Vitamin A ima pomembno vlogo pri zdravi prehrani. Dnevni vnos hrane, bogate z vitaminom A, pomaga pri pravilnem delovanju in razvoju našega telesa, kar pripomore k ohranjanju zdravja naše kože, oči, zob, poleg tega pa vitamin A spodbuja rast kosti, se bori proti boleznim in ohranja reproduktivni sistem. Vitamin A je mogoče dobiti iz različnih mesnih, ribjih, sadnih, zelenjavnih in mlečnih izdelkov. V tem članku smo našteli 15 najboljših živil, bogatih z vitaminom A, ki jih lahko dodate v svojo prehrano za zdrav način življenja.

Živila, bogata z vitaminom A

Kaj je vitamin A?

Vitamin A je v maščobi topen vitamin iz nenasičenih ogljikovodikov. To vključuje retinol, retino in beta-karoten. Karotenoidi imajo alfa, beta in gama karoten, ki se pretvori v vitamin A. Karotenoidi so temno obarvani pigmenti v rastlinski hrani, ki se pretvorijo v vitamin A, kot je beta-karoten.

Beta-karoten je antioksidant, ki ščiti celice pred poškodbami zaradi prostih radikalov. Prosti radikali vodijo v številne kronične bolezni in imajo pomembno vlogo pri procesu staranja. To prav tako pomaga zmanjšati tveganje za nastanek raka z jemanjem dodatkov beta-karotena.

Vrste virov za vitamin A:

Iz prehrane lahko dobimo dve vrsti vitamina A. Predoblikovani vitamin A se pridobiva iz živalskih proizvodov, kot so ribe, perutninsko meso in mlečna hrana. Medtem ko lahko provitamin A dobimo iz rastlinskih živil, kot sta sadje in zelenjava. Pogosta vrsta provitamina A je beta-karoten. na voljo je tudi v prehranskih dopolnilih. Ohranjanje ustrezne ravni vitamina A pomaga pri zdravljenju številnih zdravstvenih stanj. Potreben je tudi za razmnoževanje in dojenje.

Prednosti živil, bogatih z vitaminom A:

 • Boji se z okužbami
 • Zdrav vid
 • Preprečite očesne bolezni
 • Zdrave kosti
 • Močni zobje
 • Regeneracija
 • Preprečevanje sečnih kamnov
 • Okrepiti imunski sistem
 • Preprečevanje raka
 • Zdrava koža
 • Zmanjšajte gube in akne
 • Zmanjšajte strije
 • Zdravo lasišče
 • Zmanjša prhljaj

Najbolj živila, bogata z vitaminom A v Indiji:

viri vitamina a

Tu smo vključili 15 najbolj živil, bogatih z vitaminom A, ki so na voljo v Indiji. Oglejmo si jih.

1. Meso:

Jetra večine živali so napolnjena z vitamini in minerali. Lahko jih skuhamo na pari ali jih ocvremo s čebulo in številnimi hranljivimi zelišči.

• jetra purana

Pripravijo lahko okusno puranovo večerjo. Purana jetra lahko dodamo v omako in kot nadev za pridobivanje številnih vitaminov in mineralov.

Vitamin A v 100 gramih jeter purana: 1507 % DV

Kalorije v 100 gramih jetra purana: 273

• Goveja jetra

Jetra so najboljši vir vitamina A in vitamina C. So ortodoksno zdravilo za zdravljenje anemije.

Vitamin A v 100 gramih govejega jeter: 300 % DV

Kalorije v 100 gramih govejih jeter: 135

2. Butternut Squash:

Bučka je rumeno-oranžne barve, ki ima dobro količino beta karotena, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Temno pomarančna buča je zelo okusna in ima oreh in sladek okus. Ena skodelica bučke lahko napolni s 400% dnevnega potrebnega vitamina A. Imajo tudi vitamin C, kalij in vlaknine, ki spodbujajo dobro zdravje.

Vitamin A v 1 skodelici bučke: 400 % DV

3. Gorčično zelenje:

Imajo pikanten in hrustljav okus. Imenujejo ga tudi listna gorčica, ki je najbolj hranljiva zelenjava z zelenjavo. Gorčično zelenico lahko uživamo surovo ali kuhano, saj je napolnjena z okusom in hranili. To je znano kot prehranske elektrarne, ki zagotavljajo 118% dnevno potrebne vitamina A. Prav tako so dober vir folatov, vlaknin, beljakovin, vitamina C, vitamina E, mangana, kalcija, karotenov, vitamina K in flavonoidnih antioksidantov..

Vitamin A v 100 gramih gorčične zelenice: 118 % DV

4. Polnomastno mleko:

Polnomastno mleko je bolj ljubljeno kot posneto mleko. Napolnjena je s hranili in ima bogat kremast okus. Ena skodelica polnomastnega mleka je dober vir vitaminov D, A, kalcija, beljakovin in magnezija. Ta vsebuje tudi maščobe, ki so najboljše, če jih uživamo v zmernih količinah.

5. Posušena bazilika:

100-gramska posušena bazilika vam pomaga pridobiti 15% dnevne vrednosti vitamina A. Vitamin A vsebuje antioksidativne lastnosti in je pomemben za vid. To pomaga tudi pri ohranjanju zdrave sluznice in kože. Zaužijte suho baziliko, bogato z vitaminom A, da zaščitite svoje telo pred rakom pljuč in ustne votline. To vsestransko posušeno baziliko lahko dodate večini obrokov, ki jih kuhate. Lahko potresete živila, da dobite vitamin A in izboljšate okus.

Vitamin A v 100 gramih posušene bazilike: 15 % DV

6. Zelenjava:

• solata Iceberg

Temno zelena listnata zelenjava velja za najboljše zdravo živilo. Svetlo zelena solata Iceberg pa je zelo dober vir vitamina A. Lahko jih dodate v solato in sendviče, da pridobite vsakodnevno potrebo po vitaminu A. Ena skodelica solate Iceberg daje 10 kalorij in telesu veliko vitaminov in mineralov.

Kalorije v 1 skodelici solate Iceberg: 10

• Grah

Sladki zeleni grah lahko pripravimo kot prilogo k obrokom za zdravo prehrano. Polovica skodelice vsebuje 134% vitamina A in 62 kalorij. Prav tako so dober vir vitaminov C, K in B.

Vitamin A v 1/2 skodelici graha: 134 % DV

Kalorije v 1/2 skodelici graha: 62

• Paradižnik

Paradižnik je sadje, saj ga po botaničnih študijah uživajo v dobrih količinah, saj so nizkokalorični, vendar vsebujejo dobro količino vitaminov in mineralov. En paradižnik daje 20% dnevnih potreb po vitaminu A. Bogati so tudi z vitaminom C in likopenom.

Vitamin A v 1 paradižniku: 20 % DV

• špinača

Če dodate špinačo v vašo dnevno prehrano, okrepite zdravje. Ena skodelica špinače daje 49% dnevno priporočene vrednosti vitamina A. Špinača je tudi bogat vir vitamina K, mangana, železa, vitamina C in kalcija.

Vitamin A v 1 skodelici špinače: 49 % DV

• ohrovt

Ohrovt je priljubljen po skupnem okrasju. Okusne so in napolnjene s hranili, ki jih je treba vključiti v vašo dnevno prehrano. Ohrovt je zelo koristna zelenjava za dobro zdravje, saj je bogat z vitaminom A. Ena skodelica ohrovta daje 200% potrebnih vitaminov A.

Vitamin A v 1 skodelici ohrovta: 200 % DV

• Korenje

Vitamin A in zdravje oči sta vedno povezana s korenjem. Pomagajo izboljšati vid in številne druge koristi za zdravje. En korenček lahko zagotovi 200% dnevno priporočenih potreb po vitaminu A. Korenje je bogato tudi z vitamini C, K in B, magnezijem in vlakninami.

Vitamin A v 1 korenčku: 200 % DV

7. Sadje:

• Sladki krompir

Sladki krompir ima prijeten okus in je zelo bogat s hranili. En sladki krompir daje 438% dnevnih potreb vitamina A in vaši prehrani doda 103 kalorij.

Vitamin A v 1 sladkem krompirju: 438 % DV

Kalorije v 1 sladkem krompirju: 103

• Mango

Mango je najbolj priljubljeno sadje vseh. So sladko, sočno, pikantno sadje, ki ga lahko postrežemo kot glavno jed ali kot desertni krožnik. Vsebujejo veliko hranil in vitaminov, ki izpolnjujejo zdravo prehrano. Ena skodelica manga daje 36% dnevno potrebne količine vitamina A in 107 kalorij.

Vitamin A v 1 skodelici manga: 36 % DV

Kalorije v 1 skodelici manga: 107

• Breskve

Breskev je slastnega okusa, ki vsebuje veliko hranil. Breskve so bogat vir kalcija, fosforja, magnezija, vitamina C, kalija in železa. Ena breskev daje 10% človekove potrebe po vitaminu A na dan in 59 kalorij.

Vitamin A v 1 breskvi: 10 % DV

Kalorije v 1 breskvi: 59

• Papaja

Papaja je tropsko sadje, ki vsebuje veliko vitaminov, mineralov, encimov in antioksidantov. Ena majhna papaja daje 29% dnevno potrebne vrednosti vitamina A. Sadje papaje lahko uživamo surovo, v solatah ali smutijih.

Vitamin A v 1 majhni papaji: 29 % DV

8. Rdeča paprika:

Paprika je zelo okusna zelenjava, ki jo lahko uživamo surovo ali kuhano. Surova paprika ima hrustljavo teksturo, zaradi česar je kot nalašč za solate in omake. Kuhana paprika je dimljena, sladkega okusa, ki lahko okrepi okus številnih drugih jedi. Rdeča paprika je po okusu malo sladka in se uporablja za pripravo pimentov in paprike. Rdeča paprika je polna okusa, ki ga lahko jeste navadnega ali oblečenega z zelenjavnim namazom. Dodajajo jih tudi v solate, umešana jajca in jedi iz testenin. Imajo številne koristi za zdravje, saj so bogati z antioksidanti, kot so likopen, vitamin C in vitamin A.

9. Olje jeter trske:

živila, bogata z vitamini

Dodatek olja iz jeter trske mnogi uživajo, da bi dobili vitamine in minerale. Na voljo je v tekoči obliki in v obliki kapsul, ki so bogat vir vitamina A, vitamina D in omega 3 maščobnih kislin. Ena žlica olja jeter trske vam bo pomagala pri dnevnem vnosu vitamina A in 126 kalorijah.

Kalorije v 1 žlici olja jeter trske: 126

10. Okrepljena ovsena kaša:

Ovsena kaša je glavni zajtrk v mnogih delih sveta. Ima številne prehranske koristi in je najboljši vir prehranskih vlaknin. Ta vsebuje tudi veliko mineralov, fosforja, kalija in železa. Vsebuje tudi tri vrste vitaminov, čeprav sta dva prisotna le v majhnih količinah. Zrna in mlečni izdelki so napolnjeni z vitalnimi vitamini, kot sta vitamina D in A. Ovsena kaša vsebuje 29% dnevno potrebnega vitamina A in 159 kalorij.

Vitamin A v 1 skodelici okrepljene ovsene kaše: 29 % DV

Kalorije v 1 skodelici okrepljene ovsene kaše: 159

11. Paprika:

vir hrane in vitamina

Paprika je zelo pogosta začimba, ki se uporablja v indijski, južnoameriški in španski kuhinji. To ognjeno ostro rdečo začimbo lahko z lahkoto dodate vašim najljubšim obrokom za zdravstvene koristi. Ena žlica daje 69% dnevnega vitamina A. Ta vsebuje tudi kalij, vitamin C in kalcij.

Vitamin A v 1 žlici paprike: 69 % DV

12. Metulja:

Imajo sočno meso, sladek vonj in so svetlo rumeno-oranžne barve. So zelo koristne za telo in pomagajo pri zdravljenju in preprečevanju številnih bolezni. Dinje imajo zelo malo kalorij in maščob. Vsebujejo veliko količino vitaminov in hranil. Imajo okusen okus in jih lahko dodamo sadni solati, opoldanski malici ali sladici po večerji. En klin daje 120% količine vitamina A, potrebnega za ta dan, in 23 kalorij.

Vitamin A v 1 klinčku dinja: 120 % DV

Kalorije v 1 klinčku dinja: 23

13. Repa zelena:

Dodajanje listnate zelenjave v vašo prehrano je odličen način za dobro zdravje. Vsebujejo nizko kalorijo, veliko hranil in jih je enostavno kuhati. Temno zeleno zelenjavo lahko uživamo surovo, vendar je treba zelenjavo repe kuhati ali kuhati na pari, da se povečajo njena vitalna hranila, da se absorbirajo v telesu.

14. Suhe marelice:

Suho sadje je okusen prigrizek, poln hranil, antioksidantov in energije. To so bogat vir vitamina A. Ena skodelica suhe marelice vsebuje 94% dnevnega vitamina A in 313 kalorij.

Vitamin A v 1 skodelici suhih marelic: 94 % DV

Kalorije v 1 skodelici suhih marelic: 313

15. Posušen majaron:

živila, bogata z vitamini v Indiji

Posušena zelišča se dodajajo, da dobijo edinstvene okuse in imajo številne koristi za zdravje. Je dober vir vitamina A. 100 gramov lahko da 161% priporočenega dnevnega vitamina A. Lahko jih dodate številnim obrokom, da dobite 271 kalorij.

Vitamin A v 100 gramih posušenega majarona: 161 % DV

Kalorije v 100 gramih posušenega majarona: 271

Top 5 dodatkov vitaminu A:

Medtem ko narava ponuja številne vire vitamina A, lahko obstajajo primeri, ko ljudje nimajo sposobnosti za pravilno absorpcijo vitamina iz hrane. Tudi zdravstvene težave, kot so prebavne motnje ali nekatera zdravila, lahko ovirajo absorpcijo hranila. V tem primeru vam lahko pomagajo dodatki za vitamin A brez recepta.

1. Natures Way Vitamin A 10000 ie:

To je najbolj predpisan dodatek za vitamin A. Te tablete so v obliki mehkih gelnih kapsul, napolnjenih z naravnim oljem jeter trske. Te tablete so brez glutena, brez mlečnih izdelkov in tudi brez umetnih barvil in arom. Prihajajo v jakosti 10.000 ie.

2. Healthvit suhe kapsule vitamina A:

Healthvit je še ena priljubljena blagovna znamka, ki ponuja vitamin A v obliki suhih tablet. Te tablete so na voljo v različnih jakostih, na primer 10.000 ie, 5000 ie. Jemati jih je treba enkrat do štirikrat na dan ali po navodilih zdravnika. So brez naravnih barv in okusov.

3. Puritans Pride Pro-vitamin A:

Tablete beta karotena Puritan’s Pride so mehke gel kapsule z močjo 10.000 ie. To so tablete s hitrim sproščanjem vitamina A, ki se zlahka pretvorijo v telo. Običajno so predpisani za odrasle z odmerkom ene kapsule na dan. Te kapsule so pridobljene iz korenja, ki jim daje bogato oranžno barvo.

4. Nadrejena živilska znanost A:

Food Science Superior A je zelo močan dodatek vitamina A, ki se uporablja za krepitev imunosti, zdravje kože in oči. Vsaka mehka gel kapsula je bogat vir antioksidantov za boj proti prostim radikalom v telesu in preprečevanje poškodb celic. Ne vsebujejo umetnih barvil in arom, priporočeni odmerek pa je ena kapsula na dan.

5. Tekoči palmitat vitamina A, 30 ml:

Tekoči vitamin A palmitat je izredno visoko koncentrirana tekočina vitamina A v obliki topnih v vodi. Priporočeni odmerek je ena kapljica na dan s hrano ali vodo. Tekoči vitamin A pomaga pri hitrem sproščanju vitamina A v krvni obtok.

Neželeni učinki živil z vitaminom A:

Čeprav je vitamin A vitalno hranilo za telo, lahko preveliko odmerjanje povzroči hude stranske učinke, vključno z:

 • Povečana izguba kosti
 • Slabost
 • Vrtoglavica
 • Bolečine v trebuhu
 • Piling kože
 • Prekomerna lepljivost kože
 • Karotenoza, stanje, pri katerem lahko podplati in dlani postanejo rumenkasto-oranžne barve
 • Poškodbe jeter
 • Prirojene napake med nosečnostjo

Pomembno je, da se pred jemanjem dodatkov posvetujete z zdravnikom, da preprečite tveganje zastrupitve z vitaminom A..

Nasveti za uživanje vitamina A:

 • Izogibajte se uživanju v velikih ali manjših količinah. To lahko vpliva na vaše zdravje.
 • Prekomerni vnos vitamina A povzroča prirojene okvare, nenormalnosti jeter, motnje centralnega živčnega sistema, manjšo mineralno gostoto kosti, osteoporozo itd.
 • Nizka raven vitamina A lahko povzroči nočno slepoto, kseroftalmijo, keratomalacijo, umrljivost mater, zmanjša sposobnost boja proti okužbam, ošpicam, okužbam dihal in driski, zmanjšano stopnjo rasti, počasen razvoj kosti itd.
 • Preden vzamete dodatke vitamina A, se posvetujte s svojim zdravnikom.
 • Večina živil, ki jih uživamo vsak dan, vsebuje določeno količino vitamina A.
 • Vitamin A lahko dobimo tudi iz številnih multivitaminskih dodatkov.

Upamo, da vam je ta članek pomagal podrobno razumeti pomen vitamina A. Kot vsako hranilo je treba vitamin A zaužiti v priporočenih količinah, prekoračitev ali podmanjanje odmerka pa lahko povzroči zdravstvene težave. Ste lačni in iščete hiter prigrizek? Za dnevni odmerek vitamina A vzemite hrustljav korenček.