Ni lepšega zadovoljnega občutka kot pridelovanje lastne hrane! Se strinjate ali ne? Izkušnja sveže zelenjave, zelišč, listnate zelenjave in celo sadja z našega vrta je odlična izkušnja in uživanje v obrokih od kmetije do mize. Vendar se nekaterim zdi ta ideja velika in obupajo, še preden začnejo! Resnica je, da je kuhinjske vrtove zelo enostavno zagnati in ne zahtevajo predhodnih izkušenj.

V tem članku vam bomo dali nekaj koristnih spoznanj o postavitvi kuhinjskega vrta doma z minimalnimi napori in izdatki.

Kaj je kuhinjsko vrtnarjenje?:

Tradicionalni kuhinjski vrt je ekskluziven prostor, običajno na dvorišču ali ob kuhinji, kjer lahko uživate v stalni zalogi zelenjave, sadja in zelišč. V urbanih območjih, kjer je vsak centimeter prostora dragocen, so kuhinjski vrtovi postavljeni na terasi, strehi in balkonih z lonci in vrečami za gojenje. Večina sort pridelkov lahko uspeva na teh vrtovih s pravo mešanico lončnic, zemljo in vremenskimi razmerami.

Ideje za kuhinjski vrt za začetnike

6 neverjetnih nasvetov za zagon kuhinjskega vrta za začetnike:

Zamisel o drobnem semenu, ki zraste v rastlino in vam daje okusne pridelke, vas lahko navduši. Vendar pa celoten postopek vključuje veliko nege in pozornosti od vas. Obstajajo osnovni vidiki, ki jih morate obravnavati, preden pričakujete odbijač z vašega kuhinjskega vrta:

1. Pravilna sončna svetloba:

Določite pravo mesto v svoji hiši za začetek vrtnega vrta. Mesto mora prejeti dobro količino sončne svetlobe vsaj 4-5 ur. Delna senca lahko deluje za nekatere rastline, vendar ne za vse! Za postavitev loncev lahko uporabite strehe, balkonski prostor ali dobro osvetljena okna. Če imate prostorske stiske, poskusite z navpičnim vrtnarjenjem, da raste več na manj prostora.

2. Posode in posode za rastline:

Različne vrste zelenjadnic za dobro rast potrebujejo različne posode. Koreninska zelenjava, na primer korenje, na primer potrebuje globoke lončke, zelišča pa lahko rastejo tudi v plitvih kopelih. Vedno je dobro kupiti lončke nekoliko večje velikosti, da se izognete gnečenju korenin. Lahko razmislite o plastičnih lončkih ali vrečah za gojenje, saj dobro zadržujejo vlago. Poskrbite, da bo na dnu lonca dovolj drenažnih kanalov.

3. Tla in kompost:

Kakovost tal igra ključno vlogo pri določanju kakovosti vaših pridelkov. Redna vrtna tla izpolnjujejo prehranske potrebe rastlinskih rastlin in jih je treba kombinirati z bogato organsko snovjo, kot je kompost. Prav tako dodajanje kokopeata, rečnega peska ali gramoza v tla omogoča boljše zračenje korenin. Odstotek zemlje do drugih elementov je odvisen od vrste rastline, ki jo boste izbrali.

4. Semena:

Mnogi vrtnarji se pritožujejo, da njihova zelenjavna semena ne kalijo ali rastejo po pričakovani stopnji. To je posledica slabe kakovosti uporabljenih semen! Vedno morate kupiti certificirano, čisto sorto semen, da dobite boljšo kalitev in večji pridelek. Odprta oprašena semena dediščine so tudi idealna za lokalne pridelke, pridelek pa ima boljši okus kot hibridni. Če ne želite porabiti dodatnega denarja za nakup semen, prihranite nekaj od zelenjave, kupljene v trgovini. Lahko jih sušite nekaj dni, preden jih ponovno posejete.

5. Zalivanje:

Večina zelenjadnic zaradi presežka ali premajhnega zalivanja zaostaja v rasti. Imajo plitke koreninske sisteme in zahtevajo redno zalivanje, vendar ne prenesejo poplav. Najboljši čas za zalivanje je zjutraj in zvečer. Tem rastlinam lahko v vročih poletjih med zalivalnim ciklusom dodate dodatno brizganje vode.

6. Škodljivci in okužbe:

Glavni izziv na kuhinjskem vrtu je spopadanje s škodljivci in glivicami! Insekti, kot so polži, gosenice, listne uši in molji, napadajo vaše rastline in upočasnjujejo njihovo rast. Organski pesticid, kot je neem olje, je najboljši način, da se ga znebite, ne da bi v tla ali rastlino vnesli kemikalije. Odstranite tudi okužene liste ali brsti, da preprečite širjenje problema na druge rastline.

5 zelenjav, ki jih je enostavno gojiti na kuhinjskem vrtu:

Če niste izkušen vrtnar, je idealno, da začnete z zelenjavo, ki zlahka raste v večini pogojev. Te rastline ne potrebujejo posebne nege, usposabljanja ali tehnik. Vse, kar potrebujejo, je dobra priprava tal in izpostavljenost sončni svetlobi z rednim zalivanjem!

Tu je seznam 5 najboljših vrtnin za začetnike:

1. Paradižnik:

Rastejo zelo hitro in dajo dober pridelek v samo 50-60 dneh. Semena samo poseješ v nekaj tal, jih zaliješ in opazuješ, kako rastejo!

2. Redkev:

Gojenje redkvice je lahko zelo zabaven projekt za otroke. Imajo čas žetve 30-35 dni, zato so idealni za tiste, ki iščejo hitre rezultate. Sadike ne potrebujejo presaditve in dobro uspevajo v globokih posodah z ohlapno zemljo.

3. špinača:

Špinača je hitro rastoč pridelek za vrtove. Dobro uspeva na polni in delni sončni svetlobi. Uporabite lahko široke posode s plitvo podlago in ohlapno drenažno zemljo. Čas žetve je 35-40 dni.

4. Zeleni grah:

Pridobite dostop do neomejene zaloge zelenega graha tako, da ta semena posejete na svojem vrtu. Rastlina ima plezalna stebla, ki za njihovo podporo potrebujejo rešetko. Stroki se razvijejo po fazi cvetenja, čas nabiranja je 60-70 dni.

5. Jajčevec:

Jajčevec ali brinjal hitro raste v toplem podnebju in je na voljo v različnih sortah. Idealne so za gojenje v običajnih lončkih, čas žetve pa je 65-80 dni.

10 najboljših zelišč za gojenje na vašem kuhinjskem vrtu:

Če dodate malo svežih zelišč, lahko okus vaše jedi povzdignete na povsem novo raven. Te drobne rastline rastejo v majhnih posodah z delno izpostavljenostjo soncu. Tu je seznam zelišč, ki jih lahko brez težav gojite na svojem vrtnem vrtu:

  • Timijan
  • Bazilika
  • Rožmarin
  • Koriander
  • Origano
  • Peteršilj
  • Drobnjak
  • žajbelj
  • Kovnica
  • Pehtran

Se že ne počutite korak bližje svojemu kuhinjskemu vrtu? Preden skočite v zamisel, naredite analizo razpoložljivega prostora, vremenskih razmer in oskrbe z vodo. Kupite nekaj kakovostnih loncev, mešanice lončnic in certificiranih semen, da začnete svojo novo fazo mestnega kmeta!

Pogosta vprašanja:

1. Koliko prostora potrebujem za ustanovitev Kuhinjskega vrta?

Odgovor: V idealnem primeru ne potrebujete veliko prostora za zagon kuhinjskega vrta. Z urbanizacijo se je pojem kuhinjskega vrta zelo spremenil. Danes lahko zelenjavne vrtove postavite tudi na majhne balkone ali na verando hiše. Vse, kar potrebujete, je dobro osvetljeno, zračno mesto za 10-15 10-15 loncev naenkrat (odvisno od števila rastlin).

2. Ali lahko pridelam dovolj pridelka s svojega vrtnega vrta, da nahranim družino?

Odgovor: Odvisno od tega, kako velik vrt nameščate. Če lahko prihranite 100-150 kvadratnih metrov prostora za shranjevanje veliko rastlin, potem boste imeli dovolj pridelka. Na majhnih območjih lahko gojite eno ali dve sorti, kot so jajčevci, paradižnik ali zeleni čili, ki zadostujejo za 1-2 osebi.

3. Katera so najboljša gnojila za vrt?

Odgovor: Gnojila odpravljajo prehranske pomanjkljivosti v tleh, da jim pomagajo dobro rasti. Odvisno od tega, kaj primanjkuje tal, lahko izberete različna razmerja dušika, kalija in fosforja v gnojilih. Pomanjkanje magnezija lahko odpravimo tudi z Epsom soljo. Zato naredite preskus tal ali preverite simptome v vaši rastlini, da ji daste pravo gnojilo.