Ali menite, da ima stres pomembno vlogo pri nastajanju trebušne maščobe? Vem, da je težko sprejeti to dejstvo, vendar je res. Med številnimi izdelki za hujšanje, ki so danes na voljo in ki ponujajo ločitev za zmanjšanje telesne maščobe vse in vse, so izdelki, ki navajajo, da preprečujejo drugače prevračanje izgube teže z zaviranjem kortizola. Najprej morate vedeti o kortizolu.

Lahko stres povzroči trebušno maščobo?

Zato danes v tem članku razpravljamo o razmerju stresa in trebušne maščobe.

Lahko stres povzroči trebušno maščobo

Opredelitev kortizola:

Kortizol ni nič drugega kot steroidni hormon, s katerim izloča nadledvična žleza kot odgovor na stres. Razvrščen je kot glukokortikoid, ki je hormon, ki zvišuje raven sladkorja v krvi. Ko se sooči z izjemno stresno, sicer celo resno situacijo, telo ustvari kortizol, ki sistem pripravi na odziv z bojem ali odzivom na beg, odvisno od življenjske nevarnosti.

Kortizol, ki igra vlogo v boju ali begu, odgovarja na fiziološko zanko, ki vaše telo pripravlja na boj ob nevarnosti, ki sicer vodi v življenje. Takoj, ko je kortizol predolgo predolg, lahko poveča količino maščobe, ki jo zaužijete v trebuhu, imenovano tudi visceralna maščoba. Ker se kortizol povečuje zaradi stresa, morate prehrano združiti z obvladovanjem stresa, da zmanjšate odvečno težo kortizola.

Po drugi strani se lahko vrsta stresa razlikuje, poleg tega pa vse stresne situacije ne potrebujejo zvišane ravni sladkorja v krvi. Telesni, čustveni ali drugače duševni stres ali pa celo stres na telesu zaradi stroge vadbe, sicer lahko zelo nizkokalorična prehrana aktivira izločanje kortizola. Zaradi tega, ker je trenutno življenje nagnjeno k temu, da bi zaradi pitja stabilnega stresa sprožilo streljanje, zaradi delovnega roka, ki bi skoraj zamudil prometne nesreče, ni redkost, da bi raven kortizola ostala nenormalno visoka. Telo sploh ne dobi verjetnosti, da bi se sprostilo s sprostitvenim odzivom pozneje, ko je stresni dogodek minil, saj takoj za tem pride še en stresni dogodek.

Odnos kortizola in telesne teže?

1. Te dolgotrajne povišane ravni kortizola lahko vodijo do različnih neželenih stranskih učinkov, skupaj z:

  • Razlika v krvnem sladkorju
  • Izboljšana trebušna maščoba
  • Vrhunski krvni tlak
  • Zmanjšan imunski odziv

2. Kortizol vžge telo, da porabi dodatno maščobo, pri tem pa pridobi dodatno energijo, ki jo je mogoče pobegniti pred nevarnostjo, ki v bitki sicer povzroči odziv leta na prvem mestu.

3. Stres nekoč zdravo periferno maščobo spremeni v škodljivo visceralno maščobo (maščobo v trebuhu, ki obdaja vaše organe), ki poveča oteklino in boj proti insulinu v telesu. Ta trebušna maščoba nato vodi v več kortizola, saj ima večjo koncentracijo encima, ki pretvori nepremični kortizon v močan kortizol.

4. Številni ljudje še vedno odgovarjajo na stres v zvezi s proizvodnjo kortizola z večjim vnosom in porabo hrane z več ogljikovimi hidrati. To vodi v povečanje telesne teže, razen kortizola samega ni razlog. Poleg tega študije, ki kažejo, da so pomembne ravni kortizola povezane z višjimi nivoji trebušne maščobe, niso ponudile nobenega dokaza, ki bi oporekal ideji, da bi zadrževanje kortizola pomagalo telesu odstraniti to maščobo.

5. Kratek stik napetostne reakcije je lahko tako preprost, kot da vsak dan ujameš čas za sprostitev. Pustite, da se telo med jogo, meditacijo in beleženjem premika v popolnoma mirno stanje, sicer bodo dodatne tehnike zmanjšale stres, zmanjšale proizvodnjo kortizola ter se dolgoročno znebile porabe, povezane s stresom, in krutega kroga, ki vodi v povečanje mase.

Torej, da bi dobili raven trebuh, se izogibajte stresu z izboljšanjem načina življenja s prehrano in vajami.