Zaprtje je ena izmed pogostih težav, na katere se pritožuje veliko ljudi. Preprosto povedano, to je nezmožnost telesa, da izloči črevesje, kar vodi v boleče krče v trebuhu skupaj z veliko nelagodja. Čeprav zaprtje ni resen problem, lahko dolgotrajna vprašanja tega stanja ovirajo dnevno rutino in življenjski slog. Vendar pa je namesto zdravljenja zaprtja vedno boljša možnost, da se temu izognete z nekaterimi nasveti in predlogi za zdravo življenje. Ta priročnik je popoln za spoznavanje najboljših načinov, kako se izogniti krizi zaprtja in jo obdržati. Preverite jih in redno spremljajte rezultate.

Kako se izogniti zaprtju

Jejte živila, bogata z vlakninami:

Vlaknine so eden najboljših načinov za čiščenje želodca iz odpadkov in uravnavanje gibanja črevesja, da se izognemo težavam z zaprtjem. Z vključitvijo nekaterih vrhunskih živil z vlakninami v prehrano lahko ta cilj enostavno dosežemo. Suhe slive, hruške, korenje, brokoli, fižol, breskve, fige in cela zrna so nekatera idealna živila v zvezi s tem. Kombinacija 2-3 živil od tu vam bo pomagala na pravi način.

Laneno seme vključite v prehrano:

Laneno seme je eden najboljših načinov za preprečevanje zaprtja. To seme lahko v prahu in shranite. Vsak dan jih potresemo po jedi in solati. Ne samo, da pomaga pri uravnavanju črevesja, ampak tudi zagotavlja, da v telo vnesemo dobro količino omega 3 maščobnih kislin.

Imejte veliko vode in zdravih tekočin:

Drug učinkovit način za preprečevanje zaprtja je, da vsak dan zaužijete dobre količine vode. Zaželeno je približno 10 kozarcev navadne in filtrirane vode. Poleg tega lahko vedno vključite zdrave tekočine, kot so sveži sadni sokovi in ​​zeliščni čaj. To bo zagotovilo dobro hidracijo telesa in pravilno gibanje v črevesju. To bo blatu dodalo maso in zagotovilo, da bo postalo mehkejše za lažji odhod.

Vadba je pomembna:

Vadba pomaga ohranjati telesne funkcije in vzdržuje tudi prebavni sistem v pravilni formi. Če vsak dan uporabite približno 30 minut vadbe, lahko zaprtje obvladate skupaj z mnogimi drugimi koristmi. Nekaj ​​tako preprostega, kot je hoja, bo tudi delalo čudeže. Preizkusite sami in se prepričajte o prednosti! Kaj še? Prav tako vam bo pomagal ohraniti telesno težo.

Imeti dobre straniščne navade:

Prva stvar je, da preživite nekaj časa v stranišču in bodite potrpežljivi, da blato odide. Dajte telesu čas, da se izloči. Prav tako nikoli ne smete prezreti klica narave. Če zanemarite nagnjenost k izločanju blata, boste imeli samo zaprtje. Najboljši čas, ko lahko odvajate blato, je približno 30 minut po obroku ali zgodaj zjutraj.

Izogibajte se kofeinu:

Pijače s kofeinom bodo le otežile odvajanje blata. To vključuje čaj in kavo. Poleg tega se morate izogibati gaziranim in gaziranim pijačam, ki poslabšajo stanje zaprtja. Alkohol je še ena pijača, ki se je je treba izogibati, če ne želite doživeti zaprtja.

Izogibajte se zdravilom:

Obstajajo nekatera zdravila, zlasti antibiotiki, ki povzročijo zaprtje kot stranski učinek. V primeru, ko se želite popolnoma izogniti občutkom, je najbolje, da takšna zdravila ustavite in poiščete nadomestke. To je eden najboljših načinov za preprečevanje zaprtja. Preden to storite, se posvetujte z zdravnikom.