V sodobni dobi televizor ni več luksuz, ampak nuja v vsakem domu. Še nekaj desetletij nazaj je bila v televizijskem segmentu omejena izbira in odločanje je bilo kot binarna koda-črna & bela ali barvna televizija? Današnja scena je precej drugačna! Ker je na trgu na voljo toliko različnih vrst televizorjev, igra nadgradnje televizorja sploh ni enostavna! Vstopite v trgovino z elektroniko in prodajalec vas bo verjetno bombardiral z žargoni, kot so HD, 4K, 8K, QLED itd.!

Če se lahko povežete s to težavo, potem ne skrbite! Ta članek služi kot mini vodnik za razumevanje različnih vrst televizorjev na trgu in njihovih razlik.

10 različnih vrst televizorjev in njihove lastnosti:

Poglejmo zdaj razlike med različnimi vrstami televizorjev glede na tehnološko ločljivost in zaslon, ki je trenutno na voljo:

1. Televizor z zaslonom s tekočimi kristali (LCD):

najboljša vrsta televizije

LCD televizorji so ena izmed najbolj priljubljenih televizijskih naprav, ki so nastale sredi 2000-ih. Uporabljajo tehnologijo tekočih kristalov, ki združuje tekoče kristale s polarizatorji za ustvarjanje slik na zaslonu. LCD televizorji imajo tri polarizirane steklene plošče, imenovane substrati, ki med njimi vsebujejo tekoče kristale. Plošče so v rdeči, modri in zeleni barvi. Ko električni tok prehaja skozi njih, se kristali vrtijo in poravnajo, da svetloba prehaja skozi drugo podlago. Tako vidimo barve in slike. Ker LCD televizorji uporabljajo LED za osvetlitev ozadja, jih imenujemo tudi LED televizorji.

2. TV z organsko svetlečo diodo (OLED):

različne vrste LED televizorjev

Organske svetleče diode ali televizorji OLED so konkurenčne različice LCD televizorjem, ki so na trg prišli leta 2012. Ključna razlika med OLED in LCD je uporaba organskih svetlečih diod namesto LED luči. Te spojine svetijo, ko skozi njih prehaja električni tok, kar ima za posledico odlično kakovost slike in barvni prikaz. Poleg tega tehnologija ne potrebuje podlage, zato so televizorji postali veliko tanjši in vitkejši od LCD. Prikazujejo tudi ekstremno črne barve bolje kot LED televizorji in so tudi cenejši. Televizorji OLED proizvajajo tudi manj toplote in porabijo približno 40% manj energije kot LED ali LCD.

3. Televizorji s kvantno svetlečo diodo (QLED):

različne vrste televizorjev

Kvantne svetleče diode ali televizorji QLED so ena izmed najbolj priljubljenih televizijskih vrst na trenutnem trgu. Čeprav je Sony to tehnologijo predstavil leta 2013, so blagovne znamke, kot je Samsung, hitro skočile v ligo. Televizorji QLED namesto LED luči uporabljajo kvantne pike, ki so drobni nanodelci. Ko skozi njih prehaja električno polje, se pike napolnijo, da izboljšajo barve in svetlost. V primerjavi z zasloni LCD in OLED je znano, da imajo QLED odlične kontrastne razmerje in daljšo življenjsko dobo. Zasloni pa so zaradi uporabe tehnologije QLED precej večji.

4. Plasma Display paneli:

vse vrste televizije

Plazma televizorji (PDP) so bili v začetku leta 2000 priča veliki popularnosti, potem ko je veliko strank prešlo z običajnih katodnih televizorjev. Do leta 2007 so imeli plazemski televizorji veliko povpraševanje po svojih tanjših zaslonih in odlični kakovosti slike. Te televizije so dobile ime po ioniziranem plinu, imenovanem Plazma, ki se lahko odziva na elektriko. Televizijski zaslon je zasnovan kot mreža, napolnjena s plazmo, ki osvetljuje slikovne pike. Imeli so hitrejši odziv okvirja in boljši barvni kontrast v primerjavi s svojimi predhodniki. Vendar pa je zaradi visokih stroškov in trajnega ohranjanja slike (vžiganja) ter prihoda LCD in OLED tehnologij do leta 2015 zastarela.

5. Digitalni televizorji za obdelavo svetlobe:

vrste televizije 2021

Digital Instruments za obdelavo svetlobe ali DLP televizorje je Texas Instruments uvedel v osemdesetih letih prejšnjega stoletja za reševanje težav prejšnjih tipov televizorjev. Televizorji DLP uporabljajo čip, imenovan Digital Micromirror device (DMD), ki uporablja milijone mikroskopskih ogledal, imenovanih Pixels. Ko se uporabi električno polje, se ta ogledala nagnejo proti zaslonu ali stran od njega, kar povzroči prikaz slik. Televizorji DLP imajo odlično kakovost slike, ki je enaka LCD televizorjem. Zaradi hitrega premikanja ogledal so se hitro premikajoče se slike, na primer šport ali dirke, zdele veliko boljše od drugih televizijskih različic. Do leta 2012 je bila proizvodnja DLP ustavljena zaradi konkurence novejših tehnologij.

6. 1080p TV:

vrste pametne televizije

Televizorji 1080P so na trgu priljubljeni kot televizorji polne visoke ločljivosti ali Full HD. Ti televizorji imajo vodoravno postavitev 1920 slikovnih pik in navpično 1080 slikovnih pik po celotnem zaslonu. “P” pri televizorju 1080p pomeni progresivne zaslone, kar pomeni širokokotno razmerje slike 16: 9. Televizorji 1080p so ekonomični v primerjavi s prejšnjo generacijo televizorjev, kot je 720p. Prav tako lahko sprejemajo signale 1080p ali Full HD od televizijskih postaj, ne da bi jih prilagodili na nižjo ločljivost. S prihodom tehnologij 4K in 8K pa bi lahko televizorji Full HD kmalu izginili s prizorišča.

7. 4K televizorji:

vrste televizorjev 4k

4K televizorji so večji in svetlejši od televizorjev 1080p. Zaradi višje ločljivosti in boljše kakovosti slike se imenujejo tudi televizorji Ultra-HD ali UHD. 4k televizorji imajo razporeditev slikovnih pik 3840 vodoravno in 2160 navpično, s skupnim številom 8,3 milijona slikovnih pik. V primerjavi z običajnim televizorjem visoke ločljivosti ali 1080p imajo televizorji UHD štirikratno število slikovnih pik. V laičnem jeziku večje število slikovnih pik pomeni večjo ločljivost in ostrino v prikazu slike. Če želite doživeti popolno jasnost slike 4K, morate preklopiti na kanale 4K ali filme, posnete s kamerami, ki podpirajo 4K.

8. 8K televizorji:

vrste 8k televizorjev

8K televizorji ali televizorji Ultra HD 8K so najnovejši otroci v bloku, ki se ponašajo z neprimerljivo kakovostjo slike in svetlostjo slike. Ti televizorji imajo razporeditev slikovnih pik 7680 vodoravno in 4.320 navpično. Poleg tega, da izpolnjuje to zahtevo glede slikovnih pik, mora vsak televizor obljubiti, da se bo te funkcije označil kot 8K – HDMI 2.1, vhodna hitrost sličic 60 fps, podpora HEVC itd. Vendar ni veliko kanalov, ki ponujajo signale 8K. Zato strokovnjaki strankam svetujejo, naj ne preklopijo iz 4K v 8K prehitro, ker ni na voljo veliko vsebine 8K in tudi zato, ker so ti televizorji strašno dragi!

9. Ravni televizorji:

vrste televizorjev z ravnim zaslonom

Ravni televizorji so eni najbolj prodajanih televizorjev, ki se po vrsti zaslona razlikujejo od drugih. Ti televizorji so opremljeni s tankim, ravnim zaslonom, ki lahko deluje na kateri koli tehnologiji, kot so plazma, LED, 4K, 8K itd. Ni presenetljivo, da so ti lahki, manj kot 4 -palčni debeli zasloni zamenjali težke CRT -televizorje z več kot 30 -palčno debelino. Večina televizorjev 21. stoletja uporablja nizke zaslonske plošče zaradi nizke porabe baterije, vitkega videza in udobja. Ravni televizorji so razdeljeni v dva podtipa – statični in hlapni. Statične slike lahko držijo sliko brez energije, vendar zahtevajo energijo za spremembo. Hlapni zasloni nenehno potrebujejo energijo, da slika ostane vidna.

10. Ukrivljeni televizorji:

vrste televizijskih znamk

Ukrivljeni televizorji imajo rahlo ukrivljeno zaslonsko ploščo, ki se kot gledanja sama po sebi ne razlikuje bistveno od ravnih televizorjev. Imajo vbočeno površino, ki zagotavlja “poglobljeno” doživetje gledanja. Te televizije so leta 2013 predstavila korejska podjetja, kot sta LG in Samsung. Glavna prednost je, da ukrivljeni zasloni ne zbledijo robov na zaslonu ali pa postanejo temnejši, tudi če sedite preblizu njih. Motnja je v tem, da so ukrivljene televizije precej širše od ravnih televizorjev in izgledajo precej nerodno kot stenski nosilci. Danes le nekaj podjetij proizvaja ukrivljene zaslone, saj imajo ploski zasloni prednost.

To je nekaj različnih vrst televizorjev, ki jih boste verjetno raziskali v kateri koli trgovini z elektroniko. Zdaj, ko ste razumeli osnovne razlike med njimi, si zapišite želene točke in izberite slog, ki vam je najbolj všeč. Ali ste po branju tega članka zamikali, da bi televizor nadgradili na 4K ali 8K?