Hrupno (zvočno) onesnaževanje – viri, vrste, učinki in nasveti za zmanjšanje

Onesnaževanje lahko preprosto opredelimo kot vse, kar moti okolje. Motnje so lahko kakršne koli narave: kemične, sevalne, vidne ali celo motnje v miru in tišini. Slednji prispeva k onesnaževanju s hrupom. Hrupno onesnaženje je mogoče oblikovati kot kakršen koli neželen hrup ali moteč zvok, ki moti vsakodnevne dejavnosti in posledično ogroža kakovost življenja. Kronične izpostavljenosti višjim decibelom zvoka lahko povzročijo različne zdravstvene težave. Te zdravstvene težave vključujejo višji krvni tlak, težave s srčno -žilnim sistemom, ki vodijo do povečanega tveganja za srčni infarkt. Čeprav se zdi malo verjetno, se lahko zaradi dolgotrajne izpostavljenosti hrupnemu onesnaženju pojavijo globoko zakoreninjeni fiziološki učinki.

Hrupno onesnaženje je redna izpostavljenost povišani ravni hrupa, ki lahko povzroči škodljive učinke pri ljudeh ali drugih živih organizmih. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ravni hrupa pod 70 dB ne povzročajo škode živim organizmom, ne glede na to, kako dolgo ali dosledno je izpostavljenost..

Izpostavljenost hrupu več kot 8 ur stalnemu hrupu nad 85 dB je lahko nevarna. To pomeni, da ste 8 ur na dan v neposredni bližini prometne ceste ali avtoceste zelo verjetno izpostavljeni prometnemu hrupu okoli 85 dB. ali neprijeten zvok, ki povzroči začasno motnjo v naravnem ravnovesju. Ustvarili smo okolje, ki se preprosto ne more izogniti hrupu. Naš televizor, mešalni brusilnik itd. Vsi ti električni pripomočki povzročajo hrup. Vzrokov in posledic hrupa je veliko. Potruditi se moramo, da zemljo in ljudi rešimo pred nadaljnjo škodo.

Kako preprečiti onesnaževanje s hrupom

Onesnaževanje s hrupom naj bi imelo številne škodljive učinke tako na naše možgane kot na telo.

V skladu s parametri, ki jih je določila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), dovoljena zgornja meja zvoka v katerem koli okolju ne sme presegati 45 dB. V mestnem okolju se ta zgornja meja prepogosto krši. Glavni dejavniki, ki prispevajo k onesnaženju s hrupom, so: vse vrste prevoznih sredstev, industrijska namestitev in glasna glasba.

Vzroki in viri onesnaženja s hrupom:

Hrupno onesnaženje vidimo in doživljamo v številnih oblikah. Nekateri vzroki in viri so stvari, ki jih vidimo vsak dan in jih doživljamo, vendar se jih odločimo zanemariti. Tukaj je nekaj spodaj navedenih.

1. Industrializacija:

Stroji v velikih panogah proizvajajo veliko hrupa. Poleg običajnih izpušnih plinov, generatorjev in mlinov, ki jih poznamo, obstaja še veliko drugih naprav, ki povzročajo hrupno onesnaženje.

2. Dogodki:

Poroke danes uporabljajo velike zvočnike za predvajanje glasbe. Čeprav je to do neke mere lahko “zabavno”, zagotovo povzroča motnje in onesnaževanje s hrupom v okolici. K onesnaženju s hrupom prispevajo tudi časti, diskoteke ali pivnice.

3. Vozila:

Ni treba posebej poudarjati, da so vozila naslednji vir onesnaženja s hrupom. Naj bo to trubljenje ali zgolj zvok nekaterih vozil in njihovega dušilca ​​zvokov za ušesa.

4. Gospodinjske dejavnosti:

Vaši vsakodnevni aparati, kot so televizija, mlinček, mešalnik itd., Povzročajo veliko hrupa. Ko vse hiše v okolici to počnejo, je to le mučenje. To vpliva na kakovost vašega življenja in na sosesko v negativnem življenju.

5. Slabo urbanistično načrtovanje:

Slabo urbanistično načrtovanje ima tudi vlogo pri prispevanju k onesnaževanju s hrupom. Zastoji in nenehno zvonjenje, preobremenjeni prostori, boj za osnovne dobrine, velike družine, ki si delijo majhne prostore, so nekateri od načinov, kako lahko hrup prodre v našo okolico.

6. Gradbišča:

Rudarstvo, gradnja nadvozov ali preprosto popravilo hiše povzročajo veliko hrupa. Vrtanje je glavna vaja. Gradbena oprema je preveč hrupna in jo težko prenašamo.

Vse to vpliva na kakovost našega življenja in povzroča veliko težav v naši okolici. Nekaterih vzrokov ni mogoče odpraviti, na primer zvok mešalnika ali mlinčka, zato predvidevamo, da so tudi drugi viri naravni.

Vrste onesnaženja s hrupom:

Vrste onesnaženja s hrupom so na splošno razdeljene v tri.

 • Industrijsko onesnaževanje
 • Transportni hrup
 • Hrup iz soseske.

1. Industrijski hrup:

Industrijski hrup povzročajo nekateri decibeli visoke intenzivnosti, ki so posledica industrijskih strojev in drugih tovrstnih naprav. Hrup izvira iz uporabe mlinov, težkih industrijskih strojev in celo majhnih izpušnih ventilatorjev, ki delujejo dlje časa. Hrup mehanskih žag in pnevmatskih vrtalnikov je nevzdržen in končna oblika onesnaženja za javnost in sosesko. To je eden od vzrokov hrupa.

2. Transportni hrup:

Tega nam res ni treba povedati. Transportni hrup je preprosto neizogiben. Zastoji povzročajo precejšen hrup vozil in trubljenje številnih vozil v množici ni nič drugega kot čista nadloga. Naj bo cestni, železniški ali letalski, njihov hrup pomembno prispeva k onesnaževanju s hrupom. Zvočnike traktorjev in drugih težkih vozil je težko nadzorovati zaradi njihovega zvoka.

3. Hrup v soseski:

Pripomočki, električne naprave, kot so mlinček in mešalnik, so glavni dejavniki hrupa. Glasni zvočniki v imenu poroke, političnih zabav in drugih tovrstnih dogodkov zahtevajo znatno onesnaženje s hrupom. Dolgoročno postajajo vse težje prenašati težave pri zdravju ljudi.

In ne! Ljudje niso edini prizadeti. Morske živali prav tako trpijo zaradi motenj v svojem ciklu. Za nekatere od teh vrst onesnaževanja s hrupom ni mogoče resnično nadzorovati in zahtevajo druge načine, da skrbimo zase.

Indijski inštitut za laringologijo oto-rino v Chennaiju je poročal, da povečanje industrijskega onesnaženja škoduje sluhu za vsaj 20%.

Delavci v jeklarski industriji, ki delajo v bližini težkih industrijskih puhal, so osem ur izpostavljeni 112 dB, trpijo zaradi poklicnega onesnaženja. To je slab znak.

Učinki onesnaženja s hrupom:

Ljudje nismo edini, ki trpijo. Na tisoče naftnih vrtalnikov, sonarjev, naprav za potresno raziskovanje, obalnih rekreacijskih plovil in ladij so zdaj večinoma vidne med našimi vodami. To je resen vzrok onesnaženja hrupa za morsko življenje. Kiti so med najbolj prizadetimi in ker jim sluh pomaga pri orientaciji, hranjenju in komunikaciji. Onesnaževanje s hrupom torej moti vodne vrste, kot so prehranjevalne navade kitov in delfinov, vzorci razmnoževanja in selitvene poti, lahko pa celo povzroči krvavitve in smrt. Na kopenske živali vpliva tudi onesnaževanje s hrupom v obliki prometa, petard itd., Na ptice pa še posebej vpliva povečan zračni promet.

Oglejte si učinke hrupa na ljudi.

1. Onesnaževanje s hrupom pri ljudeh vodi do

 • Krčenje krvnih žil
 • Koža postane bleda
 • Preveč adrenalina v krvnem obtoku, odgovornega za visok krvni tlak.
 • Znano je, da močni zvoki povzročajo duševno stisko
 • Srčni napadi, nevrološke težave, okvare pri rojstvu in splav

2. Povzroča tudi krčenje mišic, ki lahko povzroči živčni zlom, napetost itd

3. Neželeni učinki so kombinirani s spremembo vsebnosti hormonov v krvi, kar bo posledično povečalo srčni utrip, zožitev krvnih žil, prebavni spam in razširitev zenice očesa.

4. Lahko vpliva na vaše vsakdanje življenje. Onesnaževanje s hrupom lahko povzroči poškodbe srca, možganov, ledvic, jeter in povzroči čustvene motnje.

5. Najbolj neposreden in kroničen vzrok hrupa je okvara sluha, ki bo vplivala in zmanjšala zmogljivost slušnega sistema. Dolgotrajna izpostavljenost hrupu določenega frekvenčnega vzorca bo povzročila kronične poškodbe notranjega ušesa.

6. Impulzivni hrup lahko povzroči psihološke in patološke motnje

7. Ultrazvočni zvok lahko vpliva na prebavni, dihalni, kardiovaskularni sistem in polkrožne kanale notranjega ušesa.

8. Glasni in nenadni hrup letal in letal negativno vpliva na možgane. Ljudje so podvrženi psihiatričnim boleznim.

9. Nedavna poročila so pokazala, kako se krv zaradi prevelikega hrupa zgosti.

10. Hrupno onesnaženje vpliva tudi na optični sistem ljudi. Vzroki hudega hrupa:

 • Razširitev zenic
 • Slabost nočnega vida in
 • Zmanjšana stopnja zaznavanja barv

Kako zmanjšati in nadzorovati onesnaževanje s hrupom:

Nadzor hrupa je možen. Če ne v celoti, je kljub temu mogoče nadzorovati njegov učinek na nas. Poglejte, kako lahko prispevate.

 1. Prva in najpomembnejša je ozaveščenost posameznikov in panog.
 2. Nato bi bilo treba z zakonom uveljaviti metode, kot je postavitev ovir za hrup v majhnih in velikih panogah, da se zaprejo stroji za ustvarjanje hrupa.
 3. Vključuje nekatere spremembe v zasnovi vozil, kot so izboljšane zasnove pnevmatik, inženirske spremembe v motorjih vozil, kar omogoča težkim vozilom, da plujejo na svojih ustreznih poteh v času, ko so ceste manj zakrčene
 4. spodbujanje uporabe dušilcev zvoka itd. je treba strogo upoštevati.
 5. Ustvarjanje zelenih pasov s pomočjo nasadov dreves v razsutem stanju okoli industrijskih območij bi pomagalo pri preverjanju zraka in onesnaženosti s hrupom, saj drevesa delujejo kot blazina za absorpcijo hrupa.
 6. D.J bi bilo treba dovoliti, da se igra le do določenega časa v stanovanjski soseski, da prepreči neprijetnosti ljudi.
 7. Mladi pogosto radi predvajajo glasno glasbo v domovih in avtomobilih. Tega bi morali preprečiti s preverjanji in globami. Starši bi morali otroke naučiti spoštovati zasebnost in mir sosedov.
 8. Mesta je treba sistematično in načrtovano razčleniti. Stanovanjska območja je treba izrezati iz industrijskih in prometnih con. Med stanovanjskimi območji in glavno cesto mora biti razdalja najmanj dvajset metrov. To 20 -metrsko cono ločevanja je treba gosto zasaditi.
 9. Dobrodelnost se začne pri vas doma, veliko stvari lahko storite kar doma, da bi obvladali hrup. Izklopite elektroniko, ko je ne uporabljate. Prav tako ne držite elektronike, kot je televizija, računalnik v pripravljenosti.
 10. Zvok, ki ga ustvarjajo televizorji in glasbeni sistemi, lahko v veliki meri ublažite s preprogami, blazinami, preprogami in zavesami.
 11. Če prebivate na območju blizu glavne ceste, je lahko eden od preprostih in najboljših načinov uporaba čepkov za ušesa.
 12. Da bi se izognili negativnim učinkom hrupa, lahko začnete vaditi redno meditacijo, pranajamo in joga asane. To vodi v manjše motnje duševnega miru in bolj trden spanec.

Čeprav bi bilo lahko v celoti omejiti onesnaževanje s hrupom, lahko za zmanjšanje njegove intenzivnosti sledimo nekaterim korakom. Tu je nekaj preventivnih ukrepov.

 1. Nadzor vira: To pomeni spremembo vira, kot so akustična obdelava površine stroja, spremembe zasnove, omejevanje časov delovanja itd
 2. Mazanje: Pravilno olje bo zmanjšalo hrup iz stroja.
 3. Prepoved trube bi bil idealen naslednji korak naprej.

Malo po malo lahko prispevamo k zmanjšanju hrupa v okolici. Vsak naš prispevek na področju bi bil majhen korak naprej, da bi dosegli pozitivno spremembo. Živali in ptice so enako ogroženi zaradi hrupa. Hrupno onesnaženje povzroča učinke in našteti so nadzorni ukrepi, s katerimi ozaveščate in razsvetljujete stanje sveta. Medtem ko se v šoli vsi tega učimo kot del okoljskih študij, bomo morali resnično videti, kako skrb zastavljamo v praktične namene in za izboljšanje.