Ste že kdaj vstopili na vrt in opazili miniaturne različice sicer ogromnih dreves? Imenujejo se drevesa bonsaj, ki v mnogih kulturah veljajo za cenjeno lastnino. Za razliko od zmotnega prepričanja, bonsaji niso gensko spremenjena drevesa, v resnici pa navadna drevesa rastejo v pritlikavi velikosti s posebno tehniko. Da bi zadovoljili vašo radovedno dušo o teh fascinantnih vrstah rastlin, smo našteli vrste dreves bonsajev z zgodovino in načini gojenja.

vrste dreves bonsajev

Kaj je bonsaj?

Beseda “bonsaj” je japonski izraz za “posajeno v posodo”. To je umetniška oblika gojenja miniaturnih različic velikih dreves z uporabo starodavnih azijskih metodologij. Bonsaj so prvotno izumili Kitajci, kasneje pa so jih razvili Japonci po načelih zen budizma.

Zgodovina bonsaja:

Za razumevanje zgodovine bonsaja moramo potovati približno 2000 let nazaj v starodavno Kitajsko. V tem času so Kitajci navdušili nad ustvarjanjem miniaturnih pokrajin, ki so bile drastično manjše od izvirnikov. Imenovali so ga “Pun-Sai”, kjer pun pomeni južni zabojnik. Ideja je bila preučiti čarobne lastnosti petih elementov – vode, ognja, lesa, kovine in zemlje. Bolj ko je bila velikost zmanjšana, večjo čarobno moč je imela.

Kasneje, v obdobju Kamakure, ki je bilo pred približno 700 leti, so Japonci poskušali kopirati to obliko umetnosti, vendar so jo omejili le na drevesa. Imeli so omejene pokrajine, za razliko od Kitajcev, zaradi česar so eksperimentirali s tehnikami bonsajev (japonska različica Pun-sai) na lokalnih vrstah dreves. Nadalje so menili, da so ta pritlikava živa drevesa “sveta” in so jih uporabljali kot razkošna darila.

V naslednjih letih so bila drevesa bonsajev predstavljena Špancem, nato pa tudi preostalemu svetu. Postopoma so se razvili številni slogi in sorte bonsajev, od katerih so nekateri zelo dragi in jih je težko gojiti.

Široka klasifikacija bonsajskih dreves:

Bonsajske drevesne vrste so na splošno razdeljene v dve kategoriji – notranja in zunanja.

Notranja bonsajska drevesa:

Te bonsaje gojijo za gojenje v zaprtih prostorih. Tehnike njihove pridelave zagotavljajo, da drevo ostane privlačno in zdravo v umetni notranjosti. So odlična izbira za vrtnarje, ki raje ostanejo blizu teh dreves in s svojo lepoto izboljšajo estetiko vaše notranjosti.

Vendar je drevesa bonsajev v zaprtih prostorih težko gojiti, saj morate izbrati drevesno vrsto, ki ustreza vašemu domačemu okolju. Če raje prinesete tradicionalno ali eksotično sorto dreves v zaprtih prostorih, boste morda morali prilagoditi notranje okolje, da mu bo ustrezalo. Na splošno so tropske in subtropske vrste idealne za notranje prostore.

Primeri vrst dreves bonsaj v zaprtih prostorih: Havajski dežnik, akacijev bonsaj, denarno drevo, brazilski deževni bonsaj, budistični borov borov itd.

Zunanja drevesa bonsajev:

To so tradicionalni bonsaji, ki lahko rastejo v zunanjem okolju brez posebne nege ali zaščite. V nasprotju z drevesi notranjih bonsajev se imenujejo tudi “pravi bonsaji”. Te vrste rastejo hitreje od sobnih, saj so v svojem naravnem okolju. Vendar jih lahko občasno za kratek čas prinesete v notranjost.

Obstajata dve vrsti dreves bonsaj na prostem – iglavci (zimzeleni) in listavci.

  • Iglavci: So ena izmed najbolj priljubljenih drevesnih vrst bonsajev, ki jih je mogoče prepoznati po storžih. To so zimzelena drevesa, ki običajno živijo v hladnem podnebju. Najbolj priljubljena in enostavna za gojenje je sorta brina. Druge vrste vključujejo šimšir, azaleje itd.
  • Listopadna drevesa: Ta drevesa v hladnejših mesecih leta odvržejo listje. Za razliko od zimzelenih dreves listje listavcev po zrelosti odpade in zraste novo. Nadalje so razvrščeni v 4 vrste – brest, javor, gingkos in marelico.

Primeri zunanjih vrst dreves bonsajev: Rakove jabolke, plešaste ciprese, macesen, gaber itd.

20 različnih vrst bonsajskih dreves s slikami:

Poglejmo nekaj različnih vrst vrst bonsajev, ki se gojijo v različnih delih sveta:

1. japonski javor:

Japonski javor

Japonski javor je ena izmed najbolj priljubljenih zunanjih vrst bonsajev. To drevo poznajo vrtnarji z imenom Acer Palmtum in izvira iz Japonske. Mlajši javorji imajo zelene liste z rdečkastim lubjem, in ko se drevo stara, listi postanejo rdeči s sivim lubjem. Obstaja veliko sort tega drevesa z različnimi barvnimi listi.

Japonski javor je treba postaviti na prostem na sončno in zračno mesto. Na mestih z zelo vročimi temperaturami morate njihovo lokacijo premakniti v senčna mesta s posredno sončno svetlobo. Ta drevesa je treba zalivati ​​vsak dan, presaditev pa vsaki dve leti.

2. Bodhi drevo (Ficus Religiosa):

Drevo Bodhi (ficus Religiosa

Ficus Religiosa, imenovan tudi drevo Bodhi, ali sveti peepal spada v družino figov. Izvira iz Indije in Kitajske, kjer ima pomen v hindujski, budistični in džainistični veri. Ficus Religiosa je ena izmed mnogih listopadnih drevesnih vrst bonsajev v Indiji, njegove srčne oblike pa začnejo padati v toplejših mesecih marca in aprila.

To je drevo bonsaj na prostem, ki potrebuje veliko sonca. Postaviti ga je treba v širok lonec z dobro odcedno zemljo. Vendar pa lahko prekomerna izpostavljenost zelo visokim temperaturam poškoduje liste, zato je poleti bolj priporočljiva posredna senca. Imajo prožne veje, zaradi česar je oblikovanje zelo enostavno v primerjavi z drugimi drevesnimi vrstami.

3. Šimšir:

Šimšir

Šimšir, imenovan tudi Buxus, spada med trdne, zimzelene vrste dreves bonsaj. Ima več kot 70 podvrst, pri katerih sta navadni šimšir ali Buxus sempervirens in kitajski šimšir Buxus Harlandii precej priljubljena. Zaradi bujnega zelenega videza in naravno zvitih vej, debla so idealna izbira za bonsaj. Poleg tega šimšir raste zelo hitro, potrebuje zelo malo vzdrževanja in ga je mogoče oblikovati v različne oblike.

Te vrste imajo raje senčno zunanje okolje, saj lahko vroča, neposredna sončna svetloba opeče liste. Ne morejo uspevati pri zelo hladnih ali zmrznjenih temperaturah pod -4 C. Tla morajo biti dobro odcedna in vlažna, vendar ne mokra. Za zdravo rast rastlin je potrebno redno obrezovanje in obrezovanje. Presaditev je mogoče opraviti le dve do tri leta, ožičenje pa je mogoče, ko je rastlina še mlada in nezrela.

4. Brin:

Brin

Ena izmed najbolj priljubljenih vrst dreves bonsaj na svetu v brinu. Brinova bonsajska drevesa spadajo med zimzelene, iglavce iz družine čempres in imajo približno 70 različnih sort. Odvisno od sorte lahko pri brinu opazite dve glavni vrsti listja – iglo in luska. Nekatera splošno priznana brinova bonsajska drevesa so kitajski brin, japonski šimpaku, japonski brinov brin, navaden brin itd..

Brinova drevesa morajo biti postavljena na prostem, kjer dobivajo neposredno sončno svetlobo. Ne morejo uspevati v zmrzali ali v zaprtih prostorih, zato jih je treba paziti, da jih ne prinesejo. Brinove ne marajo veliko vode. Zato se pred zalivanjem prepričajte, da je zemlja suha. Lahko prenesejo močno ožičenje, kar je mogoče storiti, ko je drevo zelo mlado.

5. kitajski brest:

Vrsta bonsaja kitajski brest

Kitajski brest velja za eno najbolj priljubljenih vrst dreves bonsaj za začetnike. Izvira iz Kitajske in jugovzhodne Azije, ki jo je mogoče zlahka prepoznati po dvozobčastih listih. V naravnem okolju lahko kitajski brest naraste do 80 čevljev visoko. Zaradi počasne začetne rasti je vaditeljem bonsaja idealno, da razumejo njegov vzorec rasti in ga dobro naučijo, da se spremeni v miniaturno drevo.

Kitajski brest je lahko v zaprtih prostorih ali na prostem, odvisno od sorte. Notranji kitajski brest je poleti postavljen zunaj na senčna mesta, zunanji pa na polnem neposrednem soncu. Ta drevesa lahko zalivamo, ko je zgornja plast zemlje suha. Obrezovanje je treba redno izvajati, saj se veje hitro zgostijo, oblikovanje pa je mogoče s standardnimi praksami ožičenja.

6. Bougainvillea:

Bougainvillea

Bougainvillea je tropska, zimzelena rastlina, ki raste svetlo obarvano cvetje, ki lahko polepša vsak vrt. Drevo ima trnje in je v različnih barvah, kot so rdeča, roza, bela, oranžna ali dvojni odtenki. So enostavni za vzdrževanje in jih je mogoče lepo oblikovati, da te običajne grmovnice spremenijo v okrasna drevesa bonsajev.

Bougainvillea potrebuje veliko neposredne sončne svetlobe in toplote. Zalivati ​​jih je treba le, ko so tla suha in ne prenesejo zalivanja ali omočenosti. Če jih želite obrezati, morate poganjke odrezati po cvetu. Zvijanje se mora zgoditi, ko je rastlina mlada, saj se starejše rastline ponavadi trdijo in zlahka odcepijo. Med delom na ožičenju bodite pozorni tudi na ostre trne.

7. Indijski banyan (FicusBenghalensis):

Indijski banyan (ficusbenghalensis

Ficusbenghalensis je velika drevesna vrsta, ki izvira iz indijske podceline. Proizvajajo zračne korenine, ki rastejo navzdol in se po dosegu tal oblikujejo v trda olesenela debla. Splošno ime za to vrsto je velika indijska banjanska ali banjanska figa. To drevo velja za sveto v hinduizmu in budizmu.

Indijski banyan je vrsta drevesnega bonsaja, ki potrebuje veliko sončne svetlobe. Torej ga lahko hranite v bližini okna ali dobro prezračenega prostora vašega doma. Ficus drevesa potrebujejo veliko vlage za spodbujanje boljšega nastajanja korenin. Dnevno zamegljevanje je zaželeno v primerjavi z zalivanjem ali podvodnim zalivanjem rastline. Obrezovanje je treba redno izvajati, da ohrani svojo obliko.

8. Oljka:

Oljčna vrsta drevesa bonsaj

Oljke so zimzelena drevesa, ki izvirajo iz sredozemske regije. Obstajata dve vrsti oljk – Olea Europea ali navadna oljka in Olea Europea Sylvestris ali divje oljke. Zaradi kratkih listov in zelo počasne rasti je za bonsaj prednostno divje oljčno drevo. Obe drevesi dajeta drobne plodove, ki rastejo iz rumenih cvetov, čeprav navadna oljka ponuja večji pridelek.

Oljke so zunanje vrste bonsajev, ki potrebujejo polno sončno svetlobo. Lahko prenesejo hladnejše vreme, vendar ne morejo preživeti v zmrzali. Zalivanje je treba izvajati redno, tla pa morajo biti dobro odcedna, da se izognemo gnitju korenin. Ožičenje postane oteženo, ko drevo začne dozorevati in lubje postane zelo trdo. Obrezovanje lahko opravite pozneje pozimi, da spodbudite boljšo rast v prihajajoči sezoni.

9. Azaleja:

Azaleja

Drevo Azalea je ena najbolj privlačnih cvetočih vrst bonsajev, ki ponujajo veliko okrasno vrednost. Spada v rod Rhododendron, ki ima približno 1000 vrst, od katerih sta Satsuki in Kurume Azaleas priljubljena izbira za bonsaj. To redko drevo bonsaj daje čudovite rože v različnih barvah, kot so roza, rdeča itd., In različnih oblik, velikosti.

Azaleje so zunanje vrste, ki potrebujejo močno sončno svetlobo. Vendar pa ne prenesejo ekstremne vročine, zato jih je priporočljivo poleti prestaviti v senčna mesta. Zalivanje je treba izvajati redno, da se zemlja ne izsuši. Vendar zalivanje ni priporočljivo. Obrezovanje je treba narediti na spodnjem delu drevesa, da se oblikuje lepa oblika in struktura.

10. Bor:

Borovci

Borovi so ena izmed najbolj priljubljenih vrst dreves iglavcev. Čeprav ponujajo veliko okrasno vrednost, borovi zaradi svoje kompleksne narave zagotovo niso za začetnike. Ta zimzelena drevesa imajo stožce in iglice, ki so v obliki snopov od 2 do 5, odvisno od sorte. Med 120 in nenavadnimi vrstami se japonski črni bor in japonski beli bor pogosto uporabljajo za bonsaj.

Za gojenje teh dreves je pomembno razumeti, ali gre v enem naravnem okolju za eno ali dve vrsti. Postaviti jih morate na polno sonce in zalivati ​​le, ko so tla suha. Sveče je treba redno odstranjevati, da se spodbudijo manjše igle. Ožičenje lahko izvedete takoj po obrezovanju, da ga dobro oblikujete.

11. Bambus:

Bambus

Veliko ljudi zamenjuje sveti bambus in srečni bambus (tiste, ki jih vidimo v trgovinah za obdarovanje) za Bonsai Bamboos. Zaupanje pa je, da niti njihovi bonsaji niso, niti jih ni mogoče imenovati Bamboos. Pravi bambus je vrsta trave in ne drevo. Ima hitro rast, zaradi česar je težko zatirati v posodi. Med številnimi vrstami bambusov je znano, da je Bambusa Multiplex odlična sorta za ustvarjanje bonsajev zaradi relativno majhne višine.

Bambusi so lahko tropske in zmerne vrste bonsajev. Tropska so sobna drevesa, ki jih je treba postaviti na dobro osvetljena območja, temperaturna pa na prostem. Bambusi potrebujejo vlažno zemljo in se lahko hitro posušijo. Obrezovanje listov je treba izvajati vse leto, korenine pa je treba obrezati enkrat letno, da se ohrani velikost in oblika.

12. Bonsajsko denarno drevo:

Bonsajsko denarno drevo

Denarno drevo je priljubljena vrsta bonsaj v zaprtih prostorih, ki izvira iz Srednje Amerike. To je tropska, zimzelena, širokolistna vrsta, ki v svojem naravnem okolju običajno zraste približno 65 čevljev. Ta drevesa lahko prepoznate po oteklem deblu, ki so ga uporabljali za shranjevanje rezervne vode. Izziv pri drevesu je, da ne proizvaja večjih pravih vej, drevesna debla pa se s starostjo pletejo in se med seboj drobijo.

Denarna drevesa je treba postaviti v zaprtih prostorih v dobro prezračenih prostorih. Rastlina potrebuje tudi vlago, zato potrebuje redno megljenje. Obrezovanje je treba opraviti pozimi, da bi spodbudili zdravo rast spomladi. Ožičenje izvajajte previdno, da ne poškoduje debla in lubja.

13. Hibiskus bonsaj:

Hibiskus bonsaj

Ena najbolj privlačnih cvetočih vrst bonsajev je hibiskus. To je tropski grm, ki raste v toplem podnebju. Obstaja veliko sort hibiskusa, ki daje rože različnih barv, oblik in velikosti. Bonsajski hibiskus izgleda še posebej privlačen zaradi sijajnega zelenega listja in izrazito živahnih barvnih cvetov.

Ko je bonsai hibiskus v zaprtih prostorih, ima raje dobro osvetljeno mesto, kot je okno ali balkon. Če ga nameravate hraniti na prostem, izberite senčno in zračno mesto. Hibiskus ne more uspevati v izredno hladnih ali zmrzali. Tudi tla morajo biti ves čas vlažna, za ohranjanje zdravja pa je potrebno redno gnojenje.

14. Himalajska cedra:

Himalajska cedra

Himalajska cedra ali CedrusDeodara izvira iz zahodnih himalajskih gorskih verig. To drevo ima veliko okrasno vrednost in se uporablja za polepšanje vrtov in parkov v evropskih in zahodnih državah. V naravnem okolju raste cedra do 50 m visoko. Ta zimzelena drevesa imajo kratke liste, ki spominjajo na borove iglice, ki so temno zelene z blagim modrikastim odtenkom.

Himalajsko cedro je najbolje gojiti v zaprtih prostorih v prezračevanih prostorih. Izogibati se morajo onesnaženju, dimu in ekstremnim spremembam okolja. Potrebno je zelo malo vode, zaradi prevelikega zalivanja pa listi postanejo rjavi. Deblo zahteva tudi obrezovanje skupaj z listi za ustvarjanje različnih stilov.

15. Hrastovo drevo bonsaj:

Hrastovo bonsajsko drevo

Obstaja na stotine sort Oaktree, ki rastejo v različnih delih sveta, kot so Evropa, jugozahodna Azija, Severna Amerika itd. Odvisno od vrste so hrasti lahko listavci ali zimzeleni, ki lahko zrastejo do 40 čevljev v svojem naravnem okolju. Ta odporna drevesa imajo močna debla in dajejo plodove, imenovane želod. Hrasti so ena najpogosteje gojenih bonsajskih drevesnih sort, ki s svojo cikcak strukturo izgledajo kot umetniško delo.

Nega in vzdrževanje hrasta bonsaj sta odvisna od sorte. Splošno pravilo je, da imajo hrasti raje sončno in zračno mesto. Ne raje podaljšajo vlažnosti tal in jih je treba zalivati ​​šele, ko se posuši. Priporočljivo je obrezovanje velikih listov in končnih brstov za spodbujanje zdravega listja.

16. Jokajoča vrba:

Jokajoča vrba

Jokajoča vrba je zanimiva sorta vrbe. Ime je dobil zaradi jokajočih vej, ki visijo navzdol. To drevo izvira iz Kitajske, ki lahko v idealnih razmerah zraste do 65 čevljev visoko do 200 let. Čeprav je zelo priljubljena vrsta bonsajev, je jokajočo vrbo zelo težko gojiti in zahteva strokovno nego.

Vrbe imajo raje sončno mesto, vendar jih bo treba poleti premakniti na senčno mesto. Potrebujejo tudi veliko vode in se ne smejo posušiti. Redno obrezovanje je nujno, da zavržete odvečne poganjke, ki poškodujejo obliko drevesa.

17. Ginko:

ginko

Ginko je listopadna vrsta bonsajev, ki jo je mogoče prepoznati po listih v obliki ventilatorjev. To drevo izvira iz Kitajske in je eno najstarejših živih dreves na rastlini. Obstajajo tako moška kot ženska drevesa ginka, pri katerih samice nosijo plodove z neprijetnim vonjem, samci pa sploh ne dajejo pridelkov. Semena in listi tega drevesa imajo visoko zdravilno vrednost in se uporabljajo za zdravljenje številnih bolezni.

Drevesa ginko bonsaj je treba postaviti na sončno mesto. Čeprav lahko uspevajo v skoraj vseh podnebnih razmerah, se ginki ne odzivajo dobro na zmrzal. Zahtevajo dobro zalivanje, vendar ne pretirano zalivanje. Veje teh dreves so precej prilagodljive in sodelujejo pri ožičenju.

18. Crabapple:

Crabapple

Rakove jablane spadajo v rod Malus, katerega del je tudi običajno jabolko. Vendar pa so rakova jabolka precej manjših velikosti in trpkega okusa kot jabolka. Bonsaji rakovih jabolk so listavci, ki so v sezoni trgatve zelo cenjeni zaradi svojih lepih rožnato-belih cvetov in majhnih plodov. Oblika in velikost teh plodov sta odvisni od sorte drevesa.

Jablane bonsajske rakovice je treba postaviti na sončna in zračna območja, ne pa v močno vročino. Redno zalivanje je potrebno, saj plodovi odpadejo, če se zemlja posuši. Obrezovanje tega drevesa je priporočljivo, ko pozno jeseni odpadejo vsi listi. Presaditev je mogoče opraviti letno, če je drevo zelo mlado.

19. Bukev:

Bukev

Bukev pripada družini Fagaceae ali Bukev. Med številnimi sortami v svoji družini sta evropska in japonska bela bukev precej priljubljena. Ta lepa drevesa imajo gladko in široko deblo s širokimi listi. Na teh drevesih lahko opazite tudi rdeče listje, pridobljeno s posebnim gojenjem evropske bukve.

Glede na letni čas lahko bukev postavite na senčna ali sončna mesta. Redno zalivanje je potrebno, da se zemlja ne posuši. Priporočljivo je obrezati velike veje in končne brsti, da bi spodbudili več svetlobe v notranje veje drevesa in jih okrepili.

20. Granatno jabolko:

Granatno jabolko

Granatno jabolko je listopadno drevo, ki obrodi velike plodove z užitnimi semeni. Drevo izvira iz Indije in Irana, kasneje pa se je razširilo po drugih delih sveta. Med številnimi sortami granatnega jabolka je za bonsaj še posebej primerna sorta PunicaGratanum ali pritlikavec. Imenuje se “Nana” in nosi majhen plod. Druga sorta “Nejikan” se uporablja v okrasne namene.

Drevesa granatnega jabolka za rast potrebujejo toplo, tropsko podnebje. Drevo potrebuje redno zalivanje, zlasti v času cvetenja. Obrezovanje in ožičenje je najbolje opraviti v času opadanja, ko listi odpadnejo, veje pa gole.

To so nekatere izmed najbolj priljubljenih vrst bonsajev, ki jih gojijo kultivatorji po vsem svetu. Ne pozabite, da ko dobite dom bonsaja, ne dobite le drevesa, ampak del žive umetnosti. Zato cenite njegovo prisotnost in dobro skrbite za drevo, če želite reči blizu narave.

ODGOVORNOST: Članek je napisan izključno v informativne namene in avtor ne prevzema izključne odgovornosti za točnost objavljene vsebine. Podatki, predstavljeni v članku, so pridobljeni iz več virov, ki so lahko pravilni ali zadostni ali pa tudi ne.

Pogosta vprašanja:

V1. Kakšna je idealna mešanica tal za gojenje rastlin bonsajev?

Odgovor: Skoraj vse drevesne vrste bonsajev imajo raje dobro odcedna tla. S tem se lahko izognemo preplavljanju, kar vodi do gnitja korenin in na koncu do smrti rastline. Idealni materiali za lončenje za bonsaj so kokopeat, rečni pesek, droben gramoz, plovec in organski kompostni lonec.

V2. Kako pogosto naj zalivam bonsaj?

Odgovor: Drevesa bonsajev so občutljiva in ne prenašajo poplav. Če želite preveriti, ali rastlina potrebuje vodo, potisnite prst v zemljo. Če se vam zdi suh in lahek, ga zalijte. Sicer rahlo pošpricajte rahlo meglo, da ji zagotovite nekaj vlage. Odvisno od vremena in temperature je treba sobne rastline zalivati ​​vsaka 3-4 dni, zunanje pa vsaka 2 dni.

V3. Ali je mogoče katero koli drevo pretvoriti v bonsaj?

Odgovor: Večino dreves je mogoče s posebnimi tehnikami spremeniti v bonsaj. Zavedati se morate tehnik obrezovanja, obrezovanja in ožičenja, da bi ogromno drevo prikrili v njegovo miniaturno različico. Za njegovo vzdrževanje je treba dobro razumeti vzorec rasti drevesa.