Povejte nam eno takšno zelenjavo ali sestavino, ki bi se lahko podala skoraj vsem jedem! Stavimo, da je paradižnik. Te lahko dodamo kateri koli vrsti kuhanja in le za boljši okus. Toda ali veste, da po vsem svetu obstaja nešteto sort teh paradižnikov? Če torej ne veste, se danes učimo skupaj! In če mislite, v čem je velika razlika in razlika med več številkami in vrstami paradižnika, vam bomo povedali tudi to!

vrste paradižnika

Kaj so paradižniki?

Kaj pravzaprav so paradižniki? So sadje ali zelenjava? No, ta zmeda je za večino nas prisotna že od otroštva. Paradižnik spada v kategorijo jagodičja rastline, imenovane Solanum Lycopersicum. Prvotno so prihajali iz južnih v srednjeameriške regije. To je rdeča jagoda, ki prihaja s semeni cvetoče rastline. Ker izvirajo iz cvetoče rastline in imajo še vedno semena (ki jih zaužijemo), botaniki paradižnik pogosto uvrščajo med sadje. Zdaj vemo, kajne!

Kategorije in vrste paradižnikovih rastlin:

Če ne veste, vrste paradižnikovih rastlin običajno spadajo v dve kategoriji – določene in nedoločene rastline. Določene rastline paradižnika prihajajo iz različnih grmov, ki zrastejo do tri metre v višino. So dobro stoječe rastline, ki dajejo veje, brsti, cvetove in nato zorijo plodove. Te rastline cvetijo, da obrodijo sadje in po določenem času odmrejo.

Po drugi strani pa so nedoločene rastline paradižnika vinska sorta. Te zahtevajo meje, kletke ali palice za podporo ali pa bodo še naprej rasle kot trta. Te vrste paradižnika so daljši pridelki in proizvajajo veliko količino paradižnika kot druge vrste. Lahko zrastejo tudi od 6 do 20 centimetrov!

Heirlooms vs. Hibridni paradižnik:

Kaj točno so te dedne in hibridne sorte paradižnika? Kateri paradižniki so priljubljeni in kakšen paradižnik kupujemo na trgu? Zmeden ?! Naj vam razložimo.

Dediščine so tisti paradižniki, ki so zelo stari, v večini primerov več kot štirideset ali petdeset let. So skoraj kot družinska drevesa, ki rastejo brez križanja in ne odmrejo. Znano je, da so te sorte paradižnikovega dediščine boljšega okusa, saj so lastne dediščini, ne delujejo s kemikalijami in pogosto dajejo zdravo sadje in cvetje.

Po drugi strani pa so hibridi križani. Kmetje ali rejci navzkrižno oprašujejo dve različni rastlini, da dobijo hibridno potomstvo, ki ima lastnosti obeh rastlinskih staršev. To pogosto daje rezultate paradižnikom večje velikosti. Prednosti hibridnega paradižnika, če ne okusa, so tiste, ki se nanašajo na bolezni in škodljivce. Manj so nagnjeni k tem škodljivcem in se upirajo boleznim, zato jih rejci enostavno vzdržujejo. Imajo tudi večji donos, zgodnjo zrelost.

Najbolj znane in priljubljene vrste paradižnika:

Zdaj pa pojdimo naprej in raziščimo najbolj priljubljen in najbolj znan seznam imen sort sort paradižnika, s katerimi se pogosto srečujemo na trgu v in okoli nas.

1. Češnjev paradižnik:

Češnjev paradižnik

Češnjev paradižnik je priljubljen za večino od nas. Prihajajo v rdečkastih, oranžnih in rumenih odtenkih in imajo svetel odtenek, ko jih dodamo kateremu koli obroku. Češnjevi paradižniki so okrogle velikosti, sorazmerno manjše velikosti, mehki in puhasti-ne pozabite, potem lahko počijo, ko jih ugriznete. Lahko jih posušimo in skuhamo ali prepražimo, pečemo na žaru in skuhamo. Te majhne, ​​nežne vrste paradižnika so najbolj znane, ki jih lahko dodamo v več italijanskih receptov ter solat in omak. Večina meni, da je to najboljša vrsta paradižnika. Obstajajo pa vrste češnjevih paradižnikov, kot so češnjev paradižnik, rumena hruška, italijanski češnjev paradižnik itd.!

2. Rdeči goveji biftek:

Rdeči biftek

Te vrste paradižnika iz rdečega govejega zrezka se popularno imenujejo tudi paradižnik salsa. To so veliki paradižniki z veliko vsebnostjo vode in soka. Rdeči goveji zrezek je čvrst in čvrst, za katerega je znano, da ima odlične imunostimulirajoče lastnosti in antioksidante. Na splošno so zelo aromatični in imajo uravnotežen, bogat okus pikantnosti in sladkosti. Zaradi svoje velikosti in popolne čvrste teksture, sočnosti so ti paradižniki idealni za hamburgerje, hrenovke ali za pripravo omak.

3. Zeleni goveji biftek:

Zeleni biftek

Potem imamo celo zelene goveje paradižnike, jih poznate ?! Kot že ime pove, so ti zeleni goveji zrezki nezrela različica zgoraj navedenega. So okrogle in čvrste, čvrste, velike v zeleno senčni barvi, z mesnato teksturo. Te vrste paradižnika so zato tudi zelo ostre in hrustljave. Ti zeleni goveji paradižniki so kot nalašč za sočenje, pečenje na žaru, kisle kumarice in salso, ki je dala nezrelo različico.

4. Grozdni paradižnik:

Grozdni paradižnik

Vrste grozdnega paradižnika so precej znana sorta; okus pa se razlikuje od sladkega do rahlo ostrega okusa, odvisno od vrste rastline. Ta paradižnik ima debelejšo lupino in teksturo, je gost, s splošnim barvitim videzom. Ne vsebujejo veliko vode, so hrustljavi in ​​hrustljavi pri kuhanju ter so vsestranski za različne jedi. Te lahko dodamo v solate, na žaru, sendviče in prigrizke, da dobimo bogat okus in okus, s popolno mešanico sladkosti in ostrine.

5. romski paradižnik:

Romski paradižnik

Ti so znani kot slivovski paradižniki italijanskega tipa in od tod tudi ime romski. Romski paradižnik je trpek in popoln z aromatičnim okusom. So večje od drugih tradicionalnih velikosti teh plodov. Zaradi intenzivnega okusa so Romas idealni za pripravo omak, enolončnic in juh. Paradižnik lahko celo spečete za kremast občutek in videz. Imajo zelo malo semen in so čvrsta, a sočnejša, zato so idealna za delo po več italijanskih receptih. Obožujemo solate, omake in sendviče z vrstami romskega paradižnika.

6. Paradižnik iz koktajla:

Koktajl

Ti pridejo v tradicionalni okus paradižnika, s sadnim in sladkim občutkom in teksturo. Koktajl paradižnik je precej vsestranski, lahko gre v več jedi in ob vsaki priložnosti. Mehke, goste in mesnate teksture so različnih velikosti, odvisno od pridelka. Na splošno so napolnjene z odličnim okusom in aromo ter dajejo saden videz. Koktajl paradižnik je kot nalašč za peko na žaru, omake, polnjenje in za pripravo več vrst testenin.

7. Paradižnik Brandywine:

Brandywine paradižnik

Paradižnik Brandywine spada v kategorijo paradižnikov večje velikosti z rožnatimi in rdečkastimi barvnimi odtenki. So priljubljene mesnate različice in jih je težko najti, gojijo le na določenih območjih. So trdi paradižniki, mesnati in sočni, s popolno mešanico bogatih okusov, kot so ostrina, blaga sladkost. Zaradi večje velikosti in teksture so kot nalašč za rezanje kot za sokove. Uporabite jih za sendviče, solate in burgerje za odličen okus.

8. Paradižnik iz črnega krima:

Črni krim

Kot že ime pove, te vrste paradižnika vsekakor niso videti tako rdečkaste ali rožnate kot ostale. Namesto tega so velike in imajo rdečkasto-vijolično barvo. Okus je sladek in bogat z okusi, z nekoliko slanega občutka. Ti črni paradižniki Krim imajo tudi ščepec kislega okusa. Tako so kot nalašč za pripravo salse, solat in koktajlov.

9. Paradižnik Campari:

Campari

Paradižnik Campari ni veliko priljubljenih sort. So pa zaradi svoje sočne prirojene narave znani med kuharskimi krogi. Kampari imajo zelo nizko kislost, vendar zelo visoko raven sladkorja. So temnejše rdeče barve (večinoma celo temnejše od češnjevega paradižnika), vendar so zelo majhne velikosti in okrogle oblike. Zaradi naravne vsebnosti sladkorja so paradižniki Campari raje za solate, edinstvene mesne recepte in omake. Priljubljeni so celo v italijanski kuhinji, za pice in testenine.

10. Cherokee vijolični paradižnik:

Cherokee vijolična

Vijolični paradižnik Cherokee je redka sorta, ki prihaja z mešanico rdeče in vijolične barve. Imajo mešanico sladkega in dimljenega okusa s trdnejšo teksturo. Vijolični paradižnik Cherokee je srednje velik in je bogat s kislimi vsebinami. So debele kože in so kot nalašč tudi za rezanje. Te so zaradi svoje okusne vsebine popolne z blagim kuhanjem in pečenjem ter idealne za sendviče ali solate.

11. Paradižnik zgodnjih deklet:

Zgodnje dekle

Tako kot že ime pove, je mogoče uganiti – ti paradižniki se pobirajo zgodaj kot običajno, še pred zrelostjo. Rastejo hitro in zgodaj v letnih časih, v sorazmerno hladnejših podnebjih. Zgodnji paradižniki so temno rdeče barve, s popolnim bogatim tradicionalnim paradižnikovim okusom sladkosti. So srednje velike hibridne sorte paradižnika in so zaradi naravnega okusa idealne za pripravo juh in bogatih solat.

12. Hruškov paradižnik:

Hruškov paradižnik

Hruškov paradižnik, kot že ime pove, je v obliki hruške in solze. So majhne do srednje velikosti, so dediščina rumenkaste in oranžne barve. Na splošno nimajo živahnega okusa in so zelo blagi in subtilni. Namesto tega so hruškovi paradižniki kot nalašč za pripravo receptov in predmetov, ki jih je treba ohraniti. Na primer, dobro je pripraviti marmelade, kisle kumarice, salse in omake.

13. Paradižnik Zebra:

Zebra

Paradižnik zebra je v idealnem primeru znan kot solatni paradižnik in je na voljo v dveh različicah – zeleni in vijolični. Ti paradižniki imajo proge, ki potekajo skozi njih, in so okrogle oblike. V primerjavi s svojimi kolegi imajo bolj pekoč okus z odtenkom pikantnosti. Znani so po solatah, juhah in salsi.

14. Kaspijski roza paradižnik:

Kaspijsko roza

Kaspijsko rožnate vrste paradižnika so rožnate barve, srednje do večje velikosti. So popolnoma sočni in sladki paradižniki z odličnimi bogatimi okusi v notranjosti. Kaspijci se pogosto uvrščajo med paradižnikove palete najboljšega okusa. Večinoma so na voljo v bližini ruskih območij in slovijo po receptih, kot so sote, kuhanje in solata.

15. paradižnik Valencia:

Paradižnik Valencia

Paradižnik Valencia je dediščinska sorta, ki prihaja v oranžni barvi. V sebi imajo več semen in dajejo popoln sočen okus in okus. Paradižnik Valencia je po okusu skoraj podoben agrumom, s sladkostjo in ostrino. Priljubljeno se uporabljajo za pripravo omak.

16. Rumeni paradižnik:

Rumeni polnilnik

Kot že ime pove, so rumeni polnilni paradižniki kot nalašč za pripravo jedi in receptov za polnjenje. Prihajajo v svetlo rumeni barvi, skoraj spominjajo na limone. Te vrste paradižnika imajo obliko paprike in so videti votle. So srednje velikosti in niso veliko slajše. Te lahko hitro poberemo in uporabimo za polnjenje receptov.

17. Paradižnik San Marzano:

San Marzano paradižnik

Paradižnik San Marzano spada med edinstvene vrste rastlin, ki dajejo zelo visok pridelek. So sorta, ki spada pod slivov paradižnik, so podolgovate oblike in so videti zelo koničasto in tanko. So pa večje velikosti, imajo manj semen. Okus je mešanica tradicionalnega paradižnikovega okusa s sladkostjo in pridihom kislega občutka. Močno se uporabljajo v pizzah, testeninah, omakah, lazanjah.

18. Raf paradižnik:

Raf paradižnik

To je še ena redka vrsta edinstvenega paradižnika, ki se na začetku goji s hibridno metodo umetne selekcije. Raf paradižnik izvira iz Španije in ima veliko bolj plosko obliko. Imajo visoko vsebnost soli in manj voden občutek ter so čvrstejše teksture in videza. V španski kuhinji so zelo znani.

Zanimiva dejstva o paradižniku:

Ali veste, tudi o tej sadni zelenjavi je nekaj šokantnih in vznemirljivih dejstev.

  • Do sedaj veste – paradižnik ni vedno rdeče barve, kot vidimo v naših domovih. Lahko so celo črne, vijolične in zelene barve!
  • Paradižnik je uradna državna zelenjava v ameriški zvezni državi New Jersey!
  • Po vsem svetu, če štejemo število sort paradižnika, mnogi verjamejo, da prečkajo več kot 10.000! Ali ni šokantno?
  • Več kot 94 odstotkov vsebnosti paradižnika (no, vsaj večina sort paradižnika) je voda.
  • Amerika porabi več paradižnika kot več drugih držav, na leto pa povprečno Američan porabi 24 kilogramov paradižnika na leto.
  • Je tudi najbolj gojena rastlina v več gospodinjstvih po vsem svetu.
  • Listi paradižnika so strupene narave.

No, zagotovo nismo vedeli, da obstaja več takih vrst paradižnika. Ali si?! S koliko vrstami in sortami paradižnika ste se srečali do datuma in kaj menite o tem? Sporočite nam vaše komentarje spodaj.

Zavrnitev odgovornosti:

To je izključno vodnik o vrstah paradižnika samo v informativne namene. Mnenja in pregled v tem članku so na voljo iz različnih virov po spletu. Avtor ne jamči in ne obljublja natančnosti dejstev, navedenih v tem članku.