Zaprtje je normalna težava pri otrocih in zagotovo se pri tem najmanj motijo. Če ima otrok tri ali manj kot tri črevesne motnje v enem tednu, se šteje za zaprtje. To je lahko posledica trdega, suhega in velike količine blata.

Zaprtje se pojavi, ko je krčenje mišic v črevesju prepočasno, da bi iztisnilo blato iz sistema, ali pomanjkanje vode v blatu, da se zmehča in premakne iz črevesja. To je zelo boleče, zaradi česar je vaš želodec napihnjen. Otroci, ki trpijo zaradi te težave, običajno pijejo manj vode, uživajo prehrano z nizko vsebnostjo vlaknin in maščob ter se manj gibljejo. Preproste in nujne spremembe otrokove prehrane vas lahko podoživijo, saj so začasne.

Obup pri otrocih

Zaprtje pri otrocih:

Z zaprtjem pri otrocih je treba ravnati drugače kot z zaprtjem pri odraslih, saj so vzroki za to drugačni.

Otroške pisave običajno hodijo v kopalnico, tudi če je želja močna, verjetno zato, ker so preveč leni ali zaposleni z zabavno igro. To lahko včasih privede do težave z zaprtjem, saj se blato dvigne in se kasneje ne spusti, ko se močno naprežeta.

Stres je še en dejavnik, ki vodi do zaprtja pri otrocih. Ta stres se vsekakor razlikuje od stresa, ki ga trpijo odrasli. Dejavniki stresa so lahko, kadar so zaskrbljeni zaradi nečesa, se doma sporejo med starejšimi, hodijo v novo šolo, se bojijo učiteljev in sklenejo nove prijatelje. Čustveni vzponi in padci lahko pri otrocih povzročijo zaprtje.

Drugi vzroki za zaprtje so prehrana z nizko vsebnostjo vlaknin, zdravila, posebne bolezni in stanja, nepoznavanje želje. Zato je pri obravnavi te težave pri otrocih treba skrbeti za njihovo prehrano, zdravila in vedenjske spremembe.

Prehrana:

Vlaženje telesa:

Večina otrok ne pije vode, tudi če to zahtevajo. Prisilite jih v pitno vodo in jih poskušajte vključiti v svojo rutino. V idealnem primeru je treba dnevno zaužiti 6-7 kozarcev vode. V primeru zaprtja je treba porabo povečati za 4-6. Vsakodnevno prakticiranje veliko pomaga pri odpravljanju težav z zaprtjem. Poleg tega iz telesa izpere toksine in odpadke.

Hrana, bogata z vlakninami:

Hrana, bogata z vlakninami, pomaga enostavno odvajati blato iz sistema. Zato vključite zdravo prehrano, bogato z vlakninami, v režim svojih otrok. Nekateri primeri živil, bogatih z vlakninami, so polnozrnat kruh in žitarice, zelenjava, fižol, sadje.

Ne bi smeli jesti vseh naenkrat. Naj jih jedo malo, da se telo navadi in sčasoma postane učinkovito.

laneno seme:

Ta drobna rjavkasta semena lahko naredijo čudeže pri lajšanju zaprtja. Obogaten je z vlakninami. Lahko ga potresemo po žitih in jogurtih ter zmešamo v smutije.

Banana s toplim mlekom:

Otroci morajo banano jesti počasi in jo dobro žvečiti s kozarcem toplega mleka. Banana mora biti zelo zrela ali pa deluje obratno. V njihovem primeru se izločanje blata iz telesa zelo dobro obnese.

Vedenjske spremembe:

Otroci ne hodijo vsak dan v umivalnico, da bi izločili blato iz telesa. Zato jih je treba spodbujati, da vsak dan hodijo v kopalnico za lažje premikanje blata in zdravo vzdrževanje sistema.

Lahko jih privabijo s ponudbami, kot so karamela ali sladkarije, da se redno trudijo in postanejo njihova vsakodnevna navada.

V primeru hude težave se je treba posvetovati z zdravnikom. Ustrezna nega in zdravila lahko dobro delujejo skupaj z določenimi spremembami v prehrani in običajnih navadah.