Ribe so član parafiletične skupine organizmov. Sestavljajo ga škržne vodne živali z udi in številkami. Večina rib je morskih, hrustančastih, koščenih rib in svetilk. Ribe so ektotermne, kar pomeni hladnokrvne. V večini vodnih teles je rib v izobilju. Ribe so pomemben vir za ljudi po vsem svetu, zlasti kot hrana, saj jih sestavlja veliko mineralov, vitaminov in beljakovin, saj se zadržuje v vodnih telesih. Ti služijo kot verski simboli.

Dihajo skozi škrge, ki opravljajo isto funkcijo kot naša pljuča. Koščene ribe imajo samo eno škrgo. Ribe imajo obtočni sistem z zaprto zanko. So vsejeda skupina, ker se prehranjujejo z rastlinami in drugimi majhnimi morskimi živalmi v vodnih telesih. Ribe izločajo dušik in amoniak. Ribe se zelo razmnožujejo samo v odprtem vodnem stolpu. Povprečni premer jajc je le en milimeter.

Vrste rib v svetu in njihova dejstva

Oglejte si nekaj seznamov vrst rib, ki so precej pogoste po vsem svetu. Vsi so edinstveni, vendar delijo lepoto tega, da so eno.

Kazalo:

  • Vrste in imena rib
  • Najboljše vrste rib za jesti
  • Vrste akvarijskih rib

Imena vseh vrst rib:

Nekatere široke sorte rib, ki so na voljo v svetu, so naslednje:

1. Siamske bojne ribe:

Vrste rib 1

Znanstveno ime:

Znanstveno ime siamske borbene ribe je znano kot betta splendens.

Družina in zgodovina:

Ta riba je uvrščena v klasifikacijo betta. To je akvarijska riba. Spada v družino družine Gourami. Druga imena te ribe so pla-kad in trey krem. Lahko se mešajo z drugimi ribami. Dolžina telesa rib je sedem centimetrov in je v rdečih, zelenih, neprozornih, albino, oranžnih, rumenih in modrih barvah itd..

Življenjska doba:

Življenjska doba te ribe je le 2 leti. Temperatura vode mora biti okoli 23-27 stopinj.

2. Navadni krap:

Vrste rib v Indiji Navadni krap

Znanstveno ime:

Znanstveno ime navadnega krapa je Cyprinus Carpio. To vrsto rib najdemo v gorečem rezervoarju soteske, jezeru Mohave, Aralskem morju in še več.

Družina in zgodovina:

Uvrščen je pod ciprski. Telesna masa te ribe je približno 2-14 kilogramov. Te gojijo v sladkovodnih jezerih. Večinoma ga najdemo v vodnih telesih v Aziji in Evropi. Lahko prenašajo nizke ravni kisika.

Ti so vsejedi. V enem samem drstu lahko odloži do 300.000 jajc. To ribo ljudje jemljejo po vsem svetu kot hrano.

Življenjska doba:

Življenjska doba navadnega krapa je do 47 let.

3. Zlata ribica:

Vrste rib 3

Znanstveno ime:

Znanstveno ime zlate ribice je Carassius auratus. Uvrščen je v višjo klasifikacijo Carassius. Največ ga najdemo v jezeru Utah.

Družina in zgodovina:

To je akvarijska riba. Ta domača riba je v vzhodni Aziji. Udomačili so ga na Kitajskem, kasneje pa so se razvile pasme. Velikost te ribe je 19 centimetrov.

Zlata ribica ima sposobnost močnega učenja, socialnih učnih veščin. Zlate ribice so družabne. Hranijo se z žuželkami in rastlinami. Jajca zlate ribice se izležejo v 48-72 urah.

Življenjska doba:

Življenjska doba zlate ribice je približno 30 let. Nismo vsi videli enega?

4. Oskar:

Vrste rib 4

Znanstveno ime:

Znanstveno ime Oscarja je Astronotusoscellatus. Uvrščen je v višjo klasifikacijo Astronotus. Druga imena Oscarja so tigrasti Oskar, marmorni ciklid in žametni ciklid.

Družina in zgodovina:

Te vrste najdemo v Južni Ameriki, Avstraliji, ZDA in na Kitajskem. Vidimo ga kot akvarijske ribe. Dolžina telesa Oscarja je približno 36 cm, masa telesa pa 1,4 kg. Hitro rastejo in so mesojedi.

Življenjska doba:

Ti imajo ozemeljsko vedenje. Življenjska doba te ribe je približno 10-13 let.

5. Welski som:

Vrste rib 5

Znanstveno ime:

Znanstveno ime soma Wells je Silurusglanis. Uvrščen je pod klasifikacijo silur. Imenujejo ga tudi morske lupine.

Družina in zgodovina:

Ta riba se večinoma nahaja v Bodenskem jezeru. Te najdemo tudi v kotlinah Baltskega, Črnega in Kaspijskega morja. Velikost te ribe je približno 13 čevljev, kar je 4 metre. Največja teža je približno 400 kg. Največ jih najdemo v sladkovodnih krajih. Hranijo se z drugimi živalmi, ki živijo v vodnih telesih.

Uporaba:

Te ljudje jemljejo kot hrano. Bogat je z beljakovinami in hranili.

Življenjska doba:

Življenjska doba te ribe je približno 60 let.

6. Zander:

Zander

Znanstveno ime:

Znanstveno ime Zander je Sander lucioperca.

Družina in zgodovina:

Ta riba je uvrščena v klasifikacijo Sander. Največ ga najdemo v Aralskem morju in Bodenskem jezeru. Imenujejo ga tudi ščuka. Vrste zander rib iz sladkovodnih in bočatih habitatov v zahodni Evraziji.

Uporaba:

Uživajo ga ljudje in je bogat s hranili. Masa telesa je 20 kilogramov. Te ribe so lahko hibridne.

Življenjska doba:

Življenjska doba te vrste rib je običajno zelo krajša.

7. evropski brancin:

Vrste rib 7

Znanstveno ime:

Znanstveno ime evropskega brancina je Dicentrarchuslabrax.

Družina in zgodovina:

Uvrščen je v višjo klasifikacijo Dicentrarchus. To so predvsem oceanske ribe. Te se pojavljajo tudi v slanih in slanih vodah. Znan je tudi kot morski ples. Te tržijo loup de mer, robalo, spigola, brinzino, sredozemski brancin in branzino. Velja za namizno ribo. Je večinoma nočni lovec in se hrani z majhnimi ribami, kot so raki, glavonožci in polihheti.

Življenjska doba:

Ima življenjsko dobo približno 25 let.

8. Severna ščuka:

Severna ščuka

Znanstveno ime:

V Britaniji, Kanadi, na Irskem in v nekaterih delih Združenih držav je znana preprosto kot ščuka.

Družina in zgodovina:

Ta riba je uvrščena v klasifikacijo Esox. Velja za simbol Severne Dakote. Ustanovljeno je v jezeru Fort Peck, jezeru George in gozdnem jezeru in še veliko več. Hranijo se z velikim plenom živali, ki živijo v vodnih telesih.

Življenjska doba:

Življenjska doba te ribe je v naravi približno sedem let.

9. Mečarica:

Vrste rib 9

Znanstveno ime:

Znanstveno ime mečarice je Xiphias gladius.

Družina in zgodovina:

Uvrščen je v višjo klasifikacijo Xiphias; Mečarice so v nekaterih državah dobro znane kot širokokrvne. Ti se selijo iz enega kraja v drugega in jih večinoma najdemo v tropskih in zmernih delih Indijskega oceana, Tihega oceana in Atlantskega oceana. Najdemo jih pod globino 550 m. Dosegajo dolžino 9,8 ft in maso 650 kilogramov. Imenujejo ga mečarica, ker ima sulico, podobno meču, da ubije plen in olajša uživanje. To so močni borci.

Uporaba in življenjska doba:

Ljudje ga lovijo, jedo za hrano in živijo približno devet let.

10. Tenč:

Tench

Znanstveno ime:

Znanstveno ime Tench je Tincatinca. Tencha v Nemčiji imenujejo Schlei. Ta riba je uvrščena pod višjo klasifikacijo Tinca. Največ ga najdemo v Bodenskem in Gardskem jezeru. Najdemo ga predvsem v sladki in slani vodi.

Družina in zgodovina:

Je družinski član ciprinida. Njegovo družino večinoma najdemo v Evraziji in zahodni Evropi. Najdemo ga celo v Bajkalskem jezeru. To so najboljši viri za rekopijo za ljudi. Uporablja se za boljše gospodarstvo.

Življenjska doba:

Živi do 15 let in lahko živi 30 let v ujetništvu.

11. Atlantska trska:

Vrste rib 11

Znanstveno ime:

Znanstveno ime atlantske trske je Gadusmorhua. Znan je kot bentopelagik. Uvrščen je pod klasifikacijo Gadus.

Družina in zgodovina:

Je družinski član Gadidae. Ta riba je razširjena v Biskajskem zalivu, severno od Arktičnega oceana, v Severnem morju in Baltskem morju itd. Lahko zraste do 2 metra v dolžino, masa telesa pa je 96 kilogramov.

Uporaba in življenjska doba:

Ljudje ga široko uživajo. Komercialno se imenuje trskanje ali trska. Življenjska doba trske je približno 25 let. Spolno zrelost doseže v starosti od dveh do štirih let. Njihova barva se bo razlikovala od rjave do zelene.

12. Atlantska skuša:

Atlantska skuša

Znanstveno ime:

Znanstveno ime atlantske skuše je Scomberscombrus. Uvrščen je v klasifikacijo scomber.

Družina in zgodovina:

Te najdemo na obeh straneh severnega Atlantskega oceana. Vrste atlantske skuše imenujemo skuša ali bostonska skuša. V britanskih vodah je bilo ujetih skoraj deset vrst družine. Ta riba se poleti seli proti obali zaradi krme malih rib in kozic. Oblikuje velike šole blizu površine hladnih in zmernih polic. Na obalo se preselijo, ko se temperatura vode giblje med 11-14 stopinj.

Življenjska doba in uporaba:

Življenjska doba skuše je približno 20 let. To bo najboljša hrana za ljudi.

13. Navadna smetnja:

Navadna kreta

Znanstveno ime:

Znanstveno ime navadne deverike je Abramisbrama. Splošno je znana kot krap, bronasta deverika, sladkovodna orada in orada Abramis.

Družina in zgodovina:

To je razvrščeno v klasifikacijo Abramis. Spada v družino Cyprinidae. Najdemo ga v Aralskem in Bodenskem jezeru. Dolžina deverika je 30-55 cm, masa pa 2-4 kg. Zabeležena dolžina je 0 cm, teža pa 9,1 kg. Je vsejed. Jedo ličinke in plankton morja. Na splošno se drstejo od aprila do junija.

Uporaba in življenjska doba:

Ta vrsta rib se uporablja za športne in komercialne namene in živi približno 29 let.

14. Basa ribe:

Vrste rib 14

Znanstveno ime:

Znanstveno ime ribe basa je Pangasiusbacourti. Uvrščen je pod klasifikacijo Pangasius.

Družina in zgodovina:

To je vrsta soma. Spada v družino Pangasildae. Domačin Basa je v kotlinah Chao Phraya in Mekong v Indoneziji. Te so v Avstraliji in Severni Ameriki označene kot basa, panga, swai in bocorti itd. Telo rib basa bo težko in krepko. Dolžina telesa je 120 centimetrov. Hranijo se z rastlinami. Drstejo se v poplavni sezoni v juniju, ki ima povprečno 5 cm.

Uporaba in življenjska doba:

V nekaterih državah so ga uporabljali kot zamrznjeno hrano. So bogati z beljakovinami in so rečne ribe ter imajo dolgo življenjsko dobo, ki jo je treba še določiti.

15. Evropske ribe:

Vrste rib 15

Znanstveno ime:

Znanstveno ime evropskih rib je Percafluviatilis. Znan je kot ostriž, angleški ostriž in ostriž. Uvrščen je v višjo klasifikacijo ostrižnikov.

Družina in zgodovina:

Te so vidne v severni Aziji in Evropi. Dolžina telesa rib bo 60 cm, teža pa 2,8 kg. Ostriž odlaga jajčeca konec meseca aprila in v začetku maja na vodne rastline. Jajca se preselijo skozi ptice v druge vode, ko se jajca držijo ptičjih nog.

Življenjska doba:

To so večinoma akvarijske ribe in živijo več kot 22 let.

16. Mavrična postrv:

Mavrična postrv

Znanstveno ime:

Znanstveno ime te vrste rib je šarenka Oncorhynchus mykiss. Uvrščen je pod klasifikacijo Oncorhynchus.

Družina in zgodovina:

To so vrste salmonidov. Predstavljen je kot simbol Washington. Najdemo jezerce Flaming Gorge, jezero Watauga, jezero Mohave in še veliko več. V oceanih živijo dve do tri leta in se preselijo na drstenje. Drstenje teh rib imenujemo jeklena glava. Največja masa telesa je približno 9 kg.

Uporaba in življenjska doba:

Uvaja se kot hrana in šport v skoraj 45 državah po svetu. Njihova življenjska doba je običajno približno 11 let in je eno najbolj zdravih živil, ki jih vključite v svojo prehrano.

17. Oceanske sončne ribe:

Vrste rib 17

Znanstveno ime:

Znanstveno ime oceanske sončne ribe je Mola mola. Uvrščen je v klasifikacijo mola.

Družina in zgodovina:

To je najtežja koščena riba na svetu. Prehrana sončnic je sestavljena predvsem iz meduz; razlog je, da je prehransko revna. Ti bodo postali hrana za plenilce, kot so morski lev, ribe ubijalke itd. Ti so domači v tropskih vodah in zmerni v vseh oceanih na svetu. Plavajo do 26 km na dan.

Uporaba in življenjska doba:

Okusne jedi so lahko narejene iz sončnih rib in običajno živijo približno 10 let v ujetništvu, njihova življenjska doba v naravnem okolju pa ni znana.

18. Blob ribe

Vrste morskih rib

Znanstveno ime:

Znanstveno ime blobfish je Psychroulutesmarcidus.

Družina in zgodovina:

Riba je uvrščena v klasifikacijo Pdychrolutes in je globokomorska riba. Je družinski član Psychroulutidae. Najdemo ga v morski vodi Avstralije, Nove Zelandije in Tasmanije. Običajno je dolžina plavuti krajša od 30 cm. Živijo v globinah med 600 in 1200 m. Hrani se z raki.

Življenjska doba:

Njihova življenjska doba ni določena.

19. Modra riba:

Vrste rib 19

Znanstveno ime:

Znanstveno ime modre ribe je Pomatomussaltatrix.

Družina in zgodovina:

Ta riba je uvrščena v klasifikacijo Pomatou in spada v družino Pomatomidae. Jezero Illawarra, Črno morje in jezero Macquarie so kraji za ogled te ribe. Je morska pelagična riba, ki jo najdemo v zmernih in subtropskih vodah. V Avstraliji je znan tudi kot krojač. Modra riba je zmerno sorazmerna riba z razcepljenim repom. Dolžina telesa se giblje od 20 do 60 cm, masa telesa pa 14 kg. Živijo v skupinah in hitro plavajo.

Življenjska doba:

Življenjska doba te ribe je približno devet let.

20. Zdravnik Fish:

Vrste rib 20

Znanstveno ime:

Znanstveno ime zdravnika rib je Garrarufa.

Družina in zgodovina:

Uvrščen je v kategorijo Garra. Druga imena zdravniških rib so kostne ribe, ribe kangal in grizljive ribe. Vrsta se goji v turških rečnih sistemih.

Uporaba in življenjska doba:

Te se uporabljajo pri zdraviliškem zdravljenju kožnih bolnikov za zdravljenje luskavice. Pojavljajo se v porečjih Srednjega Bližnjega vzhoda in severnega dela Sirije, Turčije, Omana, Irana in Iraka. Ta vrsta rib živi približno 6-7 let.

21. Ribe zebre:

Vrste rib 21

Znanstveno ime:

Znanstveno ime cebrice je Danio rerio.

Družina in zgodovina:

Uvrščen je v klasifikacijo danio. Zebrice najdemo v tropskih sladkovodnih vodah in pripadajo družini minnow iz reda Cypriniformes. Izvira iz himalajske regije. To je priljubljena akvarijska riba. Prodaja se pod trgovskim imenom zebra danio. Zebrice se v znanstvenih raziskavah pogosto uporabljajo kot vzorčni organizem. Je prvo vretenčarje, ki je kloniralo. Najdemo ga v regijah, kot so Indija, Bangladeš, Nepal, Burma in Pakistan. Največ jih je v regijah Ganges. Ti so vsejedi. To pomeni, da njihov plen vključuje planktonski fito in živalski vrt. Te so vidne v akvariju.

Življenjska doba:

Njihova življenjska doba je običajno 5,5 let in sčasoma kaže znake staranja.

22. Pesek Steenbras:

Vrste rib 22

Znanstveno ime:

Znanstveno ime peska Steenbras je Lithognathusmormyrus.

Družina in zgodovina:

Uvrščen je v kategorijo Lithognathus. Je morska riba in spada v družino Sparidae. Peščene steenbre najdemo v plitvi vodi v Sredozemskem morju in v vzhodnem Atlantskem oceanu od Francije do Južne Afrike. Opazujejo ga celo v Rdečem morju in na obali Mozambika v Indijskem oceanu. Dolžina telesa bo približno 55 cm, teža pa okoli 1 kg.

Življenjska doba:

Njihova življenjska doba še ni znana.

23. Nila Tilapija:

Nila Tilapija

Znanstveno ime:

Znanstveno ime nilske tilapije je Oreochromis niloticus.

Družina in zgodovina:

Uvrščen je v klasifikacijo Oreochromis. Najdemo ga v Viktorijinem jezeru. Njen domačin je iz Afrike in Gambije. Imenujejo ga tudi mango tilapija. Dolžina telesa bo 6o cm in tehta do 4,3 kg. Je vsejed. Hrani plankton in škodljive pline, kot so ogljikov dioksid, amoniak in vodikov sulfid. Rdeči hibrid je v tajskem jeziku vzet kot plathaptim. To pomeni, da gre za ribe granatnega jabolka ali rubina. V različnih vrstah rib v Indiji bo ena.

Življenjska doba:

Njihova življenjska doba je običajno devet let.

24. Siva kepača s plosko glavo:

Sladkovodna siva kepač s seznama sladkovodnih rib

Znanstveno ime:

Znanstveno ime ploskega sivca je Mugil Cephalusi. Nahaja se na seznamu različnih vrst sladkovodnih rib.

Družina in zgodovina:

Uvrščen je v kategorijo Mugil. Ploščati sivi cipal najdemo v Rdečem morju in jezeru Awoonga. Najdemo ga v obalnih tropskih in subtropskih vodah po vsem svetu. Dolžina telesa je približno 30-75 centimetrov. Znan je kot muhar, sivi cipal, navadni cipal, cipal in morski cipal. Hranijo se z algami v sladki vodi.

Uporaba in življenjska doba:

To je posebna hrana za ljudi po vsem svetu. V Egiptu ga solijo, sušijo in kisle, da naredijo feseekh. Njihova življenjska doba je približno 11-16 let.

25. Evropska jegulja:

Vrste rib 25

Znanstveno ime:

Znanstveno ime evropske jegulje je Anguilla Anguilla.

Družina in zgodovina:

Uvrščen je v višjo klasifikacijo Anguillidae. To je riba kot kača in katadromna riba. Dolžina telesa doseže do 1,5 m in redko doseže 1 m. Masa telesa bo 3,6 kg.

Uporaba in življenjska doba:

Človek ga zaužije kot bogat vir hrane. Njegove vrste izumirajo in živijo približno 60 let.

26. Neonska tetra:

Neonska Tetra

Znanstveno ime:

Znanstveno ime Neon tetra je Paracheiodoninnesi.

Družina in zgodovina:

Uvrščen je pod klasifikacijo Paracheirodon. To je sladkovodna riba iz družine karakinov. Njegov domorod je v črnih vodah. To opazimo v nekaterih državah, kot sta Peru in Brazilija itd. Tetre so vsejedi. Hrani se v istem rezervoarju, saj je učinek plavanja prijeten, ko plavajo okoli rezervoarja.

Življenjska doba:

Je akvarijska riba in živi približno pet let.

Vrste rib za jesti:

Čeprav v vodnem ekosistemu lahko kuhate različne vrste rib, niso vse primerne za kuhanje. Zdravniki priporočajo uživanje rib trikrat na teden, da bi kar najbolje izkoristili hranila. Školjke, ostrige, jastogi, kozice imajo visoko vsebnost živega srebra in prekomerni vnos teh rib se ne šteje za varnega. Tu so najvarnejše stave.

1. Losos

Lososove ribe imajo visoko vsebnost omega-3. Znano je, da omega 3 znižuje krvni tlak in je dober vir beljakovin.

2. Tuna

Tuna je še ena vrsta rib, ki je bogata z omega 3. Še posebej je dobra za nosečnice in rastoči plod. Je odličen vir živalskih beljakovin.

3. Sardine

Na splošno imajo ribe omega 3 maščobne kisline, ki zmanjšujejo tveganje za možgansko kap, depresijo in tudi nekatere vrste raka. DHA in maščobne kisline v morskih plodovih bodo nahranile možgane in so zdrava možnost, da jih vključite v svojo prehrano.

4. Trska

Trska je dober vir za srce zdravih maščobnih kislin omega-3 in je še posebej bogata s pusto beljakovino in vitaminom B-12. Na voljo je vse leto in tehta od 1,5 do 100 kilogramov. Mnoge kulture menijo, da so lica in jezik dobrote.

5. Tuna

Tuna v pločevinkah ima nižje ravni živega srebra kot tunov zrezek in suši, dva obroka konzerviranega tuna na teden pa sta dobra za telo. Nosečnice ne smejo jesti belega tuna v pločevinkah in morajo omejiti vnos lahkega tuna v pločevinkah. Razlog, zakaj je slabo, je visoka vsebnost živega srebra v njih. Zaužitje velikih količin teh rib in školjk z visoko vsebnostjo živega srebra lahko povzroči visoke ravni živega srebra v človeškem telesu. Pri plodu ali majhnem otroku lahko to poškoduje možgane in živčni sistem.

Vrste akvarijskih rib:

Če ste v akvariju prvič, lahko tukaj izberete nekaj rib.

Pozor: nekateri od njih imajo supermoči!

1. Zlate ribice:

Zlate ribice so različnih velikosti in barv. Mnogi najraje izbirajo ljubiteljske sorte z mehurčkastimi glavami in razpihanimi repi. Odlične so za začetnike, ki imajo neogrevan akvarij. Te ribe imajo raje temperature med 62-74 stopinj Fahrenheita. Njihova velesila je, da se starajo počasneje in dlje živijo, če je za njih dobro poskrbljeno.

2. Krvavinske tetre:

Ta vrsta rib ima srebrno telo in očarljive plavuti. Živijo do 10 let in so zelo aktivni. Običajno raje živi v skupini in je skoraj vedno miren. Drugače so sramežljive ribe, če so v izolaciji. Običajno se skrijejo in se po bolezni izogibajo šoli. Njihova posebnost je, da preveč skačejo, zato ne pozabite, da mora biti rezervoar zaprt.

3. Beli oblak:

To je še ena vrsta rib, ki je majhna in prenaša nizke temperature. Nekateri jih poleti hranijo v zunanjih ribnikih. Prenašajo temperature do 60 stopinj Fahrenheita. Je trdoživa riba, ki živi v srednjem in zgornjem delu rezervoarja. Raje živijo v skupini. Posebnost je, da jih je enostavno vzdrževati in na splošno kažejo miren temperament.

4. Danios:

Danios je vrsta ribe, ki potrebuje ogrevan rezervoar. Ogrevan rezervoar vam bo omogočil, da obdržite veliko njihovih sort. Ta riba je odporna in se dobro obnese v različnih pogojih, zato je odlična izbira. Danios so aktivni in majhni. Najraje so v skupini blizu površine vode. Dober del pri njih je, da niso izbirčni in se dobro obnesejo z ribami v kosmičih.

5. Črna Molly:

Črna Molly je miroljubna riba. To je dobra izbira, če želite skupnostni rezervoar z več vrstami rib. Velika prednost izbire te ribe je, da se lahko prilagodi sladki, slani in slani vodi. Tako se lahko sprostite, ko morate postaviti rezervoar. Te ribe imajo raje temperaturo od 70 do 82 stopinj Fahrenheita.

6. Črno krilo Tetra

Črno krilo tetra je še ena miroljubna riba, ki jo je treba hraniti v paru ali v večji skupini. To so trpežne ribe in odlično jedo. Jedli bodo prav vsako pripravljeno hrano. Ponavadi plavajo sredi rezervoarja in sovražijo, da se soočijo. Poskrbite, da bodo rastline v bližini, da se bodo lahko skrile.

7. Kuhli Loach

Kuhli Loach je jegulji podobna riba, ki je trpežna riba in bo odličen dodatek k vašemu rezervoarju. Je dno prebivalca, ki je edinstven po tem, da se skriva podnevi. Morda boste opazili, da se tunira pod gramozom ali se skriva v jami. Zato bi bilo dobro ponuditi skrivališča za to ribo. Posebnost te ribe je, da hranijo rezervoar čiste, tako da jedo hrano, ki pade z dna rezervoarja.

8. Meči

To so trpežne in dolgotrajne ribe, zaradi česar je kot nalašč za začetnike. Zaradi različnih barv, ki jih lahko izbirate, jih boste morda želeli dodati v svoj rezervoar za različne sorte. Njihova posebnost je, da vašemu rezervoarju dodajo določeno stopnjo svetlosti in tako ostanejo privlačni.

9. Betta

Betta (1) ima privlačno bliskavico in barvo. Ta vrsta rib v Indiji je precej pogosta v akvarijih. Priporočljivo je, da imate v rezervoarju samo eno vrsto. V nasprotnem primeru se lahko na koncu spopadejo med seboj. Njihova posebnost je, da so odlični borci.

10. Plati

Platišča so odlična za začetnike, saj je na izbiro toliko sort. Prihajajo v različnih barvah. Prav tako jih selektivno vzrejajo, da naredijo novo kombinacijo barv. Njihova posebnost je, da skoraj vedno jedo kosmiče ali posušeno hrano. Torej vam ni treba razmišljati, s čim jih hraniti.

[Poglej več: Slogi in vrste poljubljanja]

Akvarij je dober dodatek k vaši hiši. Kljub temu so nekatere ribe odličen vir beljakovin in omega 3 za telo. Medtem ko so nekateri neprimerni za uživanje, so drugi napolnjeni z dobrotami hranil. Poskrbite, da boste izbrali pravega za prehrano in pravega, ki ga boste vključili v rezervoar.