Katmandu je glavno mesto Nepala, mesto je 1336 metrov nadmorske višine v dolini in pokriva površino približno 218 kvadratnih kilometrov. V okolici ima zelene gore s snežnimi vrhovi. Dolina je razdeljena na tri okrožja in držijo sedem mest svetovne dediščine, kot jih je razglasil UNESCO. Tukaj imamo nekaj znanih krajev za obisk v Katmanduju s slikami.

Turistična mesta Katmanduja:

Durbarjev trg:

durbar-square_kathmandu-tourist-places

Trg Durbar v Katmanduju je sedež kraljevih članov, saj so tu nekdaj kronali nepalski kralji. Kraj spremljajo stari templji, ki poudarjajo kulturno in versko življenje prebivalcev. Je eno od svetovne dediščine. Nekatere turistične točke tukaj so tempelj Taleju, Gaddi Baithak, kip nakupovalnega središča King Pratap, Veliki boben, Kasthmandap, tempelj Jagannath itd..

Singha Durbar:

singha-durbar_kathmandu-tourist-places

Singha Durbar je velika palača, zgrajena v neoklasičnem slogu v 19. stoletju. Nekoč je bila leta 1904 zasebna rezidenca premierjev Rane in je bila najrazkošnejša azijska palača do leta 1973, ko je bila prestavljena na sekretariat vlade njegovega veličanstva v Nepalu.

Tempelj Pashupatinath:

pashupatinath-temple_kathmandu-tourist-places

Tempelj Pashupatinath je sveto mesto, posvečeno Gospodu Šivi. Ima dvostopenjsko zlato streho in srebrna vrata, zaradi česar je eno najsvetejših svetišč hindujcev. V notranjosti templja so dovoljeni samo hindujci, ostali obiskovalci si lahko ogledajo prostore templja z vzhodnega brega reke Bagmati. Tudi ta je na Unescovem seznamu svetovne dediščine.

Stupa Swayambhunath:

swayambhunath-stupa_kathmandu-tourist-places

Stupa Swayambhunath je ena najbolj znanih budističnih samostanov v Nepalu. Znano je, da je star 2000 let in ima štiri strani naslikane z očmi, ki vidijo Gospoda Budo. Odlikuje ga odličen razgled, saj se nahaja na griču, ki je približno 77 m od morske gladine. Je najstarejša stupa in jo je UNESCO uvrstil na seznam svetovne dediščine.

Trg Patan Durbar:

patan-durbar-square_kathmandu-tourist-places

Trg Patan Durbar je sredi mesta in vse leto privablja veliko turistov. Kraj je poln templjev, svetišč in palač iz antičnih časov in je bil znan po svoji arhitekturi. Durbar je sestavljen iz treh glavnih čokolad, Mul Chowk, Sundari Chowl in Kesar Narayan Chowk. Uvrščen je na Unescov seznam spomenikov svetovne dediščine.

Tempelj Krišna:

krishna-temple_kathmandu-tourist-places

Tempelj Krišna ima vodilni položaj gospoda Krišne v palačnem kompleksu Patan. Znano je, da je prvi primerek arhitekture Shikhara v Nepalu. Je edini tempelj z 21 stolpiči in je v celoti izdelan iz kamna.

Zlata vrata:

the-golden-gate_kathmandu-tourist-places

Zlata vrata so vhod na glavno dvorišče palače, za katero je znano, da ima 55 oken. Izdelal ga je kralj Malla, vrata pa so najlepša in bogato izrezljana arhitektura in so edinstveno mesto na celem svetu. Vrata so okrasila božanstva in pošasti. Je eno izmed znanih turističnih krajev v Katmanduju.

Safari park Gokarna:

gokarna-safari-park_kathmandu-tourist-places

Gokarna Safari Park je kraljevo svetišče za igre, ki bi zanimalo vse ljubitelje živali. Naseljuje številne divje živali, med katerimi je pikčasti jelen eden najbolj znanih. Svetišče je mogoče videti jahati na hrbtu slonov.

Narodni muzej:

national-museum_kathmandu-tourist-places

Narodni muzej ima ogromno zbirko orožja, artefaktov od antičnega do sodobnega Nepala. Arheološki prikazi zgodovine so hvalevredni. Muzej je za turiste zaprt samo ob torkih. to je eno najboljših turističnih krajev v Katmanduju.

Chabahil:

chabahil_kathmandu-turistična mesta

Chabahil je stupa, za katero je arheološko znano, da jo je zgradila Charumati, hči indijskega cesarja Ashoke v 3. stoletju pred našim štetjem. Stupa ima v okolici starodavne kipe.

Upam, da so vam všeč ti turistični kraji v Katmanduju, zato nikoli ne zamudite teh neverjetnih krajev. Spodaj pustite svoj komentar.