Imate težave z vidom? Ali želite ohraniti oči zdrave? Brez skrbi! Tukaj smo, da vam pomagamo. Oko ni nič drugega kot odsev vaše duše. Oči igrajo pomembno vlogo v našem življenju kot okna v svet. Večina ljudi ne posveča veliko pozornosti dragocenemu daru vizije. Za vsakega posameznika je zelo pomembno, da ohrani zdravje oči. Tako vam danes v tem članku povemo nekaj nasvetov za ohranjanje zdravih oči.

kako ohraniti zdrave oči

Najboljši nasveti za ohranjanje zdravih oči:

Spodaj smo omenili nekaj nasvetov, ki so zelo koristni za vaše oči, saj jih ohranja zdrave. Ti so naslednji;

1. Uporabite zaščitno obleko za oči:

Številnim poškodbam oči se lahko izognete le z zaščitnimi očali, ščitniki za oči ali športnimi očali. Negotovost vaših interesov ali delovne postaje povečuje verjetnost poškodbe oči. Nekateri športi, na primer hokej na ledu, lacrosse, lopar, povzročajo tudi poškodbe oči.

2. Zagotovite si počitek za oči:

Negotovost, takoj ko posvečate veliko časa računalniku ali se osredotočite na eno stvar, takrat spregledate, da bi utripali, nato pa se vam lahko oči izčrpajo. Poskusite zakon 20-20-20 in za to morate vsakih 20 minut pogledati stran na 20 čevljev v nasprotni smeri od vas, usmerjenih v 20 sekund. Na ta način se vaše oči sprostijo in koristijo, da ohranijo ustrezno stopnjo vlažnosti in zmanjšajo očesni tlak.

3. Pustite kajenje:

Zaradi kajenja se pojavijo številne bolezni, kot so poškodbe vidnega živca, degeneracija makule in katarakta. Zato, če želite ohraniti oči zdrave, je zelo pomembno, da se izognete kajenju.

4. Pregled oči je obvezen:

Zelo priporočljivo je, da enkrat na leto opravite očesni pregled, ker se lahko vizualizacija poslabša tako postopoma, da tega ne morete prepoznati. Več očesnih motenj, na primer diabetična očesna bolezen, starostna makularna degeneracija in glavkom, morda ne zagotavljajo znakov. Razširjen očesni pregled ima pomembno vlogo pri odkrivanju težav.

5. Jejte za zdravje oči:

Vaša redna prehrana vključuje hranila, kot so lutein, omega-3 maščobne kisline, cink, vitamini E in C, ki sta v veliko pomoč pri preprečevanju težav s vidom, povezanih s starostjo. Zato uživajte zeleno zelenjavo, kot so špinača, ovratnice, ohrovt in mastne ribe, kot so tuna, losos, jajca, fižol, oreščki ter dodatne ne-mesne beljakovinske baze, pa tudi pomaranče, agrumi ali tekočine, korenje, breskve, paradižnik, papaja, česen, puran, mango, piščanec, jogurt in sončnična semena.

6. Ohranite zdravo težo:

Uživanje dobro sorazmerne hrane vam pomaga ohraniti močno težo, zaradi česar je manj verjetno, da boste zboleli za boleznimi, povezanimi z debelostjo, na primer sladkorno boleznijo tipa 2. Zaradi teže se poveča nevarnost sladkorne bolezni, pa tudi dodatne okoliščine, ki lahko motijo ​​vaše oči.

7. Izogibajte se nadaljevanju pogleda na računalniškem zaslonu:

Celodnevno gledanje za računalnikom povzroča zamegljen vid, suhe oči, napetost oči, bolečine v ramenih, glavobole, hrbet in vrat. Računalnik postavite v model z namenom, da so vaše oči enake zgornjemu delu monitorja. Če želite, uporabite monitor proti bleščanju.

8. Zaščita pred sončnimi žarki:

UV ali ultravijolični žarki lahko poškodujejo vaše oči in povzročijo degeneracijo makule, astigmatizem in katarakto. Zato je zelo pomembno, da nosite natančno vrsto sončnih očal, ki bodo zaščitila vaše oči pred UV žarki. Izberite sončna očala, ki blokirajo 99 do 100 % skupaj UVB in UVA žarkov. Ovojne leče podpirajo zaščito vaših oči s strani. Polarizirane leče zmanjšujejo bleščanje med vožnjo.