Če ste ljubitelj jajc, se vam poraja vprašanje: “Kako vam je všeč jajce”? Kuhan, ocvrt, poširan, omlet ali umešan? Težko je izbrati samo enega, kajne? Jajca so eno najbolj vsestranskih, okusnih in zlahka najbolj hranljivih živil, ki so nam na voljo. To ne govorimo samo mi! Že stari Rimljani in Grki so jih cenili zaradi bogatega okusa in profila, bogatega z beljakovinami. Če niste poskusili več kot standardno belo jajce, je čas, da raziščete različne vrste jajc, ki so na voljo po vsem svetu.

Ta članek obravnava številne sorte jajc in njihove značilnosti, ki vam ponujajo neskončne možnosti kuhanja jedi na osnovi jajc.

Kaj je jajce in zakaj imajo jajca različne barve?

Britannica pravi: “Jajce je vsebina reproduktivnega telesa s trdimi lupinami, ki ga proizvaja ptica in se šteje za hrano”.

Preprosto povedano, užitna jajca (primerna za ljudi) so jajca, ki jih nosijo samice, kot so piščanec, prepelica, raca itd., Predvsem za razmnoževanje svojih vrst. Jajca so sestavljena iz trde lupine kot zunanja ovojnica, beljaka ali belega in rumenjaka na sredini. Čeprav je celotno jajce bogato z beljakovinami in vitamini, ima rumenjak visoko hranilno vrednost.

Zdaj, ko smo prišli do barve jajc, ste v lokalnih trgovinah ali supermarketih morda opazili različne barve, kot so rjava, bela, zelena itd. V nasprotju s predpostavkami se obarvana jajca po hranilni vrednosti ali užitnosti ne razlikujejo od standardnih belih. Barva je posledica genov vrste ptic ali pasme.

Na primer, pasme, kot so kokoši kokoši Plymouth, nosijo rjava jajca, medtem ko običajni piščanci leghorn nosijo bela jajca. Druge pasme, kot je Ameraucana, nosijo modra jajca, črni bakreni Maran pa jajca temne čokolade.

Zanimivo je, da se vsa jajca v začetnih fazah začnejo beliti in dobijo pigment šele, ko jajčece preide skozi ptičjo maternično cev ali jajcevod!!

Razvrstitev jajc po standardih nakupa in označevanja:

Vstopite v hodnik supermarketa in verjetno boste našli različne vrste jajc z oznakami, kot so »prosta reja«, »ekološko« itd. Ta razdelek vam pomaga razumeti razlike med njimi:

 • Običajna jajca:

To so običajne vrste jajc, ki jih najdete v supermarketu ali lokalnih trgovinah. Jajca prihajajo iz kokoši, ki se gojijo v temnih in gnečah. Te ptice se hranijo z živili na osnovi žit in celo zdravijo z antibiotiki in dodatki za povečanje proizvodnje. Čeprav so življenjske razmere kokoši hude, so tudi jajca precej hranljiva in okusna.

 • Jajca brez kletk:

Kot že ime pove, ta jajca prihajajo od ptic, ki imajo malo prostora za sprehajanje in ne v utesnjenih kletkah. Dobijo tudi gnezdilnice za počitek in odlaganje jajc. Čeprav jajca niso tako hranljiva kot običajna jajca, jim humane kmečke prakse dajejo večjo prednost.

 • Jajca proste ponudbe:

To so jajca, ki prihajajo od kokoši, ki imajo dostop na prostem. To ne pomeni, da se kokoši lahko prosto gibljejo, kamor koli želijo. Imajo dostop le do omejenega, ograjenega območja in uživajo v sončni svetlobi.

 • Ekološka jajca:

Kmetje lahko jajca označijo za „ekološka“ le, če ptice strogo jedo ekološko krmo. Za razliko od komercialnih jajc organska jajca ne vsebujejo antibiotikov, steroidov itd., Razen če ptice zahtevajo posebno zdravilo za zdravljenje določene bolezni.

 • Vegetarijanska jajca za prehrano:

Vegetarijanska jajca so tista, ki jih kokoši hranijo samo z rastlinsko prehrano. Te kokoši živijo v zaprtih prostorih in nimajo dostopa do črvov, žuželk ali kakršnih koli stranskih proizvodov iz mesa.

 • Jajca omega-3:

To so jajca, obogatena z omega-3 maščobnimi kislinami, s hranjenjem kokoši s posebno prehrano na osnovi lana. Jajca ponujajo 12 -krat več omega kislin kot običajna jajca in ponujajo esencialne omega kisline, kot so ALA, EPA in DHA.

 • Pasterizirana jajca:

Pasterizirana jajca so nežno ali rahlo kuhana jajca, da se zmanjša tveganje za bolezni, ki se prenašajo s hrano. Ti so v lupinah podvrženi postopku pasterizacije pri določeni temperaturi.

 • Predelana jajca:

To so industrijski jajčni izdelki, ki se prodajajo v različnih oblikah, kot so predhodno olupljena jajca, olupljena trdo kuhana jajca, predhodno kuhana jajca prijateljev, vnaprej pripravljene omlete itd. Zaradi uporabe konzervansov in umetnih tehnik kuhanja niso zelo zdravi.

12 užitnih vrst jajc, ki se razlikujejo po hrani in okusu:

Povejte nam nekaj najbolj priljubljenih sort jajc, ki prihajajo iz različnih ptic in celo rib (ja, prav ste prebrali!):

1. Piščančja jajca:

Piščančja jajca

Piščančja jajca prihajajo iz različnih pasem kokoši in so najpogosteje porabljene vrste jajc na svetu. Imajo zelo blag okus in se odlično podajo skoraj v vsako kuhinjo. Ta jajca so nešteto barv, kot so bela, rjava, modra, zelena itd., Ne da bi to vplivalo na profil hranil. Srednje piščančje jajce (surovo) ponuja 63 kalorij in ponuja številne hranilne snovi, kot so beljakovine, vitamin A, vitamin D itd. Jajca so glede na velikost in maso razvrščena v XS, majhna, srednja, velika in velika končni rezultat.

2. Prepeličja jajca:

Prepeličje jajce

Prepeličja jajca so lahko majhna, vendar imajo visoko oceno na oddelku okusa. Ta jajca majhnih ptic se imenujejo prepelice in tehtajo le 9 g v primerjavi s 50 g piščančjega jajca. Torej, za pripravo dostojne jedi na osnovi jajc boste potrebovali najmanj 5-6 prepeličjih jajc. Ta jajca so smetane barve, z rjavimi in črnimi pikami po lupini. Prepeličja jajca veljajo za dobroto v moji kuhinji, zlasti v azijski kuhinji. Čeprav vsako jajce vsebuje le 14 kalorij, je bogato s hranili, vključno s selenom, riboflavinom, vitaminom B12 itd..

3. Račja jajca:

Račja jajca

Račja jajca so znana po svojih razkošnih in kremastih rumenjakih. V primerjavi s piščančjimi jajci so večji, povprečna račja jajca tehtajo 70 g. Sveža račja jajca imajo rahlo “ribji” vonj, saj večinoma živijo v ribnikih, ki jih zasedajo. Vendar jajca iz rac, gojenih na kmetiji, hranjenih s krmo za perutnino, nimajo neprijetnega okusa. Račja jajca imajo v primerjavi s piščančjimi jajci višjo raven prehrane. Povprečno račje jajce ponuja 130 kalorij in je bogat vir hranil, kot so vitamin B12, vitamin A, selen itd. Vsebnost maščob in holesterola je v teh jajcih prav tako visoka.

4. Gosja jajca:

Gosja jajca

Gosja jajca so ena največjih vrst jajc iz vrst ptic. Čeprav je profil okusa podoben profilu račjega jajca, lahko v gosjih jajcih okusite nekaj “igrivosti”. Rumenjaki so bogati in kremasti, zaradi česar so jajca vsestranska za skoraj vse vrste kuhanja. Standardno gosje jajce tehta okoli 150 g, po velikosti pa je trikrat večje od piščančjega jajca. Gosja jajca imajo debelo belo lupino s svetlo obarvanimi rumenjaki. Vsako jajce ponuja 226 kalorij skupaj z visokimi količinami beljakovin in vitaminom B12 kot druga jajca. Gosja jajca so glede na njihovo nizko proizvodnjo in visoko vzdržljivost relativno draga.

5. Purana jajca:

Turčija Anda

Čeprav so puranje jajca užitna, nimajo veliko komercialnega povpraševanja. Puranova jajca so nekoliko večja in tehtajo okoli 66-100 g, odvisno od pasme. Lupine so debele in ljudje menijo, da imajo te sorte jajc podoben okus kot piščančja jajca. Zaradi nizke stopnje pridelave so jajca precej draga. Zato mnogi ljudje raje gojijo ptice za meso kot jajca. Povprečno puranje jajce vsebuje 135 kalorij in vsebuje velike količine beljakovin in maščob.

6. Rhea jajca:

Rhea jajca

Rhea je velikanska ptica brez letenja, ki je po fizičnem vidiku zelo podobna noju. Ptice Rhea odložijo približno 20 do 60 jajc na leto, sezona nesnosti pa se giblje od maja do avgusta. Povprečno jajce Rhea meri približno 5,1 palca x 3,5 palca in tehta okoli 600 gramov. Lupina je lahko od zelenkasto rumene do temno smetane. Kar zadeva prehrano, je eno rejino jajce enako 10 kokošjim jajcem. Tekstura rumenjaka je precej lahka in zračna, vendar je okus precej močan in močan.

7. Emu jajca:

Emu jajca

Emu jajca so ena najlepših vrst ptičjih jajc, ki spominjajo na polnočno nebo s sijočimi zvezdami na ozadju. Precej velika jajca imajo značilno temno modrikasto-zeleno barvo z granulirano površino. Če se jajce ne izleže in je izpostavljeno sončnim žarkom, se lupina počasi spremeni v smetano ali bledo belo. Emu jajca merijo približno 5,1 palca x 3,5 palca in tehtajo od 450 do 650 gramov. Eno jajce emu ponuja 360 kalorij skupaj s številnimi hranili, kot so omega kisline, beljakovine, vitamini in minerali.

8. Nojeva jajca:

Nojeva jajca

Največja ptica na svetu je očitni zmagovalec pri izdelavi največjih užitnih jajc. Povprečno nojevo jajce meri približno 180 mm v dolžino in 140 mm v širino. Tehta od 1,2 kg do 2 kg. Vsako nojevo jajce je približno približno 24 kokošjih jajc. Trdo kuhanje nojevega jajca lahko traja do 1,5 do 2 uri zaradi 2 mm debele lupine. Okusni profil je precej podoben profilu piščančjega jajca, razen okusa divjačine. Nojevo jajce ponuja neverjetnih 2000 kalorij s 235 g beljakovin in 100 g maščobe.

9. Galebova jajca:

Galebova jajca

Galebova jajca zaradi svoje redkosti in okusnosti veljajo za poslastico v mnogih delih Združenega kraljestva. Ta jajca imajo kremno lupino z rjavimi pikami po vsem. Ptice gnezdijo ob britanski obali, od koder jajca izvirajo. Odvisno od pasme galeba se lahko velikost jajc giblje med 6,5 cm x 4,5 cm. Jajca galeba so polna hranil in so zelo vsestranska za različne oblike kuhanja, kot so trdo kuhana, umešana itd. Eno galebovo jajce lahko ponudi približno 139 kalorij.

10. Jajca pegatk:

Jajca iz pegatk

Jajca pegatk so nekoliko manjša od piščančjih jajc in imajo zelo trde lupine. Barva teh jajc je temno smetano do svetlo rjava z lisami na lupinah. Zaradi visokega razmerja med rumenjakom in belim mesom so jajca pegatk bogatejša in kremastejša od piščančjih. Povprečno jajce tehta le 1,4 unče, zaradi česar se 2 jajca pegatk ujemata z enim kokošjim jajcem v obroku. Z zaužitjem enega jajca lahko dobite do 100 kalorij skupaj z bistvenimi minerali, kot so cink, magnezij, fosfor itd.

11. Fazanova jajca:

Fazan

Fazanova jajca iz številnih pasem fazanskih ptic, ki izvirajo iz Azije. Jajca so za polovico manjša od kokošjih jajc z rjavimi do bledo oljčno zelenimi lupinami. Po okusu se ne razlikujejo veliko od piščančjih jajc, razen po večji bogatosti in kremastosti. Ta jajca se odlično prilegajo različnim oblikam kuhanja, kot so trdo kuhana, ocvrta jajca, škotska jajca itd. Eno jajce fazana lahko skupaj s hranili, kot so selen, vitamin A, cink, vitamin B12 itd..

12. Kaviar:

Kaviar

Zdaj so tukaj najbolj zanimive vrste užitnih jajc, o katerih resnično želite vedeti! Kaviar! Za razliko od drugih jajc, ki prihajajo iz ptic, je kaviar jajčeca iz družine jesetrovih rib. Barve in teksture kaviarja se lahko razlikujejo glede na vrsto rib. Običajno se kaviar uporablja kot okras za solate in kruh. Ko ga popijete, ima oreh, slasten okus z blagim do močnim okusom v ustih. Kar zadeva prehrano, 100 g kaviarja ponuja 264 kalorij skupaj s široko paleto hranil, kot so kobalamin, magnezij itd..

Zanimiva dejstva o jajcih:

Tukaj je nekaj odličnih dejstev o jajcih, ki vas bodo zagotovo presenetila:

 • Piščanec Araucana je znan po polaganju velikonočnih jajc v naravnih odtenkih roza, rjave, zelene, modre itd.
 • Sveža jajca potonejo v vodi, medtem ko gnila plavajo zaradi velikih zračnih celic, ki nastanejo v lupini.
 • Prepeličja jajca so najboljša alternativa za ljudi z alergijami na jajca, saj so brez alergenov.
 • Fermentirana račja jajca, ki so črne barve in veljajo za poslastico v mnogih državah in se uživajo kot “100-letna jajca” ali “stoletna jajca”.
 • Kitajska je največji proizvajalec jajc s 34 -odstotnim deležem na trgu jajc.
 • Nedavne ugotovitve kažejo, da Britanci pojedo približno..200 na osebo na leto.

To so nekatere izmed najbolj priljubljenih vrst užitnih jajc, ki jih najdemo po vsem svetu. S toliko načini kuhanja in postrežbe jajc lahko le redko izberete možnost za zajtrk, kosilo ali večerjo. Torej, spet vprašanje za vas – “Kako vam je všeč vaše jajce?”! Obožujemo ocvrto jajce z nekaj soli in poprom na vrhu. Oh, tako okusno! Ni?

ODGOVORNOST: Podatki, objavljeni v tem članku, so zgolj informativne in izobraževalne narave in ne predstavljajo pravnih ali drugih strokovnih nasvetov na to temo..