Kaj je pajek: pajki so ena najbolj grozljivih žuželk. Strah pred pajki ni tako čuden, ker je točka, da bi ga ugriznili, včasih nevarna. Pajki, ki najdejo zatočišče pri hišah, niso tako strupeni, povzročajo pa nekaj izpuščajev in kožnih alergij. Spoznavanje več o vrsti, njeni naravi in ​​če je strupena ali kaj bi lahko odpravilo strah pred pajki. Pajki imajo znanstveno ime ‘Araneae.’ To so tisti členonožci, ki dihajo zrak, z osmimi nogami in kelicerami z očmi, ki vbrizgavajo strup. So najpomembnejši red pajkovcev in se uvrščajo na sedmo mesto v skupni raznolikosti vrst med drugimi vrstami organizmov.

vrste pajkov na svetu

Pajki in ljudje: Kako pajki pomagajo ljudem? Ali ni smešno postaviti takšno vprašanje? Vendar pa pomagajo ljudem, saj večino žuželk porabijo doma. Morda se sliši nesmiselno, a znebiti se žuželk je ena velika naloga pri ohranjanju zdrave in čiste hiše. Grozljiva in grozljiva osemnoga žuželka vrti lepljivo mrežo, da brez težav pripelje plen. Pajekov strup se uporablja kot zdravilo. Pajek je starejši simbol skrivnosti, moči in rasti. Starodavni simbol pajkov bi lahko razmišljali s svojo mrežo. Tako kot pajek plete svojo mrežo, moramo svoje življenje zavrteti. Pajek kot simbol pomeni, da naše izbire gradijo naše izkušnje.

Razvrstitev pajkov s slikami:

Pajki segajo od različnih barv do kraja bivanja, barvne pajke običajno najdemo v vrtovih in so črni pajki, rumeni pajki, oranžni pajki itd. Različne vrste pajkov ali pajki različnih vrst imajo znanstveno ime, ki temelji na njihovo bivališče, strupenost, barvo, družino, ki ji pripadajo itd.

1. Volkov pajek:

različne vrste pajkov

Pripadajo družini Lycosidae in so ime dobile po starogrški besedi, ki pomeni ‘volk.’ So močni in voljni plenilci z izjemnim vidom. Živijo ločeno in lovijo sami ter ne vrtijo mrež. Nekateri so zviti lovci, ki napadajo plen takoj, ko ga najdejo, ali ga celo lovijo na kratki razdalji. Toda nekateri od teh pajkov čakajo, da mimo pripelje plen.

2. Skakalni pajek:

vrste pajkov

Sestavljajo družino Salticidae. Družina obsega grobo 640 opisanih vrst in okoli 6000 in več opisanih vrst pajkov. Čeprav se običajno gibljejo neopazno in dokaj počasi, je večina vrst sposobna odzivati ​​na skoke, zlasti med lovom, včasih pa z odzivom na nepričakovane grožnje ali prehodom dolgih vrzeli. Tako pljuča kot sapnik sta zelo dobro razvita; uporabljata oba sistema. Skoki pajki imajo najboljši vid med členonožci; uporabljajo ga pri dvorjenju, lovu in plovbi. Njihov očesni vzorec običajno prepozna skakalce pajke; imajo skupaj štiri pare oči, pri čemer je sprednji srednji par še posebej velik.

3. Huntsman Spider:

vrste pajkov

Lovci pajki pripadajo družini Sparassidae, ki je bila prej znana kot Heteropodidae. Ti pajki so dobili ime zaradi načina in hitrosti lova. Po videzu so zelo podobni rakovicem in so precej veliki, najpogosteje jih imenujemo velikanski pajki rakovice. Imajo tudi ime leseni pajki. Nekatere vrste pajkov lovcev lahko uporabljajo nenavadno obliko gibanja. Največ jih je bilo mogoče videti v tropskih regijah.

4. Hobo Spider ali Funnel Web Spider:

Imena pajkov

Hobo pajek, znanstveno znan kot Eratigenaagrestis, je član razreda pajkov, splošno znanih kot levkasti pajki. Ti pajki sestavljajo lijakasto mrežo iz svilene folije, ki ležijo v njej in na majhnem koncu lijaka počakajo, da plenske žuželke zdrsnejo na njihovo mrežo. Hobo pajki gradijo svoje mreže v bližini človeških bivališč. Spletni pajki avstralskega levka se razlikujejo od tega, vendar so najpogosteje napačno razumljeni. Hobo pajki so razširjeni po Evropi in Srednji Aziji; najdemo jih tudi v ZDA in Kanadi.

5. Hišni pajek:

Pogoste vrste hišnih pajkov

Hišni pajki se nanašajo na tiste pajke, ki se preživljajo s človeškim bivališčem. Običajno živijo v zaprtih prostorih in na skritih mestih. Večina pajkov spada v to kategorijo. So najpogostejši, ki jih vidite po hiši.

6. Samotni pajek:

različne vrste pajkov

Pajki samotarji ali rjavi pajki, znani tudi kot guslarji, violinski pajki ali žanji, spadajo v skupino strupenih pajkov zaradi svojega ugriza, ki včasih povzročijo značilen niz simptomov, znanih kot loksoscelizem. Samotni pajki so opredeljeni kot člani družine Sicariidae. Čeprav imajo pajki samotarji slab status, običajno niso nasilni. Rjavi samotni pajki so veliki med 6 in 20 milimetrov, vendar se lahko povečajo. Medtem ko so običajno svetle do srednje rjave, imajo različne barve od belkaste do temno rjave ali črno sive. To je en zelo strupen pajek.

7. Beli pajek:

Vrste pajkov in dejstva

Beli pajki so večinoma strupeni in jih redko najdemo. Beli pajki se imenujejo MisumenaVatia, pajek rakovice Goldenrod. Ti pajki so znani po uporabi kamuflaže. Njihova telesa so običajno brez pigmenta, zaradi česar so videti čisto bela. Na primer, ko stojijo na zlati roži, lahko tvorijo začasni rumeni ali oranžni pigment, ki se zlije s cvetjem. Ko se odmakne od rože, izloči pigment in se vrne v normalno belo barvo.

8. Mali pajek:

slike različnih vrst pajkov

Mali pajki niso posebni; prihajajo na večino vrst. Nekateri pajki volkov so tudi majhni. Rjavi samotni pajki segajo od 6 do 20 milimetrov in spadajo v razred majhnih pajkov. Pajki, ki so manjše velikosti, se imenujejo majhni pajki in ne z nobeno drugo klasifikacijo. V ta razred spadajo travni pajek, hišni pajek, rakovski pajek, skakalni pajek itd.

9. Bananin pajek:

imena vrst pajkov

Bananski pajki se nanašajo na Cupiennius, južno in srednjeameriško vrsto pajka. Splošno so znani kot bananski pajki in jih najdemo od Mehike do severozahodne Južne Amerike in na nekaterih karibskih otokih.

10. Rdeči pajek:

vse vrste pajkov

Rdeče pajke imenujemo tudi pršice. Ime rdeči pajki na splošno poznajo rastlinske pršice iz družine Tetranychidae. So pogost škodljivec na sobnih rastlinah in kmetijsko pomembnih rastlinah. Rdeči pajkov jajc traja približno tri tedne, da postane odrasel. Odrasli rdeči pajki merijo približno 0,02 palca v dolžino. V nasprotju z imenom vse vrste niso rdeče; nekatere so zelene, rumene in oranžne.

11. Vrtni pajek:

različne vrste pajkov

Vrtni pajki imajo znanstveno ime Argiopeaurantia, običajno jih imenujemo rumeni vrtni pajki, črni in rumeni vrtni pajek, zlati pajek, koruzni pajek itd. Običajno ga najdemo v sosednjih ZDA, na Havajih, v južni Kanadi, v Mehiki in Srednji Ameriki. . Samci vrtnih pajkov segajo od 5 do 9 mm, samice vrtnih pajkov pa od 19 do 28 mm. Strup je neškodljiv za ljudi.

12. Rakovski pajek:

pogoste vrste pajkov

Pajek rakov je pogost v družini pajkov Thomisidae. To splošno ime ima zaradi svoje oblike. Je podoben raku manjše velikosti in je najpogosteje napačno razumljen. Ti pajki se imenujejo tudi pajki cvetnih rakov, saj lovijo na cvetju in habitatu v in okoli ljudi.

13. Avstralski pajek:

pogoste vrste pajkov

Avstralija ima nekaj zelo strupenih pajkov, skupaj s Sydneyjevimi pajki iz levka. Pajki, ki pripadajo družini Hexathelidae; in rdečkasti pajek, ko je ugrizen, je zelo boleč. V avstralski medicinski dokumentaciji je bila zgodovinsko povezana s smrtjo. Toda večina avstralskih pajkov nima strupa, ki bi bil ocenjen kot nevarno strupen.

14. Oranžni pajek:

različne vrste pajkov

Oranžni pajki spadajo v kategorijo vrtnih pajkov; so v najrazličnejših barvah, vključno z oranžno. Dober primer navadnega oranžnega vrtnega pajka je marmorna tkalka. V dolžino meri približno 14 milimetrov; ti pajki segajo od svetlo oranžne do rahlo rumene barve. Oblika oranžne pajkove mreže je kot kolo; ustvarjajo tudi cik -cak vzorce znotraj svojih mrež. Niti v spletu vibrirajo in opozarjajo pajka na plen, ki je zdrsnil po spletu.

15. Ameriški pajek:

imena imen pajkov

Pajki Orb Weaver in Recluse so najpogostejši ameriški pajki. Samotni pajki najdemo v Severni Ameriki in je ena izmed tistih nevarnih vrst pajkov.

Dos and Don’t s s pajki:

  • Ohranjanje hiše čiste lahko prepreči, da bi pajki zgradili mreže.
  • Ne čistite ročno z rokami, uporabljajte rokavice.
  • Takoj se posvetujte z zdravnikom o ugrizih pajkov.
  • Pred uporabo dežnike in klobuke predhodno preverite, kajti pajki izberejo takšna mesta za točenje.
  • Za preprečevanje gradnje mrež v hiši uporabite tekočine za odganjanje žuželk.
  • Če želite olajšati bolečino in oteklino, ugriženo mesto sperite z vodo in milom ter položite kocko ledu ali mokro krpo.
  • Moteče pajke končajo z ugrizi pajkov, bolje je, da jih ne motite ali poškodujete.

Pajki so za ljudi z arahnofobijo bolj grozljivi; to je strah pred pajki. Čeprav so pajki škodljivi, se večinoma zdijo zanimivi; vrtenje njihovega spleta v oblikah je videti razburljivo. Vsaka vrsta pajka vrti svojo mrežo v drugačni obliki. Od simbolov pajki sporočajo rast, skrivnost in moč.