Kašelj: različne vrste, vzroki in preprečevanje

Kaj točno pomeni kašelj???

Kašelj je obrambni mehanizem telesa, ki iz zraka izloča izločanje sluzi ali tujih delcev, kar ovira redni dihalni cikel. Sluz je sestavljena iz vode in glikoproteinov, ki delujejo kot naravna ovira za ohranjanje vlažnosti dihalnih poti , vendar sluz postane gosta zaradi okoljskih razmer, potem vpliva na obtočni sistem, ki se konča s kašljem, da izloči viskozen sputum.

Kašelj: različne vrste, vzroki in preprečevanje

Vzroki za kašelj???

Vzroki za kašelj so Humpty. Vzroki so lahko zunanji dejavniki, kot so prah, cvetni prah, dim ali notranji dejavniki, ki so lahko posledica kašlja zaradi uživanja alkohola, zdravil ali prirojenih dejavnikov (prirojene napake), kot je laringomalacija , Bronhogena cista, Traheomalacija, Adenomatoidne malformacije.

Podrobneje izvemo o vrstah kašlja.

Različne vrste kašlja, razvrščene glede na izločanje, nastalo med kašljem:

 • Produktivni kašelj:

Produktivni kašelj je moker kašelj. Med kašljanjem se med izkašljevanjem izloča izpljunek. Sluz, ki teče ponoči v grlu, je znana kot postnazalna kaplja, ki žgečka živce in sproži kašelj. Ta vrsta kašlja je najpogostejši ponoči. Najpogostejši vzrok so alergeni, uživanje mlečnih izdelkov ponoči in tudi med virusno okužbo.

 • Neproduktivni kašelj:

To je neuporaben kašelj, ki ga je mogoče tudi zatreti. Temu pravimo tudi suh kašelj, ki med kašljanjem ne izloča sluzi. Kasnejša stopnja prehlada se običajno konča s suhim kašljem, saj je vsa sluz odtekla. S tem suhim kašljem se pojavijo tudi drugi respiratorni simptomi, kot je dispneja, hripav glas, ki povzroča draženje grla

Poglej več: Seznam imen sirupov proti kašlju

 • Sluzni kašelj pozimi:

Zaradi zmanjšanja obrambnega mehanizma v telesu se poveča proizvodnja sluzi, zlasti pozimi.

 • Boleč kašelj brez dihanja:

Zaradi zastojev v prsih zaradi prirojene bolezni, ki vodi do zadihanosti in bolečega kašlja.

 • Kronični suh kašelj:

Običajno gre za nepojasnjen kašelj, zdravniki so ugotovili, da je kronični kašelj posledica preobčutljivih zgornjih dihalnih poti.Ta preobčutljivost poveča tveganje za kašelj, tudi če vdihnete prah ali hladen zrak.

Dihalne motnje:

 • Kašelj, ki ga spremlja piskanje:

To je neuporaben kašelj, ki ga je mogoče zatreti. Temu pravimo tudi suh kašelj, ki med kašljanjem ne izloča sluzi. Poznejša stopnja prehlada se običajno konča s suhim kašljem, saj je vsa sluz odtekla. simptomi, kot so dispneja, hripav glas

 • Astmatični kašelj:

Dolgotrajen kašelj je eden od glavnih simptomov astme zaradi bronhialne hiperaktivnosti. Osebe z astmatičnim stanjem imajo vneto dihalno pot in omejeno širjenje pljuč v alveolih. Da bi zaščitili tujke, se bronhialni tubuli skrčijo, kar vodi do suhega kašelj, ki ga spremlja visok piskajoč zvok.

 • Kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB) Kašelj:

Dolgotrajen kašelj je eden od glavnih simptomov astme zaradi bronhialne hiperaktivnosti. Osebe z astmatičnim stanjem imajo vneto dihalno pot in omejeno širjenje pljuč v alveolih. Da bi zaščitili tujke, se bronhialni tubuli skrčijo, kar vodi do suhega kašelj, ki ga spremlja visok piskajoč zvok.

 • Kašelj pri bronhitisu:

Akutni bronhitis je vnetje bronhialne cevi zaradi virusne okužbe. Virusi, kot so rinovirus, gripa in drugo. Imenujejo ga tudi prehlad v prsih.

Bakterije:

 • Oslovski kašelj:

Imenujejo ga tudi oslovski kašelj, ki je bakterijska okužba. Najpogosteje se pojavi pri otrocih. Začne se kot blag kašelj, kihanje, nizka temperatura in v naslednjih dneh se združi v ogromen kašelj. Otrok tako močno kašlja, da vsa vsebnost kisika v zaradi nenehnega oslovskega kašlja je obraz rdeč ali vijoličen, nekateri otroci in odrasli pa lahko bruhajo.

 • Kašelj, ki ga povzroča pljučnica:

Kašelj je induciran refleks majhnih živčnih končičev v pljučih, ki pomaga odstraniti material, ki povzroča poškodbe pljuč. Pljučnica je bolezen, ki jo povzročajo bakterije, ki vodijo v vnetje dihalnih poti in povzročijo kašelj in izločanje sputuma, ki je ponavadi zarjavelo zeleno obarvano s krvjo. Pri odraslih običajno traja dva do tri tedne, da se ozdravi, za dojenčke je to smrtonosna bolezen.

 • Krupni kašelj:

To vrsto kašlja najpogosteje opazimo pri otrocih, zlasti pri otrocih, mlajših od treh let, pri katerih se razvije prehod dihalnih poti. Krupni kašelj se začne kot običajen kašelj, ki se v enem tednu poslabša in povzroči vnetje dihalnih poti, kar vodi v kašelj, ki je glasen in je podoben lajanju. Otroke opazimo z otečeno zgornjo sapnico, imenovano tudi sapnik, ki je posledica virusne okužbe .Otroci po kašljanju občutijo težko dihanje, ki je ponavadi visok glas, imenovan tudi “Stridor”. To se ponoči poslabša s povišanjem telesne temperature, glas pa postane hripav in zadušljiv. popustijo ali zadihajo ali se na nohtih, ustih ali okoli nosu pojavi modra do sivkasta koža.

Gastro-motnje:

 • Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) Kašelj:

Ljudje s kroničnim gastritisom se soočajo s tem stanjem, pri katerem se želodčni sok refleksira nazaj v usta zaradi kislosti, ki jo povzroči zaužita hrana, in kisle narave želodca. Kisla narava je za vsako osebo drugačna. najpogostejši kronični kašelj v skladu s pregledom, objavljenim v reviji “Nature” leta 2006. Ta vrsta spazmodičnega kašlja nastane med jedjo ali ponoči med spanjem, ko želodčni sok vrača.

Zdravila:

 • Kašelj, ki ga povzročajo zdravila:

Najpogostejši kronični in vztrajni kašelj so izkušeni ljudje, ki jemljejo zdravila za zniževanje krvnega tlaka, kot so zaviralci angiotenzinske konvertaze (ACE), ki povzročajo kopičenje bradikinina na dihalni poti, kar vodi do dihalne stiske, in zaviralcev beta, kar je povezano z bronhokonstrikcijo, ki povzroča željo po odstranjevanju Drugo grlo so nosni steroidi v obliki pršila.

Alergeni:

 • Alergijski kašelj:

Občutljivi lasni mešički, prisotni v nosu, ko jih motijo ​​različni zunanji dejavniki, ki povzročajo alergijski mraz in kašelj.Ta vrsta kašlja je sezonski kašelj, ki ga opazimo v spomladanski sezoni. Nekateri ljudje so zelo občutljivi tudi na klimatske razmere, ki povzročajo prehlad in kašelj.

Preprečevanje kašlja:

 • Prenehanje kajenja in pravilna prehrana bodo pomagali preprečiti kašelj pri odraslih.Otroci se morajo držati dobrih higienskih pravil s pravilnimi prehranjevalnimi navadami.

Diagnosticiranje pravilne vrste kašlja in zdravljenje z ustreznimi zdravili je ključ do odpravljanja blagega in kroničnega kašlja. Kašelj lahko poleg posebnih zdravil zdravimo tudi glede na simptome, ki jih predstavljajo faringealni demulcenti, ekspektoransi ali antitusivi, kot so opioidi, Neopioidi& antihistaminiki & Bronhodilatatorji. Kašelj je koristen pri raziskovanju goste sluzi iz zračnih prehodov, ki je ne smemo zatreti in umakniti, kar bo privedlo do kopičenja sluzi in bakterij v njej.