Odgovor na vprašanje “Zakaj imamo radi motorje” ne more priti z eno besedo ali stavkom! Če želimo omeniti nekaj razlogov za našo ljubezen do dvokolesnikov, pravimo-hitrost, vznemirjenje, svoboda in moč. Če se lahko povežete s tem občutkom, se pridružite klubu! Kot pravi ljubitelji koles moramo porabiti čas za razumevanje različnih vrst motornih koles in njihovih namenov.

Če vas torej zanima, kako se pustolovsko kolo razlikuje od športnega ali potovalnega, pojdite skozi ta priročen vodnik!

Seznam 10 različnih vrst motornih koles za začetnike:

Zdaj pa poglejmo nekaj priljubljenih stilov motociklov, ki so na voljo na trgu:

1. Standardno motorno kolo:

Standardno motorno kolo

Standardno motorno kolo je najpogostejša vrsta motocikla, ki ga danes vidimo na trgu. V primerjavi z drugimi vrstami, kot so športna kolesa ali gola kolesa, so standardna kolesa ergonomsko precej udobna. Sedeži so ravni z nižjo višino od glave rezervoarja, tako da lahko voznik udobno sedi. Ročaji ne zahtevajo nagiba naprej ali nazaj in vam omogočajo, da vzdržujete pokončen položaj. Standardna kolesa so v razponu zmogljivosti motorja 125 CC -1000 CC.

Primeri: Suzuki CB1100, Yamaha SR400

2. Skuterji:

Skuterji

Skuterji vam morda ne bodo omogočili največje hitrosti in vožnje z veliko močjo kot druga motorna kolesa, vendar vas lahko kot v sanjah prebijejo skozi gost promet. Ta lahka motorna kolesa so enostavna za učenje in vožnjo. Čeprav so imeli tradicionalni skuterji sistem sklopke in prestav, so sodobni v preprostem modelu za zagon, pospeševanje in zaviranje. S funky stylingom, prostorom za shranjevanje, polnjenjem prek USB -ja in številnimi drugimi priročnimi funkcijami so skuterji kot čudeži na cesti. Zmogljivost motorja skuterjev se lahko giblje od 100 CC do 250 CC.

Primeri: TVS Jupiter, Vespa VXL 125, Yamaha Ray ZR 125

3. Gola kolesa:

Gola kolesa

Gola kolesa so po osebnosti zelo podobna športnim kolesom, vendar obstajajo številne razlike glede estetike in funkcionalnosti. Pri golih kolesih se odstranijo obloge (plošče v obliki krila na telesu kolesa), da se razkrijejo njihovi stroji. Ker imajo minimalno nadgradnjo, vas zunanja popravila in zamenjave ne stanejo veliko! Ta motorna kolesa so priljubljena kot ulična kolesa zaradi robustnega videza, lažjih ročic in uglašenih motorjev. Prostornina motorja se lahko giblje med 250 CC – 1000 CC.

Primeri: Kawasaki Z650, Bajaj CT100

4. Športna kolesa:

Športna kolesa

Če se ukvarjate z resnimi dirkami in imate radi idejo, da “odrežete” vogale ceste, potem je športno kolo tisto, kar potrebujete! Športna kolesa so ena izmed najbolj priljubljenih vrst motornih koles, znanih po svojih super hitrostih in zmogljivih motorjih. Narejene so iz lahkih materialov, kot je aluminij, za enostavno upravljanje v ostrih zavojih. Položaj sedeža je na višji strani, da preprečite, da bi cesta zdrsnila z nog ali delov kolesa. Vendar ti stroji proizvajajo veliko toplote in niso namenjeni krajšim vožnjam v prometu. Zmogljivost motorja se lahko začne od 250 CC do 1000 CC in več.

Primeri: Kawasaki Ninja H2, BMW S 1000 RR

5. Križarjena kolesa:

Kolesa za križarjenje

Crusier motocikli, kot že ime pove, so zgrajeni za “križarjenje” po mestu. Imajo značilno silhueto z nizkimi sedeži, ravnimi ročaji in pol-naprej zatiči za noge. Križarjena kolesa, imenovana tudi sekači, so ena najbolj udobnih vrst motornih koles na trgu. Ponujajo umirjeno vožnjo po mestih v prometnem prometu in so idealne celo za dolge vožnje po avtocestah. Kolesa za križarke se lahko začnejo od 200 CC do 1000 CC ali več, odvisno od variante. V tem segmentu lahko pričakujete tudi nekaj agresivnih sedežev, ki ustrezajo različnim slogom vožnje.

Primeri: Harley-Davidson Iron 883, Kawasaki Vulcan 900

6. Umazana kolesa:

Dirt Bikes

Kot že ime pove, so Dirt Bikes izdelani za vožnjo po naravnih površinah, kot so umazanija, blato in skale. Izdelane so iz lahke, trde plastike in kompromitirajo številne estetike, vključno z naglavnimi svetilkami za manjšo težo praznega vozila. Sedežni položaj je na višji strani, kar kolesarju ponuja boljšo vidljivost. Ta terenska kolesa imajo dolg hod vzmetenja, večji navor in niso namenjena vožnji po asfaltnih cestah. Razpon CC lahko pade med 150 – 700 ali več.

Primeri: Kawasaki KLX450R, Suzuki RM Z250

7. Turistično motorno kolo:

Potovalni motocikel

Touring Motocikli so presenetljivo priročni in super udobni tipi motornih koles, idealni za tekaška potovanja. V primerjavi z drugimi različicami koles, kot sta športna ali standardna, so precej velike. Glavni razlog je dodaten prostor za shranjevanje, ki vas pripravi na dolge vožnje. Potovalna kolesa imajo tudi dodatne obloge na straneh, da zmanjšajo aerodinamični upor na avtocestah. Velikosti motorja so tudi velike, kar vam omogoča, da ohranite dobre hitrosti več ur. Zmogljivost motorja se lahko giblje od 250 CC do 700 CC ali več.

Primeri: Harley-Davidson Electra Glide, Triumph Tiger Explorer 1200

8. Pustolovska kolesa:

Pustolovska kolesa

Strokovnjaki za kolesa pogosto obravnavajo pustolovska kolesa kot “SUV-je” dvokolesnikov. Takšno je njihovo udobje in zmogljivost! Pustolovska kolesa ali ADV-ji imajo visok odmik od tal in vzmetenje na dolge poti, kar vam omogoča nemoteno “dolgo vožnjo”. Visok položaj ročaja omogoča ergonomsko udobje pri vožnji tudi po grobih cestah. Niso pa začetnikom prijazna kolesa in zahtevajo nekaj prakse in spretnosti, preden se odpravite na avtoceste. Zmogljivost motorja teh motornih koles lahko preseže 1000 CC za vožnjo z močjo!

Primeri: Kawasaki Versys X 300, BMW G 310 GS

9. Dvojna športna motorna kolesa:

Dvojna športna motorna kolesa

Dvojna športna motorna kolesa so zakonita sestrična endurojev ali umazanih koles. Idealni so tako za cestno kot terensko vožnjo, zaradi česar so komercialno uspešnejši od kolesa za umazanijo. Dvojna športna kolesa imajo bistvene lastnosti za varno vožnjo po cestah, kot so luči, hupa itd. Imajo tudi visok sedež za krmarjenje po neravnih terenih, elegantna oblika pa vam omogoča, da kot kos pogače prerežete ozke ceste. Zaradi pomanjkanja stranskih oklepov in ozkega sedeža je to kolo slaba možnost za dolge vožnje. Prostornina motorja se lahko giblje od 125 CC do 800 CC ali več.

Primeri: Suzuki DR200S, Kawasaki KLX250

10. Motorna kolesa Café Racer:

Motorna kolesa Café Racer

Ste se kdaj spraševali, ali ta kolesa dobijo ime “Café Racers”? Znano je, da so ta kolesa uporabljali najstniški britanski otroci, ki se družijo v kavarnah in sodelujejo pri dirkah. Od tod tudi izraz! Café Racers so hitri stroji, ki so znani po moči in okretnosti. Imajo minimalno karoserijo in nizko ocenjujejo faktor udobja. Dirkači v kavarni so lahka motorna kolesa z nizkim, ozkim krmilom, imenovanim “Clip-ons”. Standardna kolesa so pogosto narejena po meri v kavarniška dirkalna kolesa z zamenjavo krmila. Zmogljivost motorja je lahko do 900CC in več.

Primeri: Ducati Scrambler Cafe Racer, BMW R nineT Racer

To je nekaj različnih vrst motornih koles, ki so na voljo v svetu. Če želite raziskati te različice, si oglejte priporočene modele v vaši državi. Torej, katera od teh je vaša najljubša sorta koles in zakaj? Sporočite nam!