Nadležno brenčanje in zvok, ki ga slišimo ponoči okoli nas, je nerazložljivo. Toda ali veste, da po vsem svetu obstajajo različne vrste komarjev in vrst in nimajo vsi enakih lastnosti? Mnogi raziskovalci menijo, da obstaja več kot 3000 vrst komarjev. Nekatere najpogostejše vrste komarjev pa nas lahko resno zaskrbijo.

Danes nam sporočite in se naučite vse o vrstah komarjev, ki so najpogostejši po vsem svetu.

Sorte komarjev in značilnosti:

Ali veste, da so komarji med najnevarnejšimi bitji na svetu, ki lahko vsako leto ubijejo vsaj 2-3 milijone ljudi? Ja, tudi mi smo šokirani! Komarji so vsekakor močno ogroženi za svetovno prebivalstvo zaradi smrtonosnih bolezni, ki jih lahko povzročijo. Spadajo v skupino žuželk, imenovanih Diptera. Diptera pomeni dve krili, in kot je opisano, se obe krili v značilnostih komarjev zelo razlikujeta od drugih muh in žuželk.

Komarji imajo luske po telesu in dolge ustne dele, ki pomagajo sesati tekočine iz našega telesa. Medtem ko samci komarjev živijo le približno en teden, lahko samice živijo tudi več mesecev. Odvisno od vrste komarjev so aktivni podnevi in ​​ponoči in prenašajo bolezni od enega človeka do drugega.

Najbolj znane vrste in vrste komarjev na svetu s slikami:

Ali poznate ali ste slišali za te priljubljene glavne vrste komarjev, ki vodijo v smrtonosno prenosljive bolezni? Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) lahko več komarjev povzroči strupene in škodljive prenašalce človeških bolezni, ki sesajo človeško kri. Tukaj samo za vas povzemamo vse o njih. Spoznajmo različne vrste komarjev z imeni danes.

1. Komarji Anopheles:

Komarji Anopheles

Vrste komarjev Anopheles so najbolj znane po prenašanju najpogostejše bolezni – malarije. Ne samo to, nekatere regije so bile priča tudi prenosu filariaze. Znani so kot močvirni komarji, v njih pa je okoli 460 vrst. Najdemo jih predvsem v bližini mest, kjer se voda zamaši, na primer v deževnih bazenih in ribnikih. Ti komarji lahko odrasli postanejo jajčeca v dveh tednih, njihova življenjska doba pa je približno dva tedna. Vendar lahko samice anofele živijo dlje, tudi mesece. Ti komarji so najbolj aktivni ponoči, po sončnem zahodu do sončnega vzhoda. Čeprav so to tudi grizeče ure, se večinoma vedno bolj hranijo z ljudmi kot z živalmi.

2. Komarji Aedes:

Aedes komarji

Komarji Aedes so vektorji denge, za katere je znano, da celo povzročajo druge virusne bolezni in prenašajo filariazo. Po vsem svetu obstaja več kot 900 vrst in vrst komarjev Aedes. Hranijo se tako z ljudmi kot z živalmi in so prisotni v tropskih območjih in hladnejših regijah ter temperaturah. Njihove grizeče ure so od jutra do večera, njihova življenjska doba pa je približno dva do tri tedne. Za komarje Aedes se jajca odložijo na vlažne površine blizu ali okoli bazenov in se v nekaj tednih obrnejo na stopnjo komarjev.

3. Komarji Culex:

Komarji Culex

Komarji Culex so prenašalci virusnih bolezni, vključno s filariazo in japonskim encefalitisom. Po vsem svetu obstaja več kot 550 vrst komarjev Culex, ki so močno prisotni v tropskih in subtropskih regijah. Jajca komarjev culex so položena na vodna telesa, več kot 100 jajc je odloženih naenkrat in se izležejo v 3-4 dneh. Onesnažena vodna telesa so večinoma gostitelji komarjev, ki vključujejo blokirane odtoke, drenažo, kanale, zapuščene vodnjake in greznice. Ti so aktivni tako v zaprtih prostorih kot na prostem in grizejo tako ponoči kot zjutraj.

4. Mansonski komarji:

Mansonia komarji

Komarji Mansonia so prenašalci in prenašalci brugijske filarije. Močno jih opazimo po tropskih državah in regijah, predvsem po Indiji, Maleziji in Indoneziji. Imajo temno rjavo telo z bledimi luskami. Ti komarji večinoma grizejo na prostem in ponoči ponoči. Njihova jajca se zaskočijo v bližini vodnih teles in gostih rastlinskih površin, vključno s travami, rastlinjem in vrtovi. Živijo do štiri tedne.

5. Psorofora:

komar psorophora

Znano je, da se komarji psorophora prehranjujejo tako z ljudmi kot z velikimi in velikimi sesalci. Za sesanje krvi lahko potujejo na daljše razdalje kot drugi vrstniki komarjev. Te komarje pogosto imenujejo agresivni komarji, vendar niso prenašalci razširjenih bolezni. Gnezdijo in se razvijajo v vodah, bazenih in jarkih. Psorofore so aktivne predvsem v večernih urah.

6. Toxoyhynchites:

Toxoyhynchites

Toxoyhnchiti ne predstavljajo škode za ljudi, saj niso prenašalci nobenih prenesenih ali smrtonosnih bolezni. Za jajca ne uporabljajo take krvne moke in so odvisni le od hranjenja rastlinskega nektarja. Ker so za krmo odvisni od rastlin, človeku ni škode. V bistvu prebivajo v velikih umetnih posodah ali drevesnih luknjah. Ne predstavljajo nobene škode ali motenja za vsakodnevno človeško življenje.

7. Wyeomyia:

Wyeomyai tudi ni agresivna vrsta komarjev in ne škoduje ljudem. Povezujejo jih predvsem z rastlinami, da razvijejo ličinke in ne škodujejo odraslim. Znani so tudi kot komarji in živijo do tri tedne, približno teden dni dlje kot drugi običajni komarji in njihove vrste.

8. Ohlerotatus:

Ochlerotatus

Komarje Ochlerotatus pogosto najdemo tudi ob poplavnih vodah, bazenih, močvirjih, rezervoarjih za vodo in telesih. Najdemo jih tudi v bližini umetnih posod in so skoraj na prostem ves dan. Hranijo se z ljudmi, nekatere vrste v Ochlerotatusu pa so znane po prenosu denge, rumene mrzlice in drugih virusnih bolezni. Njihova življenjska doba je tudi približno 2-3 tedne.

9. Culiseta:

Komarji Culiseta

Znano je, da komarji Culiseta prenašajo in prenašajo vzhodni konjski encefalitis. Hranijo se predvsem s pticami in prenašajo virus s ptic na ptice. Znano je, da so agresivni in prebivajo v bližini močvirja in dreves. Ker pa ne hranijo ali sesajo človeške krvi, jih komarji ne prenašajo na ljudi.

10. Uranotenija:

Uranotenija

Komarji Uranotaenia so odvisni predvsem od plazilcev in dvoživk, da se hranijo in ne grizejo ali sesajo krvi iz ljudi. Največ jih najdemo v bližini bazenov, močvirja in trave; vendar ne spadajo v kategorijo medicinsko nevarnih za živali ali ljudi. Niso agresivni in ne prenašajo tudi virusnih bolezni.

Krvna skupina komarjev:

Večina nas pogosto sliši, da druge komarje ugriznejo samo zato, ker so iz določene krvne skupine. Kako res je to? Ali je znanstveno dokazano, da imajo komarji raje določeno vrsto krvi in ​​da imajo najljubšo?

No, tudi vi bi bili navdušeni in šokirani; več študij je pokazalo, da komarji pogosto pristajajo in sesajo kri tistih, ki imajo krvno skupino O, kot drugi. Ta rezultat je bil ugotovljen, potem ko so raziskovalci in znanstveniki analizirali rezultate vzorcev različnih krvnih skupin in kako so se komarji raje odločali samo za eno krmo. Ta rezultat je natančno natančen v primerjavi s krvno skupino A – saj pristanejo na ljudeh skupine O kot A.

Dejavniki, ki pritegnejo komarje na ugriz ljudi:

Ali veste, da obstajajo posebni razlogi in dejavniki, ki lahko privabijo komarje, da ugriznejo ljudi? Da, nekateri vidiki lahko pritegnejo komarje in tu so.

Ogljikov dioksid:

Kardon-di-oksidi, ki jih ljudje sproščajo po izdihu, lahko pritegnejo tudi komarje. Lahko sledijo plinu in sesajo kri ljudi v bližini. Komarji se vedno premikajo proti plinu, kar je tudi bistven dejavnik.

Toplota:

Toplota je bistven element, zlasti za samice komarjev. Ponavadi se premikajo proti tropskim regijam ali krajem z več vlage in viri toplote kot drugi.

Nosečnost:

Ali veste, da komarje privlačijo nosečnice kot druge? Ja, prav ste slišali. Hormonske spremembe v telesu in nekateri dejavniki jih lahko v celoti pripeljejo do nosečnic.

Alkohol:

Alkohol in pitje lahko povzročita tudi privlačenje komarjev proti vam. Če ste pogosto pili ali uživali alkohol kot drugi, se ti nagibajo k vam.

Sredstva proti komarjem kot rešitev: varnost in uporaba

Če iščete pravo sredstvo proti komarjem, s katerim se boste znebili komarjev, raje uporabite tiste z učinkovinami, kot so olje limoninega evkaliptusa, pikaridin in deet. Najbolje za uporabo so repelenti, ki imajo DEET v največji količini.

Uporabite lahko tudi izdelke, ki vsebujejo naravne sestavine, na primer olje neema in eterično olje timijana.

Pri redni uporabi pa je ključno upoštevati posebne varnostne nasvete in previdnostne ukrepe:

  1. Vedno upoštevajte metode uporabe in jih ne pretiravajte.
  2. Sredstva proti komarjem ne vdihavajte in ga ne držite blizu ust. Repelente vedno držite stran od oči in ust.
  3. Otrokom ne dovolite, da se približujejo sredstvom proti komarjem.
  4. Nikoli ne nanašajte repelentov neposredno na kožo z izpuščaji ali opeklinami ali urezninami in poškodbami.

Preprečevanje in zdravljenje pikov komarjev:

Komarje je vedno bolje preprečiti, kot pa, če bi bili v bližini, ko so v bližini. Nevarne so tudi bolezni in virusne skrbi, ki jih povzročajo komarji. Za preprečevanje komarjev:

  • Nikoli ne pustite stoječe vode v sebi in okoli sebe. Poskusite omejiti stoječo vodo, očistite morebitno drenažo ali bazene.
  • Okrog oken in vrat raje namestite mreže proti komarjem. Mreže jim služijo kot ščit za vstop v vaše domove.
  • Po mraku in sončnem zahodu ne stopajte v bližini trave, dreves, gostih rastlin in stoječih vodnih teles (na prostem).

Če vas komarji preveč ugriznejo, uporabite hladen obkladek ali ledeno oblogo, da se znebite hudega srbenja ali otekline. Za ugriz lahko uporabite tudi aplikacijo sode bikarbone z vodo.

Upamo, da ste izvedeli vse o vrstah komarjev, ki so danes celo nevarni za virusne bolezni. Najbolje je, da sprejmete vse potrebne varnostne ukrepe, da se izognete pikom komarjev, namesto da bi jih zdravili ali utrpeli posledice po njih. Sporočite nam tudi svoje misli; radi se vam oglasimo in sodelujemo.

Zavrnitev odgovornosti:

Vse informacije o različnih vrstah komarjev so podane le iz virov, najdenih na internetu in izobraževalnih ter medicinskih spletnih straneh po ustreznih raziskavah. Te informacije, navedene tukaj, se uporabljajo samo za namene znanja. Za morebitne napake ne odgovarjamo.