Nosečnost je čudovit čas za žensko in družino. Toda v resnici je, ko enkrat rodiš svojega lepega in zdravega otroka, ostaneš mlahav trebuh. Čeprav je izguba maščobe s področja trebuha zahtevna, lahko s pravilno prehrano in ustreznimi vajami zmanjšate trebušno maščobo po porodu, ne da bi to negativno vplivalo na vaše zdravje. Ta članek vsebuje nasvete in dejavnosti, ki jih lahko upoštevate za zmanjšanje trebušne maščobe po porodu.

Kako zmanjšati trebuh po porodu

Vzroki za trebušno maščobo:

Tu je nekaj razlogov, zakaj se okoli trebuha pojavlja mehurček. Poglejmo si:

1. Hormoni:

Regulacija hormonov je ključnega pomena za ohranjanje zdravega telesa. Imajo bistveno vlogo pri negovanju vašega otroka med nosečnostjo in vam pomagajo okrevati po rojstnem procesu. Presežna proizvodnja estrogena med nosečnostjo povzroči mlahav trebuh in včasih tudi stegna. Čeprav lahko pomanjkanje elastičnosti v predelu trebuha povzroči tudi debel trebuh.

2. Nosečnost:

Nosečnost prinaša veliko telesnih in čustvenih sprememb v naše telo. Maternica se v 9 mesecih dovolj razširi, da lahko sprejme otroka. Maščobe se nabirajo tudi v predelu trebuha zaradi vnosa ogljikovih hidratov, ki otroku pomagajo pri uspehu.

3. Stres:

Stres je danes pomemben dejavnik kopičenja maščob v našem telesu. Novopečena mama je pod velikim pritiskom, da izpolni vse potrebe novorojenčka, kar ima za posledico ohlapen trebušček. V takšnih situacijah vaše telo proizvaja kortizol za boj proti stresu, prekomerna proizvodnja kortizola pa povzroči nastanek maščobe okoli želodca.

Kako zmanjšati trebušno maščobo žensk po porodu:

1. Prehrana z veliko vlakninami in beljakovinami:

Ko se odločite, da boste odstranili odvečne kilograme, je sprememba v vaši prehrani za zmanjšanje trebušne maščobe po porodu zdrav način za naprej. Ohranjanje pravilne prebave je jedro zdravega telesa, kar lahko dosežemo z uživanjem topnih vlaknin. Drug način, da telesu zagotovite prehrano, ne da bi dodali odvečne kilograme, je uživanje jajc, rib, mlečnih izdelkov in pustega mesa, ki so visoki viri beljakovin. Tako vlaknine kot beljakovine zmanjšujejo vnos kalorij in pospešujejo presnovo telesa.

2. Pijte več vode:

Voda ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravega telesa tako med nosečnostjo kot po njej. Ohranjanje hidracije je bistveno in eden od preprostih načinov za zmanjšanje trebušne maščobe po porodu. Zapomniti si morate le, če je urin rumen, to pomeni, da morate piti več vode, in če je barva urina jasna, potem je vse v redu. Bodite pozorni na preglednost urina.

3. Majhni in pogosti obroki:

Ohranjanje pravilnega časa in količine, ki jo zaužijete, igra ključno vlogo pri zmanjševanju trebušne maščobe po nosečnosti. Namesto da bi jedli tri velike obroke na dan, bi morali v rednih presledkih vzeti pet do šest obrokov. Mnoge ženske svoje obroke usklajujejo glede na urnik hranjenja svojega otroka. Hranjenje med hranjenjem prihrani čas in nahrani tudi vašega otroka.

3. Zgodnja večerja:

Prav tako je pomembno, da za obroke upoštevate pravi čas, še posebej za večerjo. Karkoli jeste, mora biti med večerjo in časom, ko greste spat, dve urni razmik. Če imate lakoto, lahko jeste vmes. Zgodnja večerja pomaga telesu, da dobro prebavi hrano, s čimer zagotavlja hrano, ki jo potrebuje. Pomaga tudi pri izgorevanju trebušne maščobe po porodu z uporabo vseh kalorij.

4. Izogibajte se uživanju živil zunaj:

Ena od stvari, ki vplivajo na zdravje katere koli osebe, je uživanje predelane hrane. Vsa ta živila, kupljena od zunaj, vsebujejo veliko sladkorja, soli in kalorij, ki v telesu nabirajo maščobe. Včasih hrana, ki je na voljo, vsebuje kemikalije ali dodatke, ki morda niso dobri za otroka, še posebej, če dojite. Če želite po porodu izgubiti trebušno maščobo, je to zdrava pot z vključitvijo zelenjave, kompleksnih ogljikovih hidratov, beljakovin in sadja.

5. Omejevanje sladkorja, soli in ogljikovih hidratov:

Paziti morate, kaj jeste, še posebej, če želite po porodu zmanjšati trebušno maščobo. Čeprav rafinirani ogljikovi hidrati in hrana z veliko sladkorja zagotavljajo energijo, ki jo potrebujete, vse, kar imajo, so prazne kalorije, ki nimajo hranil. Številne instant pijače, piškotki in pecivo, ki so na voljo na trgu, so tudi polne sladkorja in ogljikovih hidratov, ki povzročajo zdravstvene težave, kot so sladkorna bolezen, težave s srcem itd..

6. Dojenje:

Dojenje je povsem naravna in vrhunska rešitev za odstranjevanje trebušne maščobe po porodu, ne glede na to, ali ste rodili naravno ali s carskim rezom. Vaše telo porabi odvečno maščobo v telesu kot odgovor na dojenje vašega otroka, kar povzroči proizvodnjo mleka. Celoten postopek pomaga zmanjšati trebuh. Če vas zdravstveno stanje ne zadržuje, zdravniki priporočajo, da dojenčka dojite vsaj šest mesecev. (1)

Vaja za zmanjšanje želodca po porodu:

1. Plošča podlakti:

To je del joga asane, ki ga lahko izvajate v udobju svojega doma. Mišice v bokih, stegnih, trebušnih mišicah in poševnikih so med tem raztezanjem usmerjene, kar pomaga zmanjšati trebuh po porodu.

Kako to storiti:

 • Postavite svoje telo v položaj za desko.
 • Držite boke navzgor in trebušne mišice tesne.
 • Poskusite ohraniti položaj 30 do 50 sekund.
 • Kolena naj bodo ravna in se ne dotikajo tal.
 • Počasi upognite kolena in počivajte 30 sekund.
 • Ta postopek ponovite 4 do 5 -krat.

2. Obratno krčenje:

Obratno krčenje je ena od vmesnih vaj, ki jih lahko poskusite, kjer so prečne trebušne votline najgloblje prizadete mišice, ki pomagajo zmanjšati trebušno maščobo po porodu.

Kako to storiti:

 • Pojdite v spalni položaj, roke ob straneh in kolena naravnost.
 • Dlani naj bodo obrnjeni navzdol in počasi dvignite noge, upognite kolena.
 • Zdaj dvignite noge in dvignite bok in stopala proti stropu.
 • Poskusite ostati v tem položaju 20 do 30 sekund in nato počasi pripeljite noge na počivališče.

3. Škarjasti udarci:

Med izvajanjem škarjastih udarcev so usmerjene osrednje mišice. To je vaja za izgubo trebušne maščobe po porodu, ki jo morate vključiti v vadbo. Ta odsek lahko izvajate dva do trikrat na teden.

Kako to storiti:

 • Pojdite v spalni položaj, roke na strani in dlani naj bodo obrnjene navzdol.
 • Med vajo naj bo medenica prilepljena na tla.
 • Počasi dvignite desno nogo, s katero se začne škarjasto gibanje.
 • Noge lahko dvignete tudi 10 do 15 -krat.
 • Postopek ponovite 2 do 3 krat.

4. Kolesarjenje:

Kolesarjenje je preprost in zabaven način za izgubo trebušne maščobe po porodu. Pomaga zmanjšati količino trebušne maščobe z izgorevanjem vseh dodatnih kalorij v telesu. Za razliko od drugih vaj vam kolesarjenje daje priložnost, da greste ven iz hiše in se odpeljete na svež zrak.

5. Hoja:

Hoja je eden od preprostih, a učinkovitih načinov za ohranjanje kondicije. Čudeži, ki jih bo hiter sprehod naredil vašemu telesu, so nesporni. Začetek z lahkim sprehodom bo pomagal in počasi lahko povečate hitrost, kar bo pomagalo zmanjšati trebuh po porodu. Svojega otroka lahko peljete tudi v vozičku na večerni sprehod; dodatna teža daje telesu tako potreben pritisk.

6. Aerobika:

Aerobika je še en najboljši način za zmanjšanje trebušne maščobe po porodu. Stabilno presnovo lahko dosežete s kurjenjem kalorij s pomočjo doslednih aerobnih vadb. Lahko se z vadbo in z aerobiko vsaj trikrat na teden izognete.

Ali pasovi po nosečnosti pomagajo zmanjšati trebušno maščobo po porodu?

Novopečene matere vidno poskušajo po porodu zmanjšati trebuh s pasovi, ki jih opazno imenujemo pasovi po nosečnosti ali porodni pasovi. Ti pasovi pomagajo ustvariti ovitek okoli trebušnih mišic in organov, ki jih bodo postavili na svoje mesto. Mnogi zdravniki predlagajo, da počakate nekaj dni, preden lahko uporabite te pasove za žensko, ki je rodila svojega otroka po naravni poti-vsaj šest do osem tednov čakalne dobe za ženske, rojene s carskim rezom, saj rana s carskim rezom potrebuje čas za celjenje.

Z lepim otrokom v rokah, končanim z nosečnostjo, veliko žensk po porodu ostane z ohlapnim trebuščkom. Podrobnosti o spremembah, ki jih lahko vnesete v svojo prehrano, skupaj z redno vadbo vam bodo pomagale, da se v kratkem času vrnete v formo. Sledite tem preprostim nasvetom in učinkovito zmanjšajte trebušno maščobo po porodu.

Zavrnitev odgovornosti: Ta članek vam ponuja nekaj hitrih in enostavnih načinov za zmanjšanje trebuha po porodu, vendar ni nadomestek za strokovni nasvet. Tu omenjena mnenja so zgolj predlogi in bolje je, da se pred začetkom česa novega pogovorite s svojim zdravnikom.

Pogosto zastavljena vprašanja:

1. Koliko časa traja, da se po dostavi vrnete v obliko?

Odg. Devet mesecev nenehne vzgoje traja, da dojenček raste in je zdrav. Izgube vse maščobe ni mogoče doseči v hipu, traja nekaj časa in potrpljenja. Z ustrezno prehrano in redno vadbo lahko po porodu zmanjšate trebušno maščobo in se hitro vrnete v formo.

2. Katere previdnostne ukrepe morate upoštevati pri izgubi maščobe iz slastnega okusa po porodu?

Odg. Najprej se morate posvetovati z zdravnikom, preden začnete z novo dieto ali vadbo. Tudi pri preprostih vajah se prepričajte, da se ne preobremenjujete in pijete veliko vode skupaj z dovolj počitka. Če želite po porodu zmanjšati trebušno maščobo, obstaja veliko možnosti, ki so lahko učinkovite le, če upoštevate tudi samooskrbo.

3. Kako obdržati porabo kalorij?

Odg. Kalorije so bistvene, zlasti po porodu, saj vaše telo pripravlja hrano za drugega človeka. Toda z ustreznim vzdrževanjem kalorij in njihovim štetjem boste lažje izpolnili potrebo, ne da bi telesu dodali dodatno maščobo. Na voljo je veliko aplikacij, ki vam pomagajo pri štetju vnosa kalorij za zmanjšanje trebušne maščobe po porodu.