Kava! To je nedvomno najbolj priljubljena pijača na svetu. Vsi smo vsaj enkrat popili kavo v kavarni ali restavraciji. Toda če ste jedilnik videli, ali ni ogromno opazovati okoli nas različnih vrst imen kavnih napitkov? No, tudi v nekem trenutku postane zmedeno. Če uživate v kavi, je čas, da spoznate tudi razlike med več vrstami kave!

Delali smo okoli sestavljanja najbolj priljubljenih različnih vrst kave na svetu, ki so znane okoli nas. Zato se danes skupaj naučimo nekaj vznemirljivega o teh najljubših pijačah!

Vrste kavnih napitkov

Kava in zgodovina:

Preden pregledamo vrste in vrste kave v notranjosti, smo navdušeni, da ugotovimo, kako je kava postala najbolj priljubljena pijača na svetu. No, kar morate vedeti, je, da to zagotovo ni ravno nov koncept. Skupaj je mogoče izslediti stoletja nazaj. Mnogi verjamejo, da je pastir Kaldi okoli etiopske planote našel potencialna zrna kave. Trgovina in pridelava kave pa sta se začeli po območju Arabskega polotoka v 15. stoletju. Kasneje se je sčasoma razširil v Evropo, Britance in več nasadov po vsem svetu.

Različne vrste kavnih zrn:

Ali veste, da preden vstopite v sorte kave, obstajajo štiri glavne vrste in vrste zrn kave. To je tisto, kar lahko privede do priprave popolne kave, zmlete z enim od teh zrn.

Arabica:

Arabica je najpogostejša med kavnimi zrni. Je nekoliko občutljivega in sladkega okusa in z manj grenkobe. Fižol arabica je na splošno v nasadih z zelo visokimi nadmorskimi višinami. Brazilija je država, ki slovi po velikem izvozu tega fižola. Okusne so, pogosto majhne. Zrna Arabica na svetu koncentrirajo najvišjo proizvodnjo kavnih zrn. Več kot 60 odstotkov fižola je iz te sorte.

Robusta:

To je druga najbolj pridelana sorta fižola. Fižol Robusta je trpežen in znano pomaga pri krepitvi imunskega sistema in številnih bolezni. Vsebnost kofeina v Robusti je skoraj dvakrat večja kot v različici Arabica. Kot je mogoče uganiti, so bolj ostre, močnega okusa. Ta vrsta kavnih zrn za proizvodnjo potrebuje toplejše in vroče podnebje.

Liberica:

Fižol Liberica pa ni zelo priljubljen in je na voljo kot arabica. Pridelujejo jih v zelo redkih državah, ki za proizvodnjo zahtevajo posebne in idealne pogoje podnebnih razmer. Fižol liberica ima bogato aromo, z malo sadnega cvetnega in dimljenega občutka. Filipinska država je najprej nabirala liberico na svetu, kasneje pa se je postopoma razširila v ZDA. Vendar le malo držav prideluje ta fižol.

Excelsa:

Zrna kave Excelsa so zelo posebna in edinstvena. Ta sorta kavnih zrn večinoma raste po jugovzhodni Aziji in ima manjšo pridelavo kot katera koli druga vrsta kavnih zrn. Imajo saden okus in občutek, temno pražene barve.

Vrste kuhanja kave:

Zdaj, ko imamo idejo o različnih zrnih kave, kako se točno kava kuha ?! Kot je mogoče uganiti, so glede na različne vrste kave različne tudi metode kuhanja. Čeprav obstaja več pivovarskih stilov, si oglejmo najbolj priljubljene na svetu, da bi dobili idejo. Ne pozabite, da je priprava vseh vrst kave posledica enega od teh postopkov.

Francoski tisk:

Kot že ime pove, je ta metoda iz dežele Francije. Pri tej metodi se posoda z batom in zaslonom za filter uporablja za potiskanje tople vode skozi kavna zrna ali mleto kavo. Ta metoda bo postopoma prinesla bogato, gosto tekočino kave na dno. Postopek traja nekaj minut, nato pa lahko uporabite kuhano kavo iz lonca.

Kapljanje:

Skuhavanje kavne kapljice je metoda, s katero v aparatu za kapljanje kave zavre hladna filtrirana voda. Voda se najprej segreje s toploto, nato pa jo filtriramo med kavno usedlino, ki pomaga pri varjenju. Ta kuhana kava gre skozi filter in postopoma izteka v obliki kapljanja.

Prelijte slog:

To je spet med najpogostejšimi slogi pivovarstva. V tem so filter in usedline v lijaku, ki je nad hroščem kave. Nato voda odteče v lijak, kjer začnejo cveteti in postopoma sproščati okus. V tem procesu se voda samo temeljito prepoji skozi kavno usedlino in se z njimi ne meša ustrezno. Posledično je ta kava nekoliko lažja po okusu in teksturi.

Hladno pivo:

Hladno pivo je znan pivovarski slog, zlasti v restavracijah in kavarnah. Pri tej metodi se kavni napitek izvleče z drobnim mletjem zrn. Nato to mleto kavo in vodo premešamo in v hladilniku hranimo več kot 12 ur, da nastane hladna gazirana pijača.

Sifon:

Sifonski slog kave je možen le s pomočjo vakuumskega aparata za kavo, ki je ključen za način kuhanja. Pri tej vrsti potapljanja se kavna zrna kuhajo med dvema pregradama med vakuumom in parnim tlakom. Ta aparat za kavo segreva in ohladi vodo v komori in jo ponovno vlije, dokler ne pride popolnoma kuhana kava.

Aero Press:

Metoda pivovarstva Aeropress vključuje potopitev in varjenje pod pritiskom. Ta gosta, kakovostna kava se pripravi tako, da se kavna usedlina in voda dolgo zadržujeta v komori. Ko je kava videti pripravljena, pritisnemo bat in pritisk filtrira kavo navzdol do skodelice.

Espresso:

Espresso je spet med najbolj priljubljeno metodo kave na svetu. Tu pridelavo pije voda pod pritiskom, ki teče skozi mleto kavo. Poleg tega so kavna zrna tukaj pražena dlje časa, da ustvarijo gost videz.

Instant kava:

Kot že ime pove, se instant kava skuha tam in tam brez strojev ali filtrov. Fini kavni prah je instantna mešanica z vročo vodo ali mlekom (po izbiri). Spet se tukaj uporablja pražen fin prah namesto trdega fižola. To je ena najhitrejših vrst kave.

Najbolj priljubljene različne vrste kavnih napitkov:

Poznamo različne sloge kuhanja kave in kavna zrna nam omogočajo, da si v spodnjih pijačah ogledamo znane in priljubljene sorte kave. Čeprav obstaja več vrst imen in pijač kave (obe vrsti vroče in hladne kave), se zaokrožimo na svetovno znane!

1. Espresso:

Espresso

Espresso je ena najpogostejših vrst kavnih napitkov na svetu. Espresso prihaja z različnimi različicami in spremembami po državah. Vendar pa je ta kava zelo koncentrirana in je enostavna izbira. Kava je prvotno izvirala iz Italije in je pripravljena tako, da iz mletih zrn iztisne paro pod pritiskom. Tako je končni izdelek za napitek iz kave zelo debel v teksturi in ima zato tudi visoko raven kofeina. To je najbolj priljubljena sorta kavnih napitkov.

2. Ristretto:

Ristretto kava

Ristretto je podoben vrsti expresso, vendar ima še manjšo količino vode kot prejšnji. Kot rezultat, in kot je mogoče uganiti, imajo Ristretto celo koncentrirano kavo. To imajo radi le ljubitelji kave, saj vsebuje zelo veliko kofeina. Posnetek je videti tudi temnejše barve. Ristretto izvira tudi iz Italije.

3. Americano:

Americano

Americano je razširjena vrsta napitka kave, ki je med drugo svetovno vojno najprimernejša izbira. Americano meni, da je podobna metoda Expresso; vendar je vodo dobro razredčiti z mleto kavo pod pritiskom. Posledično lahko dobite ne strel, ampak skodelico kave.

4. Prelijte s kavo:

Prelijte s kavo

Prelivno kavo je pri tej metodi precej preprosto pripraviti; za pripravo pijače se uporablja filter in kapalka za prelivanje. Najprej se v kapalnik postopoma vlije topla voda, ki je sestavljena iz sveže mlete kave, nato pa filter prinese kuhano pijačo v skodelico. Priljubljen je v več zahodnih državah.

5. Rdeče oči:

Rdeče oko

Če morate ostati budni celo noč in nimate druge možnosti, da ostanete budni, ni nič boljšega od kave Red Eye. Rdeče oči so sestavljene iz posnetka espressa s kapljano kuhano kavo v skodelici. Je oblika črne kave, vendar v večji količini kot Expresso, pridobljen s kapalno metodo.

6. Cappucino:

Cappucino

To je še ena pogosta oblika kave, ki jo pogosto vidimo v kavarnah in restavracijah. Končno je cappuccino kremast napitek iz kave, ki je priljubljen v Evropi in ZDA. Ta napitek iz kave je sestavljen iz dveh espresso posod s parjenim mlekom, penjenim mlekom in ščepcem čokolade v prahu. Formulacija in merjenje mleka in espressa se lahko spreminjata od trgovine do trgovine in od regije do regije. Posledično to ni zelo visoko koncentrirana kava. Pravzaprav je to najprimernejša izbira glede na okus kofeina, dobro pomešan z mlekom.

7. Ravno bela:

Ravno bela

Ravna bela kava izvira iz dežele Nove Zelandije in Avstralije. Vendar je ta napitek iz kave podoben kapucinu; ne vključuje pretežkega penjenega mleka in čokolade v prahu. Medtem ko je kapučino bolj penasta pijača, je ploščato bela kremasta tekstura. Tu je ena sestavina espressa glavna sestavina s tri ali štirikrat več mleka na pari.

8. Café Latte:

Kavarna Latte

Café Latte se razlikuje od več prej omenjenih napitkov iz kave, saj vsebuje večji delež mleka kot drugi. Te vrste imajo razlog za aromo mleka. Tukaj je posnetek espressa z veliko skodelico parjenega mleka. Grenkoba kave in kofeina se odstrani glede na količino mleka. Nekateri dodajo celo plast okusa na vrhu.

9. Moka:

Mocha

Kava Mocha spada v isto vrsto kavarne latte. Tu namesto enojnega espressa, pomešanega z mlekom, uporabljamo dvojni espresso, posnet s penastim mlekom, skupaj s kakavovim prahom ali čokoladnim sirupom. Nekateri kot prelive uporabljajo celo stepeno smetano ali cimet ali čokoladne žetone. Zaradi dodatnih okusov Mocha večinoma prihaja s kremasto debelo teksturirano čokoladno aromo kave in je kot nalašč za začetek okušanja pijače.

10. Dunaj:

Dunajska kava

Dunajska kava vsebuje dve sestavini svetega grala: espresso in stepeno smetano. Čeprav tu ni mleka, krema za razliko od drugih različic zagotavlja gostoto, teksturo, peno in sladek sladek občutek. Odvisno od izbire sta ena ali dva posnetka espressa s stepeno smetano v skodelici. Kot že ime pove, je dunajska kava iz avstrijske dežele.

11. Affogato:

Affogato kava

Affogatos ni zelo pogosta vrsta kave, s katero se lahko srečate. So oblika sladice, saj vsebuje kavni napitek sestavine, kot so sladila in sladoledi. Affogato ni nič drugega kot posnetki espressa z eno kepico vanilijevega sladoleda. Le redki v kavo dodajo celo stepeno smetano ali malo gostega mleka. Tako so desertna kava različnih pijač.

12. Café au Lait:

Kavarna Au Lait

Café au Lait je francoska tiskovna vrsta kave, ki izvira iz francoskih držav. Kavni napitek je s francosko tiskovno kavo in opečenim mlekom v skodelici. Parjeno mleko ni v tej pijači, zaradi česar se razlikuje od drugih.

13. Ledena kava:

Ledena kava

Ledena kava je precej znana kava v več državah, zlasti v ZDA. So oblika v vrstah hladne kave. Te vrste kave se razlikujejo glede na regije ali trgovine; bistvene sestavine pa ostajajo enake, čeprav se lahko delež spreminja. Za pripravo te pijače tu vzamemo kapljico kave ali espressa z ledom in vodo (najbolj prednostno). Le redki dodajajo aromatične sirupe, da dodajo drugačen okus.

14. Breve:

Breve

Breve kava je oblika latteja. Je pa debelejši in obsežnejši videz. Pripravljen je z espressom, parjenim mlekom in peno. Deluje skoraj kot espresso, vendar s kremasto teksturo in občutkom. Breve v italijanščini pomeni kratek, zato pomeni kratko obliko espresso kave v procesu priprave.

15. Macchiato:

Macchiato

Kava Macchiato je mešanica espressa s parjenimi listi mleka. Prisotni so tudi aromatični sirupi, glede na želje strank, ki se razlikujejo od regije do regije. Posledično je to manj priljubljena različica napitka iz kave.

16. Vietnamska kava:

Vietnamska kava

Tradicionalna vietnamska priprava kave je s pomočjo kovinskega filtra, ki filtrira kavni prah ali usedline z vročim ali hladnim mlekom. Nekatere regije imajo celo različico jajčne kave, kjer so stepeni rumenjaki, ki so kremasti in puhasti, sestavina kave in kondenziranega mleka, ki se temeljito skuha.

17. Turška kava:

Turška kava

Turška kava je mešanica fino zmletih kavnih zrn v tradicionalnem turškem loncu za kavo, Cezve. V tem procesu vrelo vodo v Cezvah s sladkorjem damo ob mleto kavo. Kot že ime pove, je ta kava iz dežele Turčije. Ta oblika kavnega napitka je nefiltrirana, kar pomeni, da se morate spomniti, da so ostanki kave še vedno v skodelici.

18. Cortado:

Cortado

Cortado kava je mešanica espressa s parjenim mlekom. Zelo ravno teksturo, za razliko od penečega občutka, dobimo z mešanjem obeh sestavin. Ta kava ne vsebuje pene, razmerje med kavo in mlekom pa je 1: 2. Kavni napitki Cortado so priljubljeni po Španiji, na Portugalskem in v Latinski Ameriki.

Zanimiva dejstva o kavnih napitkih:

Kot ena izmed najbolj priljubljenih in najljubših pijač na svetu ima kava res veliko zanimivih dejstev, ki jih ne poznamo.

  • Zrna kave so pravzaprav semena. Ste to vedeli? Ta semena lahko zrastejo, če jih posadimo in skrbimo za njih v ustreznih pogojih.
  • Beseda kava izvira iz vina. Kavo so v arabščini imenovali “qahwah”, kar pomeni vrsto vina. Kasneje se za izvajanje izraza uporablja nizozemska beseda “koffie”.
  • Vsako leto se na svetu proizvede več kot deset milijonov ton kave. Je drugo najpogosteje porabljeno blago na svetu.
  • Kava, glede na prisotnost antioksidantov, vam lahko pomaga živeti dlje. Poleg tega pomaga pri srečnem in daljšem življenjskem slogu.

Upamo, da vam je bilo všeč branje teh različnih vrst kave, prisotnih po vsem svetu. Če ste ljubitelj kave, so te med tistimi, ki jih je treba poskusiti. Kaj torej mislite o njih? Koliko ste jih doslej poskusili? Sporočite nam svoje misli in komentarje spodaj.

Zavrnitev odgovornosti:

To je izključno vodnik o vrstah kavnih napitkov samo informativne narave. Mnenja in pregled v tem članku so na voljo iz različnih virov po spletu. Avtor ne jamči in ne obljublja natančnosti dejstev, navedenih v tem članku.