Iščete antioksidantno hrano? Uživanje živil, bogatih z antioksidanti, lahko zmanjša tveganje za nastanek vnetnih bolezni. Na primer srčna bolezen, sicer rak; več rastlinskih živil je bogat vir antioksidantov. Antioksidanti so danes izredno potrebni; razmislite o širjenju različnih vrst raka po vsem svetu in dodatnih življenjsko nevarnih zdravstvenih stanjih.

živila, bogata z antioksidanti

Bogata antioksidativna živila v Indiji:

Seznam živil, bogatih z antioksidanti, ki so v veliko pomoč pri krepitvi zdravstvenega stanja skupaj z obvladovanjem nekaterih zgoraj navedenih bolezni. Ta živila se v Indiji večinoma uporabljajo že od antičnih časov.

1. česen:

Česen je dobro znano in izrazito bogato antioksidativno živilo. Vašim jedem dodaja okus, poleg tega pa ohranja vaše srce v formi, vendar je to majhno zelišče veliko več kot zdaj to. Česen pomaga znižati krvni tlak, holesterol pa deluje tudi kot običajen antibiotik. Strok česna vsebuje vitamine A, E, C ter potrebne minerale selen, jod, natrij, železo, kalcij, cink, magnezij in kalij.

2. špinača:

Obremenjena z železom in neverjetnim čistilom krvi, je špinača ena najboljših živil v vaši prehrani. Vsebuje tudi antioksidant lutein in osnove beta karoten in zeaksantin, ki pomagajo pri obrambi telesa poleg različnih škodljivih učinkov poškodb prostih radikalov. Špinača je najbolj živilo, bogato z antioksidanti.

3. Borovnice:

Plodovi modrega jagodičja z veliko antioksidantov

Borovnica je eno sadje, ki se je uvrstilo na prvo mesto lestvice najboljših antioksidativnih živil. Sveže študije na živalih kažejo, da bi lahko borovnice pomagale pri zaščiti celic pred poškodbami in zmanjšale vnetje. Borovnice vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, priznanih za krepitev imunskega sistema, skupaj s ključnimi fitokemikalijami, ki bi lahko pomagale pri obrambi poleg raka in bolezni srca.

4. Matice:

Oreščki, večina živil, bogatih z antioksidanti

Orehi so najboljša hrana, bogata z antioksidanti. In oreščki so eno izmed večinoma uravnoteženih živil na planetu. Predlagajo dobro količino “zdravih” maščob z manjšo količino beljakovin in ogljikovih hidratov. Vsaka vrsta orehov ponuja edinstven stranski pogled na minerale, fitokemikalije in vrste maščob. Orehi so najvišji v rastlinskih omega-3, medtem ko so brazilski orehi največji v selenu.

5. Zelišča plus začimbe:

začimbe in zelišča z visoko vsebnostjo antioksidantov

Od več kot 400 začimb in zelišč posušeni plus mleti klinčki vsebujejo največ antioksidantov. Po tem sledijo poprova meta, cimet, piment, origano, žajbelj, timijan, rožmarin in žafran. Presenetljivo je, da je malo posušenih začimb – na primer bazilike, drobnjaka, kopra in peteršilja – pokazalo opazno višje ravni antioksidantov kot njihov svež analog.

6. Brokoli:

Zelenjava iz brokolija z veliko antioksidantov

Brokoli absolutno prevzame zlato medaljo za večino hranljive zelenjave. Ta križnica vsebuje dodaten vitamin C kot pomaranča in ima več kalcija kot kozarec mleka. Poleg mineralov in vitaminov se brokoli polni tudi s pomočjo znanih fitonutrientov, ki se borijo proti boleznim. Fitonutrient, sulforafan iz brokolija, je bil izpostavljen manjši nevarnosti številnih vrst raka. Poskusite kuhati na pari ali skuhati brokoli in začiniti z baziliko ali limono, sicer pa salso za okusno prilogo. To je preprosto najboljša antioksidativna hrana.

7. Temna čokolada:

Temne čokolade

Na primer, rezultati v bazi podatkov o antioksidantih kažejo, da so imeli čokoladni izdelki v razmerju kakava 24 do 30, plus 70 do 99 odstotkov, 40 do 65, standardni antioksidant znotraj 2, 7 in 11 ml molov na vsakih 100 gramov , v tem vrstnem redu. Sorta temne čokolade, za razliko od bele, sicer mlečne čokolade, običajno vsebuje večji odstotek kakava in manj sladkorja. Temna čokolada je eno pomembnih živil, bogatih z antioksidanti.

8. Sladki krompir:

Sladki krompir

Premakni se, porjavel krompir. Sladki krompirček pomirja običajne krompirčke z restavracijskih krožnikov. Enako bel plus sladki krompir ponuja vitalna hranila, na primer vitamine C, poleg tega B6, vlaknine, kalij. Vendar pa sladki krompir vsebuje več teh hranil. Na mizo nosijo tudi ključna hranila, kot je kalcij, in ogromno vitamina A.

9. Paradižnik:

Paradižnik je še eno antioksidantno živilo z veliko zdravstvenimi koristmi. Paradižnik je poln likopena, ki je neverjeten antioksidant, ki ga lahko uporabite. Poleg tega vam paradižnik ponuja dodatno povečanje vitaminov A in C, ki pomagajo ohranjati telo na optimalni ravni.

10. Fige:

sadje, bogato z antioksidanti - sl

Fige so bogat vir antioksidantov. Pomagajo veliko pri odpravljanju učinkov prostih radikalov in vas tako ščitijo pred boleznimi. Sadje lahko jeste surovo in kuhano. Da pa kar najbolje izkoristite koristi za zdravje, je priporočljivo, da vzamete fige surove. Če postane premočan za vaš okus, si nanesite plast sladkorja. Fige lahko dodate tudi v solate, ki vključujejo tudi čebulo, česen in sir kot aromatična sredstva. Tako bo vaš prigrizek bolj razburljiv in olajšalo zavijanje nenavadnega okusa sadja.

11. Češnje:

sadje, ki vsebuje antioksidante - češnje

Živila, bogata z antioksidanti, ne morejo preskočiti te čudežne sestavine. Češnja ima veliko zdravstvenih koristi, na katere je treba poudariti. Najprej ena skodelica češnje vsebuje skoraj 260 mg kalija, kar lahko pomaga pri ohranjanju krvnega tlaka. Poleg tega češnje vsebujejo antioksidante, kot sta kvercetin in antocianin, ki lahko znatno zmanjšajo tveganje za nastanek raka. Skoraj vse jedi iz hrane lahko vsebujejo češnjo za aromo in ne le, da izboljša okus, ampak tudi pomagajo pri odganjanju lakote, saj so češnje bogate z vlakninami. Češnje lahko izkoristite tako, da jih dodate v hrano, zlasti v sladico, ali pa v poletni čas dodate v pijačo.

12. Solata:

živila z visoko vsebnostjo antioksidantov - solata

Ko gre za živila, bogata z antioksidanti, je to zelenjava. To je dobro za telo. Antioksidanti v listih ohranjajo kožo sijočo in zobe zdrave. Listi vsebujejo vlaknine in se zato pogosto uporabljajo kot element za diete za hujšanje. Zelene običajno uporabljamo za pripravo solat, liste rdeče solate pa pogosteje nabiramo za sendviče. V solato lahko dodate kumare in čebulo za več koristi za zdravje in za polnejši obrok.

13. Jabolko:

Apple

Jabolka lahko varno štejemo za eno najboljših živil, bogatih z antioksidanti. Ne samo, da so enako priljubljeni kot najbolj zdravi. Ko govorimo o živilih z antioksidanti, ko imate jabolko, pustite kožo vedno na koži, saj tam ležijo največ. Seveda ne pozabite očistiti svojega čudovitega rdečega jabolka, preden ga zaužijete, saj obstaja velika verjetnost, da je barva dodana konzervansom in gnojilom. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin jabolka v kratkem pripeljejo tudi do bolj ravnega trebuha. Znižuje tudi raven holesterola in s tem zmanjšuje tveganje za bolezni srca. Govor o koristih enega samega sadja in jabolka bo pokal prinesel domov!

14. Granatno jabolko:

Granatno jabolko

Granatna jabolka so eno najboljših antioksidativnih živil, saj vsebujejo skupaj tri. Ta hranila, znana kot polifenoli, antociani in tanini, dajejo telesu udarec in pomagajo v boju proti prostim radikalom. Mnoge bolezni, kot so rak, možganska kap in artritis, je mogoče odpraviti na ta način. Vsako granatno jabolko lahko jamči za skoraj 30 mg zdravih hranil, ki pomagajo izboljšati imuniteto in težave s kožo. Granatno jabolko je tudi bogat vir železa. Granatno jabolko lahko jeste surovo in ga dodate v solate, oves, celo pijače, če želite.

15. Jagoda:

Živila, bogata z antioksidanti - jagoda

Jagoda je najboljše antioksidativno živilo. Polnjene z antioksidantom, ki pomaga pri hujšanju- polifenolom, so jagode odlična izbira, če želite zdrava žita. Naj bo zajtrk ali večerni prigrizek, imata neverjeten okus in jedi, ki so ji dodana, prinašajo odličen okus. Skoraj 73% antioksidanta sestavlja jagodni sok in je odličen način, da potešite žejo, če vam je dolgčas običajna sadna solata.

Upam, da vam je ta članek všeč in da bo koristen in koristen za vaše zdravje. Ostanite fit vedno z uporabo zgoraj naštetih živil, bogatih z antioksidanti.