10 najboljših načinov za naravno izboljšanje imunskega sistema.

Imunski sistem ima velesilo, ki nas varuje pred vsemi okužbami. Kdo si ne želi, da bi bilo zdravo? Vsi hrepenimo po imunosti, ki stoji v neugodnih razmerah s krepitvijo naravne obrambe našega telesa. Čeprav je lažje reči kot narediti, lahko z nekaj preprostimi spremembami življenjskega sloga drastično izboljšate svoj imunski sistem.

S krepitvijo imunskega sistema se boste lahko borili proti škodljivim organizmom, ki povzročajo bolezni, tako da telesu ne povzročijo dolgotrajne škode. Preberite, če želite vedeti, kako naravno izboljšati imunski sistem.

Kako izboljšati svoj imunski sistem

Kako hitro izboljšati imunski sistem:

Tu je seznam stvari, ki jih lahko poskusite naravno izboljšati:

1. Živila, ki krepijo imunski sistem:

Hrana je eden najboljših načinov za krepitev imunosti ter ohranjanje zdravja in naravne kondicije. Če vključite polnovredna živila, polna različnih hranilnih snovi, kot so puste beljakovine in zapleteni ogljikovi hidrati, lahko imate zdravo življenje z dotokom vitaminov in mineralov (1).

Uživanje fermentirane hrane in živil, ki vsebujejo probiotike, pomaga izboljšati imunsko zdravje. Nekatera živila, ki vsebujejo probiotike, so:

 • Jogurt.
 • Skuta.
 • Nepasterizirano kislo zelje.
 • Kimchi.
 • Kombucha.
 • Tofu.

Zato je dobro, da sledite uravnoteženi prehrani za krepitev imunosti na naraven način (2) in se izogibajte hrani brez hranil, na primer predelani hrani, sladkorju, pijačam in pijačam.

2. Vitamini, ki jih potrebujete za zdrav imunski sistem:

Vitamini igrajo pomembno vlogo pri krepitvi imunosti v telesu, tako da je pripravljeno za boj proti okužbam. Število vitaminov in mineralov, ki so naravno na voljo v sadju in zelenjavi, vam pomaga ohranjati telo zdravo in močno.

 • Vitamin C pomaga telesu, da se hitro bori proti okužbam ali jih učinkovito prepreči. Špinača, ohrovt, paprika, papaja so nekateri naravni viri vitamina C.
 • Vitamin E ima pomembno vlogo pri biokemičnih reakcijah vašega telesa, ki izboljšujejo zdravo delovanje imunskega sistema. Mandlji, arašidi, lešniki, sončnična semena so nekateri najboljši viri vitamina E.
 • Vitamin A je na voljo v rastlinskih karotenoidih in je vnaprej oblikovan in deluje kot borec proti okužbam (3). Sladki krompir, korenje, dinja, buča so nekateri najboljši viri vitamina A.
 • Vitamin D je močno hranilo, ki podpira imunski sistem in se imenuje tudi vitamin sonca. Sardine, losos, skuša, tuna so nekateri najboljši viri tega vitamina D.
 • Koristi za zdravje so razlog, zakaj se živil dodajajo folati ali folna kislina. Leča, fižol, listnata zelena zelenjava, avokado so nekateri najboljši viri tega vitamina.
 • Kisik je treba vnesti v celice, da deluje v mnogih procesih imunskega sistema, kjer ima železo bistveno vlogo. Rdeče meso, piščanec, fižol, ostrige, brokoli so nekateri najboljši viri železa.

3. Cink:

Najboljše delovanje belih krvnih celic igra pomembno vlogo pri delovanju vašega imunskega sistema. Cink je eden tistih mineralov, ki proizvajajo nove celice imunskega sistema in učinkovito delujejo (4). Nekatera živila, ki so bogat vir cinka, so:

 • Rak.
 • Pusto meso.
 • Perutnina.
 • Ostrige.
 • Jogurt.
 • Čičerika.
 • Pečen fižol.

4. Vaja/joga za izboljšanje imunosti:

Mnogi od nas vključujejo vadbo ali jogo v svojo dnevno rutino za spopadanje s kroničnimi boleznimi, kot sta debelost ali visok krvni tlak. Morda pa boste presenečeni, če veste, da ustrezno vadba močno vpliva tudi na vaš imunski sistem.

Zmerna vadba izboljša krvni obtok in redno pomaga pri regeneraciji imunskih celic z zmanjšanjem vnetja (5).

Nekatere študije kažejo, da lahko redna zmerna vadba pomaga ljudem z oslabljenim imunskim sistemom z izboljšanjem učinkovitosti cepiv (6).

Hitra hoja, tek, stalno kolesarjenje, lahkotno pohodništvo in plavanje so nekatere izmed najboljših vaj, ki jih lahko poskusite.

5. Meditacija za krepitev imunskega sistema:

Meditacija je praksa, ki vključuje vaš um in telo, ki ustvarja popolno ravnovesje med fizičnim in psihičnim počutjem. Pomaga pri obvladovanju bolezni s spodbujanjem možganskih predelov, ki spodbujajo vaš imunski sistem.

Poveča aktivnost na vseh tistih področjih možganov, ki nadzorujejo pozitivna čustva, tesnobo in zavedanje, kot so desni hipokampus, desna sprednja insula in prefrontalna skorja. Izboljšajo tudi imuniteto, saj delujejo kot poveljniški center imunskega sistema (7).

Meditacija pomaga vašemu imunskemu sistemu, da ustvari pozitivno duševno okolje, saj se vaš sistem odziva tako na pozitivne kot na negativne misli.

6. Povečajte svojo imuniteto z masažo:

Redna masaža ne samo poveča pretok krvi po telesu, ampak tudi odstrani toksine, ki krepijo vašo imuniteto. Zmanjša tudi proizvodnjo kortizola in poveča aktivnost belih krvnih celic, kar telesu pomaga pri boju proti boleznim (8).

Čeprav lahko masaža deluje kot običajen sproščujoč mehanizem, bodite iskreni s svojim terapevtom glede vseh obstoječih zdravstvenih stanj ali kakršne koli posebne bolezni, ki jo morate upoštevati..

7. Spanje:

Vsi se počutimo utrujeni, ko primanjkuje spanja, kajne? Večja dovzetnost za bolezen je pri nezadostnem spancu. Naravne imunske celice ali celice T v vašem telesu se znižajo, vnetne celice pa se povečajo, ko ste prikrajšani za spanje.

Študije kažejo, da obstaja več možnosti za boj proti bolezni z ustreznim počitkom, saj naravno krepi vašo imuniteto (9). Dojenčki in otroci potrebujejo do 14 ur, najstniki potrebujejo 8 do 10 ur, odrasli pa bi morali spati sedem ali več ur vsako noč.

8. Maženje:

Če se imate radi crkljati, imate srečo! Ker ljubkovanje predstavlja največjo intimnost in srečo, je povezano z izboljšanjem vašega imunskega sistema z sproščanjem optimalnih količin serotonina in oksitocina (10).

Če se objemate ali se crkljate z osebo, ste zaljubljeni v to osebo in ji je zelo mar. Samo navdušenje bo vašemu imunskemu sistemu močno okrepilo.

9. smeh:

Smeh izboljša odpornost vašega telesa na bolezni z zmanjšanjem stresnih hormonov in povečanjem imunskih celic in protiteles proti okužbam ter tako okrepi vaš imunski sistem (11).

Obstaja razlog, zakaj smešne skupine postajajo vse bolj priljubljene. Dober smeh pusti vaše mišice sproščene do 45 minut po razbremenitvi fizične napetosti in stresa. Zato se ne zadržujte in se veliko smejte, da bi stroškovno učinkovito pridobili imuniteto.

10. Petje:

Po raziskavah petje poveča raven citokinov. Zmanjšuje tudi ravni beta-endorfina, oksitocina in kortizola, kar pozitivno vpliva na vaš imunski sistem (12). Dokazuje povezavo med petjem in učinki, ki jih ima na vašo imuniteto.

Nekatere študije dokazujejo povečanje koncentracij beljakovin v imunskem sistemu, ki deluje kot protitelesa. Poveča tudi proizvodnjo protistresnega hormona, imenovanega hidrokortizon, kar izboljša vaše razpoloženje in imuniteto.

Verjetnost, da vam bo telo dalo namige, ki nakazujejo, ali imunski sistem na tak ali drugačen način oslabi, je velika. Preberite previdnostne ukrepe tako, da poberete namige. Ta članek vam predstavlja nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali naravno izboljšati imunski sistem. Ne pozabite nam sporočiti, kako vam je ta članek pomagal!

Zavrnitev odgovornosti: Ta članek vsebuje samo informativne namene in ne nadomešča strokovnih nasvetov. Spletno mesto ni odgovorno za morebitne stranske učinke na vaše telo, zato je vedno bolje, da se pred poskusom česa novega posvetujete z zdravnikom.

Pogosta vprašanja:

1. Ali je mogoče s hrano ohraniti zdrav imunski sistem?

Odgovor: Imunski sistem lahko podprete tako, da z uživanjem posebnih živil dobite pravo količino antioksidantov, vitaminov, mineralov, zdravih maščob in beljakovin, ki preprečujejo vnetja. Ta živila so:

 • Sveže sadje in zelenjava.
 • Zdrave maščobe.
 • Fermentirana živila.
 • Živila z visoko vsebnostjo vlaknin.
 • Začimbe in zelišča, kot so ingver, črni poper, kurkuma in česen.
 • Orehi in laneno seme.
 • Temna čokolada.
 • Zeleni čaj.

2. Živila, ki se jim moramo izogibati za zdrav imunski sistem?

Odgovor: Najbolje bi bilo, če bi zmanjšali vnos hrane, ki je lahko vzrok vnetja:

 • Hitra hrana.
 • Hrana z dodanim sladkorjem.
 • Predelana in ocvrta hrana.
 • Rafinirani ogljikovi hidrati.
 • Predelano meso.
 • Zmanjšajte vnos alkohola.

3. Je kajenje škodljivo za vaš imunski sistem?

Odgovor: Ja! Kajenje je na splošno zelo škodljivo za vaše telo in imunski sistem. Prav tako povečuje tveganje za imunske in avtoimunske motnje, saj poruši ravnovesje vašega imunskega sistema. Ne samo neposredno, ampak tudi pasivno kajenje je lahko tudi škodljivo.