Domače vrtnarjenje lahko preprosto poimenujemo kot proces gojenja rastlin in skrbi za njih v svojem domu za različne namene. Velja za zadovoljen hobi, saj prinaša koristi tako v obliki duševne sprostitve kot tudi domače ekološko pridelano sadje in zelenjavo.

Vrtnarjenje lahko obravnavamo kot umetnost in znanost. Harmonično ureditev rastlin za estetski videz na vašem dvorišču ali vhodu ali celo v vašem domu je umetnost, vrtnarstvo pa kot znanost zajema načela in tehnike gojenja rastlin. Osnovno načelo pri gojenju rastlin je povsod enako, glavni izziv pa je skrb za vrt v vseh vremenskih razmerah in letnih časih.

Obstaja veliko razlogov, zakaj se ljudje ukvarjajo z vrtnarjenjem, pa naj bo to otrok ali odrasla oseba ali starejša oseba. Vrtnarjenje kot otrok se začne z zabavo nad tem, kako se majhno seme razvije v rastlino njegove višine in se še naprej uči znanosti, ki stoji za njegovim razvojem. Kot odrasla oseba je domače vrtnarjenje najboljši nadomestek za vsakodnevno stresno delo. Vrtnarjenje starejšim ljudem zelo odvrača pozornost in ima lahko tudi terapevtske koristi zanje v obliki vadbe in svežega zraka.

Vrste domačih vrtov

Pomen domačih vrtov:

 • Danes v tem zasedenem industrijskem svetu domači vrtovi igrajo ključno vlogo glede podnebnih razmer. Današnji svet se sooča z resnimi okoljskimi težavami, kot je učinek tople grede, zvišanje povprečne temperature zemeljske površine. Ti vrtovi, če se izvajajo versko in z veliko predanostjo, pomagajo ohranjati temperaturo v naši domači okolici.
 • Študija pravi, da so se domači vrtovi v preteklosti osredotočali na ustvarjanje čudovitega okolja, izražanje umetniških talentov z oblikovanjem ter ustvarjanje površin za zabavo in sprostitev.
 • V tem napornem in stresnem življenju človek naravno izgubi stres zaradi umirjenosti, prijetnega okolja, svežega zraka itd. . Enako lahko dosežete z vrtnarskim hobijem. Domače vrtnarjenje kot hobi je tako koristno, da lahko človeku ustvari prijetno okolje s svežim zrakom.
 • Vrtna opravila, kot so sajenje, pletje, spravilo in zalivanje, so odlična telesna vadba. Zato postane odlično dopolnilo času vadbe.
 • Domače vrtnarjenje je tudi praktična dejavnost. Na mizo lahko prinesemo lastno ekološko pridelano zelenjavo, sadje, cvetje in zdravilna zelišča.
 • Dokazano je, da vrtnarjenje lajša stres, depresijo in zmanjšuje osamljenost, zlasti pri starejših.

Zgodovina vrtnarjenja:

V starih časih je vrtnarjenje potekalo vzdolž strug in gozdov, pri čemer so bile izbrane užitne sorte sadja in zelenjave ter ohranjena semena za njihovo nadaljnje gojenje. Obstaja nekaj dokazov o prvih vrtovih na slikah v starem Egiptu, kjer so upodobljene vrste akacij.

Viseči vrtovi v Babilonu, eno izmed sedmih čudes sveta, so tudi klasičen primer okrasnih vrtov v starih časih. Rimski vrtovi so vsebovali kipe in skulpture skupaj z izpopolnjenimi gredicami. Evropejci so začeli gojiti zdravilna zelišča. Njihovi vrtovi so bili običajno postavljeni ob jezerih ali skalah kot ozadje in so bili izjemno okrasni. Kasneje so postali modni simetrični vrtovi z dekorji, kot so fontane in topiariji.

Začetek vrta doma:

Kdo ne obožuje vonja ali okusa sveže pridelanega domačega sadja in zelenjave? To je zagotovo najboljša sproščujoča vadba, ki vodi blizu narave. Vložite nekaj časa v predhodne raziskave v zvezi z vrstami rastlin, ki jih želite gojiti, sortami, primernimi za vaše podnebje in domači prostor, in kar je najpomembneje, tistimi, ki jih je mogoče dobro vzdrževati v skladu z vašo dnevno rutino.

 • Odločite se, kaj bi radi gojili. Ali je to cvetlični vrt ali zelenjava ali zelišča ali sadje?
 • Ne pozabite na proračun, za katerega menite, da ga lahko vložite v svoj domači vrt. Včasih so orodja in gnojila lahko precej dragi, zato vrt načrtujte v skladu s stroški rastlin in potrebnim vzdrževanjem.
 • Mesto je treba izbrati tako, da imate na vrtu sončno svetlobo vsaj 6-8 ur na dan.
 • Naslednja stvar je načrtovanje vaših vrtnih postelj. Običajno namesto poševnih gredic načrtujte ravne plošče, saj pomaga pri učinkovitem zalivanju in preprečuje odtekanje tal.
 • Sledi bistvena zahteva za vrtnarjenje, torej zemlja. Preizkusite svojo zemljo. Prepričajte se, da so tla dovolj sposobna za rast rastlin. Ne bi smelo biti preveč suho ali pa boste morali zalivati ​​več časa, niti preveč vlažno, saj nekatere vrste rastlin ne rastejo v močvirnatih tleh.
 • Bolj kot je zemlja rodovitna in drobljiva, bolje bodo rasli vaši cvetovi. Tla doma so običajno neplodna in slabe kakovosti, saj dlje časa sedijo brez dodanih hranil. Nenehno dodajajte gnojilo in organski gnoj, da zagotovite ustrezno prehrano svojih rastlin. Če je mogoče, vlagajte v novo rodovitno zemljo, ki jo lahko kupite v drevesnicah, in vsake toliko spreminjajte zgornjo plast zemlje na svojem domačem vrtu.
 • Obdelava tal je zelo pomembna, saj omogoča, da korenine globoko prodrejo v zemljo, da učinkoviteje dostopajo do vode in hranil. Kopanje je treba opraviti, ko zemlja ni ne preveč vlažna ne preveč suha. Z ostrim lopato nežno obrnite zgornjih 8 do 12 centimetrov zemlje, hkrati pa mešajte organsko snov ali gnoj, da jo nahranite.
 • Rastline izberite zelo previdno glede na količino sončne svetlobe, ki jo dopušča vaš dom. Količina sence, način zalivanja, ki ga nameravate narediti, tudi podnebne razmere v vaši okolici so pomembne. Obiščete lahko vaš lokalni vrtec in zaprosite strokovnjaka, ki vam bo pomagal, ali brskate po internetu, da raziščete in izberete svoje najljubše!!
 •  Bolj enostavna metoda zagona vašega vrta je nakup mladih rastlin, imenovanih presaditve. So mlade rastline, ki so bile prej gojene v drevesnicah in jih je mogoče presaditi neposredno v zemljo v vašem domu. Kupljeno rastlino zelo previdno odstranite in jo postavite na izkopano mesto na svojem dvorišču. Zemljo položite okoli korenin, nato pa zemljo pravilno namočite.
 • Sadike v začetnih fazah redno potrebujejo vodo in se jim ne sme dovoliti, da se izsušijo. Pripravite si redni urnik zalivanja rastlin. Zalivajte pogosteje v sončnih razmerah kot v deževnem obdobju. Nekatere rastline potrebujejo pogostejše zalivanje kot druge, zato se o tem predhodno posvetujte. Zalivajte počasi, da lahko tla temeljito vpijejo vodo in preprečijo odtekanje tal. Lahko tudi eksperimentirate z različnimi vrstami namakalnih načinov za vaše rastline, če se nameravate dolgoročno ukvarjati s svojim vrtnarskim hobijem.
 • Pokrijte svoj vrt s plastjo zastirke, ki preprečuje zadrževanje vlage in učinkovito ščiti zemljo pred razraščanjem plevela. Raje uporabite kompost, saj tudi nahrani zemljo. To bo tudi zmanjšalo število zalivanj rastlin, če imate naporen urnik.
 • Zdaj, ko vaš vrt začenja rasti, mu pomagajte, da bo v celoti izkoristil svoj potencial, tako da sledite majhnim vrtnim opravilom. Zalij rastline. Povlecite plevel, preden postane velik. Znebite se umirajoče in obolele vegetacije. Učinkovito se znebite škodljivcev in žuželk, tako da jih odstranite s cevjo ali razpršite po nosilcih insekticidov s palico ali vrvjo, pritrjeno na nosilec. Rastline hranite dobro z organskimi gnojili.

Vrste domačih vrtov:

Zdaj, ko poznate zgodovino in pomen domačega vrtnarjenja, boste morda razmišljali o prostoru v vašem domu in o vrsti vrta, ki je zanj primeren. Najrazličnejše vrtove in rastline lahko prilagodite svojemu dvorišču in okolju, v katerem živite.

Tu smo našteli nekatere vrste domačih vrtov.

Zelenjavni/kuhinjski vrtovi:

Najpogostejša vrsta vrta, ki jo ljudje iščejo, je zelenjavni ali kuhinjski vrt. Zelenjavni vrtovi so zelo zabavni za vzdrževanje in dobesedno boste lahko uživali v sadovih svojega dela. Ker se cene zelenjave iz dneva v dan povečujejo, je to tudi žepu prijazen ukrep za zmanjšanje vaših mesečnih stroškov.

 • Primerno mesto: Zelenjavni vrt lahko gojimo v prostorih, od majhnega balkona do velikega dvorišča. Vsestranskost te vrste vrta je tisto, zaradi česar je izjemno prijazna do uporabnika.
 • Opis in načrtovanje: Naredite obsežne raziskave o vrstah zelenjave ali sadja, ki dobro uspevajo v vašem okolju. Nekatera zelenjava potrebuje več prostora za rast, medtem ko listnato zelenje lahko gojimo v majhnem loncu z zelo malo nege. Nekatere rastline potrebujejo obsežno nego, to je zalivanje in gnojila, druge pa lahko pustimo divje rasti. Vsaka zelenjava ima posebne zahteve; nekatere je treba posaditi v vrste. Vsakega je treba razmnoževati drugače, krompir je treba gomolje, meta pa potrebuje potaknjence stebla za presaditev. Zato najprej sestavite seznam sadja in zelenjave, ki je primeren za vaš prostor in podnebje, in temu ustrezno načrtujte. Poskusite vlagati v drago zelenjavo, kot je brokoli, da zmanjšate mesečni proračun.
 • Kako narediti vrt lep: Odvisno od razpoložljivega prostora lahko za zelišča dodate pisane viseče lončke ali pa tu in tam dodate barvne frnikole in kamenčke, da bo videti živahno.

Cvetlični vrtovi:

Cvetlični vrtovi so še ena razširjena vrsta, ki je običajno priljubljena zaradi svoje estetske privlačnosti.

 • Primerno mesto: Ti so najbolj primerni za vaše vrtove, saj lahko spremenijo vaš prostor z dodajanjem nereda barve. Če pa obstaja prostorska stiska, bodo različne barve v lončkih popestrile vaš balkon ali notranji prostor.
 • Opis in načrtovanje: Načrtovanje cvetličnega vrta je lahko precej težavno in zahteva obsežne raziskave. Potrudite se spoznati, katere cvetlične rastline so primerne za vaše podnebje, pa tudi količino sonca in sence v vašem domu. Spoznajte različne vrste enoletnic in trajnic ter kako jih vzdrževati. Različne cvetoče rastline potrebujejo različne količine vlage in gnojil, zato načrtujte najbližje skupine po svojem urniku. Upoštevajte tudi razmik, ki je potreben, da vsaka rastlina ustrezno cveti. Vendar se na začetku ne lotevajte eksotičnih sort, saj zahtevajo bolj spretno roko.
 • Kako narediti vrt lep: Vrtu lahko dodate svoj osebni pridih tako, da dodate majhne okrasne klopi, da sedite in uživate v lepoti cvetja. Če je vaše dvorišče dovolj veliko, bo vodnjak in ena ali dve skulpturi dodala dodaten pridih elegance in bo zagotovo dobila pohvale !!

Vrtovi pnevmatik:

Stare rabljene pnevmatike lahko reciklirate iz svojih vozil, da ustvarite gredice. To je preprost način za recikliranje pnevmatik na estetski, a preprost način. Pnevmatike lahko uporabite za sajenje zelišč, drobnih cvetov in tudi nekaj sort zelenjave, ki ne koreninijo globoko.

 • Primerno mesto: Ti vrtovi so večinoma idealni za zunanjo uporabo ali balkon. V zaprtih prostorih bi lahko izgledali nekoliko neurejeno.
 • Opis in načrtovanje: Neuporabljene pnevmatike prinesite v garažo in jih očistite. Napolnite jih z rodovitno zemljo in posadite cvetje ali zelenjavo glede na vaš okus in podnebje. Redno jih zalivajte. Če ste na sprednji verandi, lahko pnevmatike posadite z različnimi okrasnimi cvetovi, da dobite piko na i in porabite omejen prostor.
 • Kako narediti vrt lepši: Pnevmatike lahko pobarvate v svetle barve in za dekoracijo dodate tudi velike kamenčke.

Kontejnerski vrtovi:

Kontejnerski vrtovi so resnično primerni za ljudi, ki nimajo prostora za zasaditev velikih in podrobnih vrtov.

Te posode so lahko kar koli, od majhnih sodov do loncev.

 • Primerno mesto: Ti vrtovi so zelo vsestranski in jih lahko posadite kjer koli od prednje verande do balkona.
 • Opis in načrtovanje: Izberite prave sorte rastlin glede na posode, ki jih imate. Na primer, zelenjavo lahko sadimo v korita, zelišča pa v manjše lončke. Okrasna ali sadna drevesa bonsajev lahko sadimo v majhne sode. Zagotovite ustrezno odvajanje vode za zdravo rast rastlin.
 • Kako narediti vrt lepši: Posode lahko popestrite tako, da jih pobarvate. Poskusite umetniško združiti posode različnih velikosti, da ustvarite estetski videz, odvisno od prostora, v katerem načrtujete.

Toplogredni vrtovi:

Ti so najbolj primerni za resne kmete ali vrtnarje, ki želijo pridelovati sadje in zelenjavo ne glede na letni čas, saj zagotavlja toplo notranjost. Vendar je to izredno dolgotrajen in drag postopek, zato ga je bolje prepustiti strokovnjakom ali izjemno zainteresiranim.

 • Primerno mesto: Ta vrsta vrta je bolj idealna za velika dvorišča ali kmetije, zato bo majhno mesto videti utesnjeno.
 • Opis in načrtovanje: Če sami iščete rastlinjak, so na trgih danes na voljo mini rastlinjaki, prilagojeni vašemu zunanjemu prostoru. So manj zapleteni od večjih in so bolj prilagodljivi in ​​enostavni za uporabo. Če torej želite svoje lubenice skozi vse leto, razmislite o vlaganju v rastlinjak.

Balkonski vrtovi:

Ali živite v stanovanju in imate majhen balkon? Ne skrbite, saj imamo vrtno idejo, ki bo popolnoma ustrezala vašim potrebam !!

 • Opis in načrtovanje: Izberite pravo vrsto rastlin za vaš balkon glede na sonce, veter in senco v vaši galeriji. Na zaprtih balkonih so lahko podnebne razmere mikrokontrolirane, kar omejuje izbiro rastlin. Izberite pravo količino cvetočih rastlin in ne krčite balkona s preveč rastlinami. Mikro zelišča lahko gojite v visečih lončkih, da dodatno prihranite prostor.
 • Kako narediti vrt lepši: Načrtujte postavitev in zasnovo balkona z izmeničnimi barvami cvetja in rastlin, da bo prostor svetlejši. Lahko dodate majhno skulpturo glede na vašo postavitev in dodate čar svojemu balkonu.

Terasa/strešni vrtovi:

Ta vrsta vrta je načrtovana, če nimate prostora v svojem domu, ampak na strehi ali terasi za vrtnarjenje. Prednost vrtnarjenja na terasah je, da je vaš vrt izpostavljen dovolj sončne svetlobe in dežja.

 • Opis in načrtovanje: Najprej določite del terase, ki ga nameravate spremeniti v vrt. Nato izberite rastline, primerne za zunanjo uporabo, saj so lahko izpostavljene hudim vremenskim razmeram in jih morajo prenesti. Posadite jih in po možnosti namestite sistem namakanja s kapljanjem v sončnem vremenu. Glavna prednost vrta s teraso je, da bo v poletnih sezonah koristen, saj ohranja hladne temperature. Če imate doma hišne ljubljenčke, bodo ti strešni vrtovi zagotovo všeč za zabavo in zabavo !!
 • Kako narediti vrt lep: Barve cvetočih rastlin lahko prilagodite glede na ozadje. Če je vaša terasa velika, lahko dodate gugalnico ali majhno klopco, ki vam bo služila kot vir velike sprostitve.

Stenski/navpični vrtovi:

Navpični vrtovi so danes najnovejši trend. Ko se nahajajo v osrčju mesta, postajajo točke za selfie, saj je koncept izjemno edinstven, če je dobro izveden.

 • Primerno mesto: Ta vrsta vrta je primerna za zunanjo uporabo, saj potrebuje prostor glede na višino in je bolj estetsko prijetna na prostem.
 • Opis in načrtovanje: Navpični vrtovi zahtevajo strogo načrtovanje, saj zahtevajo vzdrževanje. Če načrtujete navpični vrt z različnimi sadilniki, načrtujte vrste rastlin zelo natančno, saj ena rastlina ne sme preraščati druge. Drobni grmi in zelišča z majhnimi cvetovi so bolj primerni za navpične vrtove. Če je navpični vrt živa meja, izberite sorto z okrasnimi listi in velikimi barvitimi cvetovi. Raje zalivajte s kapljičnim namakanjem, da se izognete težavam z zalivanjem.
 • Kako narediti vrt lep: Skulpture lahko namestite na obe strani navpičnega vrta ali dodate vodnjak pred njim, da povečate estetsko privlačnost.

Otroški vrtovi:

Tudi ta vrsta vrta je danes v trendu. Otroke v šolah izobražujejo o pomenu ekološkega sadja in zelenjave ter ohranjanju okolja.

 • Primerno mesto: Najprej začnite z majhnim vrtom. Zato ga lahko gojimo na balkonu ali na verandi.
 • Opis in načrtovanje: Če želite otroku okrepiti vrtnarske sposobnosti in ga približati naravi, vlagajte v majhen vrt z zelenjavo in cvetjem, ki ga je enostavno gojiti. Otroku vnesite zalivanje in mu podrobno razložite, kako skrbeti za rastline. Pomagajte jim pobirati sadje in cvetje ter jim kuhajte, da bodo vzbudili večje zanimanje.

  Kako narediti vrt lepši: Vrt lahko naredite otrokom bolj prijazen, če mu dodate gugalnico ali pisane igrače. Dodate lahko tudi peskovnik, če je dvorišče dovolj veliko in na prostem.

Ali nameravate ustanoviti svoj domači vrt? Če da, upamo, da so vam zgornje ideje za vrt pomagale pri dokončanju vrste vrta, ki ga želite zasaditi v svojem domu. Zato brez odlašanja poskusite z lastnim domačim vrtom in sprostite svoje ustvarjalne sposobnosti !!