Sadje je eno izmed bogatih darov narave človeštvu. So sočne, okusne in polne prehranskih dobrot, ki nam pomagajo uživati ​​v zdravem in srečnem življenju. Zanimiv del te skupine živil? Obstaja veliko vrst sadja, ki so različnih oblik, velikosti in okusov, ki žgečkajo naše brbončice in izboljšujejo naše fizično in psihično počutje.

V tem članku se bomo poglobili v temo različnih vrst sadja, njihovih lastnosti in 25 najbolj priljubljenih sadežev po vsem svetu. Preden se pripravite potopiti v zobeh v te slastne dobrote, morate prebrati ta zanimiva dejstva, da boste še bolj cenili to skromno sadje!

Kaj je sadje?

Plod je proizvod drevesa, ki nosi semena in se porabi kot hrana za njegovo sladko, užitno meso. Lahko jih zaužijemo v surovi obliki kot celoto ali skuhamo v enolončnici, sočne, narezane na kocke ali celo posušene in zamrznjene oblike. Tehnično lahko celo avokado, paradižnik, kumare, buče in drugo sladko zelenjavo obravnavamo kot sadje.

vrste sadja

Kakšne so različne vrste sadja?

Plodovi so razdeljeni v skupine glede na število jajčnikov, iz katerih so se razvili. Tu je nekaj glavnih klasifikacij sadja, ki jih morate poznati:

Enostavno sadje:

Enostavni plodovi so tisti, ki so razviti iz enega samega jajčnika ali enega peščenega cvetja. Nadalje jih delimo na suhe in mesnate, kjer je suho sadje lahko razsvetljeno ali nerazsvetljeno, mesnato pa lahko polokrožno ali polno.

  • Primeri preprostega sadja vključujejo mesnate sadeže, kot so jabolka, češnje, slive ali suhe, kot so lešniki, orehi itd..

Sestavljeno sadje:

Te vrste plodov so razvite iz več jajčnikov ene same rože. Razvrščeni so v folikle, achenes, drupelets, jagode in jih imenujemo tudi sestavljeno sadje.

  • Primeri: jajčna krema, malina, robida itd.

Več sadja:

Ti plodovi so razviti iz grozda cvetov, ki se združijo v eno veliko sadje.

  • Primeri: ananas, kruh, fige, murva itd.

Dodatno sadje:

Dodatni plodovi se imenujejo tudi psevdo plodovi ali lažni plodovi, saj se užitno meso ne razvije le iz jajčnikov rože, ampak tudi iz ne-jajčnikovega tkiva, ki prebiva poleg školjke.

  • Primeri: jagoda, figa, jabolko, koščičasto sadje itd.

Kakšne so različne kategorije sadja?

V zgornjem razdelku ste spoznali vrste sadja, razdeljene glede na njihovo nastanek, zdaj naj razumemo kategorizacijo plodov glede na fizikalno zgradbo in semena.

Achene:

To je preprost, suh neprespavajoč sadež, ki je razvit iz enega samega jajčnika in ima tanko in zaprto steno okoli enega samega semena.

  • Primeri: jagoda, sončnična semena (dejanski užitni del je tehnično sadje), ajda itd.

Jagodičje:

To je mesnato sadje, ki vsebuje veliko semen v notranjosti in mehko ali trdo prevleko na zunanji strani.

  • Primeri: kivi, lubenica, brusnice, pasijonka, grozdje, papaja, banane in paradižnik

Caryopsis:

To je vrsta sadja, ki jo najdemo v žitih in travah, in je suho, enojno sadje, pri katerem se stena jajčnikov pridruži zunanji ovojnici semena.

  • Primeri: koruza, riž, ječmen, rž, oves in druge travnate rastline

Drup:

Ta sorta sadja, imenovana tudi koščičasto sadje, spada v nepopustljiv tip. Ima trdo koščico, ki vsebuje seme, ki je navznoter obdano z mehko, mesnato maso na zunanji strani.

  • Primeri: breskev, češnja, kokos, mango, sliva, oliva itd.

Stročnice:

Stročnica je suho, suho sadje, ki je običajno dolgo in vsebuje veliko semen. Ta semena se sproščajo, ko se plodovi razcepijo navpično vzdolž obeh šivov.

  • Primeri: grah, fižol, tamarind in arašidi

Matica:

Oreh je tehnično suho sadje, ki ima trdo, lesu podobno zunanjo oblogo in je na splošno neužitno. Znotraj te lupine je užitno enojno seme.

  • Primeri: kostanj, lešniki, želod in bukev

Seznam 25 različnih vrst sadja za uživanje:

Po tem odmerku botaničnega znanja smo vam želeli dati vpogled v značilne lastnosti nekaterih običajnih vrst sadja s slikami in imeni:

1. Apple:

Vrste sadja

Med številnimi kategorijami sadja so jabolka na lestvici priljubljenosti. Jabolko je sočno in užitno sadje jablane, znanstveno imenovano Malus Domestica. Ima korenine v Srednji Aziji, zdaj pa se je razširil v številne države, ki gojijo številne sorte jabolk. Ti so gojeni iz cvetov in imajo v sebi več semen, ki so edini neužitni deli plodov.

Velikost jabolk se spreminja od 2 do 4 palcev v premeru, na trgu pa so na voljo različne barve, kot so rumena, rdeča in zelena. Glede na stopnjo kislosti plodov imajo jabolka sladko -kiselkast okus. Uživajo se kot polno sadje, rezano sadje, sokovi, pite in druge sladice.

2. Banana:

različne vrste sadja

Banana je tropsko sadje, znano po svoji hranilni vrednosti. Spada v družino Musaceae in je botanično jagodičje zaradi več semen v njem. Plod ima zunanjo ovojnico, ki ob olupitvi razkrije kašasto, belo meso. Užitne so tako zrele kot nezrele sorte s sladkim in škrobno-trpkim okusom.

Banane so zlahka na voljo v večini držav in so tudi eno izmed poceni sadja na svetu. Uporabljajo se za pripravo čipsa, mlečnih napitkov, peciva in drugih kulinaričnih dobrot.

3. Mango:

Vse vrste sadja

Mango, “kralj sadja”, je plod koščic, ki raste v tropskih regijah. Ima rumeno obarvano kašo z edinstvenim okusom in dišavo. Mango spada v družino Anacardiaceae in je na voljo le poleti. Odvisno od sorte se oblika, barva, tekstura in okus drastično razlikujejo. Nezrel mango je zelo kisel in z zorenjem sadja se raven sladkorja poveča, da doda sladkost. Mango je bogat z vitaminom C, antioksidanti in drugimi ključnimi hranili, zaradi česar je eden najbolj hranljivih vrst sadja na planetu.

4. oranžna:

Raznolikost sadja

Oranžna je citrusno sadje, ki je napolnjeno s hranili, kot je vitamin C. Imajo okroglo obliko, z zelenkasto do oranžno barvo usnjato zunanjo lupino. Ko se ta plast olupi, plodovi razkrijejo majhne segmente v obliki fižola, ki imajo tanko kožo, sočno kašo in grenka semena. Je kislega do sladkega in trpkega okusa, odvisno od stopnje zorenja.

Pomarančni sok je široko porabljena zdravstvena pijača po vsem svetu in celo celo sadje je enako priljubljeno. Lupina se zaradi zategovanja kože uporablja kot aromatično sredstvo v sladicah in celo v kozmetiki.

5. Papaja:

Različne vrste sadja

Papaja je še eno tropsko sadje, ki izvira iz Mehike in Srednje Amerike. Znanstveno ime Papaje je Carica Papaya in se imenuje tudi Paw Paw. To je precej veliko sadje z oranžno sladko kašo in v njem veliko drobnih, črnih semen. Plodovi papaje so običajno valjaste oblike in lahko presežejo 20 centimetrov. Te tako imenovane “eksotične” vrste sadja danes pogosto vidimo v vročih državah, kot je Indija. Poleg kašastih, zrelih se nezrele papaje uživajo tudi v obliki solat in karija.

6. Lubenica:

Vrste sadja s slikami

Lubenica je zaradi hibridizacije priljubljeno poletno sadje, ki ga lahko uživate vse leto. Spada v družino Cucurbitaceae in raste na trti, ki običajno plazi po tleh. Plod velike velikosti je običajno ovalne oblike s trdo, zelenkasto zunanjo oblogo, imenovano skorja, in rdečim, sočnim mesom z drobnimi, črnimi semeni v notranjosti. Lubenica je sestavljena iz 92 odstotkov vode in znatnih količin vitaminov in antioksidantov. Lahko ga uživamo kot rezano sadje ali v obliki osvežilnega soka.

7. Kivi:

Vse vrste sadja

Kivi, imenovan tudi kitajski kosmulja, izvira iz Nove Zelandije. Spada v družino Actinidiaceae in ima nejasen rjav zunanji pokrov, ki spominja na rjavo perje ptice kivi. Notranjost je sestavljena iz prosojnega zelenega mesa, ki vsebuje veliko črnih semen. Ta kaša je sladka in rahlo kisla, odvisno od stopnje zorenja.

Drugo presenetljivo dejstvo o kiviju je, da po vsem svetu raste približno 50 sort tega sadja, ki so različnih barv, značilnosti in okusov. Priljubljeni med njimi so kivi brez semen, gladek kivi, rjavi, kivi z rdečo kožo, zlato rumeni kivi itd.

8. Grozdje:

Vrste imen sadja

Grozdje je ena najbolj razširjenih vrst sadja na svetu, predvsem za pridelavo različnih vin. Spadajo med vitacee in so znane kot ena najstarejših gojenih rastlin v zgodovini človeštva. Plodovi rastejo kot grozdi na trtah in so običajno sladki, kisli ali pikantni. Lahko so okrogle ali ovalne oblike in so tako zasejane kot sorte brez semen. Običajno so na voljo barve grozdja zelena, rdeča in vijolična, ki se uživajo kot celo sadje, v obliki sokov ali kot fermentirane različice (vina).

9. Guava:

Imenujejo se različne vrste sadja

Guava je tropska sorta sadja, ki izvira iz Mehike, Srednje Amerike in drugih toplih držav. Navadna guava raste na majhnem drevesu iz družine Myrtaceae in ima rožnato ali belo obarvano meso. Zunanja lupina je grenkega okusa in debela, temno zelena za surovo sadje, in ko plodovi zorijo, grenkoba popusti. V notranjosti je sladka ali kisla kaša, ki vsebuje drobna, užitna semena. Guava se uživa v obliki soka, rezanega sadja, celega sadja in tudi za mešanje z žganjem v koktajlih.

10. Ananas:

Ime vseh sadežev s slikami

Ananas je še ena priljubljena vrsta pridelanega sadja v številnih tropskih državah in izvira iz Južne Amerike. Vsak ananas je pridelan iz številnih neoprašenih cvetov rastline, zaradi česar je več plodov. Čeprav je rastlina trajnica, daje samo sadje na sezono, po rezanju pa stranske poganjke okoli podlage gojijo za prihodnje pridelke. Ostra, trnasta zunanja koža in “krona” sta neužitna. Ko je meso narezano, ga lahko zaužijemo v obliki soka ali narezanega sadja.

11. Jagoda:

Vrste sadja in primeri

Jagoda je slastno rdeče sadje, pridelano na rastlinah iz družine Rose ali Rosaceae. Tehnično jagoda ni jagodičje, saj semena gojijo na zunanji strani in ne prihajajo iz enega samega jajčnika. Jagoda povprečne velikosti ima na zunanji površini približno 200 semen in so zelo užitna. Največja sezona gojenja je pomlad, med katero jagode nabiramo in shranjujemo v škatlah. So zelo pokvarljive vrste sadja in zahtevajo občutljivo ravnanje. Okus sadja je odvisen od vremenskih razmer in stopnje zorenja.

12. sliva:

Vrste sadja in njihova imena

Slive so koščice ali koščičasti plodovi, ki pripadajo rodu Prunus. V tej sorti je skoraj 40 vrst sadja, priljubljena pa sta – rdeča in temno vijolična sliva, ki ima v notranjosti sladko in sočno meso. Rastejo na majhnih drevesih ali grmovnicah, nekateri pa zahtevajo, da je poleg njih posajeno še drugo slivo, da pridela sadje. Razen na Antarktiki skoraj vsaka država goji lokalne sorte sliv in idealno raste v zmernih pasovih.

13. Hruška:

Imena vseh vrst sadja s slikami

Hruška je še eno sadje sladkega okusa, ki prihaja iz družine Rosaceae. Je tudi ena najstarejših gojenih vrst sadja na svetu, stari Grki pa veljajo za “dar bogov”. Hruške so srednje velike in običajno rastejo v blagih zmernih državah, kot so Evropa, Azija in Severna Afrika. Notranje meso teh plodov vsebuje užitna semena, imenovana koščene celice, zunanja lupina pa je rahlo grobe teksture. Obstaja približno 3000 sort hrušk, ki so različnih velikosti, oblik, barv in okusov.

14. Melona:

Različne vrste sadja

Beseda Melona se nanaša na številne vrste sadja, ki pripadajo družini Cucurbitaceae. V različnih delih sveta se goji več kot 30 različnih vrst melon, ki se razlikujejo po velikosti, teksturi, barvi, obliki in profilu okusa. Med njimi so priljubljene lubenica, casaba, dinja, melona itd. Melona Yubari King, ki raste le v majhnem japonskem mestu, je najdražja melona na svetu. Melone imajo visoko vsebnost vode s sočno, sladko ali nevtralnim okusom in veliko semen v notranjosti, zaradi česar so botanično jagode.

15. Liči:

Ime vseh vrst sadja

Lychee ali Litchi spada v družino milnic in je edini član rodu Litchi. Je aromatična sorta sadja, ki raste v grozdih od 2 do 30 številk v vsakem. Liči ima grobo, rdeče obarvano zunanjo lupino, ki spominja na jagodno lupino in jo je enostavno odlepiti. Znotraj ovitka je belo, želeju podobno meso, napolnjeno s sladkim sokom. Jedro ima črno seme, ki ni užitno in s hibridizacijo se je velikost močno zmanjšala. Litchi se zaužije kot celo sadje ali v obliki soka.

16. Jackfruit:

Vrste sadja in imena

Jackfruit je ena največjih sort sadja na svetu in se goji v tropskih državah, kot je Indija. Povprečen jackfruit lahko doseže do 2 čevljev v dolžino in 15-18 kg v teži. Zunanja lupina je trna in jo je težko odstraniti. Ko se odpre, ima notranjost plodov žilavo sredico z več čebulicami semen. Skupaj z čebulicami lahko po kuhanju zaužijete semena in celo zunanjo lupino (ko je mehka). V zadnjem času se surov jackfruit zaradi nadomestitve teksture in okusa vlečenega svinjinskega mesa uporablja kot nadomestek mesa.

17. Grenivka:

Različne vrste sadja in njihova imena

Grenivka je tropsko sadje, ki spada med sorte citrusov, kot sta pomaranča in limeta. To je okroglo, srednje veliko sadje, ki vsebuje rdečkasto rožnato kašo, ki je lahko okusa kjer koli med grenko, kislo ali rahlo sladko. Beseda „grenivka“ izhaja iz načina njihovega gojenja kot grozdov. To okusno sadje je polno hranil, kot je vitamin C, in ga običajno zajtrkujejo v mnogih državah. Uživa se v obliki soka ali kot odsekani segmenti.

18. Češnja:

Seznam vrst sadja

Češnja je plod koščic, ki spada v družino sort sadov prunus. Komercialno gojimo dve glavni vrsti češenj – višnje in češnje. Višnje se uporabljajo za kuhanje in imajo trpek okus zaradi visoke vsebnosti kisline. Češnje so zelo priljubljene v mnogih državah, kjer jih jemo kot celoto ali v obliki soka. Češnje rastejo le v hladnejšem podnebju in ne morejo preživeti v tropskih regijah.

19. Borovnica:

Vrste preprostega sadja

Borovnice so majhne, ​​okrogle jagode, ki so dobile ime po modrikasto vijolični koži. Spadajo v rod Vaccinium, ki ima člane, kot so brusnice, huckleberry itd. Borovnice izvirajo iz Severne Amerike in rastejo na majhnih grmovnicah. Vsako jagodičje ima velikost 5-16 mm, s krono na vrhu in ravno podlago. Ko dozorijo, imajo jagode zelo sladek okus z blago kislino. Čas žetve je od maja do avgusta, Peru pa je največji izvoznik tega sadja po vsem svetu.

20. Robidnica:

Vse različne vrste sadja

Robida je eno izmed užitnih plodov, ki pripadajo družini Rosaceae. Rastejo v zmernih regijah držav, kot so Azija, Amerika in Evropa. Vsako sadje je narejeno iz grozdov drobnih plodov koščic, ki v sebi vsebujejo majhno užitno seme. V primerjavi z drugimi vrstami sadja v družini imajo robide nizko raven fruktoze in telesu ponujajo veliko ključnih hranil. Uživajo se lahko kot polno sadje ali kot sok.

21. Marelice:

Vrste zdravega sadja

Marelica je eden izmed članov družine Prunus ali družine plodov kostnic. Ti sladki, užitni plodovi imajo na zunanji strani rumen ali rdečkasto-oranžen odtenek, znotraj pa je meso rumene barve. Koščica ali seme v notranjosti je zelo strupeno in ju je treba zavreči. Vsak plod običajno zraste do 3 do 8 cm v dolžino, odvisno od sorte. Suhe marelice, imenovane slive, so zelo hranljive in odličen vir železa.

22. Zmajevo sadje:

Vrste sadja na svetu

Zmajevo sadje, imenovano tudi Pitaya, spada v družino kaktusov in izvira iz Amerike. Ima živahno rožnato obarvano kožo z usnjeno teksturo in luskastimi konicami na površini. Znotraj tega eliptičnega sadja je belo meso z blagim sladkim ali kislim okusom in drobnimi črnimi semeni, ki so videti kot pike. Po videzu je podoben kiviju, vendar je okus drugačen. To sadje se uživa v surovi obliki, kot rezano sadje, sok ali v obliki sorbetov.

23. Avokado:

Vrste indijskega sadja

Avokado običajno označujejo kot zelenjavo, v tehničnem smislu pa so sadje. Spadajo v družino Lauraceae in so doma v Mehiki. Vsako sadje ima običajno zeleno do črno, hrapavo zunanjo lupino, odvisno od stopnje zorenja. V notranjosti je meso svetlo zelenkasto ali blago rumeno z masleno konsistenco. Guacamole je priljubljena jed z avokadom, druge oblike uživanja tega sadja pa vključujejo solate in napitke.

24. Breskev:

Različne vrste sadja

Druga priljubljena vrsta sadja v družini Prunus je breskev. Gojijo se v zmernih regijah in za preživetje potrebujejo toplejše vreme. Breskev raste iz enega samega jajčnika in ima rdečkasto rumeno zunanjo ovojnico. Notranje meso je zelo aromatično in ima belo ali rumeno barvo. Osrednji kamen je neužiten in nanj je trdno pritrjena celuloza. Medtem ko imajo breskve mehko kožo, se sorte z gladko lupino imenujejo Nektrine. To sadje se pogosto porabi kot celota ali v obliki soka.

25. Marakuja:

Sadne sorte

Pasijonka je dišeče, tropsko sadje, ki je polno vitamina A in vitamina C. V tej vrsti je več kot sto vrst sadja, pridelanih v različnih delih sveta. Od tega se rumene in vijolične sorte gojijo v komercialne namene. Pasijonka je okrogle do ovalne oblike in ima premer približno 4 do 8 palcev. Ko je trda zunanja lupina razrezana, ima notranjost svetlo rumeno ali oranžno barvo s številnimi užitnimi semeni temne barve.

Torej, gre za nekatere od mnogih vrst sadja, ki so nam znane! Obstaja veliko tako fascinantnih sadežev, ki so edinstvenih oblik, velikosti in okusov, poleg tega pa nam ponujajo kar nekaj zdravstvenih koristi. Uživajte v njihovi vrhunski sezoni žetve in cenite čudeže narave!