas bo navdušila s pridihom vedrine in božanske blaženosti. Vendar se zavedajte, da treking tukaj ni ravno brez težav in da bi morali biti dobro založeni in pripravljeni na ekstremne vremenske razmere in topografijo.

 • Naslov: Baltal Amarnath Trek, Forest Block, Anantnag, Pahalgam, Jammu in Kashmir 192230
 • Časi: 9.00 – 17.00
 • Koda oblačenja: Udobna volnena oblačila so nujna, ko hodite sem in vedno je hladno. Opice, dežni plašči, rokavice itd.
 • Pribl. Trajanje obiska: >3 ure
 • Kako doseči: Obstajata dve poti, ena iz Baltala in ena iz Pahalgama. Baltal je le 14 km oddaljen od jame, ki jo lahko prevozite po cesti in s helikopterjem. Pahalgam je 47 km od jame in izhodišča trekinga. Obe izhodiščni točki sta dobro povezani s Srinagarjem. Srinagar je najbližje letališče, Jammu pa najbližja železniška postaja.
 • Spletno mesto templja: http://www.shriamarnathjishrine.com/
 • Najboljši čas za obisk: Amarnath Yatra poteka le julija in avgusta. Priporočljivo je, da preskočite prvi teden jatre, ki se lahko začne konec junija in bo bolj zmešan.
 • Druge zanimivosti: Pahalgam je slikovito mesto za raziskovanje, ki vas bo pustilo očarati. Tempelj Shri Shankar Acharya je tudi relativno blizu.

11. Tempelj Lingaraj: Odisha

Eden najstarejših templjev mesta Bhubaneswar, njegovo glavno božanstvo je Tribhuvaneswar (Gospodar treh svetov). Je zelo priljubljeno romarsko mesto Shiva in tudi turistična destinacija. Zgrajena je bila med 10. in 11. stoletjem in je znana kot “najbolj resnična fuzija sanj in resničnosti”. Celoten tempelj je pokrit z izjemno spretnimi rezbarijami, ki ne puščajo prostora 55 metrov visoke zgradbe. Krasi ga arhitektura v slogu Kalinga. Vendar pa so v templju dovoljeni samo hindujci.

 • Naslov: Rath Rd, Lingaraj Nagar, staro mesto, Bhubaneswar, Odisha 751002
 • Časi: 5 AM – 9 PM
 • Koda oblačenja: Pristojna, tradicionalna oblačila bi najbolje delovala
 • Pribl. Trajanje obiska: približno 20 minut samo za glavni Shiv Mandir in 2-3 ure za vse majhne templje v prostorih
 • Kako doseči: lokalni taksiji in avtomobili od koder koli v Bhubaneswarju vas bodo odpeljali tik pred vrata templja
 • Spletno mesto templja: http://bmc.gov.in/TouristAtcton.aspx
 • Najboljši čas za obisk: Chandan Yatra, Rath yatra in Shivratri
 • Druge zanimivosti: Tempelj Parasurameswara je oddaljen 0,7 km, tempelj Vaital Deul pa le 0,2 km.

12. Tempelj Kotilingeshwara: Karnataka

Ta tempelj Shiva se nahaja v vasi Kammasandra. Leži v okrožju Kolar v Karnataki. Ima enega največjih shiv lingamov na svetu, zato je zelo priljubljen tudi med bhaktami. Pravzaprav je največji in najvišji (33 metrov) Shiv lingam v Aziji, ki vsako leto v svetišče privabi približno 2 lakh bhaktov. Glavna linga je obdana z množico manjših lingam, projekt, ki vključuje gradnjo števila, ki je enako 1 croreju. Bhakte lahko za svoje plačilo namestijo lingame na svoja imena, pri teh dveh pa bodo vsakodnevno molili upravni organi. Brezplačne množične poroke se vsako leto sklenejo tudi s praznovanji in zabavo.

 • Naslov: Tempeljna cesta Kodilingam, Ghattakamadenahalli, Kolar-563121
 • Časi: Od 6.00 do 21.00
 • Koda oblačenja: Skromna oblačila
 • Pribl. Trajanje obiska: Približno 20 minut samo za glavni Shiv Mandir in 2-3 ure za vse majhne templje v prostorih
 • Kako doseči: Kolar je 2,5 ure oddaljen od Bangalora. Najbližje letališče je na Bangaloreju, od koder lahko najamete kabine do Kolarja. Železniško omrežje je dobro povezano na progi Bangalore – Hubli.
 • Spletno mesto templja: N/A
 • Najboljši čas za obisk: med julijem in januarjem. Shivratri se praznuje z veliko vnemo.
 • Druge zanimivosti: Mediacijska dvorana za bhakte, ki bi se radi osredotočili v miru. 2,2 km od jame Antharagange.

13. Tempelj Daksheswara Mahadev: Haridwar.

Izvor tega templja je omenjen v Shiv Puranah. Zgodba pravi, da je ravno na tem mestu Sati skočila v plamen Yajne, ki jo je držal njen oče kralj Daksha Prajapati. Jezen je bil na to, da je oče Shiva ni poklical na Yajno. Lord Shiva je poslal svojega najpogumnejšega bojevnika, da bi se maščeval za kralja Daksho, pozneje pa so ga na to mesto poklicala vsa božanstva, vključno z Vishnujem. Tako se pravi, da se je tukaj pojavil lingam. Ta tempelj, ki je dobil ime po očetu boginje Sati, kralja Dakshe in Lorda Shive, sega v zgodovino in ga vsi močni mahadevski bhakti zelo častijo. Nahaja se v Kankhalu, 4 km od svetega Haridwarja v Uttarakhandu.

 • Naslov: MK Gandhi Road, Ahead of Chowk Bazaar, Kankhal, Haridwar, Uttarakhand 249408, Indija
 • Časi: 6.00 – 20.00
 • Koda oblačenja: enostavno, tradicionalno
 • Pribl. Trajanje obiska: Najmanj 1 uro
 • Kako doseči: Vzemite taksi iz Haridwarja. Najbližje železniške postaje so železniška postaja Haridwar (03 km), najbližje letališče pa je tisto v Dehradunu (38 km).
 • Spletno mesto templja: N/A
 • Najboljši čas za obisk: Maha Shivaratri in Navratri
 • Druge zanimivosti: trgovine pri vhodu za nakup shivlingamov, draguljev in kamnov. Daksha ghat z možnostjo potopitve v sveto Gango. Har Ki Paur.

14. Tempelj Vadakkunnathan: Kerala.

Še en tempelj, ki strašno straši, ta je posvečen Gospodu Šivi in ​​se nahaja v Thrissurju v Kerali. Predstavljajte si tipično arhitekturo v slogu Kerela. Freske epizod iz Mahabharate in veličastnih stolpov na vseh straneh. Zgodovinarje in ljubitelje umetnosti je treba obiskati samo zaradi ekskluzivne rezbarije in izdelave. Domneva se, da ga je zgradil Lord Parasurama. Legenda pravi, da je Parasurama deželo Kerala dejansko iz morja povzela. Bogata zapuščina, zgodovinski pomen in tradicija, ki dišijo z vseh koncev, je ta kraj čaščenja resnično čudovit in tudi izjemno dobro ohranjen.

 • Naslov: Swaraj Round N, Kuruppam, Thekkinkadu Maidan, Thrissur, Kerala 68000
 • Časi: 4:00 – 10:30, 17:00 – 20:30
 • Koda oblačenja: enostavno, tradicionalno
 • Pribl. Trajanje obiska: 1 uro
 • Kako doseči: Z železnico – najbližja železniška postaja je Thrissur (1,5 km stran)
 • Z letalom – najbližje letališče je mednarodno letališče Cochin (47 km stran)
 • Spletno mesto templja: N/A
 • Najboljši čas za obisk: Letni festival Pooram, znan po slonih in ognjemetu (april-maj). Čas Shivratri.
 • Druge zanimivosti: Slapovi Charpa in zavetišče za slone Punnathurkotta

15. Tempelj Srikalahasti: Andhra Pradesh

Tempelj je ujet v slikovitem in osupljivem okolju. Shiv Lingam tukaj obsega čudovita gora Dakshina Kailasa zadaj. Spredaj je reka Swarnamukhi, ki dodaja čarobnost. Ta kraj naj bi imel na tone bhaktov v obliki svetnikov, grešnikov, bogov in modrecev, ki so prišli sem k čaščenju in v preteklosti dosegli odrešenje. To je eno najbolj cenjenih mest Shiva zaradi legendarne zgodbe, ki povezuje Mahadeva s tem zgodovinskim mestom. Pravljica pravi, da je tukaj Kannappa ponudil oči, da prekrije krvavitveni lingam. Še preden je to uspel, je posredoval Shiva in mu namesto tega podelil Moksha. Zato so bhakte ta tempelj vrgli kot svoje sveto mesto za izpolnitev želja in za dosego Mukti.

 • Naslov: Srikalahasti, Rajampet, Tirupati, Andhra Pradesh 517644
 • Časi: Od 6.00 do 21.00
 • Koda oblačenja: konzervativna oblačila za daršan. Nekatere dosje poojas imajo kodeks oblačenja, zato vnaprej preverite na blagajnah vstopnic.
 • Pribl. Trajanje obiska: 3-4 ure
 • Kako doseči: Avtobusna postaja Srikalahasti je oddaljena le 2 kilometra. Na stojnici je na voljo javni prevoz. Najbližja železniška postaja je železniška postaja Srikalahasti (3 km stran), letališče Tirupati pa je oddaljeno 45 minut vožnje.
 • Spletno mesto templja: N/A
 • Najboljši čas za obisk: November – februar je najprijetnejši vremenski porok.
 • Druge zanimivosti: Podzemni tempelj Pathala Ganapathi v kompleksu in Bharadwaja Tirtham. Dravidska arhitektura tukaj je odličen primerek za razumevanje tipičnega južnoindijskega sloga.

16. Tempelj Chidambaram Nataraja: Tamil Nadu.

To je še en znameniti tempelj Shiva, posvečen samemu bogu, ki se imenuje Natarajar (shiv kot gospodar plesa). Z mitskimi koreninami je to ena od petih sab, kjer naj bi Shiva izvedel kozmični ples. Tudi arhitektura templja je edinstvena. Navdihuje ga umetnost Bharatnatyam, posebne plesne oblike države Tamil Nadu. Sestavlja ga 9 prehodov, 4 stolpi in Sikaram, pokrit z zlatom, ki ustvarja nič manj kot veličino in vpogled v bogato dediščino.

 • Naslov: East Car Street, Chidambaram | Vijay Gems, 608001, Indija
 • Časi: 6.00 – 12.00, 17.00 – 22.00
 • Koda oblačenja: Pristojna oblačila. Izogibajte se odevanju kože in se po možnosti držite rahle etnične pripadnosti. Ni stroge kode sarees ali dhotis, vendar morajo moški sleči srajce, če gredo blizu idola.
 • Pribl. Trajanje obiska: 1-2 uri
 • Kako doseči: Tiruchirapalli (195 km) in Chennai (245 km) sta najbližji letališči. Zdaj je povezan tudi z železnico do Trichija in po cesti do vseh večjih mest.
 • Spletno mesto templja: N/A
 • Najboljši čas za obisk: Letni plesni festival vsako leto poteka na Maha Shivratri, kar je nujno doživetje.
 • Druge zanimivosti: Raziščite okoliški gozd pichavaram mangrove.

17. Tempelj Bhojeshwar Shiva: Madhya Pradesh.

Ta tempelj v vasi Bhojpur je s 7,5 čevljev visok Shiv Linga znan po precej edinstvenem vzroku. Gradnja templja naj bi se začela v 11. stoletju, vendar pa tempelj še danes do danes po svoji strukturi in nastanku ostaja nepopoln. Pravzaprav je še bolj zanimivo, da so bili arhitekturni načrti za njegovo gradnjo najdeni vklesani na okoliške skale. Gradbeni material, ki je ostal na lokaciji, je bil prav tako predelan. Vendar pa ni mogoče ugotoviti jasnega sklepa o vzroku za prekinitev njegove gradnje. Kljub temu pa nam je dal izjemno pomemben vpogled v način načrtovanja gradnje takšnih mest v tistem obdobju. Osvetlil je tehnike gradnje templjev v 11. stoletju in pomagal znanstvenikom potopiti se v skrivnosti arhitekturnih veščin takrat. Tako je bil ta tempelj za nas velikega pomena in so ga s strani državnega pomena označili za spomenik državnega pomena

arheološki pregled Indije (ASI).

 • Naslov: Raysen Bhojpur, Bhopal, Madhya Pradesh 464993
 • Časi: 6.00 – 20.00
 • Koda oblačenja: Pristojna oblačila bi delovala
 • Pribl. Trajanje obiska: 2-3 ure
 • Kako doseči: Bhopal (oddaljen 30 km) je po zraku in železnici povezan z vsemi večjimi mesti. Iz Bhopala v tempelj se lahko odpeljete s taksijem ali avtobusom.
 • Spletno mesto templja: NA
 • Najboljši čas za obisk: Od novembra do februarja, da bi se izognili vročini, Mahashivaratri pa uživali ob velikih praznikih in množici.
 • Druge zanimivosti: Raziščite jame Bhimbetka

18. Tempelj Kailashnath: Maharaštra.

Eden najbolj znanih jamskih templjev v Indiji, tempelj Kailash ali Kailasanatha v jamah Ellora, privablja turiste, verske bhakte in zgodovinarje. To je posledica posebne arhitekture, veličastne velikosti in izklesanih mehanizmov. Zgrajen je bil okoli 8. stoletja in je eden največjih hindujskih templjev starodavne Indije, ki so posekani v skalah. Tako je najbolj zanimivo, kako je bilo izklesano iz enega samega ogromnega kamna. Je eno največjih od 34 izkopavanj v Ellori, ki je trajalo približno stoletje. Izklesane plošče prikazujejo epizode iz Mahabharate in Ramayane. je eden največjih indijskih hindujskih templjev, posekanih v skalah, v jamah Ellora v Maharaštri v Indiji. Megalit, izklesan iz ene same skale, velja za enega najimenitnejših jamskih templjev v Indiji zaradi svoje velikosti, arhitekture in kiparske obdelave.

 • Naslov: Ellora, Maharaštra 431102
 • Časi: 9.00 – 17.00. Ob torkih zaprto
 • Koda oblačenja: Brez strogega kodeksa oblačenja kot takega, vendar bi se lahko sproščena napol priložnostna oblačila najbolje obnesla.
 • Pribl. Trajanje obiska: 2-3 ure
 • Kako doseči: 0,3 km od avtobusne postaje Ellora. Najbližje letališče je v Aurangabadu (30 km stran). Na voljo so direktni vlaki iz vseh večjih maharaštrijskih mest.
 • Spletno mesto templja: N/A
 • Najboljši čas za obisk: Obiščite letni festival glasbe in plesa Ellora, ki običajno poteka od novembra do decembra
 • Druge zanimivosti: Raziščite vseh 34 jam Ellore in tudi bližnje jame Ajanta. Na tržnicah na prostem kupujte Budove skulpture, srebrne okraske in slike.

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori:

Ali je v Indiji več templjev Shiva razen zgoraj naštetih, ki so kot skriti dragulji in jih je vredno vedeti?

Da. Tempeljev, posvečenih Mahadevu, je še več, nekateri pa imajo neverjetno zgodovino. Zanimive teme in običaji, zaradi katerih izstopajo tudi na tem izčrpnem seznamu zgoraj. V bistvu so skriti dragulji, vendar z veliko dediščino, neverjetnimi lokacijami in pomenom. Na primer, Pahari Baba Mandir v Ranchiju je posebna omemba zaradi svoje povezanosti z mučeništvom indijskih borcev za svobodo. Nahaja se na istem mestu, kjer so jih mnogi v času pred osamosvojitvijo obesili Britanci. Tempelj Stambheshwar Mahadev v Gujaratu je še en, ki res izstopa zaradi tega, ker se sam tempelj pojavlja in izginja čez dan. Da, ta tempelj shiv lahko obiščete samo med oseko, saj ga sicer zaradi njegove lege popolnoma požrejo arabske morske vode. Kljub temu ostaja priljubljen pri bhaktah, ki zberejo pogum in tudi tukaj iščejo blagoslove. Drug primer je Tungnath Mandir v okrožju Rudraprayag v Uttarakhandu. To je najvišji tempelj Shiva na svetu na 12000 čevljih nadmorske višine, vendar manj znan.

Kateri tempelj razen Amarnatha naj bi imel naravno Shiva Ling?

Manj znan tempelj Ambikeshwar v trdnjavi Amer v Jaipurju. Menijo, da je tu žival naravna, ki so jo nekoč našli 22 čevljev pod zemljo. Potem ko so iz podzemlja izvlekli shivlinga, je kralj Kankil Dev ukazal, da se tu zgradi tempelj, na njem pa naj bi ležal isti shivling. Lingam zdaj obdaja krožna luknja, zato morajo bhakte pokukati noter za daršan. Rečeno je tudi, da se v monsunih 10 metrov vode pojavi od nikoder in potopi lingam.

Kateri tempelj Shiv naj bi bil priča povečanju višine iz leta v leto?

Tempelj Bhuteshwar Nath ali tempelj Bhakura Mahadev v vasi Marauda, ​​Chhattisgarh naj bi imel močne božanske moči tudi zdaj. Ta vasica je postala priljubljena zaradi vedno večjega shivlingama. Tu naj bi linga vsako leto rasla v višino. Nastavitev okoliških gozdov še dodatno prispeva k skrivnosti in čarovniji. Domačini pravijo, da se višina shivlingama vsako leto poveča za 6 do 8 centimetrov.

Shiva je bog vseh čustev in je znano, da pooseblja strast. On je gospodar tistih, ki iščejo vrhunsko moksho. Vendar, kot smo že omenili, to romanje po indijskih svetiščih Shiva ni namenjeno le trdnim Shiva Bhaktom. Pravzaprav ima vsak tempelj veliko več v ponudbi v smislu arhitekture, zgodovine in legendarnih mitoloških zgodb. Resnično vpogled v našo bogato kulturno preteklost, te zgodbe niso samo zanimive, ampak jih približajo svojim koreninam. Če se želite odpraviti na to vznemirljivo potovanje, začnite raziskovati, katera od teh možnosti se vam zdi najbolj zanimiva, in pojdite! Prebudite svojega verskega jaza ali arheologa v sebi … vendar delite z nami tisto, kar vam je bilo najbolj všeč. Vesele turneje in naj bodo Shivi blagoslovi vedno z vami.