Severni del Indije sestavljajo države, kot so Uttarakhand, UP, Delhi, Jammu & Kašmir in Haryana. Je ohlapno opredeljen severni del indijske podceline, ki se ponaša z Indo-Gangetsko ravnino in veličastnimi Himalajami. Svetišča za divje živali, bleščeči ledeniki, zgodovinske trdnjave in bogate palače-poimenujete ga in ta regija ima vse, zaradi česar je čudovito območje za raziskovanje in najboljši vnos na vašem seznamu potovalnih žlic. Zaradi pisane mešanice različnih kultur v regiji je potovanje še bolj očarljivo – pomislite na začinjeno hrano območja Rajasthan in njihove bleščeče okrašene obleke ter živahne steklene zapestnice do preprostih oblačil in pohodniških poti Himachala.

Bujne zelene doline, gorski vrhovi, pokriti z belimi flisi, osvežujočimi slapovi in ​​majhnimi potočki, ki tečejo … kaj več? Severna Indija ni nujna le zaradi njene neprimerljive lepote in bogate tipografije. Pravzaprav je to eno najpomembnejših območij države za tiste, ki iščejo resnično duhovno potovanje in iščejo božansko. V regiji častijo številne vere, bogove in boginje, vendar je med najbolj priljubljenimi (ne le v Indiji, ampak celo po svetu) romarskimi kraji, ki jih bhakte vsako leto pritegnejo skozi vrata teh zgodovinskih templjev, ki prinašajo nas približali naši preteklosti in indijski dediščini na splošno.

Od svetovno znanega zlatega templja, Badrinatha in Amarnatha do Vaishno Devija-teh imen ni treba predstavljati in vsi krasijo to blagoslovljeno regijo države. Ste pripravljeni na osupljivo lepo romarsko potovanje? Tukaj vas razvrščamo s tem dobro premišljenim seznamom 9 najpomembnejših templjev Severne Indije, ki jih morate začeti načrtovati svoj obisk v tem trenutku!

1. Birla Mandir v Jaipurju, Rajasthan:

severnoindijski templji

Birla Mandir se nahaja na dvignjenem tleh ob vznožju hriba Moti Dungari v Jaipurju v Rajasthanu. Precej nova gradnja, ki jo je leta 1988 zgradila Birla Group of Industries, izgleda čudovito, če je ponoči močno osvetljena. Tempelj je posvečen Gospodu Višnuju in boginji Lakshmi. Tempelj ima tri osupljive velike kupole. Marmorna struktura je vsaj veličastna. Obdan je z razkošnimi zelenimi vrtovi in ​​lahko uživate v pogledu na naravo s pisanimi cvetovi naokoli. Stene so polne rezbarij in spisov velikih pesnikov in podobnih. Resnično je ena glavnih znamenitosti mesta Jaipur in jo morajo obiskati tako verski romarji kot turisti.

 • Naslov: Jawahar Lal Nehru Marg, Tilak Nagar, Jaipur, Rajasthan 302004
 • Časi: 8.00 – 12.00 in 16.00 – 20.00
 • Koda oblačenja: Za templje na tem področju vedno ni predlagana nobena kodeks oblačenja, ampak spoštljiva oblačila. Lahka bombažna obleka je idealna za poletno vročino ali kaj toplejšega in volnenega, če obiščete v zimski sezoni.
 • Pribl. Trajanje obiska: 30 minut – 1 ura
 • Kako doseči: Nahaja se v samem mestu Jaipur. Do javnega prevoza (taksi ali avto) pridete do tega templja iz katerega koli dela mesta.
 • Najboljši čas za obisk: Zjutraj in zvečer popoldne med tednom (da se izognete hitenju). Dan Diwalija tukaj lepo praznujejo in čarobno doživetje ne smete zamuditi.
 • Druge zanimivosti: Ta tempelj je edinstven, saj spodbuja ljubezen in sprejemanje za vse religije. Tri kupole dejansko predstavljajo tri religije, ki so se prvič pojavile v državi. Kompleks ima tudi odlične nakupe za nakup drobnarij in tudi muzej, kjer so prikazana dejstva in oblačila prednikov družine Birla itd. Po Birli Mandir lahko obiščete Ganesh Mandir, Jantar Mantar in Hawa Mahal.

2. Zlati tempelj v Amritsarju, Punjab:

templji v severni Indiji

Eden najbolj znanih templjev v severni Indiji, tempelj Harmandir Sahib, se popularno imenuje zlati tempelj (znan po svojem razglednem videzu in zlati prevleki). Da, zgornje nadstropje templja je dejansko pokrito z zlatom. Vendar pa ni pomemben le zaradi bogatega videza, ampak dejansko velja za najsvetejšega sikhskega gurudwara na svetu. Vsak Sikh si želi in večinoma pride sem vsaj enkrat v življenju. Nahaja se v mestu Amritsar, Punjab. Ustanovil ga je četrti Sikhski guru, Guru Ram Das leta 1574. Zlati tempelj ima štiri vrata vhoda, ki simbolizirajo, da so vsi ljudje in vere dobrodošli notri. Guru Granth Sahib, najsvetejše besedilo sikizma, je podnevi v Gurudvari. Ima brezplačno skupno kuhinjo in obrok ali Langar, ki vsak dan privabi 100.000 ljudi. Tako je tempelj znan tudi kot največja brezplačna kuhinja na svetu. Njegova arhitektura je popolnoma očarajoča in prikazuje popolno harmonijo hindujskega in muslimanskega sloga

konstrukcija, ki se združi, da zasije in ustvari čarobnost.

 • Naslov: Golden Temple Rd, Atta Mandi, Katra Ahluwalia, Amritsar, Punjab 143006
 • Časi: 8 am – 7 PM
 • Koda oblačenja: Ni strogega kodeksa oblačenja, vendar morajo biti določene smernice, na primer ramena, zato pokrite (zato ne nosite rokavov) in se izogibajte kratkim hlačam ali oblekam, ki so nad kolenom. Ob vstopu v tempelj morate pokriti glavo, zato nosite rute/robčke in chunris.
 • Pribl. Trajanje obiska: 3 ure
 • Kako doseči: Do templja je priročno uporabljati javni prevoz, na primer taksije in avtomobile. Nekateri za isto najamejo tudi zasebne avtomobile. Tempeljsko zaupanje je postavilo tudi brezplačne avtobusne prevoze do lokacije od železniške postaje Amritsar.
 • Spletno mesto templja: http://sgpc.net/sri-harmandir-sahib/
 • Najboljši čas za obisk: Vaisakhi (drugi teden v aprilu) je tukaj glavni festival. Veličastno se praznuje tudi guru Nanak Jayanti. Obiščite Diwali za še bolj osvetljeno lepoto in ognjemet.
 • Druge zanimivosti: Tempelj je zgrajen v središču mističnega Amrit Sarovarja, po katerem je mesto Amritsar dobilo ime. Ta rezervoar okoli templja je po vsem svetu znan po svojih zdravilnih močeh. Pridružite se milijonom z vsega sveta, ki pridejo sem, da se potopijo v teh svetih vodah. V prostorih si lahko ogledate zbirko svetega orožja sikhov, v notranjosti pa je tudi muzej sikhov, kjer si lahko ogledate, kako so sikhe mučili v rokah Mugalov.

3. Tempelj Amarnath v Anantnagu, Jammu & Kašmir:

templji v severni Indiji

Tempelj Amarnath je visok okoli 3888 m in 45 km od Pahalgama v Kašmirju in je priljubljen predvsem zaradi naravne tvorbe Shiva Linge iz snega. Stalagmit, ki je nastal v 130 m visoki jami Amarnath zaradi zmrzovanja vodnih kapljic, Hindujci štejejo za Shiva Linga. To je eden od starodavnih templjev v severni Indiji. Sestavljen je iz svete jame Amarnath, ki velja za eno najsvetejših svetišč hinduizma. Ljudje verjamejo, da je to dom Gospoda Šive na zemlji. Po legendi je Shiva vstopil v jamo s Parvati, da bi z njo delil skrivnost stvarstva in nesmrtnosti. Ogromna množica bhakt se v juniju in avgustu prepusti vsakoletni sveti Amarnath jatri. Romarji z vsega sveta obiščejo kraj, da bi častili Shiva Lingo v 45-dnevni sezoni Shravan Mela v juliju in avgustu. Domneva se, da Lord Shiva kliče svoje bhakte, da pridejo na obisk v to pobožno zasneženo jamo, kjer jih lahko zasuje s svojo ljubeznijo in blagoslovi. Čudovita okolica zasneženih okoliških gora vas bo navdušila s pridihom vedrine in božanske blaženosti. Vendar se zavedajte, da treking tukaj ni ravno brez težav in da bi morali biti dobro založeni in pripravljeni na ekstremne vremenske razmere in topografijo.

 • Naslov: Baltal Amarnath Trek, Forest Block, Anantnag, Pahalgam, Jammu in Kashmir 192230
 • Časi: 9.00 – 17.00
 • Koda oblačenja: Udobna volnena oblačila so nujna, ko hodite sem in vedno je hladno. Opice, dežni plašči, rokavice itd.
 • Pribl. Trajanje obiska: >3 ure
 • Kako doseči: Obstajata dve poti, ena iz Baltala in ena iz Pahalgama. Baltal je le 14 km oddaljen od jame, ki jo lahko prevozite po cesti in s helikopterjem. Pahalgam je 47 km od jame in izhodišča trekinga. Obe izhodiščni točki sta dobro povezani s Srinagarjem. Srinagar je najbližje letališče, Jammu pa najbližja železniška postaja.
 • Spletno mesto templja: http://www.shriamarnathjishrine.com/
 • Najboljši čas za obisk: Amarnath Yatra poteka le julija in avgusta. Priporočljivo je, da preskočite prvi teden jatre, ki se lahko začne konec junija in bo bolj zmešan.
 • Druge zanimivosti: Pahalgam je slikovito mesto za raziskovanje, ki vas bo pustilo očarati. Tempelj Shri Shankar Acharya je tudi relativno blizu.

4. Vaishno Devi v gorah Trikuta, Jammu & Kašmir:

templji v severni Indiji

Tempelj Vaishno Devi, ki se nahaja v gorah Trikuta Jammu & Kašmir je posvečen boginji materi Mahalakshmi. Sveto svetišče vsako leto obišče več kot 10 milijonov ljudi. Mahalakšmijski idol jaha na tigru in v sedmih rokah drži trident, lok, puščico, lotos, topuz in meč. Osem roka je v kretnji abhaya. Jama se nahaja na nadmorski višini 5200 čevljev, pohod v jamo do jame pa iz baznega tabora v Katri, ki je oddaljen 14,5 km. Bolj znan kot “Moonh Maangi Muradein Poori Karne Wali Mata” vam bo zagotovo pomagal doseči vse, kar si prizadevate. Kdaj so se začela romanja na to stran, še ni zagotovo ugotovljeno. Vendar so bile same skalne jame raziskane, da so stare okoli milijon let.

 • Naslov: Katra-Reasi Rd, Bhavan, Katra, Jammu in Kašmir 182301
 • Časi: 5:00 – 12:00 in 16:00 – 21:00
 • Koda oblačenja: priporočamo lahka volnena oblačila za poletja in težka volna za zime. Nosite platnene čevlje in se izogibajte modni obutvi, še posebej, če segate peš.
 • Pribl. Trajanje obiska: >3 ure
 • Kako doseči: Letališče Jammu je 50 km stran. Z vlakom je najbližja železniška postaja Udhampur, po cesti pa država J & Avtobusi K vas pripeljejo sem in tja iz Katre.
 • Spletno mesto templja: https://www.maavaishnodevi.org/introduction.aspx
 • Najboljši čas za obisk: Festival Chaitra in Navratra je izjemno priljubljen in zelo ugoden čas, če ste v vrsti za ekstremne ure (saj je množica v tem času nora). Če želite bolj udoben daršan, poskusite načrtovati pozimi (zapustite monsune in novo leto), da se izognete gneči.
 • Druge zanimivosti: Jama Ardh Kuwari in tempelj Bhairavnath sta nujna obiska, ko ste že tukaj. Ulično nakupovanje na tem območju vam lahko prinese nekaj spominkov, ki jih lahko vzamete prijateljem in družini.

5. Tempelj Jwalamukhi Devi v okrožju Kangra, Himachal Pradesh:

templji v severni Indiji

Tempelj Jwalamukhi Devi v okrožju Kangra v Himachal Pradeshu je posvečen boginji Jwalamukhi, božanstvu gorečih ust. Božanstvo častijo v obliki plamenov, ki prihajajo iz razpok skale. Velja za obliko Durga Mata. Svetim plamenom v jami na splošno ponujajo mleko in vodo, božanstvu pa bhog ali rabri. Havan in Aarti se izvajata vsak dan, recitirajo pa se deli Durga Saptasatija. Tempelj je zgradil Raja Bhumi Chand Katoch. Opredeljen je kot eden izmed 52 Shakti Peethas in tudi pomemben. Kaj je več? Njegova lokacija je čudovito slikovita, nanjo pa gledajo hribi Dhauladha.

 • Naslov: Tempeljska cesta Jawala Ji, Jawalamukhi, Himachal Pradesh 176031
 • Časi: 6 AM – 5 PM
 • Koda oblačenja: Brez kodeksa oblačenja kot takega.
 • Pribl. Trajanje obiska: 1-2 uri
 • Kako doseči: Najbližje letališče je pri Gaggalu (50 km). Najbližja postaja je 20 km. Za dostop do templja iz Dharamshala, Gaggal itd. Se lahko uporabi javni prevoz, kot so direktni avtobusi in taksiji..
 • Spletno mesto templja: https://jawalaji.in/
 • Najboljši čas za obisk: Med Jwalamukhi mela (pisani sejmi s tonami zabave in verskega žara)
 • Druge zanimivosti: Samostan Gyuto je oddaljen 2,8 km.

6. Lotosov tempelj v New Delhiju:

templji v severni Indiji

Tempelj Bahai, znan tudi kot tempelj Lotus, je eden najboljših in edinstvenih templjev v Delhiju. Ta tempelj je oblikovan kot cvet lotosa in izgleda sijajno, ko je ponoči osvetljen. Vrt, ki obdaja ta tempelj, je prav tako slikovit in služi kot odlično mesto za piknike. Njegova gradnja je stala neverjetnih 10 milijonov dolarjev. Ta osupljiv arhitekturni kos v obliki rože lotosa služi kot materinski tempelj na indijski podcelini. To je bahajska hiša čaščenja, kar pomeni, da je odprta za vse, ne glede na vero. V skladu z bahajskimi zakoni lahko ljudje pojejo samo svete spise bahajske ali katere koli druge vere. V templju ni mogoče izvajati nobene ritualne prakse. Postal je eden najbolj obiskanih bogoslužnih krajev na svetu, saj vsak dan prihaja od 8.000 do 10.000 bhakt. To je primerek sodobne severnoindijske tempeljske arhitekture, ki ga je treba obiskati.

 • Naslov: Lotus Temple Rd, Bahapur, Shambhu Dayal Bagh, Kalkaji, New Delhi, Delhi 110019
 • Časi: Zima od 9.00 do 17.30 in poleti od 9.00 do 19.00. Ponedeljki so zaprti.
 • Koda oblačenja: Brez kodeksa oblačenja kot takega.
 • Pribl. Trajanje obiska: 1 – 1: 30 ur
 • Kako doseči: Najbližja podzemna postaja: Kalkaji Mandir
 • Spletno mesto templja: http://www.bahaihouseofworship.in/
 • Najboljši čas za obisk: Med zimami, da bi se izognili žgoči vročini v Delhiju.
 • Druge zanimivosti: Avditoriji prikazujejo filme o verskih in bahaijskih verah. Tu se odvijajo tudi koncerti. Lahko raziščete živahno pokrajino Nehru ali obiščete bližnji tempelj ISKON.

7. Tempelj Mansa Devi v Haridwarju v Uttarakhandu:

templji v severni Indiji

Tempelj Mansa Devi se nahaja na vrhu Bilwa Parvata na hribih Sivalik v svetem mestu Haridwar v Uttarakhandu. Je eno od petih romarskih poti v Haridwarju. Tempelj je sveto bivališče Manasa in je Siddh Peetha, ki označuje bogoslužne kraje, kjer se želje izpolnijo. Severnoindijski tempelj ponuja čudovit razgled na reko Ganges. Tempelj je najbolj obiskan v času Navratre in Kumbh Mele. Sprva je prišel do templja le možnost, da se po stopnicah popeljemo vse navzgor. Pred kratkim pa je bila vzpostavljena žičnica, ki je obiskovalce pripeljala sem in tja iz templja. Žičnica je plačljiva, vendar drsenje po gozdovih in gorah te čiste lokacije osupljivo za um in dušo. Zakaj Manasa? Tempelj naj bi bil prisoten zaradi razmišljanja in uma modreca Kashyapa, zato se imenuje tako.

 • Naslov: Haridwar, Uttarakhand 249401
 • Časi: 8.00 – 17.00.
 • Koda oblačenja: Predlagana so spoštljiva oblačila.
 • Pribl. Trajanje obiska: 2 uri
 • Kako doseči: Najbližje letališče je Dehradun (približno 50 km) in od tam so zlahka dostopne kabine. Če se vozite z vlakom, se spustite na postajo Haridwar le 2 km od templja. Neposredni avtobusi so na voljo tudi iz Delhija itd. Ko ste v regiji, se lahko z žičnico odpeljete do templja.
 • Spletno mesto templja: https://haridwar.nic.in/
 • Najboljši čas za obisk: Navaratri je največji festival tukaj in čas Kumbha Mela Haridwar je seveda doživetje življenja.
 • Druge zanimivosti: Turisti menijo, da je to ugodno za izpolnitev njihovih želja. Lahko zavežete nit, ki označuje željo, in jo odvežete pozneje, ko se izpolni. Raziščite sveto mesto Haridwar peš, kjer ponujajo ne le najboljše templje, ampak tudi ulično hrano, ki brska po ustnicah. V bližini je tudi tempelj Maya Devi.

8. Tempelj Sthaneshwar Mahadeva v Thanesarju, Haryana:

templji v severni Indiji

Ta je izjemno pomemben zaradi svoje starodavne legendarne povezanosti s hindujsko kulturo in mitologijo. Pravzaprav je star približno 5000 let! Legenda pravi, da je tu bog Brahma prvi postavil Shiv Lingam. Tako je rečeno, da so Shivo dejansko prvi častili na tem svetem mestu. To je tudi tempelj, kjer so Pandave skupaj s Krišno po zmagi v bitki pri Mahabharati molili k Gospodu Šivi. Tako bogati zgodovino severnoindijskih templjev in jo dviga na drugo raven. Nahaja se v svetem mestu Thanesar v okrožju Kurukshetra v mestu Haryana. Po ljudskem prepričanju so vode rezervoarja, ki meji na tempelj, svete. Tempelj Sthaneswar je bivališče gospoda Šive.

 • Naslov: Kolonija Kuber, Thanesar, Haryana 136118
 • Časi: 6.00 – 20.00.
 • Koda oblačenja: Nobenega kodeksa oblačenja kot takega, vendar predlagajo konzervativna oblačila.
 • Pribl. Trajanje obiska: 2-3 ure
 • Kako doseči: Najbližje letališče je Delhi (160 km) in Chandigarh (90 km). Najbližja letališča sta Delhi (160 km) in Chandigarh (90 km). Taxi, avtobus in vlak so na voljo Kurukshetri iz Delhija & Chandigarh. Če se vozite z vlakom, je križišče Kurukshetra oddaljeno le 3,5 km od templja. Uporabljate lahko tudi osebne avtomobile, avtobuse ali taksije, če prihajate po cesti iz drugih delov UP.
 • Spletno mesto templja: N/A
 • Najboljši čas za obisk: Shivratri se tukaj praznuje z največjo vnemo
 • Druge zanimivosti: Svetlobna in zvočna predstava templja je dodatna atrakcija. Tudi okoliške vode (tempeljski rezervoar) veljajo za izjemno ugodne za potopitev.

9. Tempelj Badrinath v Badrinathu, Uttarakhand:

templji v severni Indiji

Tempelj Badrinath Uttarakhand je eden od štirih Char Dhamov. Tempelj je posvečen Gospodu Višnuju, ki ga častijo kot Badrinath. Nahaja se ob bregovih reke Alakananda in je eno najbolj obiskanih romarskih središč Indije. Črni kamniti kip Višnuja je visok 3,3 m in velja za enega od osmih swayamvyaktakshetra. Najvidnejši festival, ki ga tukaj praznujejo, je Mata MurtiKa Mela. Tempelj je odprt le 6 mesecev vsako leto (april-november). Zaradi svoje himalajske lege ekstremne vremenske razmere v drugih mesecih ne dovoljujejo, da bi ves čas deloval. Tempelj je navsezadnje na nadmorski višini 3133 m. Zabeleženo je, da ima eden največjih obiskov med drugimi romarskimi kraji.

 • Naslov: Cesta Badri – Mata Murti, Badrinath, Uttarakhand 246422
 • Časi: 7:30 – 13:00 in 16:00 – 21:00
 • Koda oblačenja: Zimska oblačila in udobni čevlji bi bili idealni.
 • Pribl. Trajanje obiska: 3 ure – pol dneva
 • Kako doseči: avtobusi se lahko pripeljejo do najbližjega stojišča (Narayan Palace Road) 1 km stran. Mnogi ljudje najamejo tudi zasebne avtomobile, da pridejo do templja. Za iste so na voljo tudi taksiji, vendar enkrat v mestu poskusite raziskati njegovo lepoto s sprehodom. Tu lahko pridete tudi s helikopterjem iz Dehraduna.
 • Spletno mesto templja: http://uttaranchaltourism.org/
 • Najboljši čas za obisk: Mata Murti Ka Mela čas.
 • Druge zanimivosti: se potopite v Tapt Kund in. Pustolovski narkomani se lahko odpravijo na slikovit pohod do osnovnih bazenov v gorah Neelkanth, Satopanth in Charanpaduka.

Napišite nam poročila o tem, kako zelo ste radi potovali po zgoraj opisanih templjih in o svojih izkušnjah v Severni Indiji na splošno. Upam, da vam bo ta seznam pomagal pri načrtovanju vašega prihodnjega romanja in z veseljem bomo prejeli povratne informacije o istem. Vesela potovanja in naj božansko vedno z vami.