Testenine so zlahka ena najbolj priljubljenih živil na svetu in ne pretiravamo! Čeprav je testenina italijanski izum, se je njeno ime in slava razširila po vsem svetu. Razlog? Testenine so vsestranska jed, ki omogoča eksperimentiranje z različnimi tehnikami kuhanja, okusi in omakami. Ker pa je na trgu na voljo toliko vrst testenin, mnogi ljudje težko izberejo pravega za recept, ki ga imajo v mislih.

Vrste imen testenin

Naj gremo s fusilli, pennejem ali špageti? Zakaj imamo sploh toliko sort testenin? Odgovor je preprost! Okus in absorpcija omake se razlikujeta glede na obliko in debelino testenin.

Da vam poenostavimo stvari, smo sestavili seznam 20 različnih vrst testenin in njihovih namenov v svetu kulinarike.

20 različnih oblik in imen testenin s slikami:

Ali ste vedeli, da na svetu obstaja približno 350 različnih vrst testenin? Ker jih ni mogoče zajeti vseh, bomo govorili o 20 priljubljenih sortah:

1. Angel las:

različne vrste testenin

Angelski lasje, znani tudi kot Capellini, so vrsta suhih testenin, ki spominjajo na tanke, dolge pramene rezancev. Njegov izvor sega v 14. ali 15. stoletje v severni Italiji, kjer je znan kot Capellid’angelo! Testenine so precej občutljive in se zelo dobro podajo lahkim omakam ali mastnim podlagam. Vsaka kremasta ali gosta omaka lahko povzroči, da se testenine ‘utopijo’ in izgubijo teksturo. Strokovnjaki priporočajo, da to okusno testenino vržete v rahlo marinara omako ali maslo skupaj z beljakovinami, kot so kozice, piščanec ali celo zelenjava.

2. Špageti:

imena testenin

Čeprav mnogi menijo, da so špageti italijanski izum, dejstva kažejo, da tradicionalni Italijani redko jedo to vrsto testenin. Dejansko so špageti bolj priljubljeni med domačini kot italijanski vmesniki. Špageti so suhe testenine, ki so videti kot dolge palčke. Običajno se kuhajo “Al Dente”, kar pomeni “do zoba” z žvečljivo teksturo. Kuhane testenine so videti kot kup vrvic ali vrvic. Špageti se dobro obnesejo z masleno omako, paradižnikovo omako, pestom ali preprosto prelijemo z olivnim oljem z zelenjavo ali mesom.

3. Pappardelle:

sorte testenin

Pappardelle je vrsta testenin iz trakov, ki so tradicionalno narejene iz testa in jajc. Na voljo je tudi kot suha sorta testenin za boljše shranjevanje in razpoložljivost. Pappardelle ima svoj izvor v Italiji, kjer pomeni “jesti” ali “požirati”. Debelina vsakega stojala testenin je približno ¾ – 1 cm. Pappardelle se zaradi svoje goste teksture zelo dobro poda k debelim omakam, kot je Bologanse, ali celo k mesnim enolončnicam. Obstaja veliko receptov na osnovi mesa in morskih sadežev, ki Pappardelle spremenijo v obilen obrok!

4. Makaroni:

vrste makaronov

Makaroni so ena vrsta testenin, ki jih ni treba posebej predstavljati. Večina nas uživa te testenine kot Mac ‘n’ Cheese, ki je najljubša ameriška jed iz testenin. Te suhe testenine so narejene iz trde pšenice in spominjajo na ozke cevi. Zaradi ukrivljene oblike se makaroni imenujejo tudi komolčni makaroni. Druga podvrsta makaronov so testenine z dvojnim komolcem, ki ima zvito teksturo, ki je gosta in žvečljiva. Makaroni dobro delujejo s težkimi omakami, kot so sir, Bechamel itd.

5. Fusilli:

vrste testenin

Fusilli je vrsta suhih testenin, ki imajo zavrtjesto obliko. Žlebovi na površini omogočajo, da testenine vpijejo veliko omake in okusov. Američani uporabljajo izraz “Rotini” kot nadomestno ime za Fusilli. Te testenine so lahko votle ali trdne z različnimi dolžinami in spiralami. Navadne ali pšenične testenine so barvne tudi z mešanjem užitnih rastlinskih izvlečkov, kot so korenje, pesa, špinača itd. Fusilli odlično deluje s skoraj vsako omako in ima neverjeten okus tudi v solatah.

6. Penne:

različne vrste testenin

Penne je še ena priljubljena suha vrsta testenin, ki ima valjasto obliko z ostrimi robovi. Ime izvira iz italijanskega izraza “Penna”, kar pomeni pero ali pero. Italijanski izdelovalec testenin z imenom Giovanni Battista Capuro je Penne izumil s posebnim strojem za rezanje testenin. Velikost vsake testenine se lahko giblje od 3 do 5 cm. Penne je na voljo v dveh osnovnih sortah – gladki in teksturirani. Zaradi debele in goste teksture se Penne dobro obnese s skoraj vsako trdno omako, kot so Arabbiatta, Alfredo, Bechamel itd..!

7. Farfalle:

različna imena testenin

Farfalle je ena najlepših sort testenin, ki izvira iz Italije v 16. stoletju. Zgodovinarji menijo, da so si dame prišle v navado prihraniti dodatno testo za izdelavo teh čudovitih oblik metuljčkov. Zaradi podobnosti s plapolajočimi metulji so testenine znane kot “Farfalle” (kar v italijanščini pomeni metulji). Nenavadna oblika nastane tako, da središče kvadratov testenin stisnete in rob razrežete na grebene. Farfalle se zelo dobro obnese s katero koli gosto omako iz smetanove ali paradižnikove osnove.

8. Rotelli:

oblike in imena testenin

Rotelle so testenine v obliki kolesa, ki izvirajo iz Italije. Italijanska beseda Rotelle zaradi svoje edinstvene oblike pomeni “majhna kolesa”. Napere v vsakem kolesu testenin Rotelle ‘ujamejo’ veliko omake in smetane, dodane jedi. Torej, težka omaka iz smetane, paradižnika in celo morskih sadežev se odlično poda tej sorti. Testenine Rotelle dodajo lep, okrasen videz jedem, kot so juhe, solate itd. Otroci menijo, da so te vrste testenin zabavne in igrive!

9. Orecchiette:

imena oblik testenin

Orecchiette je ena najbolj vsestranskih vrst testenin, ki se odlično poda k skoraj vsaki vrsti omake. Ime je italijanska beseda, ki pomeni “majhna ušesa” zaradi svoje okrogle, konkavne oblike, ki izgleda kot ušesa. Teksturirana površina in skodelicasta oblika te testenine vsebuje dobro količino omake in deluje celo kot majhna merica za shranjevanje zelenjave in mesa. Testenine so na voljo kot suhe in sveže različice, obe iz trde pšenice.

10. Conchiglie:

vrste in oblike testenin

Conchiglie je tradicionalna sorta testenin, ki je splošno znana kot “morske školjke” ali “testenine iz školjk”. Testenine so glede na velikost na voljo v treh različnih sortah – Conchigliette (majhne), Conchiglie (srednje) in Conchiglioni (velike). Večja kot je velikost, višja je cena, saj lahko testenine postanejo precej nestabilne. Oblika testenin vsebuje dobro količino omake, mesa in zelenjave. Lupine velikih velikosti Conchiglie se uporabljajo za pripravo polnjenih jedi iz testenin.

11. Njoki:

seznam oblik testenin

Njoki so priljubljena vrsta testenin, ki so ročno izdelane sveže s kuhanim krompirjem, jajci in moko. Zgodovina kaže, da te testenine izvirajo iz severne Italije, kjer je bilo hladnejše podnebje ugodno za gojenje krompirja namesto zrn. Testo, sestavljeno iz treh sestavin, razrežemo in ročno razvaljamo na blazine. Preprosto povedano, njoki so italijanska različica krompirjevih cmokov, kuhanih v vroči vodi le 2-3 minute. Kuhane testenine nato gredo v rahlo masleno in žajbljevo osnovo z mesom ali zelenjavo. Lahka omaka, kot je smetana, paradižnik ali pesto, deluje tudi z njoki.

12. Lazanje:

oblike testenin

Lasagna ali Lasagne (množinska oblika) je vrsta pločevinastih testenin, ki izvirajo iz stare Grčije. V tistih časih so ploščate plošče testenin razrezali in prelomili z omako v posodi z imenom »Lasanum« v latinščini. Zdaj veste, kako te testenine dobijo ime “Lasagne”. Jed vključuje plastenje listov testenin z različnimi elementi, kot so klobase, zelenjava, mesne kroglice, omaka, jajca, zelišča in sir. Testenine se nato spečejo do popolnosti, pri čemer se vsaka plast brezhibno zlije z drugo, pri tem pa ohrani svojo osebnost!

13. Tortellini:

imena vrst testenin

Tortellini je vrsta polnjenih testenin, ki prihajajo iz regij Bologne in Modene v Italiji. Ta ročno izdelana testenina vsebuje slastne nadeve iz različnih elementov, kot so meso, rikota, špinača ali zelišča. Postopek priprave vključuje zavijanje kvadratnih kosov testenin v obliko obroča, ki poveže nadev. Tortellini gre v vročo vodo, dokler se ne skuha, nato pa v aromatično juho, omako ali celo posušeno, tako da jih ocvremo na maslu.

14. Ravioli:

pogoste vrste testenin

Ravioli so še ena priljubljena sorta polnjenih testenin, ki so na voljo v različnih oblikah, kot so kvadratne, okrogle ali polkrožne. Izvor teh tradicionalnih italijanskih testenin sega v sredino 14. stoletja in je znan pod imenom “rauioles”. Ravioli so domače testenine, ki vsebujejo različne nadeve, kot so sir, začimbe, zelišča, špinača, meso, zavito v kovček za testenine. Testenine gredo v vročo vodo in naravnost v omako ali juho za okrepljen okus. Ravioli v pločevinkah so na voljo ljudem, ki se jim zdijo okorni, da jih pripravijo iz nič.

15. Cannelloni:

različne vrste testenin

Cannelloni so precej velike testenine v obliki cevi, dolge 3-4 centimetre. Izvor te testenine sega v leto 1907, ko so jo poznali kot “strascinati”. Cannelloni je valjasta oblika ravnih listov za lazanje, ki vsebujejo dobro količino nadeva. Osnovni postopek je, da cevi testenin Cannelloni skuhamo v vodi in jih spečemo z omako, mesom in sirom. Druga možnost je, da jih napolnite s katerim koli okusnim nadevom in jih nežno vržete v maslo in zelišča.

16. Orzo:

Vrste oblik testenin

Ne zamenjajte te sorte testenin za peščico zrn! Orzo je kratka, zdrava vrsta testenin, ki izvira iz Grčije, kjer beseda pomeni “ječmen”. Testenine pripravimo iz bele ali pšenične moke in narežemo na tanka, dolga “zrna”. Orzo se tradicionalno uporablja kot alternativa rižu v juhah, solatah in enolončnicah. Dobro se obnese tudi s preprostim mešanjem v maslo, zelenjavo, meso in zelišča. Orzo je znan po svoji lahki teksturi in boljših lastnostih vpijanja okusa.

17. Radiatori:

Radiatori testenine

Radiatori je zaradi skupnih povezav z vozili tesno povezan s sorto testenin Rotelli! Beseda Radiatori v italijanščini pomeni “radiator”, ki izhaja iz oblike počepa, ki spominja na radiatorje avtomobila. Glede na obsedenost Italijanov z avtomobili je enostavno verjeti, da navdih za testenine prihaja iz rešetke hladilnikov avtomobilov Bugatti. Nabrani robovi in ​​majhna, debela oblika Radiotorja povečajo teksturno privlačnost jedi. Testenine prav tako dobro ujamejo omake, meso in zelenjavo za obilen obrok!

18. Vermicelli:

Vermicelli testenine

Vermicelli so znane vrste testenin, ki spominjajo na tanke in kratke špagete testenine. Izvor teh testenin je precej zmeden, saj vsaka država trdi, da je ta sorta njihova. Tradicionalne italijanske testenine so v različnih delih sveta znane pod različnimi imeni, kot so “semiya”, “sevai”, “she’reya”, “aletria” itd. Vermicelli je priljubljen tudi v azijskih državah, kot so Kitajska, Vietnam, kjer ga izdelujejo leta v obliki tankih, dolgih rezancev. Najboljši način, da ga pripravite, je, da ga vrete v vodi in vlijete v zeliščno, masleno omako.

19. Campanelle:

vrste oblik testenin

Campanelle je relativno neznana sorta testenin, ki presega nekatere regije v Italiji, kot je Toskana. Italijanska beseda “Campanelle” dobesedno pomeni “majhno cvetje”. Testo za testenine razvaljamo v majhne storže z naboranimi robovi. Druga imena za Campanelle so “ročni zvonci” in “gigli”. Zgodovina kaže, da je bil navdih za obliko testenin cvet lilije, simbol tedanjega toskanskega cesarstva. Campanelle dobro deluje z gosto omako, kot sta sir ali smetana.

20. Žiti:

vrste Ziti

Ziti je vrsta srednje velikih testenin, ki so videti kot votle cevi. Znano je, da ime “Ziti” izhaja iz italijanske besede “Zite”, ki pomeni nevesto. Testenine imajo lahko gladko površino ali grebenast zunanji pokrov za boljšo teksturo. Čeprav je videti zelo podobno penneju, testenine Ziti nimajo diagonalnih robov in se namesto tega razrežejo v ravno črto. Običajen način kuhanja Zitija je, da ga spečemo v enolončnicah ali ga stresemo v gosto paradižnikovo ali smetanovo omako.

To so nekatere izmed najbolj priljubljenih vrst testenin na svetu! Ali ste zaradi tega članka želeli naročiti nekaj testenin ali steči v kuhinjo, da si pripravite svojo jed iz testenin? Ne vemo za vas, toda vse te raziskave o testeninah so nas sanjale o obilni večerji s testeninami. Torej, katera od teh vrst testenin je vaša najljubša?