Piščanec je udomačena ptica, ki se goji zaradi jajc in mesa. Je podvrsta rdeče džungle. Prebivalstvo je najbolj priljubljeno pri piščancu, nekateri pa imajo perutnino, ki je množična reja in udomačitev piščanca. Moški piščanec se imenuje petelin, samica pa kokoš. Pri uživanju mesa se uporabljajo moški in ženski. Jajca pa nosi kokoš.

Toda ali ste vedeli, da sta si človek in piščanec v določenem pogledu podobna? Izkazalo se je, da ima približno 60% genov piščanca človeškega sorodnika. Celična struktura in način delovanja celice sta bila precej podobna človeški. Piščanci se, tako kot ljudje, ponavadi primerjajo z drugimi v svoji “skupini”, kar pomeni, da sebe vidijo kot ločeno identiteto od drugih. Druga presenetljiva podobnost je, kako piščanci odstopajo od tradicionalnih načinov do novih načinov reševanja problema. Poleg tega je odrasla ženska pokazala lastnosti empatije in zmožnosti deliti čustveno stanje drugega. To očitno kaže na to, kako imajo nekatere lastnosti z nami, ljudmi.

Najboljše pasme piščancev, ki odlagajo jajca

Tu je še nekaj presenetljivih dejstev, o katerih verjetno niste vedeli.

  1. Poznajo svojega ‘šefa’. Zdi se, da sledijo hierarhiji, kjer imajo ključavnice. To pomeni, da vsak od njih pozna svoje mesto na tej hierarhični lestvici.
  2. Druge vrste lahko razlikujejo po obrazu, vsaj 100 jih je. In mislil si, da so vsi videti enako!
  3. Piščanci sanjajo tako kot mi. Imajo hitre premike oči ali REM.
  4. Imajo barvno vizijo.
  5. In ja! Tako kot mi, čutijo veliko bolečine. Imajo receptorje za bolečino, skozi katere doživljajo tudi stisko.
  6. Imajo približno 30 vrst vokalizacije za razlikovanje med različnimi vrstami groženj.
  7. Piščančje matere učijo svoje piščance, da kličejo, tudi ko so v maternici. Z dojenčki se pogovarjajo, ko so v njeni maternici.
  8. Barva jajc je določena z barvo ušes! Tisti z rdečimi ušesnimi mečkami bodo nosili rjava jajca, medtem ko bodo tista z belimi ušesnimi jajcami nosila bela jajca!

Torej, če vas je to dovolj presenetilo, je tu nekaj vrst piščanca, s katerimi bi se verjetno morali seznaniti.

1. Bantam piščanec:

Bantam je majhna sorta kokoši. Izgledajo ljubko in ljubko. Če iščete sveža jajca, jih morate udomačiti. Potrebujejo le trden kokošnjak, ki ga lahko pokličejo domov. Obožujejo prašno kopel, kljunanje in prodajanje, zato se morate prepričati le, da imajo dovolj prostora za premikanje. Imajo manjše potrebe po hrani, saj so majhne.

2. Hibridni piščanci:

Tako kot njihovo ime so tudi križanci. Njihovo križanje se je začelo zaradi velikega povpraševanja leta 1950. Križajo jih z dvema ali več čistimi pasmami in celo križanjem po vzreji. Ti so zdravi in ​​fit, ker se krvne linije razlikujejo od svojih staršev. Ko se križajo določeni sevi ptic, so potomci vedno boljši od staršev. So zdravega videza s svetlimi plastmi. So tudi veliko cenejši od katere koli druge pasme.

3. Čista pasma:

To so tradicionalne pasme in bolj drzne kot hibridi. Jajca odložijo v dolgih poletnih dneh. Odlagajo pa manj jajc in pasma I na splošno je draga. Danes so zrasli zaradi svojega videza. Rhode Island rdeča, Sussex, Maran so nekatere čiste pasme piščancev.

4. Orpington:

Z eno besedo, lepi so! So puhasti in prijazni. Na voljo so v različnih barvah, kot so modra, sivka, črno -bela. V enem letu odložijo blizu 200 svetlo rjavih jajc. Njihov zlati odtenek je privlačen in tako zlahka postane plen plenilcev.

5. Plymouth Rock:

So priljubljen piščanec, ki se goji kot kmetijske pasme. So odporni in radi se sprehajajo. So tudi mirni in so v različnih barvah, kot so modra, kolumbijska, jerebičasta, modra ali črna. Znesejo blizu 250 jajc rožnato rjavih jajc na leto.

Različne vrste pasem piščancev v Indiji:

Ali ste vedeli, kakšnega piščanca ste pojedli? No! Ne zmešajte se! V Indiji je na voljo veliko vrst pasem piščancev z najvišjo hranilno vrednostjo. Tukaj je nekaj priljubljenih pasem piščancev v Indiji. Preberite, če želite izvedeti več.

1. Broiler:

Jajca prihajajo iz kokoši, tista, ki so vzrejena posebej za jajca. Toda tisti piščanci, ki se gojijo za meso, se imenujejo brojlerji. So bele barve in so vzrejene posebej za optimalno zdravje in v normalnih velikostih, da bi proizvedle le kakovosten izdelek za potrošnika.

Običajno jih vzgajajo v velikih, odprtih strukturah, imenovanih hiše. Radi se sprehajajo, jedo in se sprehajajo z drugimi piščanci. Barva jajc je odvisna od križa brojlerja. Na primer, piščanec leghorn nese jajčeca bele barve, oljčni jajčec pa olivno zelena jajca.

2. piščanec Asil:

klasični indijski piščanec je ta piščanec, ki se imenuje tudi piščanec Asil. To je starodavna pasma iz Indije in se hrani za okrasne namene. So pa prijazni, ko se držijo stran od drugih tipov. Prav tako so resnično pametni in močni mišičasti in jih priljubljeno najdemo v Andhra Pradesh in Tamil Nadu. Pero je običajno rdeče, črno ali mešanica obojega in je znano kot trdo pero. Njihova jajca so svetlo rjave barve.

3. Kadaknath:

ta je še ena indijska pasma okrožij Jhabua in Dhar v Madhya Pradesh. Zaradi velike količine beljakovin in zelo nizke vsebnosti maščob je zelo povpraševano. Njihova barva kože je črna in nosijo črna jajca. Znani so po temno črnem perju in so naravni gomolji.

4. Busra:

To je srednje velika lahka pernata ptica, ki je običajno budne narave. Barvno se razlikuje po barvah. Kljun je rumen z rdečimi pletenicami. Njihova jajca tehtajo le okoli 28-38 gramov, barva lupine pa je svetlo rjava. Najdemo jih v Suratu in drugih okrožjih Maharaštre.

5. Chittagong:

So eni izmed odličnih hišnih ljubljenčkov med svojimi vrstami. So poslušni in izgledajo lepo. Znesejo okoli 140 jajc na leto. Chittagongi so svetle ali puhaste ali temne barve. Znano je tudi, da postanejo leni. Ta pasma je prišla iz okrožja Chittagong in Comilla v Bangladešu. Imajo posebno obliko glave.

6. Gramapriya:

Ta je piščanec, ki ga je razvil projektni direktorat za perutnino v Hyderabadu. Jajca začne odlagati v približno 175 dneh. Obstajata dve sorti; bela in barvna. Barvna sorta daje manjše število jajc kot bela sorta. So pa privlačni in imajo barvno perje. Proizvajajo majhna rjava jajca in jim plenilci grozijo manj.

7. Giriraja:

Giriraja je razvita v Karnataki. Na leto odleže 130-150 jajc. Vsako to jajce tehta približno 50 gramov. Njihova jajčna barva je rjava. Ugotovljeno je bilo, da kažejo boljšo rast v primerjavi z lokalnimi sortami. So tudi dobri čistilci in se tako prehranjujejo z žuželkami in drugimi zelenicami.

8. Vanaraja:

še ena pasma, ki jo je v Hyderabadu razvil projektni direktorat za perutnino. Gojijo ga na podeželju in ga lahko gojimo na dvorišču. So čistilci in se tako hranijo z žuželkami. Jajca in meso se proizvajajo glede na njihovo hranjenje in prehrano. Imajo večbarvno perje.

Čeprav so si vsi podobni, imajo zagotovo razlike, kar se pokaže šele, ko jih dobro poznate. Razlogi, zakaj se bo ena udomačila razlikovala od namena. Nekaterim je všeč, da rastejo za jajca in meso, drugi pa jih radi gojijo v okrasne namene. Zato upamo, da boste naslednjič, ko boste naročili piščančji kruh, prišli na misel teh zanimivih dejstev!